Huawei Mate 9 Pro -käyttökokemuksia

 • 30 tammikuu 2017
 • 0 kommenttia
 • 1825 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
LauraParkkonen ja Sivupersoona jakavat tässä keskusteluketjussa käyttökokemuksiaan Huawei Mate 9 Prosta, jonka kumpikin voitti omakseen Palsta-yhteisössä tammikuussa 2017 järjestetystä kilpailusta. Tervetuloa myös kaikki muut palstalaiset kyselemään ja jakamaan kokemuksianne Huawei Mate 9 Pro -puhelimesta :)

Tutustu Huawei Mate 9 Pro -puhelimeen Elisan verkkokaupassa

Ensitunnelmat Huawei Mate 9 Pro:staLauraParkkonen:Sivupersoona:

Posti toi keskiviikkona kotiovelleni paketin, josta aavistin, että se sisältää uuden Huawei Mate 9 Pro –puhelimen. Paketista paljastuikin musta laatikko, johon oli siististi pakattu itse puhelin ja normaalit tykötarpeet. Ensiksi tartuin tietysti puhelimeen, joka näytti todella suurelta verrattuna käyttämääni neljän vuoden ikäiseen Nokia 610:een. Koosta huolimatta käsituntuma oli miellyttävä sen ansiosta, että puhelimen reunat ovat pyöristetyt. Myös näyttö on sivuiltaan kaareva. Seuraavaksi otin esille lupaavan paksun käyttöoppaan. Niin kuin aika usein käy, käyttöoppaassa kerrottiin usealla kielellä vain puhelimen osat. Varsinainen käyttöopas löytyy verkosta Huawein sivuilta.

Huawei Mate 9 Pro:n käyttöönotto ja laajakaistayhteyden määrittely tapahtui sujuvasti puhelimen näytöllä annettujen ohjeiden avulla. Seuraavaksi lähdin siirtämään tietoja nokialaisestani. Olin etukäteen arvellut, että joutuisin kirjoittamaan yhteystiedot yksitellen uuteen puhelimeen, mutta mukava yllätys oli, että ne siirtyivätkin ongelmitta bluetoothin välityksellä. Vanhassa puhelimessa olevat sovellukset löytyivät paria poikkeusta lukuun ottamatta Google Playsta. Tähän puuhasteluun kului aikaa muutama tunti. Eri sovelluksiin talletettujen salasanojen muistelu vei aikaa, samoin Google-kalenterin synkronointi pöytätietokoneelleni. Kaiken tämän jälkeen minulla oli puhelin ilman puhelinyhteyttä, mikä johtui siitä, että nokialaiseni käyttää mikro-SIM –korttia kun taas Huawei tarvitsee nano-SIM –kortin. Pääsin kuitenkin kokeilemaan nettiyhteyttä ja puhelimeen asentamiani sovelluksia.

Huawei Mate 9 Pro:n suorituskyky on vaikuttava. Ohjelmat käynnistyvät ja toimivat todella nopeasti. Näyttö on erittäin tarkka. Otin käyttöön myös sormenjälkitunnistuksen, jolloin lukituksen voi avata kätevästi yhdellä sormenpainalluksella eikä näytä olevan suuremmin väliä miten päin sormensa lukijaan asettaa.

Perjantaina kävin sitten Elisan liikkeessä vaihtamassa SIM-kortin. Samalla vaihdoin myös liittymäni 3g:sta 4g:een. Tämän jälkeen saatoin luopua nokialaisestani ja siirryin samalla lopullisesti pois Windowsin mobiilimaailmasta. Androidiin olen toki jo aiemmin tutustunut tabletissani, Huawei sekin. Huawei Mate 9 Pro:n suurempaan kokoon tottui nopeasti. Nyt vanha puhelimeni vaikuttaa säälittävän pieneltä.

Tässä vaiheessa en ole vielä kokeillut kaikkia uuden puhelimen toimintoja. Kameralla olen ottanut kokeeksi vasta yhden kuvan, mutta kamerasta ja muista kokemuksistani kerron sitten viikon kuluttua.Kokemukset viikon käytön jälkeenSivupersoona:Kuluneen viikon ajan olen totutellut uuteen puhelimeeni ja opetellut sen käyttöä. Jotkut asiat toimivat eri tavalla kuin mihin olen tottunut Windows Phone -maailmassa. Ensimmäinen minulle tullut puhelu jäi vastaamatta, kun yritin turhaan painaa näytöllä olevaa vihreää luurin kuvaa. Nyt olen oppinut, että puheluun vastataan pyyhkäisemällä pyöreää kuvaketta oikealle.

Aiempia puhelimiani en ole kovinkaan paljon käyttänyt valokuvien ottamiseen. Huawei Mate 9 Pro:n kuvausominaisuudet ovat niin hyvät, että se on todellinen vaihtoehto digikameralle. 12 megapikseliä on enemmän kuin riittävä laadukkaiden värikuvien ottamiseen. Ohessa on pari kuvaa, jotka nappasin tänään ulkoilureittini varrella.
Kameran käytössä minulla on vielä oppimista, mutta jo nyt voin arvata, että jatkossa tulen käyttämään tätä puhelinta pääasiallisena kameranani.

Olen testannut myös videoiden katselua ja musiikin kuuntelua. Sekä liikkuva kuva että äänet toistuvat niin selvinä, etten maallikkona pysty sanomaan moitteen sanaa. Puhelimen mukana tulleet korvanappikuulokkeet ovat muuten hyvät, mutta oikeanpuoleisen kuulokkeen johdossa olevaasäädintä on hankala käyttää. Säätimen keinukytkintä ei tahdo tunnustelemalla löytää. Helpompaa onkin säätää ääntä puhelimen avulla.

Puhelimen akku kestää normaalia käyttöä yhdellä latauksella kaksi päivää. Senkin jälkeen virtaa on jäljellä 40-50%. Puolillaan olevan akun lataus kestää vain noin puolitoista tuntia.

Mukana tulleissa sovelluksissa on myös askelmittari, joka laskee poltetut kalorit ja jonka avulla voi asettaa itselleen liikuntatavoitteen. En ole oikein päässyt selville askelmittarin logiikasta. Puhelimen lukitusnäytöllä näkyy kuljettujen askelien määrä, joka ilmeisesti nollautuu vuorokauden vaihtuessa. Luku ei aina kasva, vaikka kävelisin pitkiäkin matkoja. Joskus toisaalta askelia tulee lisää vaikka löhöilisin sohvalla. Todennäköisesti vika löytyy käyttäjästä ja asia selviää ajan kuluessa.

Huawei Mate 9 Pro tuntuu jo näiden kokemusten jälkeen erinomaiselta puhelimelta. Tämän hintaluokan laitteelta voikin tietysti odottaa hyvää laatua.

LauraParkkonen:Moikka!

Nyt on viikko takana puhelimen testausta, ja päällimmäinen tunne laitteesta on kyllä erittäin positiivinen.
Puhelimessa kaikki toimii, kuten pitääkin, eikä jäätymisiä sovellusten kanssa ole tullut ilmi. Siirtyminen Spotifystä kameraan ja siitä sähköpostiin sujuu ketterästi, eikä tämä puhelin sammu pakkasessa! Mikä olisikaan raivostuttavampaa, kuin se, että ulkoilet upeassa talvisäässä, bongaat ihanan maiseman ja juuri kun olet ikuistamassa sitä, puhelin sammuu.

Ikuistamisesta puheen ollen, ikuistamista on tapahtunut, nimittäin kameran välityksellä. Puhelimen kaksoiskamera tekee mahtavaa laatua, ja käyttöliittymä on pääosin tuttu esimerkiksi Honor 8 -mallista. Kameran käyttöön ei tarvitse juuri perehtyä, sillä jo automaattiasetuksilla kamera piirtää laadukasta kuvaa, mutta mikäli esimerkiksi hämäräkuvaus kiinnostaa, kannattaa kurkata Pro-kuvaustilan puolelle. Pro-tilassa voit muokata oikeastaan ihan kaikkia samoja asetuksia kuin järjestelmäkameran manuaalitilassakin. Videokuvaus on tässä mallissa ottanut aimo harppauksen eteenpäin Huawein edellisiin malleihin verrattuna ja nyt voimme nauttia 4K-kuvauksesta myös kännykän voimin.

Itse kuuntelen paljon puhelimella musiikkia mm. työmatkoilla, ja siksi olen ilahtunut laitteen akun kestosta. 4000 mAh akku on kestänyt jopa minulla koko päivän, ilman tyypillistä välilataamista kesken päivää, varavirtalähteelle ei ole siis ollut käyttöä viimeisen viikon aikana. Puhelimen omissa kuulokkeissa on mielestäni yllättävän hyvä äänenlaatu, mutta en kyllä tule käyttämään kuulokkeita itse, sillä kovamuoviset nappikuulokkeet eivät vain istu korviini. Kotona taas katselen paljon videoita esimerkiksi Youtubesta, ja ilahduin kaiuttimen äänenlaadusta kovasti. Edellisen Honor 8:n äänenlaatua en itse diggaillut kovin kovaa, mutta tässä puhelimessa ääni toistuu kirkkaasti, ilman sivuääniä ja kaiutin on sijoiteltu sopivasti.

Ulkonäöstä olen pitänyt kovasti. Kultainen väri on jotenkin mukavan kevyt ja raikas. Pyöristetyt näytön reunat tuovat muotoiluun designia ja kivaa fiilistä.

Tässä siis joitain fiiliksiä näin viikon käytön jälkeen. Sovellukset pyörivät jouhevasti, kamera herättää mielenkiintoa ja akku kestää. Ensi arvostelussa pohditaan sitä, onko puhelin kaikkien 850€:n arvoinen ja ostaisinko itse tämän puhelimen, mikäli olisin ostamassa ns. parempaa älypuhelinta. Lisäksi aion ladata tiskiin myyntiargumentteja, joilla itse möisin puhelinta näin parin viikon käyttökokemusten jälkeen.

LoppuarvostelutLauraParkkonen:

Kun nyt ajatellaan tätä hetkeä, ja hetkeä, kun kuulin kilpailusta jossa haettiin testaajaksi, ovat odotukseni täyttyneet.

Tosielämässä minulla ei ikinä olisi niin paljon pelimerkkejä, että pääsisin testaamaan tämän hintaluokan puhelinta, vaikka olenkin sitä mieltä, että köyhän ei ole varaa ostaa halpaa. Nyt, kun olen tottunut käyttämään tämän hintaluokan puhelinta, uskon että palaaminen keskihintaisiin puhelimiin ei ole enää mahdollista.

Jouheva käyttöliittymä, kirkas näyttö, laadukas kamera, tehokas akku, hyvä näppituntuma ja silmää hivelevä design yhdistyvät kaikki tässä puhelimessa, Matessa, joka toivottavasti jatkaa kumppaninani pitkään. Valitettavasti minulla on ollut taipumusta kohdella entisiä (puhelin)kumppaneitani hieman kaltoin, ja yksi kerrallaan ne ovat kokeneet karuja kohtaloita ja tarinamme ovat päättyneet sirpaleisiin.

Ensimmäinen asia, jonka haluan nostaa esiin, on tosiaan tuo puhelimen akun kesto. Olen sairastanut tässä viikon, ja ainut asia johon olen kyennyt, on ollut puhelimen selaaminen. YouTuben pimeä puoli on tullut tutuksi ja eräänä päivänä tuijotettuani kolmea piisamia jotka tanssivat ja lauloivat puhelimeni ruudulla jo useamman minuutin ajan, tajusin että olen käyttänyt puhelinta ja nettiä jo hieman liikaa yhdelle päivälle. Silloin myös puhelimesta loppui akku. Se, että puhelimen akun sai ajettua tyhjäksi, vaati somen holtitonta selailua, iltapäivälehtien lööppien taivastelua, yksinkertaisten mobiilipelien hakkaamista ja turhaakin turhempien videoiden katsomista tuntikausia putkeen. Ja kun sanon tuntikausia, tarkoitan tuntikausia. Vein puhelimen laturiin, otin tirsat, ja hain puhelimen takaisin ja akussa oli virtaa jo yli 50%. Hyvän akunkeston lisäksi kiitoksen saa siis myös laturi, joka tyrkkää akun täyteen hetkessä.

AKUNKESTO: 5/5
Toinen kiitettävä asia on kamera. Suomessa on pimeä. Paitsi kesällä. Kesällä täällä on valoisaa. Koska testiaika ajoittui tammi-helmikuulle, on kamera päässyt tositestiin pimeässä. Yleensähän kameroiden ja varsinkin puhelimen kameroiden akilleen kantapääksi on muodostunut hämäräkuvaus. Kuvat eivät tarkennu kunnolla ja ovat täynnä suttua. Suttua tämäkin tekee, mutta minimaalisen määrän. Otin yksi ilta kuvan, kun katsoimme mieheni kanssa jääkiekkoa. Kuvassa näkyi sekä televisiomme, akvaariomme, että sairastuvan pöytä. Kaikki kohteet, olivat tarkkoja, ja kaikkien erilainen valotus oli sulautunut hyvin yhteen tähän yhteen kuvaan. Hämmästyin, ja näytin miehelle. Hänkin hämmästyi. Tämä siis automaattiasetuksilla. Mikäli haluaa hifistellä, Pro-tilasta löytyy jokaiselle jotakin ja jokainen voi siis olla oman elämänsä valokuvaaja. Videokuvauksen puolelta hidastetut videot ovat hauskuuttaneet meitä moneen otteeseen, ja myös niissä laatu on erinomainen.

KAMERA: 4,5/5
Kolmas kiitettävä asia, on jouheva käyttöjärjestelmä. Android 7.0 Nougat toimii virheettömästi, ja Launcherina toimiva EMUI 5.0 on tyylikäs ja simppeli. Muokattavuutta löytyy, mutta koska yksinkertainen on kaunista, en ole juuri puuttunut säädettäviin teemoihin tai animaatioihin. Käyttöliittymä on hyvin muokattavissa, ja olen itse tykännyt luoda kansiot eri sovellustyypeille, esim. pelit, some, puhelin, terveys jne. Näin löydän tarvitsemani sovelluksen nopeasti, omasta kansiostaan.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ JA KÄYTETTÄVYYS: 4/5
  Lopputulemana voin kerrata, että tämä puhelin on sinua varten, mikäli:
 • haet tyylikästä kumppania
 • suhtaudut uuteen mahdollisuutena, et uhkana
 • arvostat toimivuutta ja käytettävyyttä
 • valokuvaat paljon puhelimella
 • käytät puhelintasi työhön, näytöllä on sopivasti kokoa sähköpostin ja nettisivujen pyörittämiseen
 • haluat kokeilla jotain uutta

Näin naisihmisenä todettakoon vielä, että totesin aikanaan jo miehen Samsung Galaxy S3 puhelimen olevan kaamea halko, ja sen vaihtuessa Note 4:n kommentoin, etten koskaan halua yhtä suurta puhelinta. Nyt kun näin puhelimen fyysiset mitat, jännitin hieman että miten se istuu käteen, mutta jännitys osoittautui turhaksi. Puhelin istuu käteen (liiankin) hyvin hieman pyöristetyn näytön ansiosta. Henkilökohtaisesti farkun taskussa pidettävän puhelimen koko on ohitettu jo ajat sitten, joten kunhan kädessä pysyy, iso näyttö on vain plussaa. Puhelin ei myöskään ole painava, joten esimerkiksi takin taskussa se matkustaa varsin huomaamattomasti.

Huawei Mate 9 Pro on puhelin sinulle, joka arvostat toimivaa pakettia. Pakettia, jossa hinta, muotoilu ja suorituskyky paiskaavat reilusti kättä. Tämä on nyt järjestyksessään toinen Huawein puhelin käytössäni, ja olen ollut näiden laatuun hyvin tyytyväinen. Joskus kannattaa poistua siltä omalta mukavuusalueelta, ja kokeilla uutta. Voit yllättyä. :)

Sivupersoona:

Huawei Mate 9 Pro on tullut jo niin tutuksi, etten enää ole paljon kokeillut uusia ominaisuuksia. Luin sen sijaan läpi netistä löytämäni 100-sivuisen käyttöohjeen ja totesin, että paljon olisi kyllä kokeiltavaa.

Yksi haaste tuli vastaan kuluneella viikolla: Chrome-selaimeen iski sitkeä haittaohjelma, jota puhelimen virusskannaus ei löytänyt. Näytölle ilmestyi aika-ajoin popup-ikkuna, josta olisi päässyt pois vain siirtymällä jollekin todenäköisesti haitalliselle sivustolle. Välimuistin ja lokien tyhjennys ei auttanut. Parin tunnin taistelun jälkeen sain lopulta siivotuksi kaikki mahdolliset Chromen työtiedostot ja pääsin eroon tuosta haitakkeesta.

Tänään kuuntelin automatkan ratoksi musiikkia puhelimen kaiuttimista. Ääni oli kyllä laadukas, mutta vaikka säädin äänen voimakkuuden maksimiin, se ei tahtonut kantaa renkaiden ulvonnan ja muun liikenteen kohinan yli. Kuulokkeet ovat tietysti ratkaisu tähän, mutta jos kuuntelijoita on useampia, se ei auta asiaa. Hiljaisemmissa olosuhteissa tämä puhelin toimii hyvin radion korvikkeena.

Katselin myös pätkän James Bond-elokuvaa YouTubesta. Sama tilanne toistui: Kuva oli erittäin terävä enkä havainnut pätkimistä tai nykimistä, mutta ääntä olisi voinut olla enemmän. Saattaa tietysti olla, että nämä ääniongelmat johtuvat minun lyhyestä kokemuksestani Huaweista enkä ehkä ole vielä löytänyt tapaa, millä äänen voimakkuutta voi säätää muuten kuin puhelimen sivussa olevalla kytkimellä.

Leikittelin jonain päivänä ”Älykäs ohjain” –sovelluksella ja muokkasin puhelimesta kaukosäätimen televisioon ja digiboksiin. Ehkä tällekin ominaisuudella on joskus käyttöä.

  Loppuarvion tiivistän muutamaan kohtaan:
 • Sormenjälkitunnistus on todella kätevä. Puhelin käynnistyy lepotilasta yhdellä pienellä sormen painalluksella. Ulkona pakkasella huomasin tosin, että tunnistus ei toiminut yhtä hyvin. Johtuiko sitten kylmästä sormesta vai mistä – en tiedä.
 • Älypuhelimeksi Huawein akun kesto on hyvä. Erityinen plussa on huippunopea lataus. En ole vielä kertaakaan käyttänyt akkua loppuun, joten en osaa sanoa miten kauan tyhjän akun täyteen lataaminen kestäisi. Tähän asti on riittänyt, että puhelin on laturissa pari tuntia joka toinen päivä.
 • Suorituskyvyn rajat eivät ole kokeiluissani tulleet vastaan. Pelit eivät minua kiinnosta enkä osaa kommentoida niitä, mutta videoita puhelin pyörittää vaivattomasti.
 • Kamera on sunnuntaikuvaajalle enemmän kuin riittävä. Kuvat ovat teräviä ja värit toistuvat hyvin.
 • Puhelimen näyttö on laadukas ja tukee hyvin valokuvausta ja videoiden katselua.

Huawei Mate 9 Pro tulee todennäköisesti palvelemaan minua pitkään. Siinä on ominaisuuksia enemmän kuin mitä osaan koskaan käyttää, ja perusjutut toimivat niin kuin pitääkin. 850 euron suositushinta on kova, mutta euroille saa kyllä vastinettakin.

Keskustelussa ei ole vielä kommentteja.

Vastaa ensimmäisenä!

Osallistu keskusteluun