Yhteisön arvostelussa uudet Nokia 3, 5, 6 ja 8 -puhelimet


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
 • OmaYhteisön yhteisömanageri
 • 493 kommenttiaKysyimme yhteisöltä aikaisemmin syksyllä, mitkä ovat teidän suosikkejanne Nokia-puhelimista kautta aikojen. Neljällä kisaan Twitterissä ja täällä Palstalla osallistuneista oli mahdollisuus saada uusi Nokian 3, 5, 6 tai 8 testattavaksi ja omaksi. Nyt pääset lukemaan kisan voittajien Erpetterin, jellona37n:n, Jounin ja Sarin käyttökokemukset ja arviot heidän voittamistaan Nokian puhelimista. Neljä erilaista testaajaa ja erilaista puhelinta 🙂

Kiitokset kaikille voittajille käyttökokemuksienne jakamisesta! Ja tottakai tervetuloa myös kaikki muut uusien Nokia-mallien omistajat keskustelemaan ja jakamaan käyttökokemuksia 🙂

Nokia-puhelimet arvostelussa

5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Jounin arvostelussa Nokia 3Nokia-merkkisten puhelinten historia käsissäni alkoi pari kymmentä vuotta sitten. Kymmenisen vuotta sitten kamera-toiminnallisuus alkoi nousta puheluiden ja netin ohella yhdeksi eniten käyttämistäni. Vieläkin, parhaiden käyttämieni digikameroiden joukossa on monta Nokia-merkkistä. Tällä kertaa sain käsiini keskihintaisen tulokkaan Nokia 3:n ja testasin, miten sen kamera selviytyy normaaleista kuvausolosuhteista.

Nokia 3:n kamera näyttää numeroiden valossa hintaluokassaan asialliselta. Puhelimessa on kaksi 8 megapikselin kameraa 2.0f -aukolla. Huomion arvoista tässä on se, että etukamera on ominaisuuksiltaan vastaava kuin takakamera. Selfieistä pitäisi siis erottelukyvyn ja valovoiman puolesta tulla huomattavasti normaalia parempia.

Puhelimen kameran saa päälle joko näytön kamera-kuvakkeesta tai tuplanapauttamalla käynnistyspainiketta. Kamera-ohjelman näyttö on varsin selkeä ja tuttu mm. Nokia 6 -puhelimesta.Oikeassa reunassa on laukaisupainike sekä valinnat still- ja videokuvauksella. Myös jo otettua kuvaa pääsee katsomaan oikean yläkulman painikkeesta. Vasemmasta reunasta voi suoraan kytkeä salaman HDR-tilan tai ajastimen päälle ja pois. HDR (High Dynamic Range) on digikameroiden toiminto, jolla kuvaa parannetaan yhdistelemällä useita peräkkäisiä valotuksia eri aukoilla. Tässä kamerassa toiminto ei ole erityisen nopea ja jäänee kuriositeetiksi. Vasemman alakulman kolmen viivan painikkeesta pääsee asetusvalikkoon, josta kuvaussäätöjä löytyy enemmänkin.

Tämän hintaluokan puhelinta harvemmin hankitaan kameran edistyneiden kuvausominaisuuksien takia, joten keskityin peruskuvaukseen, johon kamera soveltuu hyvin. Vertailukohdaksi otin Nokia-sukujuuria omaavan saman hintaluokan hieman vanhemman puhelimen Lumia 650:n. , jossa on myös 8 megapikselin pääkamera.

Eroina päällepäin on Nokia 3:n aavistuksen valovoimaisempi objektiivi (jos valovoimasta tässä kameraluokassa voidaan puhua), laajakulmaisempi kuva ja oletuksena 4:3 -kuvasuhde tutun 16:9 -laajakuvan sijaan. Videokuvauksessa 16:9 -kuvasuhde toki on. Selfie-kuvauksessa puolestaan Nokia 3:n tarkemman etukameran takia laitetta voi pitää kauempana, jolloin kasvojen mittasuhteet mairittelevat kohdetta paremmin.
Ensimmäinen kuvapari on otettu myötävaloon hyvissä valaistusolosuhteissa, mistä kumpikin kamera luonnollisesti selviää hyvin. Nokia 3:n kuva on valoisampi, mutta värikylläisyys on matalampi. Kuvan tarkkuus on hyvä.

Toisen kuvaparin voimakkaassa vastavalossa on kameroilla vaikeuksia, mutta Nokia 3:n lievästi voimakkaampi valotus tuo etualan paremmin esiin.
Kolmannen kuvaparin detaljipitoinen sisäkuva tuo myös esiin valotuksen korostumisen Nokia 3:ssa, jonka kuva on selkeästi kirkkaampi kuin verrokkinsa. Kun optiikassa ei ole juurikaan eroa, tämä saattaa kuitenkin näkyä kuvan tarkkuudessa, mutta tavanomaisessa kuvauksessa valo on usein suurempi ongelma.
Johtopäätöksenä voidaan vetää, että Nokia 3:n kamera on hyvinkin sen tasoinen kuin tämän hintaluokan puhelimesta voi odottaa löytävänsä. Kameran kuvasuhde ja automaattisäädöt soveltuvat hyvin päivittäiseen kuvaukseen esim. sisätiloissa, tilanteista ja ihmisistä. Myös tarkka etukamera antaa mahdollisuudet tasokkaisiin selfieihin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

jellona37n:n arvostelussa Nokia 5Torstai päivänä iloinen postipoika kilautti ovikelloani ja toi minulle vaaleaan kuoreen pakatun NOKIA 5 puhelimen. Sormet syyhyten aloin pakettia availemaan.

On tullut käytettyä monenlaista kännykkää elämän aikana. Ehkä muistiin painuvin puhelin oli kuitenkin Nokia 3310 joka ei hajonnut millään. Oli kyse sitten tippumisesta tai uimisesta.
Siististi järjestykseen pakatut aloitusohjeet sekä tykötarpeet ja tietenkin itse puhelimen sai vedettyä kuin tikku askin kotelostaan. Minun mielestäni kätevää ja yksinkertaista. Siitä plussaa.

Mukana paketissa oli:
 • USB-B kaapeli, lataukseen.
 • Itse laturi.
 • Käytön aloitus-lappunen.
 • ”Pinni”-sim/muistikortti telakan aukaisemiseen.
 • Turvallisuus-ohjeet.
 • Kuulokkeet.

Mukana ei tullut ihmeempiä käyttöohjeita vaan nykytyylisesti ne on ladattava itse netistä tai vaihtoehtoisesti ne saa myös itse puhelimesta. Tästä miinusta sillä muistan viettäneeni monta ihanaa iltaa lukien uuden puhelimen ominaisuuksista mukana tulleesta ohje kirjasesta. Vinkit ja ohjeet siis kannattaa ladata valmistajan sivuilta tai lukea puhelimen Tuki-app:sin kautta.

Laturi vaikutti hieman heppoiselle mutta USB-B kaapeli sen sijaan erittäin jykevältä, tosin pituutta kaapelilla olisi saanut olla hieman enemmän.

”Pinni” oli mielestäni sopivan kokoinen ja hyvän tuntuinen käteen.

Puhelimessahan on 2-sim kortti paikkaa ja ikävä kyllä en päässyt käyttämään tätä ominaisuutta.

PUHELIMEN TÄRKEIMMÄT SPECSIT
 • Näyttö: 5,2 tuuman IPS HD LCD -näyttö
 • Akku: 3000 mAh
 • Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
 • Sim: 2 Nano-SIM -korttipaikkaa
 • Kamerat: Pääkamera: 13 megapikseliä, f/2.0 aukko, kaksisävysalama, Etukamera: 8 megapikseliä
 • Muisti: 16 Gt:n sisäinen muisti ja paikka jopa 128 Gt:n MicroSD-muistikortille

PUHELIMEN ULKONÄKÖ JA KÄYTETTÄVYYS

Heti ensimmäiseksi kun puhelimen käteen sain, pisti yksi käytettävyys ominaisuus silmään, nimittäin puhelimen takakannen äärimmäinen liukkaisuus. Saa tosissaan taistella että puhelin pysyy kädessä mikäli on yhtään kuivat kädet. Näin talvella on turha kuvitella että puhelin pysyisi kädessä tavalliset sormikkaat käsissä. Siitä siis suuri miinus. Muuten puhelin vaikuttaa erittäin ”jykevälle” eikä puhelin ole liian kevyt.

Itse olen tottunut hieman suurempaan näyttöön mutta hyvin tähänkin silmä tottuu ja vaikuttaa paljon käytännöllisemmältä kuin isompi-näyttöinen puhelin.

Näytöstä sen sijaan annan 10+ sillä näyttö omaan silmään näytti ihan täydelliselle, värikontrasteineen päivineen.

Puhelimessa oikealla puolella ylempänä on äänenvoimakkuus- ja sen alla on sammutus-nappi. Vasemmalla puolella sim- sekä muistikorttitelakat. Hyvässäkin valossa noita telakoiden pinni paikkoja on kyllä todella vaikea hahmottaa, ja huom! minulla ei ole huono näkö 😉 Johtunee koko mustasta puhelimen väristä.

Käyttöönotto sujui helposti Google-tilini kautta kopioimalla vanhan puhelimeni tiedot. Sen voi myös tehdä Tap&Go:lla, missä käytetään puhelimien NFC-ominaisuutta hyväksi. Toki puhelimen voi asentaa myös kokonaan uutena.

Samsungin jälkeen puhelinta oli tosi vaikea oppia käyttämään. Palautus-nappihan on toisella puolella (vasen) kuin Samsungissa(oikealla). Yllättävän nopeaan siihen kuitenkin tottui.
Android on tuttu käyttöjärjestelmä joten siihen on helppo opetella vaikka olenkin tottunut toiseen Android-versioon.

AKUN KESTO JA TALLENNUSTILA

Akkua täytyi ladata päivittäin. Tosin, käyn Facebookissa, Iltalehdessä ym muualla monta kertaa päivässä. Puhuttua tulee harvemmin mutta Messenger ja WhatsUp käy kuumana koko ajan. Tallennustilaa puhelimessa on vain sen 16GT joten jouduin lisäksi ostamaan 32GT muistikortin. Tuo tuntui riittävän järjestelmän nykimättömään käyttämiseen.

KAMERA

Puhelimessa on 13Mpix:elin kamera takana ja edessä 8Mpix:eliä. Mielestäni kameran takaosalla sai ihan ok kuvia mutta selfiet sen sijaan, valosta huolimatta, olivat todella rakeisia. Kamerassa tosiaan olisi toivonvaraa parempaan. Tämä kamera ei houkuttele kuvaamaan.

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ 2 sim-kortti paikasta
+ helposta käyttöönotosta
+ puhelimen näyttö
+ sormenjälkitunnistin

- kamera
- puhelimen liukkaus

YLEISARVOSANA

Yleisarvosanaksi voisin antaa 7/10. Odotin Nokialta jotakin enemmän. Kaikista enemmän jäi vaivaamaan huono kamera ja puhelimen liukkaisuus. Korvausta näistä vioista kuitenkin antaa hyvä näyttö ja helppo puhelimen käyttö. Mainitsemisen arvoiseksi jäi sormenjälkitunnistin ja 2 sim-kortti paikkaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Erpetterin arvostelussa Nokia 6Osallistuin lokakuussa Elisan Palstalla järjestettyyn Nokia-kilpailuun, jossa palkintoina oli uusia HMD Globalin valmistamia Nokia-älypuhelimia. Olin yksi onnekkaista, joten täten pääsen antamaan oman arvioni kesällä julkaistusta Nokia 6 -älypuhelimesta.

Omat edelliset kokemukset Nokia-merkeillä valmistetuista puhelimista päivittäisessä käytössä sijoittuvat vuosien taakse Symbian-aikaan. Symbianin loppuaikoina Nokialla kehiteltiin myös Maemo- ja myöhemmin MeeGo-alustaisia puhelimia, mutta yhtiö kuitenkin hyppäsi kokopäiväisesti Microsoftin kelkkaan valmistamaan Windows Phone -laitteita. Tässä yhteistyössä kävi kuitenkin kuten kaikki tietävät, ja sen seurauksena Nokia jätti matkapuhelinmarkkinat. Nyt kuitenkin suomalainen HMD Global jatkaa vahvaa kotimaista matkapuhelinperinnettä valmistamalla uusia puhelimia Nokia-brändin alla. Peruspuhelimien ohella valmistetaan nyt Android-älypuhelimia. Androidia huhuiltiin ja pyydettiin Nokian puhelimiin jo silloin paljon aikaisemmin, mutta nyt ne ovat viimeinkin totta.

Nokia 6 on keskihintaluokan älypuhelin. Sen erityisiä valttikortteja ovat suuri 5,5”-näyttö FullHD-resoluutiolla sekä puhdas Android-kokemus. Laitetta valmistetaan mustana, hopeana, sinisenä, kuparisena sekä erikoisversiota kiiltävän mustan värisenä. Minulle toimitettu voittopuhelin on väriltään hopea. Arvostelussani pyrin keskittymään niihin osa-alueisiin, mitkä yleisesti keskihintaisen puhelimen ostajaa saattaisivat kiinnostaa.

Myyntipakkauksen sisältö

Laite toimitetaan kätevästi pienessä yksinkertaistetussa laatikossa. Paksuutta tuotepakkauksella ei ole tavallista kirjaa enempää. Kauas on tultu niistä ajoista, kun Nokian puhelimet olivat vielä kämmeneen mahtuvia, mutta toimitettiin suhteellisen suurissa pahvilaatikoissa.Pieniin kansiin on saatu mahdutettua SIM-korttitelakan avaustyökalu, ohjekirjaset, laturi, microUSB-kaapeli, peruslaatuiset nappikuulokkeet sekä itse laite.

Fyysiset ominaisuudetPuhelimen ulkoisista ominaisuuksista ensimmäisenä puhuttelee komea mattapintainen alumiinirunko. Puhelin tuntuu kädessä kuin palalta metallia teräviksi jätettyjen reunojensa ansiosta. Näyttölasi on upotettu runkoon ja on reunoiltaan hienoisesti pyöristetty valmiiksi laadukkaan tuntuman jatkoksi. Puhelimen yleinen olemus ja käsituntuma antavat kyllä mielikuvan paljon arvokkaammasta laitteesta, kuin mistä on kyse!

Nokia 6 numeroina:
 • 5,5-tuumainen FullHD-resoluutiolla varustettu IPS LCD -näyttö Gorilla Glass 3 -lasilla
 • Kahdeksanytiminen 64-bittinen Qualcomm Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri
 • 3 gigatavua LPDDR3 RAM-muistia
 • 32 gigatavun sisäinen tallennustila, laajennettavissa microSD-kortilla (max. 128 GB)
 • Takakamera 16 megapikseliä LED-salamalla, etukamera 8 megapikseliä, molemmissa automaattitarkennus
 • Käyttöjärjestelmä Android 7.1.1 (päivityksenä 7.1.2, tulossa 8.0)
 • Sisäänrakennettu 3000 mAh akku
 • 4G LTE ja WiFi
 • microUSB-liitäntä sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä
 • Mitat: 154x75,8x7,9 mm, paino: 169 g
 • Muita ominaisuuksia mm. sormenjälkilukija, Dual-SIM, Bluetooth 4.1, FM-radio ja stereokaiuttimet Dolby Atmos -tuella

Puhelin on suunniteltu HMD Globalilla Espoossa ja valmistettu Kiinassa.Takapuolella oleva kamera- ja salamamoduuli on muusta rungosta kohollaan, joten pöydällä ollessaan puhelin ei ole täysin vaakatasossa. Puhelimen vasemmassa reunassa sijaitsee kelkka kahdelle nanoSIM-kortille tai vaihtoehtoisesti yhdelle nanoSIM-kortille ja microSD-muistikortille. Dual-SIM ominaisuutta ei siis voi hyödyntää, jos puhelimessa tarvitsee muistikorttia. Oikeasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säädin sekä virtanäppäin. Alareunassa sijaitsevat mikrofoni, microUSB-liitäntä sekä puhelimen kaiutinritilä. Kuulokeliitäntä löytyy yläreunasta.

Näyttö yllättää laadullaan. Värintoisto on luonnollinen ja kuva on terävä. Iso näyttö ja sille tarpeeksi suuri resoluutio ei ole itsestäänselvyys edullisemmissa älypuhelimissa. Arvokkaammissa laitteissa hyödynnetään jo yleisesti QHD-resoluutiolla (2560x1440) varustettuja näyttöjä, vaikka kuitenkin esimerkiksi OnePlus on luottanut ison näytön rinnalla pienempään FHD-resoluutioon (1920x1080), joka myös Nokia 6:sta löytyy. Yksittäisiä pikseleitä on hankala erottaa paljaalla silmällä. Näytön katselukulmat ovat myös hyvät. Nokia 6:n Super LCD näyttö suoriutuu myös erittäin hyvin mustan toistosta, vaikka AMOLED-paneelien täydelliseen mustaan ei toki LCD-tekniikalla pääsekään. Kontrasti yleisesti ottaen on hyvällä tasolla. Puhelimen näyttöasetuksista ei löydy suosittua sinisen valon suodatinta, joka tekisi puhelimen käytöstä miellyttävämpää pimeässä ja hämärässä vähentämällä silmiin kohdistuvaa rasitusta.

Kaiuttimien äänentoisto on miellyttävä ja selkeä, tästä on kiittäminen puhelimeen alalaitaan vierekkäin sijoitettuja stereokaiuttimia. Matalatkin äänet toistuvat melko mukavasti. Monessa lippulaivapuhelimessa äänen erottelukyky kärsii monokaiuttimen takia, vaikka ne todennäköisesti pystyvätkin suurempaan äänenvoimakkuuteen kuin Nokia 6. Nokia 6:n kaiuttimet pyrkivät särisemään ja suhisemaan hiukan kun äänenvoimakkuutta kasvatetaan lähelle maksimivoimakkuutta, mutta kokonaisuutena kuunneltavuus on hyvällä tasolla. Olen omistanut joskus kaksi kertaa kalliimpia laitteita, joissa kaiutin on ollut pettymys monoäänen ja särinöiden takia. Näytön ja kaiuttimien laadukkuus yhdessä tekevät videoiden katselusta laitteella miellyttävän kokemuksen, vaikka kyseessä ei olekaan yksi markkinoiden lippulaivapuhelimista.

Tallennustilaa puhelimessa on 32 GB, josta noin 22 gigatavua on käytettävissä. Tämä on erittäin hieno asia, sillä edelleen monissa halvemmissa älylaitteissa tallennustilan koko on vain 16 GB. Ja mikäli tilasta tulee pulaa, voidaan tallennustilaa laajentaa asettamalla puhelimeen enintään 128 GB kokoinen microSD-muistikortti.

Harmittavasti laitteesta puuttuu kokonaan ilmoitusvalo, joten näytön ollessa suljettuna ei voi esimerkiksi nähdä onko ilmoituksia saapunut tai puhelimen ollessa latauksessa ei näe onko lataus kesken vai onko akku latautunut jo täyteen.

Käytännön suorituskyky

Nokia 6:een on saatu mahdutettua paljon laadukkaita ominaisuuksia, mutta jotta hinta pysyisi kohtuullisena, on jostain täytynyt tietenkin tinkiä. Tällä kertaa leikkuriin on joutunut puhelimen sydän, eli järjestelmäpiiri. Snapdragon 430 on alemman keskiluokan järjestelmäpiiri ja se sisältää kahdeksan ARM Cortex A53 -prosessoriydintä, jotka kaikki pyörivät 1,4 GHz kellotaajuudella, sekä Adreno 505 grafiikkaohjaimen. Snapdragon 430 julkistettiin vuoden 2016 alkupuolella ja se on ihan nykyaikainen kahdeksalla ytimellään, 64-bittisyydellään ja 28 nanometrin valmistusprosessilla, mutta käytännön suorituskyvyssä kyse on melko keskinkertaisesta prosessorin ja grafiikkapiirin paketista. Erityisesti 3D-grafiikassa piirin suorituskyky jää tehokkaampien sisartensa jalkoihin.

Puhelimen suorituskykyä mitattiin synteettisillä testeillä. Nokia 6:n rinnalla samat testit tehtiin Samsung Galaxy S5:llä, joka on yksi vuoden 2014 lippulaivapuhelimista. Galaxy S5 on hyvä verrokki, sillä paperilla sen Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään hyvin lähellä muutamaa vuotta uudempaa Snapdragon 430. Testit suoritettiin molemmilla laitteilla kahteen kertaan, ja tulokseen on laskettu molempien suorituskertojen keskiarvo. Puhelimet oli asetettu lentokonetilaan ja niiden annettiin levätä aina ennen seuraavaa testiä. Suurempi pistetulos tarkoittaa jokaisessa testissä parempaa tulosta. Testiohjelmina toimivat Googlen Play-kaupasta löytyvät 3DMark- ja PCMark-sovellukset.

3DMark Ice Storm Unlimited on kevyemmän luokan peligrafiikkatesti, joka testaa puhelimen pelisuorituskykyä 1280x720-tarkkuudella.Odotetusti Snapdragon 430 jää reilusti jälkeen vanhemmasta sisarestaan peligrafiikassa.

PCMark Storage-testi mittaa laitteen tallennustilan suorituskykyä. Nopeampi tallennusmuisti auttaa suoriutumaan erilaisista tehtävistä nopeammin, kuten suurten sovellusten aukaisunopeudessa, kameran tallennusnopeudessa, kuvagallerian selaamisessa tai tiedostojen siirrossa.Tämän testin tulos oli itselle yllätys, sillä oletin Nokian vievän tässä pidemmän korren uudemman tekniikkansa ansiosta. Ilmeisesti HMD Global on sijoittanut laitteessa enemmän tallennustilan kapasiteettiin kuin nopeuteen.

PCMark Work 2.0 testaa puhelimen kykyä suoriutua hyötykäytössä erilaisissa hyvin tavallisissa askareissa, kuten web-selailussa, videoiden ja kuvien editoinnissa ja tekstinkäsittelyssä.Tässä testissä uudemmalla tekniikalla varustettu Nokia 6 otti kärkipaikan hienoisesti, todennäköisesti hyötyen myös yhden gigatavun suuremmasta RAM-muististaan. Tämä testi on lähimpänä jokaisen älypuhelimen omistajan yleistä käyttöä, joten voi sanoa, että sille annettava painoarvo on näistä testeistä suurin.

Vaikka kahdessa testissä Nokia 6 on muutaman vuoden takaista lippulaivamallia ehkä hienoisesti jäljessä, ei se kuitenkaan tarkoita, että puhelin olisi hidas. Päinvastoin, käytössä puhelin tuntuu yllättävän napakalta. Käyttöliittymä toimii sulavasti ja ainoa asia jossa suorituskykyä jää erityisesti kaipaamaan ovat 3D-sovellukset. Suurimmassa osassa toimintoja suorituskyky on puhelimen hintatasoon nähden hyvä. Menneinä vuosina markkinoilla oli paljon edullisia Android-puhelimia, joiden käyttö on ollut suoranaista tuskaa kun pelkästään käyttöliittymää selatessa elementit tulevat jatkuvasti nykien perässä. Asiat ovat parantuneet selkeästi ja keskitasoisilla prosessoreilla varustettuja Android-puhelimia voi nyt jo suositella edullisemman luokan laitteen ostajalle.

Kamera

Nokia 6:n takakamera on 16-megapikselinen ja varustettu f/2.0-aukolla sekä automaattitarkennuksella. Kamera ottaa täydellä tarkkuudella kuvia 4:3-kuvasuhteella, jolloin kuvien resoluutioksi tulee 4632x3480. Videoiden ottaminen onnistuu enintään 1920x1080-tarkkuudella ja 30 kuvaa sekunnissa. Etukamera on puolestaan 8-megapikselinen, f/2.0-aukolla sekä automaattitarkennuksella, joka on harvinaisempi ominaisuus halvemmissa puhelimissa. Kamera kuvaa 4:3-kuvasuhteella ja resoluutiolla 3264x2448. Myös etukameralla voi ottaa videota 1080p-tarkkuudella 30 kuvaa sekunnissa. Kummassakaan kamerassa ei ole optista kuvanvakainta (OIS), mikä ei sinänsä ole puute laitteen hintatason huomioon ottaen.

Kamerasovellus on Nokian omaa käsialaa ja se on yksinkertainen ja helposti käytettävä. Yhtenä hienona ominaisuutena näytölle on mahdollista lisätä virtuaalinen horisontti, jolloin vinojen kuvien ottamisesta pääsee kätevästi eroon. Tällaista ominaisuutta ei löydy monen kalliimman laitteen kamerasovelluksista laisinkaan.

Takakameralla saa otettua varsin näyttäviä kuvia hyvässä valaistuksessa ja päivänvalossa. Hämärässä ja pimeässä kuvat jäävät kuitenkin melko tummiksi ja värimaailma latteaksi. Hämäräkuvissa myös esiintyy kohinaa. Kuvauksessa saa olla tarkkana kun automaattitilassa kamera pyrki monesti ylivalottamaan kirkkaimpia kohteita. Automaattitarkennusta tulee ohjailtua useasti. Esimerkkikuvat on otettu täydellä resoluutiolla ja kameran automaattiasetuksilla.Myös etukameran laatu on hyvä, eikä pienemmästä megapikselimäärästään huolimatta ole juurikaan takakameraa huonompi. Tämä sopii varmasti ahkeralle Snapchatin käyttäjälle. Valaistuksen määrä ratkaisee jälleen, hämäräkuvaus ei yleensäkään ole tässä hintaluokassa prioriteetti. Muutamassa testikuvassani etukameran mustissa osuuksissa oli jopa vähemmän kohinaa kuin takakamerassa, mutta se voi johtua myös eri kuvausasennoista ja siitä mihin kamera on itsensä tarkentanut.

Akku

Sisäänrakennetun akun kapasiteetti on 3000 mAh, mitä voi pitää laitteen näytön kokoon suhteutettuna melko pienenä, vaikkakin sinänsä kyseessä on melko hyvä kapasiteetti. Puhelimen mukana toimitetaan Nokian valmistama tyypillinen 2,0 A latausteholla varustettu laturi, jollaiseen törmää myös monen muun laitteen kanssa. Nokia 6:ssa tai laturissa ei kuitenkaan ole tuettuna mitään pikalatausstandardia, joten akun lataaminen tyhjästä täyteen tulee kestämään reilusti yli kaksi tuntia. Omassa testauksessani huomioin, että lataaminen 35 prosentista täyteen kesti lähes minuutilleen kaksi tuntia. Puhelimesta ei myöskään löydy tukea langattomalle lataukselle.

Käytössä akku kestää odotetunlaisesti. Näyttö on yleisesti puhelimen suurin virrankuluttaja, eikä Nokia 6 tee tähän poikkeusta. Mitä enemmän ruutuaikaa kertyy, sitä lyhyemmäksi akun kesto jää. Omalla käytöllä testin ensimmäisen reilun päivän aikana akkua kului 65 %. Tähän sisältyi mm. sovellusten asennusta langattomalla verkkoyhteydellä, puhelimen asetusten säätöä ja laitteeseen tutustumista. Androidin nykyisissä versioissa optimoinnit virrankulutuksen suhteen ovat jo melko mainiot, jotka tulevat esiin erityisesti niinä hetkinä kun laite on käyttämättömänä. Valmiustilassa Nokia 6:n akku tuntuu kestävän erittäin hyvin. Tiivistäen voisi sanoa, että runsaalla käytöllä akun saa tyhjäksi yhden päivän aikana, mutta jos puhelinta tulee käytettyä vain harvakseltaan, pääsee yhdellä latauksella helposti useammankin päivän.

Puhelimessa kuin puhelimessa kannattaa myös säätää laitteen asetuksia niin, että se kuluttaisi virtaa turhaan mahdollisimman vähän. Näytön kirkkautta ei kannata pitää automaattisella, sen sijaan kannattaa se asettaa sellaiselle tasolle, missä se on mahdollisimman matala, mutta kuitenkin omalle silmälle sopiva ja mahdollisimman monessa eri tilanteessa riittävä. Pystyin lukemaan vielä tekstiä Nokia 6:n ruudulta ulkona päivänvalossa kun näytön kirkkaus oli asetettu neljäsosaan. Akkua säästää myös poistamalla käytöstä sovellukset, joita ei itse tarvitse. Estämällä sovelluksia käyttämästä mobiilidataa taustalla estää myös sovelluksia käynnistymästä taustalla kun et niitä käytä tai kun puhelin on lepotilassa. Tätä kannattaa käyttää harkiten, sillä jos estät taustadatan esim. sähköpostisovellukselta, et todennäköisesti saa ilmoituksia uusista sähköposteista ennen kuin käynnistät sovelluksen seuraavan kerran. Asettamalla paikannuksen virransäästötilaan (GPS pois) säästää myös virtaa.

Käyttökokemukset

Puhelin oli allekirjoittaneella aktiivisesti mukana ja käytössä ensisijaisen laitteeni rinnalla reilun viikon ajan. Tänä aikana puhelimen, käyttöjärjestelmän tai sovellusten toiminnassa ei tullut vastaan huomautettavaa.

Puhelimen käyttöönottopäivänä laite vastaanotti yhteensä neljä järjestelmäpäivitystä(!). Kolme ensimmäistä olivat kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä, neljäs päivitti myös Android-version 7.1.2:een. Ilo nähdä, että HMD:n lupaukset nopeista ja säännöllisistä päivityksistä on pitänyt kutinsa. Tilanne on kuitenkin vähän hassu, kun puhelimen ohjelmisto on pakkauksesta muutaman kuukauden jäljessä ja jokainen tämän jälkeen tullut päivitys tulee asentaa järjestyksessään ennen uusinta päivitystä.

Puhelimen oletussovellusvalikoima on minimaalinen. Esiasennettuina on yleisimmät Googlen sovellukset, sekä Nokian Kamera-, FM-radio ja Support-sovellus.

Sormenjälkilukijalla oli alussa haasteellista tunnistaa sormenjälkeäni, mutta jäljen uudelleenrekisteröinti tepsi ongelmaan ja tämän jälkeen lukijan toiminta olikin lähes moitteetonta. Laitteen lukituksen avaamiseksi puhelimen ollessa lepotilassa riittää, että asettaa sormensa lukijan päälle.

Ilmoitusvalon puuttumisen lisäksi toinen pieni harmi oli, ettei laitteen asetuksista löydy mahdollisuutta säätää värinän voimakkuutta. Olen itse tottunut siihen, että kosketuspalautteen värinä on pieni, mutta puhelimen soidessa värinä on voimakas. Ilman säätömahdollisuutta kaikki Nokia 6:n värinätoiminto on siis yhtä voimakasta. Värinän saa toki pois päältä ja näppäimistön värinäefektin kestoa lyhennettyä.

Metallirungossa on omat puolensa. Viileässä tilassa puhelimesta tulee kylmä ja raskaassa käytössä se lämpenee. Puhelin lämpenee ensin yläosastaan, mutta metallisen rakenteensa ansiosta lämpö levittäytyy koko rungon alueelle, eikä puhelin ole koskaan liian lämmin käyttää.

Testiviikon aikana käytettiin niin WiFi- kuin 4G-yhteyksiäkin, eikä niiden käytössä esiintynyt kummallisuuksia. Kuuluvuus ja käyttönopeudet olivat yhtä laadukkaita kuin toisessa laitteessanikin. Puheluiden laadussakaan ei tullut eteen moitittavaa, kaiuttimen ääni on selkeä eikä katkoja esiintynyt soiton aikana.

Laitteella tuli mielellään käyttäneeksi päivittäisiä sovelluksia kuten Facebookin Messengeriä ja Chrome-selainta. Sovellusten nopeudessa ei ollut huomautettavaa. Vaikka laitteella 3D-pelaaminen ei ole ehkä optimaalisinta, myös sitä testattiin. Testipelinä oli ilmainen Need for Speed: No Limits. Pelin suorituskyky oli tyydyttävä, ruudunpäivitysnopeus tippui lähinnä sääefektien aikana, mutta missään vaiheessa pelaaminen ei mennyt liian tahmaavaksi, joten pelinautinto säilyi. Pelin latausajat olivat kyllä pitkiä, tämä voi johtua itse pelistä tai laitteen RAM-muistin ja tallennustilan nopeuksista. Pelin käynnistäminen kesti useita minuutteja, välilataukset yleensä 30 sekuntia. Jos mobiilipelit ovat itselle se juttu, toimivat kaksiulotteiset ja yksinkertaisemmat pelit tällä puhelimella kuitenkin mainiosti, esimerkiksi Super Mario Run -pelin pelaaminen oli erittäin hyvä kokemus tällä laitteella.

Loppusanat

Puhelin tuntuu hintaistaan selkeästi arvokkaammalta. Tästä on kiittäminen onnistunutta designia, materiaalivalintoja, rakenteen laadukkuutta ja näistä muodostuvaa laatuvaikutelmaa. Puhelin loistaa tietyillä osa-alueilla, mutta siinä on myös pieniä puutteita, jotka on helppo kyllä hyväksyä puhelimen hintataso ja hyvät ominaisuudet huomioon ottaen.

Ulkoisesti puhelin on loistava, puhelin näyttää ja tuntuu kädessä arvokkaalle myös näytön ollessa päällä. Mielikuva arvokkuudesta säilyy sillä näytön laatu menee sopivassa soinnussa laitteen muun olemuksen kanssa. Puhelimen heikointa antia on sen prosessori, joka on nykymittapuulla vain keskinkertainen, mutta ei kuitenkaan hidas. Käyttö ei takkua juuri missään, mutta monesta tehokkaammasta laitteesta tuttu ainainen napakkuus ja sulavuus sovelluksissa, sovelluksien välisissä siirtymissä ja animaatioissa ei aina onnistu Nokia 6:lta. Järjestelmäpiirin suorituskyky on kuitenkin riittävä, eikä huomattavaa hidastelua pääse syntymään ja puhelimen jatkuva käyttö on miellyttävää. Puhdas Android takaa myös, että järjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä on sopivaa odotella usein, sillä ohjelmisto ei vaadi HMD:ltä yhtä suuria muokkauksia jokaiseen päivitykseen kuten niillä valmistajilla, jotka Androidin ulkoasua raskaammin muokkaavat ja lisäävät mukaansa runsaasti omaa ohjelmistoaan.

Kokonaisuutena Nokia 6 on erittäin laadukas tuote, jota voi suositella niille, jotka eivät tarvitse markkinoiden tehokkainta älylaitetta, mutta arvostavat hyvää hinta-laatusuhdetta, käytettävyyttä ja huokeaa hintatasoa.

+ Laatutuntuma
+ Näyttö
+ Puhdas Android-kokemus
+ Nopeat tietoturvapäivitykset
+ Suuri tallennustila jo vakiona

− Heikohko järjestelmäpiiri

Lopuksi tietenkin vielä yhteiskuva, vierekkäin ovat Nokia 6 sekä N95 8GB, josta kerroin vastauksessani Nokia-kilpailussa!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Sarin arvostelussa Nokia 8

Sain torstaina saapumisilmoituksen postista, uusi Nokia 8 oli saapunut.

Ensivaikutelma puhelimesta on ehdottamasti heti positiivinen. Ulkonäkö on kaunis ja elegantti. Saamani puhelin on hopeanvärinen steel-versio, siinä on pyöristetyt kulmat ja se on erittäin kevyt kädessä. Näyttö on suhteellisen iso 5,3 tuumainen ja kuva on kirkas. Vaikka näyttö on iso, niin se mahtuu vielä kuitenkin sopivasti yhdelläkin kädellä pidettäväksi. Takakansi on näyttävä, mutta tuntuu olevan todella liukas kiiltevän ja sileän pinnan takia ja monen puhelimen kokemuksen opettamana päätin heti hankkia tähän sopivat suojakuoret.

Sain sovellukset ja tiedot vanhasta puhelimesta siirrettyä kätevästi laittamalla uuden ja vanhan puhelimen takakannet vastaikkain, jolloin tiedot saa siirrettyä automaattisesti, kun ne ottavat toisiinsa yhteyttä. Aluksi piti ladata tietysti kaikki järjestelmäpäivitykset ja sovelluksiin päivityksiä ja odottelin malttamattoma pääseväni jo tutkimaan puhelinta, kun se latautui ja latasi päivityksiä.

Puheluun vastaaminen oli tällä puhelimella hyvin helppoa, pyyhkäisemällä ylös kuten ruutu neuvookin. Näytön saa lukittua halutessaan sormenjäljellä, jolloin voi vielä määrittää kuvion, pin-koodin tai salasanan. Sormenjälki tallennetaan kotinäppäimeen, jota painamalla lukitus poistuu. Sormenjälki oli alkuihmetyksen jälkeen melko hauska vaihtoehto lukituksessa ja toimii yllättävän hyvin.

Mitään hitautta ei ole huomattavissa, kaikki toimii ja puhelinta on helppo käyttää. Akku kestää reilun vuorokauden, itsellä on aika kovassa käytössä, joten maltillisemman käytöllä varmaan kestää kauemminkin. Luultavasti yksi tai kaksi vuorokautta on aika normaali akunkesto. Latautuu vähän vajaassa kahdessa tunnissa. Näytön kirkautta säätämällä saa säästettyä akkua ja virransäästötilan saa tarvittaessa päälle.

Nokia 8:sen kamera on mielestäni hyvä. Kameralla saa otettua tarkkoja kuvia ja huonossa valaistuksessakin on laatu vielä kiitettävä. Nokia on mielestäni aina osannut tehdä puhelimiin hyvät kamerat ja tämäkään ei ole poikkeus. Tarkennus on ehkä hieman hidaan puoleinen, varsinkin jos valaistus on huono, mutta tarkka kuvanjälki kyllä korvaa pienen viiveen. Itselleni uusi ominaisuus on se, että voi kuvata samanaikaisesti taka- ja etukameralla. Tuloksena syntyvät yhdistelmäkuvat- ja videot eivät ole selfieitä, vaan bothieita. Hauska ominaisuus ja sitä tulee kyllä varmaan käytettyä esimerkiksi keikoilla, jos haluaa laittaa kuvaa someen.

Tarvittaessa voi käyttää mustavalkokameraa, jolla saa helposti tyylikkäitä kuvia. Manuaaliset säätöjäkin kamerasta löytyy ja vaikka ei tämä järjestelmäkameroita korvaa, niin on kuitenkin hyvä, että on kamera aina mukana. Panoraamakuviakin saa kameralla otettua ja ”kaunista”-tilassa naamakin näyttää vähän sileämmältä selfiessä. Kymmenen testipäivän aikana ehdin kyllä testata kameraa, mutten ihan ehtinyt tutustua kaikkiin mahdollisiin ominaisuuksiin.Puhelimesta löytyy taskulamppu valmiina. Valaisee todella hyvin ja tätä tulee kyllä käytettyä yllättävän usein.

Mukana tulevat kuulokkeet ovat hyvät. Kuuntelen musiikkia, katson videoita, elokuvia ja sarjoja joskus myös puhelimelta, joten laadukkaat kuulokkeet ja iso näyttö ovat ehdottomasti plussaa. Kirkkaassakin valossa näyttö näkyy hyvin.

Loppuyhteenvetona voin sanoa, että Nokia 8 on varmasti yksi parhaimmista älypuhelimistä mitä markkinoilla on tällä hetkellä, eikä ainakaan ole huono vaihtoehto tarjolla olevasta puhelinvalikoimasta. Nokia tekee selkeästi vahvaa paluuta markkinoiden kärkeen. Itselleni oikein hyvä valinta puhelimeksi, vaikka näin sattumalta tämän sainkin ja olen todella tyytyväinen, suosittelen.
Käyttäjätaso 3
Simppeli arvostelu. Ei turhan tekninen, specsit kun löytyy kaupasta. Kiitos!:D

Osallistu keskusteluun