Samsung Galaxy Note8 -käyttökokemuksia

  • 28 syyskuu 2017
  • 0 kommenttia
  • 2327 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Henri ja Teksturi voittivat Samsung Galaxy Note8:n testikäyttöön alkusyksystä Palstalla ja Facebookissa järjestämässämme kisassa ja jakavat tässä ketjussa syys-lokuun ajan käyttökokemuksiaan 🙂

Tervetuloa myös kaikki muut palstalaiset, jotka olette uuden Galaxy Note8:n hyppysiinne saaneet, kommentoimaan ja jakamaan kokemuksianne tähän ketjuun! 🙂

Ensitunnelmat Samsung Galaxy Note8:staTeksturi:Henri:

Samsungin uusi lippulaivamalli Note 8 on pitkän odotuksen jälkeen vihdoin täällä! Samsung jatkoi joidenkin lähteiden mielestä yllättäen Note –sarjan kehitystä Note 7 –puhelimen epäonnistuneen julkaisun jälkeen ja sarjan uutta puhelinta onkin saatu odottaa pitkään Samsungin keskittyessä erityisesti puhelimen akun turvallisuuteen ja muuhun tuotekehitykseen. Tässä ensimmäisiä omia fiiliksiäni otettuani uuden mallin käyttöön suoraan paketista.Note 8 on Samsungille tärkeä puhelin Note –sarjan jatkoa ajatellen ja puhelimen kehitykseen onkin panostettu paljon. Heti ensimmäisestä tuntumasta puhelimeen voi sanoa, että Note 8 tuntuu materiaaleiltaan laadukkaalta käteen ja näyttää upealta. Puhelimessa silmiinpistävää on tietysti näytön ja koko puhelimen suuri, 6,3 tuumainen Infinity-näyttö, josta löytyy aikaisempia Galaxyja mukailevat kaarevat reunat. Silmiinpistävää on kuitenkin, että reunat eivät kaarru yhtä vahvasti kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S –puhelimissa, mikä saa puhelimen tuntumaan käteen erittäin miellyttävältä ja lisää näytön pinta-alaa. Muuten puhelin myötäilee Galaxy S8+:n ulkoisia olemuksia hyvin paljon, joskin Note 8 tuntuu käteen hiukan kulmikkaammalta, vaikka kokoerot ovatkin hyvin pienet Noten ja S8+:n välillä

Note 8 tuntuu käteen isolta, mikä on tietysti suuren näytön ansiosta hyvinkin odotettavissa. Erityisesti puhelin tuntuu pitkältä Samsungin pyrkiessä hyödyntämään jokaisen tuuman puhelimen etuosasta näytölle. Kokemus on kuitenkin erittäin miellyttävä ja puhelin suuresta koostaan sopii käteen hyvin, tuntuu laadukkaalta ja kokoonsa nähden kevyeltä. Note –sarjan tunnettu S Pen –kynä on taidokkaasti aseteltu ja löytyy helposti puhelimen oikeasta alakulmasta. Lisäksi huomio kiinnittyy myös puhelimen takaa löytyvään sormenjälkitunnistimeen ja Samsungin ensimmäiseen tuplakameraan, jotka näyttävät hyvältä ilman että ulkonisivat puhelimen takaosasta silmiinpistävästi. Ylipäätään ensimmäinen tuntuma puhelimeen on erittäin hyvä, Note 8 on tyylikäs, jämäkkä, kokoonsa nähden kevyt ja näyttää upealta.Samsung toimittaa puhelimen hyvin perinteisessä mustassa pakkauksessa, joka ei juuri eroa yhtiön muista puhelimista. Itse puhelimen mukana pakkauksesta löytyy perinteiseen tapaan manuaali, muistikorttipaikan avain, Samsungin oma Adaptive Fast Charge –laturi (USB A/USB C), AKG-kuulokkeet pehmusteilla sekä erittäin positiivinen yllätys USB C-Mini USB adapteri ja USB OTG –adapteri.

Ylipäätään Samsungin päätös säilyttää 3,5mm kuulokeliitäntä ja sisällyttää laadukkaan oloiset kuulokkeet puhelimen hintaan on varmasti monelle positiivinen lisäys. Lisäksi mukanaolevat adapterit helpottavat käyttökokemusta sekä mahdollistavat erilaisten latauslaitteiden sekä ulkoisten lisäosien liitännät puhelimeen. Kokonaisuutena puhelimen ”unboxaus” on kokemuksena erittäin positiivinen ja ensimmäinen tuntuma laitteeseen on erittäin miellyttävä.Käyttökokemukset viikon jälkeenHenri:

Nyt on jo viikko vierähtänyt Note 8 testaillessa. Monet ensimmäiset havaintoni pitävät edelleen paikkaansa, mutta paljon on myös kokonaiskäsitys puhelimesta elänyt viikon aikana. Tässä omia mietteitäni Note 8:n kamerasta, näytöstä, suorituskyvystä sekä akkukestosta, S Pen -kynästä ja muista tärkeimmistä ominaisuuksista, jota olen nyt viikon arjessa käyttänyt.

Suorituskyky ja akku

Samsungin lippulaivamallit ovat perinteisesti pakattu täyteen yhtiön uusinta ja parasta rautaa suorituskyvyn maksimoimiseksi ja käyttökokemuksen nopeuttamiseksi. Myös Note 8 on todellinen tehopakkaus ja puhelin selviytyy mallikkaasti raskaastakin käytöstä. Puhelin ei hidastele, vaan on esimerkiksi videoiden katselu, pelaaminen ja eri sovellusten välillä hyppiminen on ällistyttävän sulavaa ja nopeaa. Raskaassakaan käytössä näyttö ei nyi tai pätki, mutta esimerkiksi pitkäaikainen pelaaminen saattaa aiheuttaa puhelimen takaosan kevyen lämpenemisen. Lämpeneminen ei kuitenkaan käyttöä haittaa eikä tunnu mitenkään hälyyttävältä. Ylipäätään Note 8 suoriutuu raskaastakin käytöstä moitteetta ja tehokkaasti, mikä on esimerkiksi kaltaiselleni raskaalle käyttäjälle erittäin hyvä uutinen.

Akkukeston osalta odotukseni olivat hiukan alhaisemmat kuin esimerkiksi kameran kohdalla, sillä Samsung päätti pienentää Note 8:n akkua aikaisemman mallin akkuongelmien takia. Nyt Note 8:ssa on 3300 milliampeerin akku, kun taas esimerkiksi pienemmällä näytöllä varustetussa Galaxy S8:ssa on 3500 milliampeerin akku. Tästä huolimatta Note 8 onnistuu akunkin osalta yllättämään positiivisesti, akku kestää kevyellä käytöllä ja muutamilla asetusmuutoksilla jo seuraavan päivän puolelle ja kovallakin käytöllä Note 8 tarjoaa akkua kokonaiseksi työpäiväksi. Lisäksi puhelimen mukana tuleva Samsungin Quick Charge –laturi lataa puhelimen todella nopeasti ja eron huomaa aiempiin latausnopeuksiin nähden. Puhelin latautuu täysin tyhjästä akusta täyteen reilussa tunnissa, mikä helpottaa käyttäjän elämää huomattavasti.

Kamera

Yksi uuden Note 8:n merkittävimmistä uutuuksista on juuri sen paljon mainostettu kaksoiskamera. Lähes muuttumattomana säilynyt kamerasovellus on helppokäyttöinen ja tarjoaa oletuksena 8 kuvatilaa. Lisäksi kamerassa on optinen kuvanvakaaja, jonka ansiosta kuvat ovat entistä tarkempia ja epätarkkoja alueita tulee varsin vähän. Kameran kuvat ovat kauttaaltaan todella tarkkoja ja kamerasovelluksen nopeus tekee käyttökokemuksesta eritäin miellyttävän.

Lisäksi huomionarvoista on uuden tuplakameran mahdollistama ominaisuus, jossa kuvan tausta voidaan häivyttää pääasiallisen kuvauskohteen tarkentuessa. Ominaisuutta kutsutaan Bokeh –tilaksi, jolla käyttäjä pystyy ottamaan järjestelmäkameroista tutun kuvausominaisuuden kaltaisia kuvia, joissa tausta on häivytetty. Ominaisuutta pystyy hyödyntämään myös kuvauksen jälkeen, jolloin tavallisesta kuvasta pystyy häivyttämään taustan ja korostamaan kuvauskohteen tarkkuutta jälkikäteen.

Ylipäätään tuplakamera toimii todella hyvin erityisesti hyvässä valossa, mutta myös pimeällä otetut kuvat ovat olosuhteisiin nähden teräviä ja onnistuneita. Alla muutamia esimerkkejä Note 8:lla otetuista kuvista.S Pen ja muut ominaisuudet

Note 8 pitää sisällään monia uusia ominaisuuksia, mutta huomion varastaa ehdottomasti Note –sarjalle jo aiemmin tuttu S Pen –kynä, joka löytyy puhelimen oikeaan alakulmaan upotettuna. Kynä on parhaimmillaan juuri muistiinpanoja tehdessä, tekstikappaleiden korostamisessa, hauskojen live-viestien hahmottelussa tai ihan nettiä selaillessa. Sovellusparit mahdollistavat näytön jakamisen kahden sovelluksen samanaikaista käyttöä varten, jolloin kynällä on myös helppo navigoida esimerkiksi nettiä surffaillessa tai jopa piirtäessä. Kynää on mahdollista käyttää myös ilman että kynä osuu itse näyttöön ilmakomennon avulla. Kynän lisäksi juuri sovellusparit antavat mahdollisuuden ottaa kaiken irti isosta ja upean tarkasta Infinity-näytöstä, kun näytön koko mahdollistaa kahden sovelluksen vaivattoman käytön jaetullakin näytöllä. Näytön värit ovat kirkkaat ja tarkin mahdollinen näyttöasetus saa kuvat ja videot näyttämään mahtavilta. Näytön suuri koko voisi aiheuttaa ongelman esimerkiksi joidenkin videoiden kanssa, mutta puhelin sovittaa halutessasi mediasisällön näytölle ja näin käyttää koko pinta-alan hyödykseen.

Ylipäätään puhelimesta on vaikea löytää varsinaisia heikkouksia, mutta viikon käytön jälkeen olen huomannut vain kaksi varsinaista kehityskohdetta. Aikaisemmin käsitelty akunkesto voisi olla vielä hiukan parempi, sillä se häviää tässä kategoriassa joillekin vertailukelpoisille lippulaivamalleille. Lisäksi puhelimessa on vain yksi kaiutin, jota ei varsinaisesti voi pitää parhaana ratkaisuna musiikin kuunteluun tai ääniraitojen toistamiseen. Viikon kokeilun jälkeen on kuitenkin todettava, että Note 8 on todellinen huippupuhelin erinomaisella kameralla, mahtavalla näytöllä ja monipuolisilla ominaisuuksilla, jotka S Pen –kynä kruunaa.Teksturi:

Note 8 on ihastuttanut jo viikon ajan. Aloitin heti ensimmäiseksi tutustua puhelimen mukana tulevan kynän toimintaan. Kynä on suhteellisen pieni, mutta istuu kuitenkin hyvin käteen. Ainoa miinus on, että kynässä sijaitsevaa nappia on välillä vaikea löytää. Kynän tuntuma näyttöön on kuitenkin erittäin miellyttävä. Lisäksi viive on sen verran pieni, ettei siitä viikon käytön jälkeen välitä. Sitä kuitenkin on jonkin verran. Tarkkuus on kuitenkin se, joka häikäisee. Kynällä pystyn kirjoittamaan lähes yhtä tarkasti kuin oikealla 0,75mm kärjellä varustetulla kynällä.

Mitä sitten olen tehnyt kynällä viikon aikana? Olen suurimmaksi osaksi tarvinnut sitä töissä. Kun on työkaverit kysyneet, että miten joku esimerkiksi toimii voi ottaa puhelimen esiin ja piirtää asiasta auttavia kuvia. Lisäksi olen tehnyt nopeita muistiinpanoja mielelläni kynällä. Normaalisti itselläni ei ole toiminut nopeiden muistiinpanojen kirjoitus puhelimen kosketusnäppäimistöllä, mutta kynällä homma tuntuu mukavalta.Ehkä suurin ihastukseni aihe on ollut kuvien päälle piirto. Olen ottanut töissä kuvia piirikaavioista ja olen voinut suoraan tehdä lisäyksiä piirikaavioon kännykällä. Normaalisti joutuisin tekemään nämä paperille ja jos ajatus ei ollutkaan hyvä niin kohta on paperi yhtä suttua. Nyt vain uutta versiota kehiin ja kun kaikki on valmista voi kuvan lähettää uudestaan suunnittelijalle, joka piirtää kuvat puhtaaksi. Olen myös tehnyt pdf-tiedostoihin merkintöjä kynän avulla. Näkisin, että opettaja voi tarkistaa vaikka kokeet kokonaan tällä laitteella.

Puhelimen näyttö on ollut erittäin miellyttävä. On mahtavaa kun puhelimen näytön näkee vaikka aurinko paistaisi suoraan näyttöön. Resoluutiohan tässä näytössä on jotain todella suurta. Näytön tarkkuutta voi säätää pienemmäksi, jotta akkua säästyisi. Ja vakiona se ei olekaan täydellä resoluutiolla. Näytön voi kuitenkin asettaa menemään täydelle resoluutiolle esimerkiksi silloin kun katsoo jotain videota esim YouTubesta. HDR-ominaisuus ei oikein hetkauta, koska sisältöä ei ole juuri ollenkaan. Lisäksi esimerkiksi YouTube:n HDR-sisältö ei toiminut kunnolla jos videon laatu oli parempi kuin 720p. Värit olivat silti mahtavan näköisiä, mutta mielestäni ei puhelimessa tälläistä näyttöä silti tarvi.

Kameraa sen sijaan tarvitsee. Viikon aikana on tullut kuvattua ja paljon. Olen ottanut yli 200 kuvaa ja noin 20 videoklippiä. Tuplakameran ansiosta saa Notella otettua kuvia missä tausta sumennetaan. Tälläinen ominaisuus löytyy monesta muustakin puhelimesta, mutta tässä sen teoriassa pitäisi toimia paremmin, koska puhelin voi oikeasti tietää mikä on kaukana tai lähellä. Taustasumennusta voi jälkikäteen myös säätää ja lisäksi puhelin tallentaa kuvasta myös laajakuva version.Akun kesto on ollut positiivinen yllätys. Puhelimen akun saa kyllä tyhjäksi erittäin nopeasti, mutta normaalissa käytössä se riittää päiväksi. Pidän silti mukana akkupankkia pidemmillä reissuilla kaiken varalta. Asetin myös Always On Displayn pois päältä, koska siihen kului akkua yli 7% ja voin kyllä painaa virtapainiketta kun haluan nähdä kellon.

Yleisesti ottaen voin suositella tätä puhelinta työpuhelimeksi nimenomaan kynän takia. Kynää ei tarvitse välttämättä joka päivä,mutta kun sitä tarvitsee on se kullanarvoinen. Eihän kameraakaan tarvitse välttämättä joka päivä, mutta kun tarvitsee niin tarvitsee. Lisäksi dokumenttien selaus on tällä näytön koolla ja tarkkuudella yhtä juhlaa.

LoppuarvostelutTeksturi:Henri:

Nyt on Samsungin uusi lippulaiva Note 8 ollut reilun kaksi viikkoa mukana työelämässä ja opiskeluarjessa, jonka lisäksi olen suorittanut muutamia erillisiä testejä joitakin uusia ominaisuuksia ajatellen. Tässä viimeinen arvosteluni ja loppuarvosana puhelimelle.

Note 8 arkikäytössä

Note 8 on arjen askareissa erittäin toimiva työkalu. Puhelimen suorituskyky riittää hyvin seitsemän sähköpostitilin välillä hyppelyyn, asiakirjojen lukemiseen ja muokkaukseen käsin tai S Pen –kynää hyödyntäen, loistavaan valokuvaukseen ja ihan arkiseen videoiden toistamiseen tai pelailuun. Omassa arjessani olen hyödyntänyt puhelinta eniten muistiinpanojen ottamiseen sekä asiakirjojen tarkasteluun, josta Note 8 on suoriutunut erinomaisesti suuren ja terävän näyttönsä sekä S Pen –kynän ansiosta. Toinen merkittävä osa-alue arjessani on kahden SIM-kortin hyödyntäminen työssä, joka ominaisuutena toimii myös erittäin jouhevasti. Myös tallennustilaa on vakionakin puhelimessa varsin riittävästi ja puhelimen 64 GB:n sisäisen muistin lisäksi puhelimeen saa ostettua erillisen muistikortin.Samsungin käyttöliittymä ja ominaisuudet

Samsungin oman käyttöliittymän mukana tulee tietysti paljon valmiiksi asennettuja sovelluksia, jotka vievät tallennustilaa. Muutenkin käyttöliittymä on joidenkin mielestä hiukan kankea, mutta omassa käytössäni olen edelleen pitänyt käyttöliittymän selkeydestä ja loogisuudesta. Lisäksi sovelluskaupassa on tarjolla useita erilaisia launchereita joilla pystyy muuttamaan käyttöliittymän ulkonäköä ja asettelua, joskin järjestelmän viemään tallennustilaan se ei vaikuta. Oma kokemukseni kuitenkin on, että käyttöliittymä toimii moitteettomasti ja pienoisohjelmia löytyy varmasti käyttäjän kuin käyttäjän tarpeisiin. Erityisen hyödyllisenä voi pitää esimerkiksi muistiinpanosovellusta juuri S Pen –kynän ansiosta. Pienenä miinuksena on todettava, että puhelimen suuri koko, tai pikemminkin pituus, aiheuttaa pieniä haasteita käytössä. Esimerkiksi jotkut sovellukset eivät tue puhelimen kuvasuhdetta, jolloin videot saattavat esimerkiksi asettua huonosti näytölle. Pituuden takia myös joillekin voi olla haastavaa ylettää ylävalikkoon ilman kahta kättä. Itse en kuitenkaan pitänyt näitä heikkouksia häiritsevinä eivätkä ne vaikuttaneet merkittävästi käyttökokemukseeni.

Käyttöjärjestelmä tarjoaa muutamia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten Always On Display –asetuksen, jonka avulla näytöllä näkyy mm. Kello ja uudet ilmoitukset myös näytön ollessa suljettuna. Tämä toiminta vie jonkin verran akkua, mutta itse pidin sitä helppona tapana seurata ilmoituksia avaamatta näyttöä. Lisäksi S Pen –kynällä voi tehdä muistiinpanoja avaamatta näyttöä, sillä näytölle ilmestyy muistiinpano-osio kun kynä otetaan esiin kotelostaan. Puhelimessa on myös oma nappi Bixby –virtuaaliavustajalle, joka on Samsungin uusi kilpailija Applen Siri –avustajalle. Bixbyä voi ohjata äänikomennoin tai ohjelmoimalla sen avustamaan joissakin arkisissa toiminnoissa, mutta itse koin Bixbyn käytön kuitenkin kankeaksi ja hitaaksi. Tämä ei ole varsinaisesti Bixbyn vika, joka toimii pääsääntöisesti moitteetta kunhan käyttäjä antaa käskyt englanniksi, vaan oma tottumukseni suorittaa haluamani toiminnot tiettyjä polkuja hyödyntäen. Suurin hyöty Bixbystä on sen oma näkymä, joka kerää mm. Uusimmat Twitter –päivitykset, uutiset ja lempisovellukseni yhdelle sivulle.

Lisävarusteiden osalta puhelimelle on vielä vaikea löytyy kivijalkaliikkeistä esimerkiksi suojakuoria tai laseja näytön suojaksi. Nettikaupoista kuitenkin löytyy laaja valikoima erilaisia suojakuoria, langattomia latauslaitteita ja lisäosia esimerkiksi puhelimen käyttöön ”pöytäkoneena”. Lisäksi puhelimen mukana tulevat kuulokkeet ovat positiivinen yllätys ja toimivat erittäin hyvin. Turvallisuuspuolen osalta Note 8 tarjoaa myös uutuuden, eli iiris-skannerin, joka toimii yllättävän hyvin myös pimeällä näytön valaistessa käyttäjän kasvot. Puhelimen takaa löytyy myös sormenjälkitunnistin, joka on hiukan vaikeasti aseteltu mutta silti toimii moitteetta ja nopeasti. Myös puhelimen etukamera antaa tarkkoja kuvia valon määrästä riippuen ja yllättää positiivisesti.

Kokonaisarvosana

Kokonaisuutena on selvää, että Note 8 on todellakin huppupuhelin ilman varsinaisia heikkouksia. Se edustaa parasta, mitä Samsungilla tai ylipäätään älypuhelinvalmistajilla on tarjota tällä hetkellä. Kamera on loistava, videokuvaus selkeää ja tarkkaa, näyttö mahdollistaa videoiden katsomisen, dokumenttien tarkastelun tai muistiinpanojen tekemisen erittäin hyvin ja puhelimessa riittää tehoa pelaamisesta työelämän kaikkiin haasteisiin. Ensivaikutelma puhelimesta olikin pääasiallisesti hyvin laadukas ja työelämään suunnattu, mutta puhelin on todella hyvä kumppani myös arjen askareisiin ja todella helpottaa elämää. Lisäksi kaikki ominaisuudet, kuten S Pen –kynä, mahdollisuus kahden SIM-kortin käyttöön, kaksoiskamera, iiris-skanneri ja mahtava näyttö mahdollistavat puhelimen monipuolisen käytön ja täten kokonaisarvosana puhelimelle on erinomainen. Puhelin sopii monenlaiseen käyttöön ja suoriutui kaikista sille asettamistani haasteista erinomaisesti ja vaivattomasti. Lisäksi se tuntuu ja näyttää laadukkaalta sekä tyylikkäältä ja on ilo käyttää päivittäin.

Kiitos Elisalle vielä mahdollisuudesta testata puhelinta ja mukavaa syksyn jatkoa kaikille palstalaisille!

Keskustelussa ei ole vielä kommentteja.

Vastaa ensimmäisenä!

Osallistu keskusteluun