OnePlus 5 - Tehoa ja toiminnallisuutta järkihintaan

  • 28 heinäkuu 2017
  • 2 kommenttia
  • 1148 katselukerrat

Oma taival OnePlussan puhelinten kanssa alkoi pitkän jahkailun jälkeen 3T-mallilla, sillä vuodenvaihteessa tapahtuneen työpaikanvaihdoksen myötä yksi harvoista huonompaan suuntaan menneistä asioista oli firman operaattori, tai tarkemmin sanottuna sen kuuluvuus kotonani. Omien testien perusteella vain yksi operaattori näistä kolmesta merkittävästä saa hyvän arvosanan kuuluvuudesta kotonani, vaikka karttojen mukaan pitäisi mennä täysillä nopeuksilla. Toki kun talo sijaitsee mäen juurella, niin mitä ilmeisimminkin kahden muun operaattorin mastoihin on vain vähän turhan paljon maata ja/tai rakennuksia välissä. Noh, nyt kun kuitenkin olin sidoksissa vähemmän optimaalisesti toimivaan operaattoriin, niin dual-SIM-puhelimelle alkoi olla todellinen tarve, jotta voisin paikata kuuluvuutta ja vähän vaatimatonta nettipakettia omalla toisen operaattorin kortillani. Turhan usein Suomen markkinoilla dual-SIM ja lippulaivatason puhelin (ja kyllä, tiedän Lumia 950:n, mutta se ilmestyi kun Windows Phone oli jo käytännössä kuollut) ovat olleet toisensa poissulkevia tekijöitä, mutta OnePlus 3T:ssä näin ei ollutkaan. Vielä kun hinta oli rautaan suhteutettuna vähintäänkin kohdallaan ja laitteen Android oli hyvin maltillisesti muokattu, niin paketti oli hyvin kiinnostava ja päätyikin käyttöön Midnight Black -mallin julkaisun myötä. Eniten 3T:ssä harmitti kameran keskinkertainen laatu, joten kun huhut OnePlus 5:stä alkoivat keskittymään etenkin kameraan, 3T meni myyntiin ja OnePlus 5:n odotus alkoi.

OnePlus 5:n odotus meni ensin iPhonea ja sittemmin vielä tuolloin kalustosta löytynyttä Samsungin S7 Edgeä käyttäen. Näistä iPhonen käyttö kaatui operaattorin huonoon kuuluvuuteen laitteen antennilla ja etenkin lähimaksujen puuttumiseen. OnePlus 3T:llä olin jo ehtinyt tottua käyttämään Pivon lähimaksua lähes kaikkialla, ja kun Apple Pay ei edelleenkään ole Suomessa saatavilla eikä tällä menolla koskaan tule olemaankaan, niin yhden jos toisenkin kerran oli kassalla orpo olo kun oli kaivanut ensin automaattisesti luurin taskusta. Samsungiin siirtyminen korjasi lähimaksuongelman ja paransi myös kuuluvuutta siedettävälle tasolle (enää ei turhan isoa osaa työmatkan junaosuudesta mennyt kentän hakemiseen), mutta kun kyseessä on S8-sarjaa vanhempi Samsung, niin siihen väärinpäin olevaan Androidin painikejärjestelyyn ei vaan ole edelleenkään tottunut.

Lopulta koitti ennakkomyyntipäivä. Saldotunteja palamaan ja töistä hyvissä ajoin Elisa Kulmalle jonottamaan. Kysyntää oli selvästi 3T Midnight Black -julkistusta enemmän, sillä kyseisen mallin ennakkomyynnissä pääsin pienemmällä ennakolla jonon toiseksi, ja nyt vitosen jonoon saapuessa jonottajia oli jo kymmeniä ennen minua. Jonotus alkoi auringonpaisteessa, mutta ukkoskuuro saapui juuri sopivasti paikalle kastelemaan jonottajat. Mietin sateen alkaessa, että paljonkohan tämä verottaa jonottajia, mutta en nähnyt yhdenkään lähtevän jonosta, vaan jono itse asiassa enemmän kuin tuplaantui sateen jo alettua. Kyllä tämä puhelin näköjään kiinnostaa muutamia muitakin tässä maassa 😊

Ostoon päätyi vitosen järeämpi 8 gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu malli pääosin tuon isomman tallennustilan myötä. 8 gigaa keskusmuistia on toki kiva paperilla, mutta 3T:n kokemusten pohjalta kevyemmän version 6 gigaakin riittää vielä enemmän kuin hyvin puhelimen oletetun käyttöiän ajan, etenkin kun kilpailevat mallit tulevat edelleen pääosin 4 gigalla varustettuina.

Suorituskyvyltään OnePlus 5 lunastaa kaikki odotukset, ja asiat tapahtuvat heti eikä vasta kohta. Vaikka S7 Edgekään ei missään mielessä ole hidas puhelin, tuntui se myyntikuntoa valmistellessa yllättävän tahmaiselta OnePlus 5:een tottumisen jälkeen.

Kameran parannukset eivät valitettavasti ole ainakaan toistaiseksi yltäneet vielä ennakkoon mainostetulle tasolle, mutta kyseessä on silti ihan pätevä kamera. Toivon mukaan tulevat softapäivitykset parantavat vielä jälkeä etenkin kauempana sijaitsevien kohteiden tarkkuuden osalta, mutta nytkin automaattimoodilla tulee varsin käyttökelpoisia kuvia. Tehtävälistalla on myös manuaalisen pro-tilan haltuunotto, jolla pitäisi saada automaattitilaa parempia kuvia, kunhan vaan tietää mitä tekee. Tuplakameran mahdollistama bokeh-efekti tuottaa usein varsin kivoja lähikuvia, joskin toisinaan reunojen tunnistus ei toimi ihan täydellisesti. Ohessa muutamia esimerkkikuvia:Sormenjälkilukija on mukavan nopea ja lukeminen onnistuu hyvällä prosentilla ja etenkin auton vaihduttua sellaiseen, jonka soitin osaa Bluetoothin vain puheluille, niin kuulokeliitännän löytyminen AUX-piuhalle on erittäin tervetullutta. Yksi OnePlussan valtti on kuitenkin Dash charging -pikalataus. Kyseinen pikalataus toimii vain OnePlussan omaa laturia ja latauspiuhaa käyttäessä, mutta sen minkä standardiratkaisun puutteessa häviää, saa sen moninkertaisesti takaisin huomattavan nopeana latauksena. Vaikka akku itsessään kestääkin ainakin omaan käyttöön asiallisesti, niin siitä ei käytännössä tarvitse pahemmin huolehtia kun jo vartissa saa reilusti lisävirtaa Dash-laturilla.
Jo aiemmin mainittu lähimaksu, joka minun tapauksessani tapahtuu Pivon kautta on myös yksi ominaisuus, joka on muodostunut olennaiseksi osaksi käyttökokemusta. OnePlus on hoitanut hommansa sen suhteen, että NFC-piiri on toiminut vakaasti ja nopeasti ja loppu onkin sitten Pivon käsissä, joka sekään ei ole nikotellut mitenkään OnePlussan käyttöjärjestelmäversion kanssa, vaan nykyään ostosten maksaminen kortilla on huomattavasti harvinaisempaa kuin Pivolla tapahtuva maksu.

Virallista vedenpitävyyttä OnePlus 5:ssä ei valitettavasti ole, mutta puhelinta on kuuleman mukaan tiivistetty siinä määrin, että esimerkiksi sateen tai matalaan veteen putoamisen ei pitäisi olla vahingollista. En kyllä ajatellut omaani mitenkään aktiivisesti testata asian suhteen, mutta hyvä jos ainakin jonkinlainen vedenpitävyys löytyy, vaikka virallista IP-luokitusta ei olekaan. En ole kuitenkaan ajatellut yrittää veden alla kuvaamista, mutta olisi ihan suotavaa että sateessa käyttäminen tai luuri taskussa vähän kovempaan sadekuuroon päätyminen ei tuhoaisi laitetta. Tämänhetkisten tietojen perusteella juuri tähän OnePlus 5 pystyykin. En toki protestoisi, jos OnePlus 6 tulisi jo IP-luokituksella varustettuna.

Pyyhkeitä OnePlus saa hitaahkosta Androidin turvapäivitysten jakelusta. Vitonen on edelleen toukokuun päivityksillä, vaikka kohta eletään jo elokuuta. Tämä on omalta osalta sen verran tärkeä asia, että toivon todellakin OnePlussan skarppaavan jakelutahtia lähitulevaisuudessa.

Kokonaisuutena olen varsin tyytyväinen OnePlus 5:een, sillä vaikka kamera ei olekaan ihan sitä tasoa mitä annettiin ymmärtää, niin sen kanssa elää ongelmattomasti ja itse puhelimen suorituskyky on sitä luokkaa, että sitä käyttää mielellään kaikkeen mahdolliseen. Etenkin julkaisuhetkellä oikeasti hyvät dual-SIM-puhelimet olivat Suomen markkinoilla vielä turhan harvassa, mutta sittemmin Samsung on tuonut omaan verkkokauppaansa dual-SIM-mallin S8+:sta. Jos valinta pitäisi tehdä nyt, niin Samsungin jonkin verran parempi kamera ja virallinen vedenpitävyys olisivat toki merkittäviä tekijöitä sen eduksi, mutta veikkaanpa että useamman satasen halvempi hinta, vähemmän muokattu ja nopea Android sekä huikea Dash-lataus kääntäisivät kisan edelleen OnePlussan puolelle.

2 kommenttia

Monipuolisesti kirjoitettu 🙂
Käyttäjätaso 4
Asiallinen hyvin perusteltu arvostelu. Pistää oikeasti harkitsemaan OnePlus 5:n hankintaa.
Mutta silti, vielä...

Osallistu keskusteluun