Historian havinaa ADSL-ajasta

  • 8 maaliskuu 2016
  • 6 kommenttia
  • 573 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
  • Supersankari
  • 4456 kommenttia
Joskus aikonaan Saunalahden 24/1 Full Rate toimi ihan mallikkaasti :)

Kuva.JPG

6 kommenttia

Huvittaa oikein, kun miettii mitä kaikkea sitä on käytetty. 

Ensin oli 24 ja 48 kiloa modeemissa  ja sitten  tuli ISDN ,joka oli jo huippua,  kun sai olla saman aikaan lankapuhelimessa. Sitten tarjottiin ADSL ja olihan se ihan kelpo. Kaapelinetti tuli ja luulin,  että se on paras,  kun vauhti oli maximissaan 100 mb,  mutta pakko sanoa,  että VDSL2 on parempi. :smileygrin:

Muistan kuinka ekassa tietsikkassa  oli win 3.11 Dos. :)
Hypätään vielä vähän kauemmaksi, aikaa ennen internetiä mutta hiiret ja EGA-grafiikka oli sentään keksitty.

Ei vaan ole raaskinut heittää kaikkea pois.

win386.png
Itse muistan, että kodin ensimmäisen tietokoneen netti taisi olla 32kbps modeemiyhteys. Sitten tuli 56kbps modeemi, sen jälkeen huippukallis 256/256 ADSL. Tämä maksoi 50 e / kk ja käytin sitä vielä silloinkin, kun tuttavat muualla Suomessa hehkuttivat Elisan 1/512 -nettiä, jonka hinta oli about sama. Tuo operaattori, jota käytin, nosti nopeudet 1/1 -tasolle vasta, kun Viestintävirasto pakotti. 

Siivoillessani entisen työpaikkani atk-työhuonetta keväällä löysin kaksi mielenkiintoista juttua. Toinen oli kasa 5,25" lerppuja. Toinen oli paljon hauskempi, nimittäin MS-DOS 5.0 asennuslevykkeet avaamattomassa, sinetöidyssä, pakkauksessa! 

Todettakoon, että asuinkaupungissani on yhä, vuonna 2016, kiinteän linjan osalta monopoliasema. 3G ja 4G kyllä toimivat ja Soneran ADSL:n saa "keskustaan", (mutta ei esim. kilometrin päähän keskustasta), muutoin lankalinjaa on tarjolla vain ADSL:nä tai kuituna, asuinmuodosta riippuen joko VDSL tai oikea kuitu, mutta yhteyden tarjoajaa ei voi vaihtaa. Täällä laajakaistan kilpailuttamiseksi on vaihtoehtoina vain joko langattomuus tai asuinkaupungin vaihto. 30 kilometrin päässä pinemmissä kaupungeissa kilpailu pelaa, täällä ei. 

Asiasta valitettiin aikanaan myös Kilpailuvirastolle ja Viestintävirastolle, turhaan. 
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Meiltä löytyi kotoa tällainen Bitsy (kuva ei ole oma vaan netistä varastettu). Siinä oli muistaakseni vain yksi noita 5.25 tuuman lerppuasemia, mutta ei sitä niillä käytetty. Koneen mukana tuli tuota konetta suurempi pyörillä oleva diskettiasema, jossa oli paikka kahdelle 8 tuumaiselle floppy diskille. Printterillä oli leveyttä yli metri ja siinä oli kunnon kiekkokirjoitin eli huimaa vauhtia pyörivä kirjaisinkiekko, jota vasara löi oikean kirjaimen kohdalla. Siinä pystyi jopa vaihtamaan fonttia, koska printterin mukana tuli useampi kiekko niitä kirjaimia (tuo joka näkyy kuvassa vasemmalla alhaalla). Melko äänekäs se tulostin oli...

bitsy1.jpg
  • Kyllä on tuttu tuo 386. Nyt on Core-I7- 4 ydin. :smileygrin:
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Vihreävalkoisella n. 10":n cga-näytöllä aloitettiin ja 10 megan jumalattoman isolla kovalevyllä.
Oli muuten raahattava versio kantolaukkuineen. Koko normi pöytäkoneen koko.

Kirjoittimina ketjulomakematriisikirjoittimet tai myöhemmin rinnalle muutaman värin plotteri-piirturit

Ohjelmat lerpuilla 360 kt ja tietoja talteen myös myöhemmin 1200 kt:n lerpuille ja korppuja 720 ja 1440 kt noiden jälkeen käyteltiin aika pitkään.

Dos 2.x versiolla alettiin. 3.3 dos oli jo olevinaan toosi hieno. Winukkaa käytetty 1.0x versiosta alkaen, tosin vasta 2.0:n jälkeen dos katosi.
Windows for Workgroup 3.11:n tultua on koneet olleet verkossa keskenään. Ensin koksuilla sitten ethernetillä.

Tietoliikennettä käytettiin jo 300 bit/s ja 1200 bit/s nopeudesta alkaen.

Osallistu keskusteluun