Yhteisön arvostelussa Huawei Mate 20 Pro

 • 12 marraskuu 2018
 • 4 kommenttia
 • 2500 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki


Yhteisön jäsenet @Sarmari ja @Slaya83 jakavat tässä ketjussa marraskuun aikana kokemuksiaan OmaYhteisön kisasta voittamistaan Huawei Mate 20 Pro -puhelimista 🙂

Myös kaikki muut Huawein uutuuden käpäliinne saaneet olette tottakai tervetulleita jakamaan käyttökokemuksianne 🙂


Ensitunnelmat Huawei Mate 20 Prosta


@Sarmarin arvostelu:


Sain Huawei Mate 20 Pron laatikon ja sisältö oli yllättävän kevyt. Koska edellinen puhelimeni on myös samaa merkkiä, oli helppo tietää, miten käytön aloitan ja millainen laite on käsissäni. Ymmärsin heti, että vaikka puhelin on kestävää lasia, on pakko ostaa liukkaalle mustalle laitteelle ainakin joku yksinkertainen suojakuori. Laitteen luvataan myös kestävän metrin syvyisessä vedessä puolisen tuntia, niin että ainakin sen livahtaminen vaikkapa vessanpyttyyn ei onneksi hirvitä. Pari kertaa se jo lipesi käsisssäni. Muuten ulkonäkö on erinomainen ja toden totta tuntui, ettei lasiin kyllä jää jälkiä, vaan se pysyi ensimmäisen käyttökerran tosi siistinä. Hienoa!

Näyttö on hieman kaareva ja se tuo yllätys kyllä mukavan lisän katselumukavuuteen: kun katsoo kuvia, ne ovat hieman elävämpiä. Puhelin on sopivan litteä, että se on helppo kuljettaa niissä paikoissa, joissa naiset nyt puhelinta kuljettavat! Pienessäkään iltalaukussa se ei siis vie tilaa.

Laitoin puhelimen lataukseen ja hämmästyin. Halusin vielä töiden jälkeen lähteä metsään kuvaamaan, eikä aikaa pimeän tuloon ollut paljon. Puhelin latautui ennätysajassa! Ehdin kloonata edellisen puhelimen sisällön uuteen ja etsiä sim-kortin ja laittaa sen puhelimeen. Pieni korttipaikan avain löytyi hyvin pakkauksesta, kun sen löytäminen edellisellä kerralla vaati salapoliisitaitoja. Puoli tuntia ja olin metsässä kuvaamassa. Huomasin heti, että kuvaaminen oli helppoa myös hämärässä, sillä puhelin toisti hienosti värit jo himmenevässä satumetsän valossa. Otin eri kameran tarjoamilla vaihtoehdoilla kuvia, ja nyt valinta tapahtui puhelimen alareunan liukuvalikon avulla. Se oli helppoa ja yökuvaus löytyi helposti. Maisemakuvista tuli todella tarkkoja, ja kokeilin myös lähikuvia. Kuvasin käsivaralla, joten lähikuvauksessa oli haasteita kuten niin monen kameran kanssa. Löysin kuitenkin kameran linssin läpi yksityiskohtia, joita oli paljain silmin vaikea nähdä. Ihanaa!

Kotiin päästyäni käsittelin kuvia puhelimen omalla ohjelmalla, ja leikin Snapseedillä. Kuvien muokkaus on helppoa ja onnistuin aika hyvin luomaan kuviin uusia fiiliksiä. Tarkennusta hieman hain, mutta en sitä löytänyt, mutta se lienee sovelluksen tuntemiseen liittyvä asia. Vielä en onnistunut lähettämään kuvia vanhaan puhelimeen, mutta sekin onnistuu nähtävästi ilman nettiä. Seuraavana aion asentaa kasvotunnisteen puhelimen avausta varten, sillä sellaista ei minulla ole ollut. Oppilaani kokeilevat kauhufilmin tekemistä huomenaamuna, joten uskon, että saan palautetta myös heiltä video-ominaisuuksista.

@Slaya83n arvostelu:


Vannoutuneena Apple-miehenä olen yllätyksekseni salaa hieman katsellut TV:ssä pyörineitä Huawei Mate 20 Pro -mainoksia ja miettinyt itsekseni, että pitäisikö sittenkin palata Android-leiriin. Vaimolle ostettiin OnePlus 6 vastikään ja se vaikutti hyvältä laitteelta. Kun sitten näin Elisan mainoksen, missä etsittiin tuotetestaajaa uudelle Mate 20 Pro -puhelimelle, totesin heti mielessäni, että nyt tai ei koskaan ja pistin hakemuksen vetämään. Ja hyvinhän siinä sitten kävi! Nyt onkin mielenkiintoista päästä testaamaan tätä uutuutta ja laittaa se kovaan testiin mm. pimeäkuvauksessa sekä vertailla sen suorituskykyä taloudesta löytyviin OnePlus6:een sekä iPhone8 Plussaan. Pidemmittä puheitta käydään asiaan!

Speksit

Spekseiltään Huawei Mate 20 Pro edustaa ehdotonta huippua nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla. Näyttö on suuri 6,39 tuumaa ja se peittää lähes koko etukuoren. Suorittimena toimii Huawein suosima Kirin 980 8-ydin prosessori (monet muut valmistajat käyttävät Snapdragonia). Keskusmuistia 6GB. Tärkeimpänä uudistuksena on 3 kameraa, joista yksi on pääkamera, toinen laajakuva ja kolmas telelinssi. Puhelin tukee nykypäivän muodin mukaisesti kasvojen tunnistusta. Sormenjälkilukijoissa on ollut nähtävillä viime aikoina trendi, että ne on siirretty näyttökokojen kasvaessa puhelimen taakse. Tässä Huawei Mate 20 Pro:ssa sormenjälkilukija on sijoitettu kuitenkin näyttöön ja se toimii optisesti näytön läpi. Sormenjälkilukijan toimivuuteen tutustutaan myöhemmin tarkemmin. Kyseessä on siis kaiken kaikkiaan spekseiltään suorituskykyinen nykypäivän huippulaite.

Tekniset tiedot

 • Näyttö: 6,39 tuuman 3K OLED -näyttö, näyttösuhde 19,5:9
 • Resoluutio: 3120 x 1440 pikseliä, 538 PPI pikselitiheys
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9 + EMUI 9.0
 • Suoritin: Kirin 980 -8-ydinprosessori
 • Muisti: 6 Gt käyttömuisti ja 128 Gt sisäinen tallennustila, paikka Nano SD -muistikortille
 • Kamera: Takana 40 + 20 + 8 megapikselin kolmoiskamera AI-kuvanvakauksella, usean samanaikaisen kuvauskohteen tunnistuksella ja - yökuvaustilalla. 24 megapikselin etukamera
 • Akkukapasiteetti: 4200 mAh, Supercharge-pikalataus
 • Yhteydet ja liitännät: USB-C
 • Tiedonsiirron maksiminopeus: Tuki nopealle 4G-yhteydelle
 • Langaton lataus: Kyllä (15W)
 • NFC: Kyllä
 • SIM-kortin tyyppi: Kaksi SIM-korttipaikkaa (nano-SIM)
 • Mitat: 157,8 x 72,3 x 8,6 mm
 • Paino: n. 189 g
 • Muuta: Veden- ja roiskeenkesto (IP68-luokitus), sormenjälkitunnistin (näytössä), kasvojentunnistus
Ensivaikutelmat
Pakkaus on maltillisen tyylikäs. Mustaa pakkausta koristaa puhelimen mallinimi sekä Leica-kameran logo ja teksti ”Triple camera”. Pakkauksesta paljastuu itse puhelin, ohjekirjalaatikko, johon oli kiinnitetty SIM-kelkan avaamiseen tarkoitettu piikkityökalu. Tämän laatikon alta löytyy vuorostaan pikalaturi, kuulokkeet, sekä adapteri, jolla 3,5mm kuulokkeet on mahdollista kytkeä puhelimen USB-C-porttiin. Suojakuoria tai suojakalvoja ei ole mukaan laitettu. Joissain Huawei-malleissa mielestäni on aiemmin ollut suojakuori mukana, mutta tässä lippulaivamallissa sitä ei jostain syystä ole mukana.Kuva 1: Pakkauksesta löytyy perustarvikkeet puhelimen käyttöön. Koska puhelimessa ei ole 3,5mm liitintä kuulokkeille, tulee mukana 3,5mm plug->USB-C adapteri.

Otettaessa puhelin käteen, ensimmäisenä ajatuksena hiipii mieleen, että suojakuoret tähän on hommattava ensimmäisenä. Puhelin näyttää niin kiiltävältä ja hienolta, että tuntuu oikein pelottavalta käyttää sitä ilman suojakuoria. Esimerkiksi silikoninen takasuojus tuo jo paljon enemmän turvallisuuden tuntua ja käyttömukavuutta. Näytön reunat kaartavat hieman alaspäin, joten mikäli haluaa hommata panssarilasin, saattaa joutua kokeilemaan paria vaihtoehtoa, ennen kuin löytää sopivan suojalasin. Mikäli koteloksi valitsee lompakkomallisen flip-coverin, näytönsuojalasi ei liene pakollinen hankinta.
Puhelinta pitäessä kädessä huomaa heti, että se on fyysiseltä kooltaan yllättävän pieni, ottaen huomioon että se sisältää suuren 6,39 tuuman näytön. Etukannen pinta-ala on saatu todella hyvin hyödynnettyä, eli teknisesti sanoen näyttö/pinta-ala -suhde on saatu korkeaksi. Käytössäni ollut iPhone 8 plus puhelin on samaa kokoluokkaa, mutta siinä on vain 5,5 tuuman näyttö.


Kuva 2: Fyysisiltä mitoiltaan Mate 20 Pro ja iPhone 8 Plus ovat samaa kokoluokkaa, mutta Mate 20 Pro:n näyttö ulottuu reunoille asti. Näyttöjen kokoero on valtava.

Puhelimien kokoeroja voi vertailla mobiledevicesize.com -sivustolla. Siellä suoritetun kokovertailun mukaan Mate 20 Pro on samaa kokoluokkaa Applen uuden iPhone XS Maxin kanssa. Samaa kokoluokkaa edustaa myös OnePlus 6. Applen edellinen lippulaivamalli iPhone X onkin sitten jo paljon pienempi kooltaan. Joillekin ihmisille pienempi koko on mieleen, mutta henkilökohtaisesti tykkään suuresta näytöstä.


Kuva 3: Puhelimien kokovertailu. (Kuvan lähde: https://mobiledevicesize.com)

Puhelimen käyttöönotto etenee loogisesti pienissä askelissa. Puhelimen käynnistyessä syötetään mahdollisen Wifi-verkon salasana sekä Google-tilin tunnukset. Tämän jälkeen itse asennus käynnistyy. Asennus kyselee kielen, sekä pyytää hyväksymään nykypäivän tyyliin n kappaletta käyttöoikeussopimuksia. Mukaan mahtuu myös monenlaista vapaaehtoista rekisteröintiä ja tietojenluovutuspyyntöä, mitkä onneksi pystyy ohittamaan tai ruksimaan pois päältä. Puhelin tarjoaa asennuksen aikana mahdollisuuden tietojen palauttamiseen vanhasta Android- tai Apple-laitteesta.
Asennuksen loppupuolella määritetään sormenjälki sekä kasvojen tunnistus (ei pakollisia). Kasvojen tunnistus pyytää katsomaan kameraan ja kääntelemään ohjeiden mukaan päätä sivulle, alas sekä ylös, jotta kasvot rekisteröidään joka suunnasta. Opetusohjelma toimii hyvin ja ohjeet ovat selkeitä.
Sormenjälkitunnistin on rakennettu näytön alle, joten sormea joutuu painamaan näyttöä vasten hieman kovemmin kuin mitä on tottunut perinteisissä sormenjälkilukijoissa. Sormenjäljen opetus onnistuu kuitenkin hyvin, järjestelmän antaessa värinäpalautetta kun sormen tietty kohta on rekisteröity. Lopuksi rekisteröidään sormen reuna-alueet ja asennus alkaakin olla valmis.
Asennuksen jälkeen onkin vuorossa se työläin operaatio, sovellusten asentaminen Play-kaupasta. Parikymmentä sovellusta asentuu varsin mallikkaasti ja taustalla myös muita sovelluksia päivitetään. Noin tunnin värkkäilyn jälkeen kone alkaa olla ”pelikunnossa”. Alussa skippaamani Huawei ID:n luonti palaa takaisin kummittelemaan, kun kytken päälle askelia mittaavaa terveyssovellusta. Tehdään siis Huawei ID, jotta sovellus saadaan käyttöön. Nyt puhelin alkaa olla käyttövalmis varsinaiseen käyttötestiin, josta lisää seuraavassa testiartikkelissa lähiaikoina.


Kuva 4: Sovellukset asennettu ja toiselle näytölle asennettu pari widgetiä (sää ja askelmittari). Puhelin on nyt valmis tositoimiin.

4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
@Slaya83n toinen arvostelu:

Kamera
Mikä onkaan parempaa kuin 2 kameraa? No tietenkin kolme kameraa!! Mate 20 Pro:n kamera on herättänyt paljon keskustelua jo etukäteen. Monissa muissa puhelinmalleissa on ollut kaksi kameraa, joista toinen on ollut yleensä telelinssi tai mustavalkokamera. Nyt Huawei on lähestynyt asiaa eri kantilta ja toteuttanut kameran kolmella linssillä:
Pääkamera:40 megapikseliä, polttoväli 27 mm, aukon koko f/1,8
Ultralaajakulmakamera:20 megapikseliä, polttoväli 16 mm, aukon koko f/2,2
Telekamera:8 megapikseliä, polttoväli 80 mm, aukon koko f/2,4 (optinen kuvanvakain)


Kuva 1: Kolme kameraa ja salama

Pääkamera tarjoaa järisyttävän 40 megapikselin kennon, mutta kuvat tallennetaan silti 10 megapikselin tarkkuudella. Tämä johtuu siitä, että kamera yhdistää tallennuksessa 4 lähekkäistä pikseliä aina yhdeksi pikseliksi. Tällöin saavutetaan erittäin kirkas ja kohinaton kuva.
Ultralaajakulmakamera tarjoaa 106 asteen näkökentän ja se mahdollistaa tarkentamisen jopa 2,5 senttimetrin etäisyydelle. Muut tämän hetken huippupuhelinmallit tarkentavat vajaan 10 sentin päähän. Tämä ominaisuus tarjoaa siis oivan mahdollisuuden tarkkoihin makrokuviin.
Telekamera puolestaan tarjoaa kolminkertaisen zoomin. Käsivaralta kaukaisten kohteiden kuvaus onnistuu hyvin optisen kuvanvakaajan avustuksella.
Videokuvaus onnistuu 4k tarkkuudella 30 fps kuvanopeudella. Videokuvauksessa on mukana myös aiemmista malleista tuttu hidastustoiminto, joka mahdollistaa kohteen kuvaamisen 960 fps nopeudella 720p HD -tarkkuudella. Tämä tarkoittaa teoriassa sitä, että sekunnin mittaisesta tapahtumasta saa tehtyä puolen minuutin hidastuksen. (960 vs 30 fps). Videokuvaushidastus toimii erittäin fiksusti, se alkaa toimia kun kamera havaitsee liikettä. Esimerkiksi lapsen voltti trampoliinilla on helppo kuvata ja katsoa hidastettuna jälkikäteen.
Kamerasta löytyy luonnollisesti myös pro-valikko, missä pääsee säätämään aukon, iso-arvon, sulkijan nopeuden sekä valotukset tarkasti. Tämä on kuitenkin tarkoitettu vaativampaan käyttöön. Jos näitä arvoja muuttelee ilman että tietää mitä tekee, tulee kuvista huonompia kuin mitä automaattikuvauksella.
Automaattikuvaus toimiikin todella hyvin, kiitos Master AI-kuvasmoodin. Master AI tunnistaa kuvaskohteen tekoälyn avulla ja säätää silmänräpäyksessä oikeat kuvausasetukset. Kuvista tulee tarkkoja, värit toistuvat kirkkaasti ja oikeita kohtia kuvassa korostetaan. Aiemmissa malleissa nämä ns. tekoälyyn perustuvat kamerat ovat usein korostaneet liikaa värejä ja kuvista on tullut liian ”karkkimaisia”. Tämä ärsyttävyys loistaa nyt poissaolollaan. Mate 20 Pro:ssa tosiaan tekoäly on läsnä ja hyvä niin. Eihän puhelimesta järjestelmäkameran korvaajaksi ole, mutta niinhän sitä sanotaan, että paras kamera on se kamera mikä on mukana. Eikä siitä ainakaan haittaakaan ole, että kännykkä, joka kulkee koko ajan mukana, sisältää erittäin laadukkaan kameran, joka ottaa silmänräpäyksessä huippulaadukkaita kuvia.
Kamerasta löytyy paljon myös muita hienoja toimintoja, joihin en tässä tämän enempää perehdy. Näistä toiminnoista mainittakoon mm. AI color, joka mahdollistaa videon kuvaamisen mustavalkoisena, paitsi ihmiset värillisenä. Tekoäly tunnistaa milloin ruudussa on ihminen ja tällöin ihminen näkyy värillisenä. Toinen hauska toiminto on AR-linssi, minkä avulla voi peilailla itseään emoji-oliona, joka matkii kasvojen liikkeitä. Kamerasovelluksesta löytyy luonnollisesti myös HRD-kuvaus, panoraamat sekä erilaisia moodeja, jopa vedenalaiskuvaus!

Kameran hämäräkuvausta testattiin tulostamalla A3 kokoinen kamerantestauskuva, joka kiinnitettiin seinään. Tätä kuvaa valokuvattiin eri valaistuksessa noin 1,5 metrin etäisyydeltä ja katsottiin miten Master AI säätää kameran asetukset valaistuksen mukaan. Samalla tutkittiin miten kuvanlaadulle käy valaistuksen heikentyessä. (Kuvat ovat croppeja täysikokoisista kuvista.)


Kuva 2: ISO 400, 1/50s (hieman hämärä valaistus)


Kuva 3: ISO 1000, 1/25s (vähän edellistä hämärämpi valaistus)


Kuva 4: ISO 1600, 1/20s (melko hämärä valaistus)


Kuva 5: ISO 2000, 1/20s (pimeähkö valaistus, paljaalla silmällä juuri ja juuri erotti kuvan yksityiskohtia)


Kuva 6: ISO 6400, 1/17s (todella pimeä valaistus, paljaalla silmällä taulusta ei erottanut juuri mitään)

Tuloksista voidaan todeta, että valaistuksen vähentyessä puhelin nostaa iso-arvoa (vahvistaa valoa) sekä pidentää suljinaikaa kuten asiaan kuuluu. Kohina pysyy siedettävällä tasolla jopa ISO 6400 tasolle saakka. Tämä on kunnioitettava tulos kännykän kameralle.
Seuraavaksi muutamia testikuvia.


Kuva 7. Yökuvaus 4 sekunnin valotusajalla tuottaa laadukasta jälkeä. Puhelin oli tuettuna pylvästä vasten kuvan aikana.


Kuva 8. Master AI osaa säätää kuvausasetukset myös hämärässä tunnelmavalossa. Värit toistuvat luonnollisina.


Kuva 9. 4 sekunnin valotus käsivaralta. Kuva on uskomattoman tarkka siihen nähden, että kyseessä pitkä valotus käsivaralta. Iso 1250.Kuva 10. Makrovalokuvas onnistuu helposti kameran tarkennusetäisyyden ollessa 2,5cm. (kuvassa laskukoneen kaksi näppäintä, näppäinten koot luonnossa noin 10 x 7 mm)

Kaiken kaikkiaan kamera on todella vakuuttava. Päivänvalossa syntyy todella hienoja kuvia ja värit ovat kirkkaat, olematta kuitenkaan liian korostuneet. Tarkennus toimii salamannopeasti ja osuu myös automaatilla hyvin kohdalleen. Laajakulmalinssi mahdollistaa laajan kuva-alan esimerkiksi maisemakuvauksessa, makrokuvausta unohtamatta. Telelinssi tarjoaa vakautetun zoomin, mitä pystyy jatkamaan digitaalisella zoomilla tarvittaessa. Hämäräkuvauksessa kamera pääsee oikeuksiinsa. Jopa 4s valotukset käsivaralta onnistuvat ja kohina pysyy hyvin aisoissa vaikka ISO arvon nostaa aina 6400 asti. Kameran erilaiset lisätoiminnot tarjoavat jokaiselle jotain. Kaneettina voidaan todeta, että kamera edustaa tämän hetken kännykkäkameroiden huippua.

Sormenjälkilukija
Sormenjälkilukija on toteutettu Mate 20 Pro -puhelimessa normaalista poikkeavalla tavalla. Sormenjälkilukija on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja se lukee sormen optisesti eli valon avulla. Monissa muissa puhelinmalleissa sormenjälkilukija on joko näytön alapuolella kotipainikkeessa tai sitten se on sijoitettu omaksi napiksi puhelimen taakse. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat kannattajakuntansa. Toiset tykkäävät, että nappi on suoraan näytön alla ja sitä on helppo painaa peukalolla. Toiset taas pitävät siitä, että lukija on sijoitettu puhelimen takapuolelle, jolloin sitä voi painaa etusormella, eikä lukija vie etupaneelista näytöltä tilaa.
Huawei on kuitenkin tässä mallissa päätynyt näytön alle sijoitettavaan lukijaan. Tästä ratkaisusta on ollut maailmalla jo etukäteisporua, sillä näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija ei ole niin nopea ja varmatoiminen kuin lukija, joka on omassa painikkeessaan.


Kuva 11. Sormenjälkilukija on sijoitettu fyysisesti näytön alle ja se toimii optisesti
(kuvan lähde: https://consumer.huawei.com/en/phones/mate20-pro/)

Sormenjäljen opetus onnistuu Mate 20 Pro:ssa ihan samalla lailla kuin muissakin puhelinmalleissa. Sormea painellaan ruudulla sormenjäljen osoittamaan paikkaan useita kertoja hieman eri kulmista, jotta lukija oppii sormen kaikki juonteet ja tunnistamaan sormen hieman eri asennoissa.
Sormenjälkilukija toimii käytössä kohtalaisen hyvin, mutta on todettava, ettei sen tarkkuus yllä perinteisten lukijoiden tasolle. Usein käy niin, ettei sormea tunnisteta ja näyttölukitus on avattava PIN-koodilla. On aika ottaa kasvojen tunnistus käyttöön.


Kasvojen tunnistus
Huawei Mate 20 Pro kasvojen tunnistus lähettää 30 000 pistettä sisältävän näkymättömän pistekartan kasvoille ja näiden pisteiden avulla analysoidaan kasvojen piirteet. Mikäli piirteet täsmäävät muistissa olevaan kuvaan, näytön lukitus avataan. Kasvojen opettaminen käy helposti ohjelman antaessa ohjeita. Ensin katsotaan kameraan suoraan, sitten hieman käännellään päätä ylös, sivulle, alas ja toiselle sivulle. Tämän jälkeen kasvot on rekisteröity.
Kasvojen tunnistus toimii todella hienosti. Kun puhelimen herättää joko nostamalla sen käteen tai painamalla oikealla olevaa virtapainiketta, tulee näyttöön teksti ”tunnistetaan kasvoja”. Heti kun puhelimelle näyttää kasvoja, näytön lukitus avataan. Ja avaus on salamannopea. Paljon nopeampi kuin edellä mainittu sormenjälkilukija. Ja mikä parasta, näytön lukituksen avaus toimii myös pimeässä ja hämärässä. Se tunnistaa silmälasipäisen kasvot, vaikka ottaisi silmälasit päästä. Testattiin myös huijata lukijaa valokuvalla, se ei luonnollisestikaan toiminut, sillä kamera lähettää 3D-pistekartan kasvoille, joten siinä on oltava pinnanmuotoja, että puhelin uskoo kyseessä olevan kasvot eikä valokuva. Kaiken kaikkiaan todella mahtava toiminto, joka toimii täysin niin kuin luvataan! Tämän jälkeen Mate 20 Pro:n näytön alle rakennettu sormenjälkilukija unohtuu. Niin hyvin tämä kasvojen tunnistus toimii.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
@Sarmarin toinen arvostelu:

Maailman paras puhelin

Viikon aikana puhelin on juurtunut käteeni kuten entinenkin. Sovellukset aukeavat nopeasti ja vaikkapa Youtube-videon voi toistaa omasta televisiosta todella helposti. Alun liukkauden tuntu on yllättäen hävinnyt, varmaankin osin siksi, että osaa varoa. Uskon kuitenkin, että kun ei tarvitse varoa sormenjälkiä, tartun puhelimeen hieman reippaammin.


Huawein puhelin saa sen ominaisuuksia mittaavassa testissä (AnTuTu Benchmark) parhaimmat kokonaispisteet kaikkien puhelinten vertailussa. Näistä ominaisuuksista varmaan suurimpana ja merkittävimpänä on sen suorituskyky ja tehokas prosessori. Puhelin onkin käytettäessä nopea ja sulava ja toimii moitteettomasti. Esimerkiksi erilaiset grafiikat pyörivät sulavasti ja halutessaan puhelin soveltuisi vaikkapa pelien pelaamiseen. Näiden ominaisuuksien myötä puhelimen toiminnot kuten selaaminen, kirjoittaminen ja erilaiset painallukset ovat visuaalisesti selkeitä ja sulavia.


Näytön reunojen kaarevuus ulospäin luo miellyttävän katselukokemuksen. Videoin Scooterin konsertissa ja kuvan laatu oli erinomainen. Oli nautinto katsella elävää kuvaa, vlogeja ja elokuvaa juuri tuon kaarevuuden tuoman syvyyden vaikutelman myötä. Löysin myös 4K-kuvausmahdollisuuden. Käsissäni on siis myös uusinta videokuvaustekniikkaa! Tätä puhelinta ei tarvitse ainakaan tämän takia heti vaihtaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
@Sarmarin loppuarvostelu:

Puhelimen testaaminen on toisella testiviikolla jatkunut Gran Canarialla. Jaoin toisen puhelimeni netin tähän uuteen ongelmitta, koska täällä ei juuri tunneta ilmaista wifiä.


Olen tanssikurssilla: niinpä kuvien ja videoiden ottaminen on ollut nautinto. Erityisesti kun jouduin käsivaralla helikopterissa kuvaamaan, saatoin olla tyytyväinen vakauteen. Videon äänimaailmaa kannattaa myös kehua, sillä ilman kuulokkeita soitettuna äänet toistuvat kahden kaiuttimen ansiosta hyvin. Taustakohinaa vielä ainakin omissa videoissa kuuluu jonkin verran, mutta nämä asiat riippuvat muustakin kuin puhelimesta.


Mitä uutta löysin? Monta asiaa on testaamatta vielä: latausyksikkönä toiseen laitteeseen en ole kokeillut, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta. Edelleen pidän siitä, että puhelin latautuu nopeasti. Valokuvien käsittelyä harjoittelin ja luulen, että kosketuskynän avulla vaikkapa kuvan tietyn kohdan valaistuksen muuttaminen olisi tarkempaa. Yökuvauksen mahdollisuuksia tutkin edelleen ja luulen, että otan avuksi pienen jalustan. Valotusajoilla leikkiminen on vielä ihan kesken.


Loppusanoiksi: innoissani jatkan eri ominaisuuksien kokeilua. Täällä Kanariansaarilla on tullut kokeiltua kuvien jakamista monien eri laitteiden kanssa. En ihan kaikkiin ole yhteyttä löytänyt, mutta naapurihuoneistosta olisi löytynyt sopiva kaiutin. Norjalaismiehiltä olisi mennyt aamukahvi väärään kurkkuun, jos olisin onnistunut soittamaan Irwinin Ryysyrantaa. En kokeillut. Olivat isoja miehiä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
@Slaya83n loppuarvostelu:

Akku ja langaton virranluovutus
Mukana tullut pikalaturi on todella nopea. Kun laturin kytkee puhelimeen, ruudulle tulee näkyviin hetken ajaksi tarkka latausinformaatio. Tämä ruutu kertoo akun tilan prosentin kymmenesosan tarkkuudella. Ja desimaali vaihtuukin silmissä, eli akku latautuu todella nopeaa. Testien aikana noin 30% varaukseen laskenut akku latautui täyteen vajaassa puolessa tunnissa. Yleisesti ottaen akku kestää todella hyvin. Illalla kun lataa niin seuraavana iltana on akkua vielä 40% jäljellä kohtuu kovalla käytöllä. (ei pelaamista, some, uutiset viestit, puheluita paljon yms). Mikäli virta meinaisi loppua kesken, vartin lataustauko toisi varmasti loppupäivän virrat takaisin.

Huawei Mate 20 Pro on ensimmäinen puhelin, mikä tarjoaa puhelimen toimimisen langattomana laturina, eli puhelimesta voi luovuttaa virtaa langattomasti, vaikka kaverille, jolta on akku vähissä. Tämä ominaisuus pitää kytkeä joka kerta päälle asetuksista erikseen. Tällöin puhelin haistelee onko lähettyvillä toista laitetta mitä halutaan ladata. Mikäli laitetta ei löydy vähään aikaan, kytkeytyy toiminto automaattisesti pois päältä. Eli ladattaessa kaverin puhelinta, kytketään toiminto ensin päälle ja tämän jälkeen asetetaan puhelimet esim. pöydälle päällekkäin.


Kuva 1: Langaton lataus puhelimesta toiseen (Huawei Mate 20 Pro oikealla, iPhone 8 plus vasemmalla)


Kuva 2: iPhone ottaa virtaa vastaan Mate 20 Pro:lta

Suorituskyky

Suorituskykyä testattiin kahdella eri sovelluksella, jotka suorittavat erilaisia testejä ja antavat lopputuloksena pisteytyksen, mikä kertoo lukuarvona puhelimen nopeuden. AnTuTu benchmark on todella suosittu mobiililaitteiden nopeustesti. 3DMark Sling Shot Extreme edustaa myös testiohjelmien kärkikastia. 3DMarkista otettiin testituloksiin yhteistulos sekä poimittiin testituloksien alakategorioista kaksi grafiikkatestiä sekä kolme fysiikkatestiä.

Seuraavassa taulukossa esitetään eri ohjelmien antamat pisteytykset. Vertailussa ovat mukana kotitaloudesta löytyvät Iphone 8 plus sekä OnePlus 6, jotka ovat molemmat hyvin suosittuja ja laadukkaita puhelimia. OnePlus maksaa 569 eur ja iPhone8 Plus noin 780 euroa (marraskuu 2018).


Kuva 3: Testiohjelmien antamat pisteet. Mitä suurempi luku, sitä tehokkaampi kyseinen laite on testin mukaan.


Kuva 4: AnTuTu Benchmark. Mate 20 Pro oli tässä suositussa testissä lyömätön. OnePlus 6 ei kuitenkaan jäänyt kovin kauas. Apple iPhone 8 plus, joka maksaa vielä tänäkin päivänä vajaa 800 euroa, jäi voittajakaksikon jälkeen selvästi


Kuva 5: 3DMark Sling Shot Extreme. Tässä testissä OnePlus vei voiton. Mate 20 pro hengittää niskaan.


Kuva 6. 3DMark -testin eri osa-alueiden pisteet. Fysiikkatesteissä Mate 20 Pro oli lyömätön, mutta grafiikkatesteissä se jäi hieman OnePlus 6:lle. Apple iPhone 8 plus jäi jälkeen reilusti joka ikisessä testissä.

Yhteenvetona suorituskyvystä todettakoon, että AnTuTu benchmark, mitä pidetään yhtenä vakiotesteistä kertoo selvästi että jopa tehokeisari OnePlus 6 jää Mate 20 Pro:n taakse. Tämä johtunee siitä, että Mate 20 Pro:ssa on maailman ensimmäinen 7 nanometrin tekniikalla varustettu dual-NPU Kirin 980 prosessori. Ilmeisesti AnTuTu testi saa juuri nämä 980-prosessorin parhaat puolet nostettua esiin. Toisaalta taas 3DMark-testissä Mate 20 Pro häviää hieman OnePlus 6:lle. Vaikea yhtäkkiä sanoa, mitä prosessorin tai grafiikan osa-alueita ko. testi painottaa kun vaakakuppi kääntyy siinä testissä OnePlussan puolelle. Kaiken kaikkiaan suorituskyvystä on todettava että Huawei Mate 20 Pro edustaa ehdotonta huippua kännyköiden suorituskyvyssä artikkelin kirjoitushetkellä (marraskuu 2018). Käyttötestin aikana ei huomattu yhden yhtäkään nykimistä tai takkuilua puhelinta käytettäessä. Kaikki toimii sulavasti, eikä puhelin hidastu vaikka on kuinka monta sovellusta auki taustalla samaan aikaan. Suorituskyvystä arvosanaksi täysi kymppi!

Loppusanat
Huawei Mate 20 Pro lunastaa sille asetetut odotukset todella hyvin. Se on todella tehokas puhelin ja peittoaa useissa suorituskykytesteissä kilpailijansa. Puhelin ei hidastele yhtään, vaikka olisi kymmeniä sovelluksia auki yhtä aikaa. Kaikki tapahtuu heti eikä hetken päästä, sillä kuten kaikki tietävät, mikään ei ole kamalampaa kuin hidas Android-puhelin. Sitä ei tarvitse pelätä tässä tapauksessa.

Puhelimen kamera on todella hyvä. Se ottaa tarkkoja kuvia ja optinen zoomaus toimii hyvin. Kuvanvakaaja mahdollistaa pidemmät valotusajat käsivaralta kuvattaessa. Kameran eri moodit tuovat kuvaajalle lisää työkaluja pakkiin. Yökuvaustoiminto toimii hyvin ja jopa 4s valotukset onnistuvat käsivaralta. Videokuva on laadukasta 4k kuvaa. Makrokuvaus onnistuu hyvin tarkennusetäisyyden ollessa vain 2,5cm. Tähän ei muut puhelimet pysty.

Akku on suuri ja se kestää luonnollisesti siten pitkään. Mukana tullut pikalaturi on todella nopea. Päivän virrat saa ladattua 15-30 minuutissa esim. töissä ruokatauolla. Langaton virrananto kaverille onnistuu suoraan puhelimesta. Tämä voi pelastaa jonkun päivän, mikäli kaverin kännykkä hyytyy reissun päällä ja puhelimessa on jotain tärkeää mitä tarvitaan, esimerkiksi kartta tai hotellihuoneen ovikoodinumero. Tällöin voi langattomasta virranannosta olla hyötyä.

Kaiken kaikkiaan puhelin on todella hyvä ja mikäli 999 euron hintalappu ei hirvitä, voin suositella puhelinta varauksetta kaikille Android-laitteiden ystäville.

Osallistu keskusteluun