Apua puhelintapelkäävälle!

  • 7 lokakuu 2017
  • 4 kommenttia
  • 373 katselukerrat

Elikkä emännän kanssa saatiin juuri esikoinen, ja nyt emännän tarvitsisi puhelinta käyttää. Ongelma on, että hän on joskus lukenut juttuja puhelimien hakkeroinneista ja kuinka niitä salakuunnellaan mikrofonien kautta ja kameroiden kautta jnejne tiedätte kyllä, ja nyt pelkää kuollakseen käyttää puhelinta.

Se kävi hakemassa Nokia 105 peruslätyn. Heti ekana sammutti puhelimen ja laitto sen minigrip pussiin ja paksun sukan sisään ja sano että tarkistaa kerran päivässä et onko soiteltu, mutta kun se ei nyt oikein toimi tietenkään.

Auttakaa ja kertokaa nyt että sitä puhelinta voi käyttää ihan huoletta ja kukaan ei niitä suomessa kuuntele ja tollasta nyt on aika mahdotontakaan kaapata niin että siellä joku kuuntelee vauvan rääkymistä mikrofonin kautta. Ei usko järkipuhetta millään.

4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Puhelimen kuuntelu on mahdollista ja joissain tilanteissa puhelin voidaan myös kaapata ja täten puhelinta voidaan käyttää erinäisiin tarkoituksiin jopa käyttäjän tietämättä. Tämä koskee kuitenkin vain ja ainoastaan älypuhelimia. Niissäkin riskiryhmään kuuluvat ne, jotka latailevat sovelluksia muualta kuin puhelimen omasta kaupasta, eivätkä omista minkäänlaista tietoturvaa puhelimessaan. Tällöinkin riski joutua "kaappauksen" uhriksi on perustallaajalla melko marginaalinen.

Noita perusluureja ei kukaan halua lähteä kaappaamaan tai tutkimaan sen tarkemmin. Saati, että moinen olisi ylipäätään mahdollista. Perusluurien (esim. Nokia 105) käyttäjät eivät ole näitä kaappauksia tehtaileville hakkereille millään tasolla mielenkiintoisia kohteita, koska eivät yksinkertaisesti voi saada käyttäjästä irti mitään sellaista, josta heille olisi minkäänlaista hyötyä.

Suomessa puhelimien kuuntelua harrastaa poliisi. Tällöinkin vain niissä tilanteissa, että poliisilla on todella vahva epäilys tai tieto siitä, että henkilö, jonka puhelinta kuunnellaan, liittyy merkittävänä tekijänä johonkin isompaan rikoskokonaisuuteen tai muuhun vakavampaan rikokseen. Muuten edes poliisilla ei ole perusteita tai oikeutta kuunnella ihmisten puhelimia ihan noin vaan.

Isompi ongelma on esim. tietokoneen käyttö netissä ilman minkäänlaista toimivaa/luotettavaa tietoturvaa. Eilen tietooni tuli tapaus, jossa asiakas oli ostanut koneen ja kahden viikon käytön jälkeen oli saanut Microsoftilta viestiä, että kone on kaapattu. Kuulemma poliisitkin olivat tutkineet kyseistä laitetta hetken aikaa. Hän ei koneen ostohetkellä ostanut koneeseen tietoturvaa vaan halusi selvittää, saako hän tietoturvan jostain muualta.

Myös sosiaalinen media voi aiheuttaa ongelmia. Etenkin niissä tilanteissa kun sinne jaetaan itsestään, perheestään ja kodistaan kaikki mahdollinen tieto. Lisäksi vielä kerrotaan avoimesti, milloin ollaan kotona ja milloin ei. Tällöin riski joutua esim. asuntomurron kohteeksi voi kasvaa.
Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, rupeaisi jo vähän huolettamaan, että onko esikoisen saaminen nyt saanut emännän päässä jotain naksahtamaan tilapäisesti. Onhan se toki niin iso elämänmuutos, että kaikkea voi tapahtua. Toivottavasti menee ohi ja uskaltaa puhelinta käyttää niinkuin ennen vanhaan, ettei elämä liian hankalaksi mene.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Joo tavalliselle tallaajalle mikä aloittajakin emäntä varmaan on niin riittää varmasti normaali huolellinen puhelimen käyttö ettei lataile sinne ihan mitä sattuu ja latailee vaan puhelimen omasta sovelluskaupasta niin puhelin pysyy turvallisena
jos lähtee pelkään asioita niin tässä maailmassa joutuu pelkään vähän joka asiaa
ja pelko lisää vaan lisää pelkoo mikä taas voi aiheuttaa mielenterveysongelmia
eli käsittele puhelintasi normaalisti niin ei tarvitse pelätä mitään
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Neuvoisin olemaan yhteydessä soster ammattilaisiin, esim. neuvolassa. Voi olla hyvinkin jokin esikoisen syntymän laukaisema tila tjsp, johon olisi hyvä saada luoettaa apua, ennen kuin se mahdollisesti vaikuttaa muihinkin päivittäisiin toimintoihin. En ole lääkäri, mutta mielestäni tässä olisi syytä hakeutua ainakin jutustelemaan aiheesta.

Osallistu keskusteluun