Yhteisön testauksessa Huawei Mate 10 Pro

  • 19 joulukuu 2017
  • 4 kommenttia
  • 5441 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Haimme syksyllä yhteisöstä ja Instagramista kahta innokasta laitetestaajaa kokeilemaan ja antamaan palautetta Huawei Mate 10 Pro:sta. Lähetimme voittajille uudet Mate 10 Prot ja nyt on aika kuulla, mitä mieltä Antti ja XRMies ovat uusista luureistaan. 🙂

Julkaisemme Antin ja XRMiehen Huawei Mate 10 Pro -arvostelut tässä keskusteluketjussa joulu-tammikuun aikana.

XRMiehen ensivaikutelmat Huawei Mate 10 Prosta

Huawei Mate 10 Pro on aivan uusi high-end luokkaan sijoittuva matkapuhelin. Tosin puhelin on nykyään ehkä vähän väärä nimike, koska ainakin itse käytän näitä mobiililaitteita 99%:sti muuhun kuin puhumiseen. Ihannelaitteeni on oikeastaan taskussa kuljetettava tietokone, jolla voi hoitaa kaiken sähköisen kommunikaation, dokumenttien kirjoittamisen, skannauksen, hallinnan ja jakamisen, muistiinpanot, projektiseurannan, tiimikeskustelut, kuvien ja videoiden ottamisen, uutisten seurannan, pankkiasiat, satunnaisen koodaamisen, etäyhteydet servereihin ja monia muita juttuja. Omat vaatimukset ovat siis aika laajat. Mielenkiintoista nähdä miten Huawei Mate 10 Pro pystyy vastaamaan siihen.
 
Pelikehittäjänä käytän jatkuvasti sekä iPhonea että Androidia päivittäin, mutta Huawein puhelimia en ole aiemmin käyttänyt. Valmistajan 3G-mokkulat olivat aikanaan ahkerassa käytössä, mutta tähän asti käyttämäni Androidit ovat olleet Samsung, HTC ja One Plus -luureja useilta eri sukupolvilta. Jokaisella valmistajalla on yleensä omia käyttöliittymiään ja ratkaisujaan Android-ytimen ympärillä, mikä joskus toimii hyvin, joskus taas ei.
 
Pakkauksen sisältö

Vaikka tuotteen pakkaus ei ole varsinaisen käytön kannalta oleellista, niin ensimmäistä kertaa tulee olo, että "onpa tyylikäs pakkaus". Tuotepakkaus on musta, hillitysti koristeltu ja isompi kuin monista muista puhelimista tutut pakkaukset jotka ovat vain hieman isompia kuin itse puhelin. Tästä tulee mieleen jokin herkullinen konvehtirasia. Ehkä tämä mielleyhtyvä vaikuttikin asiaan. Ja puhelimen värikin oli kulta tai oikeastaan mokkaruskea… asia selvä.
 
Pakkaus sisältää puhelimen lisäksi laturin, liitäntäjohdon, kuulokkeet, kuulokeadapterin, lyhyen käyttöoppaan, SIM-kortin vaihtotyökalun sekä yksinkertaiset suojakuoret. Tämä viimeksimainittu on melkoinen positiivinen yllätys, jonka soisi olevan standardi tämän hintaluokan puhelimessa. Tietenkin useimmat hankkivat toiset kuoret tai lompakkokotelon, mutta on kätevää, kun voit laittaa kalliin luurisi heti suojakuoriin. Ja tosiaan, Mate 10 Pro ei ole niitä halvimpia puhelimia, mutta onko se kallis - siihen en ota kantaa. Jokainen saa päättää sen asian itse.
 
Laitteen mukana tulevat kuulokkeet on varustettu näppärästi USB-C liitännällä, eli ne toimivat suoraan Mate 10 Pron kanssa. Mutta jos haluaa käyttää muita johdollisia kuulokkeita, niin mukana tuleva kuulokeadapteri on välttämätön, koska tässä laitteessa ei ole enää perinteistä audiokaapeliliitäntää. Tämä ratkaisu on tuttu jo iPhone 7:sta. Ratkaisu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itselleni asia on ollut jo pitkään toissijainen. Yleensä käytän Bluetooth kuulokkeita tai handsfreetä, koska en pidä ympärillä roikkuvista johdoista. Käytännössä jokaisen käyttämäni luurin mukana tulleet kuulokkeet ovat käyttämättöminä säilössä jossain laatikkojen kätköissä.
 
Käyttöohje on nykyiseen tapaan hyvin suppea kattaen lähinnä käyttöönoton. Laajempi käyttöohje on ladattavissa Huawein sivuilta netistä, ja se kannattaa katsoa läpi. Tässä Huaweissa on monia omintakeisia tapoja käyttää puhelimen ominaisuuksia, joita ei edes osaa arvata.
 
Ominaisuudet

Huawei Mate 10 Prossa riittää ominaisuuksia. Puhelin on käytännössä saman kokoinen kuin esim. iPhone7 tai One Plus 5, mutta siinä on 6 tuuman OLED-näyttö (18:9, 2160x1060 px), joka peittää lähes koko etukuoren. Ylä- ja alareunoissa on kapeat alueet logolle, etukameralle sekä kaiuttimelle. Puhelimessa on lasikuoret edessä ja takana, sekä jonkinlainen kevyt etulasin suojus.
 
Samaan tapaan kuin esim. iPhone X:ssä ei tässä Huaweissa ole lainkaan etunappia. Sormenjälkitunnistin on laitteen selkäpuolella, mikä on ainakin omasta mielestäni kätevämpi paikka kuin edessä, koska otetta ei tarvitse muuttaa kun laitteen avaa, eli laitteen voi helposti avata samalla kädellä jossa puhelin on.
 
Mate 10 Prossa on kaksi SIM-paikkaa. Joillekin tämä on hyödyllinen ominaisuus, muttei suinkaan kaikille. Laitteeseen voi myös määritellä useita käyttäjiä eritasoisilla oikeuksilla, ja laite tukee myös joillekin sosiaalisen median palveluille useamman identiteetin hallintaa. Näin pystyt hoitamaan esimerkiksi henkilökohtaisen Facebook-tilisi ja myös jonkin toisen, vaikkapa yrityksesi tiliä samalla laitteella.
 
Laitteessa on Android 8.0 ja sitä vauhdittaa 8 ytiminen Kirin 970 AI CPU ja 12 ytiminen GPU sekä 6 Gtavua muistia, minkä pitäisi riittää takaamaan useiden sovellusten samanaikainen sulava toiminta. Itselläni on yleensä useita sovelluksia auki taustalla, ja käytössä olevaa sovellusta tulee vaihdettua jatkuvasti. Kuten CPUn nimestä voi päätellä, niin se sisältää koneoppimiseen tarkoitetun NPU-yksikön. Tämän neuroverkko-yksikkön avulla laite analysoi käyttäjän toimia ja oppii vähitellen ennustamaan käyttäjän kannalta tehokkaimman toimintatilan. Tämä vaikuttaa myös kameran toimintaan sekä virran käyttöön, vaikka laitteen 4000 mAh:n akussa riittää virtaa kovaankin käyttöön.
 
Varsinkin valokuvausta harrastavalle laitteen kamera on todennäköisesti sen kiinnostavin osa. Mate 10 Prossa on Leican kaksoiskamera f/1.6 aukolla, 20 MP:n mustavalkosensorilla ja 12 MP:n värisensorilla. Reaaliaikainen ympäristön ja kohteen tunnistus, optinen kuvanvakaaja sekä AI-ohjattu automaattinen bokeh auttavat tilanteissa, kun pitää nopeasti napata kuva jostain kiinnostavasta. Mutta kamerassa on myös useita erilaisia kuvaustiloja laajakuvaa, panoraamaa ja 3D panoraamaa varten, sekä Pro-tila, jossa voi säätää valotusarvoja, aikaa, ISO-arvoa ja muita parametreja.

Mate 10 Pron voi myös liittää ulkoiseen näyttöön suoraan kaapelilla tai verkon yli laitteisiin, jotka tukevat Miracastia. Tällä tavalla laiteella voi näyttää valokuvia tai muita esityksiä joko tietokonenäytön, TV:n tai videotykin avulla. Kun Mate 10 Pron kytkee erilliseen näyttöön kaapelilla, laite muuttuu Android-työasemaksi, johon voi myös yhdistää näppäimistön ja hiiren esimerkiksi Bluetoothin avulla. Jos hiirtä ei ole, niin laitetta itseään voi käyttää hiiren korvaavana kosketuslevynä ohjaamaan osoitinta.
 
Käyttöönotto

Laitteen käyttöönotto menee normaalin Android-kaavan mukaan. Kirjaudutaan Google-tilille, ja puhelimen voi ottaa käyttöön joko täysin uutena, tai siirtää sinne toisen puhelimen tiedot, osoitekirjat yms. Tämän lisäksi voi ottaa käyttöön myös Huawei Cloudin, joka tarjoaa säilytystilaan kuville, kalenterille ja muille asioille. Huawei-tilin kautta voi myös ladata esimerkiksi erilaisia teemoja, joilla saa laitteesta persoonallisemman.
 
Sormenjälkilukijan voi aktivoida käyttöönoton yhteydessä. Sormenjälkilukijan opettaminen oli nopeampi prosessi kuin esim. iPhonessa. Onko tällä merkitystä tarkkuuden kannalta, se jää nähtäväksi. Ainakin ensimmäisen käyttöönottopäivän aikana Huawein sormenjälkilukija oli erittäin nopea ja myös varman tuntuinen. Sormenjälkiä voi opettaa useampia, kuten muissakin laitteissa.
 
Ensivaikutelmat

Huawei Mate 10 Pro on kokonaisuutena tyylikkään ja kestävän oloinen. Iso ruutu tekee sen käyttämisestä miellyttävää. Kuuden tuuman koko tekee siitä myös melko hyvän lukulaitteen e-kirjoille. Myös kuvatessa iso ruutu on parempi, koska kuvauskohteen yksityiskohdat näkyvät paremmin jo kuvaa otettaessa helpottaen rajausta ja tarkennuspisteen säätämistä.
 
Sormenjälkilukija vaikuttaa todella nopealta, lukitus aukeaa nopeammin kuin esim. One Plus 5:ssa tai iPhone 7:ssa. Sen sijoittaminen takakanteen tekee sen käyttämisestä helppoa, koska se on kohdassa mihin etusormi osuu muutenkin kun puhelinta pitää normaalisti kädessä.
 
Laite vaikuttaa käytössä nopealta, ohjelmat avautuvat käytännössä heti. Tallennustila ei tosiaankaan lopu aivan heti, joten mukana saa kuljettettua melkoista määrää dokumentteja, kirjoja, kuvia ja videota. Laitteen mukana tulevasta suojakuoresta on pakko antaa lisäpisteitä. Tässä vaiheessa en löydä mitään erityistä kritisoitavaa laitteesta.
  
Mielenkiintoisia mahdollisuuksia

Seuraavien viikkojen aikana testaan Mate 10 Prota normaalissa käytössä. Mobiililaite on itselleni välttämätön työkalu, jota ilman ei tule toimeen. Mitä enemmän ominaisuuksia on pakattu yhteen laitteeseen, sitä parempi, varsinkin jos se on kätevän kokoinen kuljettaa mukana mutta silti riittävän iso näytöltään.
 
Mate 10 Prossa on Leican kamera, jonka ominaisuuksia valmistaja kehuu vuolaasti. On mielenkiintoista vertailla lopputulosten laatua sekä kameran käyttömukavuutta ja nähdä lunastaako se lupauksensa. Leica on vanha perinteinen kameroiden ja linssien valmistaja Saksasta. Yhtiö perustettiin 1914, ja monet merkittävät valokuvaajat kuten Henri Cartier-Bresson ovat dokumentoineet elämää ja uutisia sen valmistamilla kameroilla, ja edelleenkin yhtiön linssiratkaisut keräävät mainetta.
 
Mate 10 Pron toinen mielenkiintoinen ominaisuus on se, että sen voi kytkeä suoraan näyttöön tai televisioon erillisellä liityntäadapterilla. Tämä antaa monia mahdollisuuksia peruskäyttäjälle ja myös itseni kaltaiselle sovelluskehittäjälle. Varsinkin kun käyttää vielä helposti mukana kulkevaa näppäimistöä. Laite itse muuttuu kosketuslevyksi, jolla voi ohjata osoitinta.
 
Kolmas itseäni kiinnostava asia on se miten Mate 10 Pro taipuu AR-sovellusten kehittämiseen. Laite ei ole virallisesti tuettu Google ARCoressa, mutta olen aiemmin saanut ARCoren toimimaan esim. One Plus 5:ssa, joka sekään ei ole virallisesti tuettu.

Antin ensivaikutelmat Huawei Mate 10 ProstaLas Palmas 8.12.2017

Laatikon aukaistua tulee tunne laadusta. Puhelin on hyvän näköinen ja laadukkaan oloinen kädessä. Mukana tuleva suojakuori on hyvä, saa suojattua puhelimen heti. Puhelimessa kaksi korttipaikkaa. Suurennuslasia tarvitsi, kun katsoi kumpaan simmi laitetaan.
Puhelin auki…ei auennutkaan, pitää iskeä töpseli kiinni, kun akku on tyhjä ja sitten menoksi. Testaan puhelinta prepaidkortilla.
Sormenjälkitunnistin on takana, siihen tottuu äkkiä, itselle ei oikeastaan merkitystä onko edessä vai takana, siihen tottuu helposti. Vähän tulee tunne, että on haettu erikoisuutta.
Puhelimen avaaminen on helppoa, säädöt helppo laittaa ja vaikka on ollut vain yksi Android puhelin niin homma luistaa. Niiltä ajoilta on Google tili ja nykyisin Apple tili. Silti saa helposti avattua Facebookit, sähköpostit jne. vaikka on pre paid kortti. Onpa kätevää!

Näppäintuntuma on hyvä, tykkään todella näppäimen antamasta vastineesta, kun sitä painaa= värähtää. Näyttö nykyistä, tämän hintaluokan laatutavaraa. Viestien lähettäminen helppoa, niinkuin yleensä käyttäminenkin.

Sitten odotettuun Leican kameraan. Tai mikä osuus siitä nyt sitten on Leicaa ja mikä Huaweita.
Kamera toimii hyvin. Perus säädöillä saa kelpo jälkeä. Tumman pään kohina ihan normaalia, eli aika suurta, niinkuin puhelimien kameroissa yleensä. Tähän täytyy vielä tutustua paremmin samoin kuin pro kameran säätöihin.

Näillä vaikutelmilla testi jatkuu.
4 kommenttia

Hyvä
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

XRMiehen kokemuksia viikon käytön perusteella

Yksi viikko takana käyttöä, ja Huawei Mate 10 Pro on yllättänyt ainoastaan positiivisesti. Verrattuna aiempaan Android-käyttöön (One Plussan eri sukupolvia aina uusimpaan) ja iPhone-käyttöön (7 Plus, 6S Plus), tämä Android-laite tuntuu käytössä erinomaiselta. Laite on lähes salamannopea. Sovellukset aukeavat nopeasti, ja kamera on käytössä silmänräpäyksessä. Monissa aiemmissa puhelimissa kameran käyttö on ollut ongelmallisen hidasta. Kamerasovelluksen aukeamista saa odottaa liian kauan. Mutta Mate 10 Pro on kuvausvalmis heti.
 
SmartCharge ja akun kesto

Omassa käytössäni laitteen virta on riittänyt mainiosti koko päiväksi. Viikon aikana laitteen varaustaso on ollut 40-70% aamulla, ennen kuin laite on pistetty lataukseen. Vertailuna, esim iPhoneni lataustaso on yleensä noin 60% vuorokauden käytön jälkeen.
 
SmartCharge-lataus on todellakin nopea. Noin vartissa laitteen varaustaso on noussut riittävästi, jota voisin käyttää sitä loppupäivän, ja täysi varaustaso saavutetaan myös nopeasti
 
Kahden SIM-kortin puhelin

Tupla-SIM ei ole uusi keksintö, mutta ne levisivät tänne Eurooppaan turhan myöhään. Vasta viime vuosina on täälläkin näkynyt puhelimia, joihin voit laittaa kaksi SIM-korttia. Tämä on varsin näppärä ominaisuus kenelle tahansa, joka ei halua kuljettaa mukanaan useita puhelimia eri tarkoituksia varten. Voit pitää samassa laitteessa esimerkiksi työnumeroa ja yksityistä numeroa.
 
Toinen SIM-korteista on ensisijainen, ja laite käyttää yleensä sen puhelu- ja datayhteyttä, ellei käyttäjä määrittele toisin. Jos puhut puhelua yhden SIM-kortin kautta, ja joku soittaa toisen SIM-kortin numeroon, kuulee soittaja ilmoituksen "tavoittelemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä". Käyttäjä voi kuitenkin määritellä soitonsiirron SIM-kortin numerosta toiseen.
 
Tällä kätevyydellä on toisaalta kääntöpuolensa. Oma käytäntöni on, että en vastaa työhön liittyviin puheluihin vapaa-ajalla tai lomalla. Erillisen laitteen kanssa on helppoa, koska sen voi laittaa pois päältä tai jättää kotiin. Onneksi tässä Huawein Mate 10 Prossa on varsin helppoa kytkeä toinen SIM pois päältä, silloin kun ei halua mitään yhteydenottoja kyseiseen numeroon. Asetuksista löytyy verkkoyhteyksien alta kaksois-SIMin hallinta, josta voi kytkeä SIM-kortin päälle tai pois päältä.

Ottaen huomioon, että Mate 10 Pron kohdekäyttäjä on todennäköisesti henkilö, joka käyttää mobiililaitteita sekä työssä että vapaa-ajalla, niin kaksi SIM-korttipaikkaa on hyvä lisä.
 
Käyttäjätilit ja turvallisuus

Huawei Mate 10 Pron todennäköisin käyttäjä on henkilö, joka käyttää laitetta sekä työssä että vapaa-ajalla, mahdollisesti yrityskäytössä. Tämä on selkeästi otettu huomioon Mate 10 Pron ominaisuuksissa. Laitteeseen voi luoda useita käyttäjätilejä, joilla on eri asteiset oikeudet sovelluksiin, tietoliikenneyhteyksiin ja dataan.
 
Laite tukee kolmen tasoista käyttäjäskeemaa: omistaja, käyttäjä ja vieras. Omistajalla on luonnollisesti kaikki oikeudet. Käyttäjä-tasolla voi tehdä useimpia asioita, paitsi sellaisia, jotka vaikuttaisivat laitteen omistajaan. Vieraan käyttöoikeudet on hyvin rajoitetut. Tämän ansiosta voi turvallisesti lainata laitteen vaikkapa esityksen pitoa varten.
 
Laitteen sisältämän datan ja asennetut sovellukset voi suojata monella eri tasolla. Käyttäjä voi luoda PrivateSpacen henkilökohtaisia asioita varten. Tämän ansiosta laitteella voi olla tietyistä sovelluksista täysin erilliset asennukset yleisessä MainSpacessa ja PrivateSpacessa. Sovellusten käytön voi myös suojata salasanalla, jos niin haluaa. Tallennetut tiedostot, kuvat ja muun datan voi suojata myös kryptauksella, jolloin niiden joutuminen vääriin käsiin on todella vaikeaa, koska niiden avaamiseen tarvitaan turvasirun sisältämä avain sekä salasanat.

Laite tukee myös AppTwin ominaisuutta. Sen avulla voit olla kirjaantuneena kahdella eri tunnuksella mm. Facebookiin, Snapchattiin, WhatsAppiin ja Messangeriin. Tämä on hyvin käytännöllinen ominaisuus tilanteessa, jossa käyttäjällä on esim. Henkilökohtainen FB-tili ja erikseen vaikkapa yrityksen tai yhdistyksen FB-tili.
 
Ominaisuuksia, ominaisuuksia

Huawei Mate 10 Prossa on monta kätevää pientä ominaisuutta. Yksi niistä ovat eleet, joilla voi ottaa nopeasti kuvakaappauksia ja videonauhoituksia näyttöruudusta. Kun napautat yhden sormen rystysellä nopeasti kaksi kertaa, niin laite ottaa ruutukaappauksen näyttöruudusta. Jos teet saman kahdella sormella, niin alkaa videokaappaus näyttöruudusta. Kun tätä oppi käyttämään, niin ruutukaappausten ottaminen muuttui todella helpoksi.
 
Laitteessa on myös valmiina optimointi ja turvatoimintoja, jotka on keskitetty Phone Manageriin, ja niiden käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi. Yhdellä näppäimen painalluksella voi optimoida laitetta, säätää virran kulutusta, suojautua viruksilta ja häiriköiltä sekä hoitaa varmuuskopiointia. Viikon käytön jälkeen on mahdotonta sanoa vielä miten hyvin nämä toimivat, mutta näiden tärkeiden (käyttäjiltä usein unohtuvien) asioiden keskittäminen yhteen paikkaan ja niiden käyttämisen tekeminen mahdollisimman helpoksi on jo askel parempaan.
 
Moni löytää varmasti myös käyttöä sille, että Mate 10 Pron saa toimimaan IR-kaukosäätimenä. Laitteessa on infrapunalähetin, sille voi opettaa erilaisten laitteiden kaukosäätötoiminnat. Televisioiden, audiolaitteiden ja ilmastointilaitteiden lisäksi voit vaikka ohjata järjestelmäkameraa, jossa on IR-vastaanotin.
 
Liikunta

Useimmat nykypäivän ihmisistä ovat kiinnostuneita terveydestä ja liikunnasta. Mobiililaite tarjoaa helpon tavan mitata omaa liikuntaa. Kun sen yhdistää vielä aktiivisuusrannekkeeseen tai kelloon, jossa on vastaavat toiminnot, saa erittäin hyvän kuvan siitä liikkuuko riittävästi vai ei. Eikä tämä edes vaadi käyttäjältä mitään ylimääräistä.
 
Mate 10 Pro seuraa käyttäjänsä liikuntaa ja tallentaa tiedot Huawei Health -ohjelman avulla. Tämä oli automaattisesti päällä laitteessa. Käyttö on tehty mahdollisimman automaattiseksi ja helpoksi. Paikantavalla aktiivisuusrannekkeella saa hyvin tarkkaa dataa, mutta pelkkä puhelinkin riittää peruskäyttäjälle. Vertailin tuloksia käyttämääni iPhone ja AppleWatch yhdistelmän tuloksiin, ja perusdata oli hyvin samanlaista. AppleWatch tuo iPhonen antamiin tuloksiin tietyn lisän, koska se on jatkuvasti ranteessa ja rekisteröi kaiken liikkeen, eli pelkkä puhelin ei anna täyttä kuvaa liikunnan ja harjoittelun määrästä.
 
Jos harjoittelee aktiivisesti, niin Huawei Healthin kautta saa suoraan tiedot harjoitusjaksoista, niiden pituuksista, kulutetusta energiasta yms. Kunhan muistaa aina harjoittelun alkaessa painaa Start Exercise -painiketta. Ohjelmassa voi myös asettaa itselleen tavoitteita. Harjoiteluhistoriaa voi selata laitteella ja sen voi myös siirtää joihinkin pilvipalveluihin kuten esimerkiksi Googe Fit:iin.
 
Vaikka en harjoittele ryppyotsaisen tosissani, olen huomannut, että näiden laitteiden käyttö on niin vaivatonta, että liikunnasta saa helposti säännöllisempää. Samalla voi myös vähitellen asettaa itselleen uusia tavoitteita ja seurata miten ne saavuttaa. Kun laitetta kantaa mukanaan, niin on helppo huomata milloin liikunta on jäänyt vähemmälle, ja tilanteen voi yrittää korjata.
 
Työpöytäkäyttö

Yksi omista suosikkiominaisuuksista Mate 10 Prossa on laitteen työpöytäkäyttö. Laitteen voi yhdistää USB-C-HDMI adapterilla suoraan ulkoiseen näyttöön. Samalla Mate 10 Pro muuttuu kosketuslevyksi, jolla voi hallita osoitinta. Kun tähän vielä yhdistää esimerkiksi Bluetooth-näppäimistön, onkin käytössä Android-tietokone.
 
Työpöytä on tosiaan normaalin tietokonetyöpöydän näköinen, ja toiminnot ovat hyvin samanlaisia. Voit pitää useita ikkunoita auki, kirjoittaa dokumentteja, sähköposteja, näyttää esityksiä ja videoita. Sovelluskehittäjänä tämä on myös näppärä tapa koodata "matkan päällä" ja hoitaa etäyhteyksiä palvelimiin. Näytön sijasta laitteen voi myös kytkeä vaikka videotykkiin, ja pitää esimerkiksi esitelmän suoraan laitteelta.
 
Kokemuksia kamerasta

Mate 10 Pron ehdoton kohokohta tähän asti on ollut sen Leica kaksoiskamera. Monien käyttämieni mobiililaitteiden kameroiden ongelma on ollut niiden hitaus. Kameran käynnistyminen on turhan vitkaista, ja toiminnot jähmeitä. Mate 10 Pron kamera toimii lähes ajatuksen nopeudella. Kun aktivoin kameran, on se melkein saman tien kuvausvalmis.
 
Kamerassa on runsaasti erilaisia automatiikkatiloja sekä Pro-tila. Automatiikka toimii hyvin, ja riittää varmasti useimmille kuvaajille. Kamera tunnistaa automaattisesti kohteen ja ympäristön, ja säätää arvot sen mukaan. Kun esimerkiksi kohdistin kameran koiraani, niin laite välittömästi ilmaisi, että kuvassa on lemmikki, ja vaihtoi asetukset sen mukaisiksi.
 
Kamerassa on erillinen 20 Mpikselin mustavalko-sensori ja 12 Mpikselin värillinen sensori. Kun valitsee kuvaustilaksi mustavalkoisen, niin saa otettua tarkkoja ja taiteellisia mustavalkokuvia. Kokeelliselle kuvaajalle on tarjolla myös useita muita kuvaustiloja sekä automatiikalla että käsisäädöillä.
 
Tavallisen panoraamakuvauksen lisäksi on valittavana 3D panoraamakuvaus. Monet ovat todennäköisesti tutustuneet 3D kuviin esimerkiksi Facebookissa. Mate 10 Pron 3D-kuvauksella voi ottaa kokonaiskuvan ympäröivästä maisemasta tai tilasta - tämä on tuttua jo monista muistakin laitteista. Tämän lisäksi 3D panoraamalla voi ottaa kuvan yksittäisestä kohteesta sen eri puolilta.
 
Kamerassa on myös valmiiksi valomaalaustila, jolla voi maalata valolla kuvaan. Muita luovan kuvaajan apukeinoja ovat ruokakuvaustila, hidastuskuvaus sekä time-lapse. Kameralla voi myös suoraan skannata dokumentteja. Uusia kuvaustiloja voi asentaa lisää tarpeen mukaan.
 
Mate 10 Pron kameran varsinainen helmi on kuitenkin Pro-kuvaustila, jossa kuvaaja voi säätää kuvausparametreja samaan tapaan kuin järjestelmäkameroissa ja taskukameroissa. Tämä antaa kuvaajalle enemmän mahdollisuuksia kontrolloida kuvaustapaa, ja toimia automatiikasta poikkeavalla tavalla. Kokenut kuvaaja voi valita ISO-arvoja, mittausalueen, tarkennusalueen ja muita parametreja. Kun tähän lisää vielä laitteen ison näytön, jolla tarkennuskohteen tarkka valinta on helppoa, niin on mahdollista saada aikaan erilaisia syvyysvaikutelmia ja muita efektejä.
 

Viikon saldo
Kokonaisuutena arvio laiteesta on vain noussut ensivaikutelmasta. En muista yhdenkään aiemman käyttämäni Android-laitteen olleen näin vaikuttava. Erityisesti laitteen nopeus ja toimintavalmius tekee koko käyttökokemuksesta äärimmäisen hyvän. Kaikki tuntuu toimivan melkein ajatuksen nopeudella. Nimenomaan tällaista mobiililaitteen käytön pitäisi olla.
 
Työpöytäkäyttö oli positiivinen yllätys, ja sille on paljon käyttöä monissa tilanteissa. Leican kameraa ei voi olla kehumatta liikaa. Toivoisin, että olisin voinut käyttää tällaista taskussa kuljetettavaa kameraa jo 10 vuotta sitten. Kuvatessa pitää pystyä keskittymään itse kuvaukseen, eikä taistelemiseen huonon tekniikan kanssa.
 
Työkäyttöä ajatellen pidän myös erittäin positiivisena sitä miten helpoksi turva- ja optimointitoimintojen käyttö on tehty. Eri tasoiset käyttäjätilit, datan ja sovellusten suojaukset, virusturva ja optimointitoiminnot antavat mielenrauhaa, jos laitteesi sattuu häviämään. Lisäksi voit turvallisin mielin vaikka lainata laitteesi esitelmän pitoa varten ilman riskiä, että joku pääsee käsiksi henkilökohtaisiin tai muihin tietoihin, jotka on tarpeen pitää salassa.Antin kokemuksia viikon käytön perusteellaNyt täytyy sanoa, että mitä enemmän on puhelinta käyttänyt sen paremmalta ja sopivammalta käteen se on tuntunut. Sormenjälkitunnistimen paikka on osoittautunut parhaaksi, koska etusormi menee siihen luonnollisesti ja toiminta on vamaa ja nopeata.

Puhelin on tukeva, ei nitise eikä natise ja on miellyttävä kädessä. Näyttö on luonnollisen sävyinen ja mukava katsoa. Värien säätö on hyvä varsinkin illalla ja silmät väsyneenä katsellessa.

Pikalataus on hyvä ja toimiva. Miinuksena on, ettei ole langatonta latausta.

Teknisiin tietoihin en kauheesti puutu, koska niitä näkyy olevan netissä vaikka kuinka paljon.
Kamerassa on toimiva kuvanvakain ja tarpeeksi suuri aukko tarvittaessa. Kohinaa on pimeissä olosuhteissa saman verran kuin pahimmissa kilpailijoissa. Sitäkin saa aika hyvin säädettyä pois jälkikäteen, vaikka ilmaisella Lightroomin CC versiolla.

Pro versiolla kuvatessa voi säätää ISO arvon pieneksi esim. 100 ja kuvata tarvittaessa jalustalla niin silloin ei paljoa kohinaa tule.

Normaaliolosuhteissa herää kysymys tarvitseeko muuta kameraa mukaan ollenkaan, kun puhelin on kuitenkin aina taskussa.

Itse olen kääntymässä siihen, että otan sitten ”kunnnon” kameran mukaan, kun olen tietoisesti menossa kuvaamaan tai kävelemään uusiin ympäristöihin. Muuten selviän puhelimen kameralla.

Otin myös testikuvan mandariinista, minkä käsittelin ihan huawein puhelimen omalla ohjelmalla. Kameralla pääsee myös tarvittaessa lähelle, jotta voi kuvata esim. drinkkejä tai kukkia.
Miinuksena on, että joillain asetuksilla puhelimen tietokone asettaa liian suuren kuvan terävöityksen jolloin kuva ei ole enää mukava katsella.

Kokonaisuudessaan mukava käyttää ja laadukas kokonaisuus.Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

XRMiehen loppuarvosteluMelkein kuukauden käytön jälkeen huomaa, että yksi päivä tai viikko on liian vähän laitteen testaamiseen. Siinä ajassa ei ehdi edes huomaamaan kaikkia laitteen ominaisuuksia tai perehtymään niihin kunnolla.
 
Mate 10 Pro on Android-laite siinä kuin useimmat muutkin. Pohjalla oleva käyttöjärjestelmä on sama kuin muissakin uusissa Android-laitteissa. Ero ilmeneen lähinnä valmistajan omien ohjelma- ja käyttöliittymälisäysten muodossa sekä laitteiston osien toiminnassa. Huawein EMUI käyttöliittymä toimii omasta mielestäni hyvin, ja valmistajan omat lisäykset laitteen ohjelmistoon tuovat lisäarvoa käyttökokemukseen.
 
Kameran lisätestausta

Noin kuukauden käytön jälkeen kameran toiminnasta on muodostunut hieman parempi kuva. Se mitä kirjoitin viikon käytön jälkeen pitää edelleen paikkansa. Leican kamera on kokonaisuutena hyvälaatuinen, ja ennen kaikkea kuvien ottaminen on nopeaa ja helppoa.
 
Kaksoiskameran ansiosta zoom toimii yllättävän hyvin tiettyyn rajaan asti, ilman että kuvaan tulee liikaa kohinaa. Toisaalta, zoomaus kannattaa muutenkin pitää vähäisenä, koska suuren pikselimäärän takia kuvasta voi myöhemmin rajata pienempiä osia, jotka ovat edelleen tarkkoja.
 
Kameraa avustava NPU tekee laitteesta todellakin helpon käyttää kuvaajalle, joka ei halua säätää yhtään mitään. NPU tunnistaa nopeasti ja melko varmasti ympäristön sekä kohteen, ja säätää asetukset sellaisiksi kuin tarvitaan. Lisäksi NPU auttaa tarkentamaan hieman liikahtavaa kuvaa. Huomasin, että esimerkiksi varsinainen yökuvaustila toimi huonommin (pitkän valotusajan vuoksi) kuin liikkuva kuvaus niukassa valaistuksessa. Normaalitila liikkuvalla kuvauksella tuotti hyvin tarkkoja kuvia myös yöllä, normaalissa kaupunkivalaistuksessa.
 
Mate 10 Pron automatiikka toimii siis erinomaisesti, mutta automatiikkaan kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. NPU-tarkennus pyrkii joissakin tilanteissa "ylitarkentamaan", jolloin kohde voi näyttää oudolta, jos siinä on alueita, joissa pinta on epämääräinen, eli terävyysetäisyyden määrittely on vaikeaa. Samoin HDR-tilassa valotus voi olla muunlainen kuin toivottu. Tämän vuoksi myös manuaaliset säädöt kannattaa opetella, ja kokeilla mahdollisimman paljon kuvausta erilaisissa olosuhteissa ja erilaisilla säädöillä, varsinkin jos haluaa kuvistaan "taiteellisemman" näköisiä.
 
Kameran bokeh- ja beautify-efektit toimivat hyvin, ja muotokuvista sekä selfieistä saa selvästi astetta parempia, mutta eivät nekään ihmeisiin pysty. Käytännössä kaunistusefekti sumentaa esimerkiksi ihon epätasaisuuksia, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Lisäksi valaistusolosuhteilla on merkitystä aivan kuten ennenkin. Niille, jotka ottavat runsaasti selfieitä, on myös Täydellinen selfie -toiminto. Siinä kameralle opetetaan käyttäjän kasvoprofiili, ja nämä arvot tallennetaan laitteelle.
 
Oma suosikkini kameran ominaisuuksista on mustavalkokuvaus, mutta tämä on puhtaasti makuasia. Mustavalkotilassa kamera käyttää kumpaakin objektiivia, mutta värit muunnetaan harmaasävyiksi. Kuvista tulee dokumentaarisempia ja ajattomampia. Värien sijaan saadaan esiin muodot ja valaistus, tilanne ja toiminta aivan toisella tavalla kuin värikuvissa.

Kaikista hienouksista huolimatta huomasin joitakin puutteita. Kamerassa on valittavana useita erilaisia apuviivastoja kuvan sommitteluun - mikä on hienoa - , mutta esimerkiksi kallistuskulman mittaria ei ole. Tämä löytyy joistakin halvemmista puhelimista, ja on joissakin kuvaustilanteissa kätevä. Toinen puute on se että kuvasta ei ole näkyvissä reaaliaikaista histogrammia. Sekin löytyy joistakin halvemmista puhelimista. Nämä eivät ole olennaisia puutteita, sillä joskus liika mittaristo on myös haitaksi, mutta toivottavasti Huawei lisää ne tulevassa päivityksessä.
 
Kääntäjä

Monilta voi jäädä huomaamatta, että Huawei Mate 10 Prossa on myös ohjelma, joka kääntää sekä tekstiä että puhetta. Tekstin voi kirjoittaa, mutta ohjelma osaa kääntää tekstin myös kuvista. Puheen kääntäminen toimii kahdella tapaa. Yksinkertaisemmassa vaihtoehdossa puhe käännetään tekstiksi, joka näytetään laitteen näytöllä. Mutta ohjelmassa on myös mahdollisuus monikieliseen keskusteluun, jossa useampi mobiililaite yhdistetään ryhmäksi, ja jokainen voi osallistua siihen omalla kielellään.
 
Tällainen digitaalinen käännös on tuttu monelle esim. Google Translatorista. Yleensä nämä mobiililaitteiden käännökset (kuten myös sanelut) toimivat verkon yli. Mobiililaite lähettää käännettävän datan palveluun, joka lähettää vastauksena käännöksen. Huewei Mate 10 Pro sisältää NPUn (Neural Network Processing Unit), jonka ansiosta tekstikäännökset voidaan tehdä nopeasti suoraan laitteessa, ilman verkkoyhteyttä. Käyttäjän tarvitsee vain ladata haluamistaan kielistä off-line paketit laitteelle. Tämä on erittäin kätevää varsinkin matkailijalle, koska datasiirto voi olla kallista ulkomailla. Äänikäännökset toimivat vain verkkoyhteyden kautta.
 
Käännökset vieraasta kielestä suomeen eivät yleensä toimi kovinkaan hyvin, jos teksti sisältää monimutkaisia lauseita. Suomenkielistä käännöstä pitää usein arvailla, jotta siitä saa selvää. Käännökset toimivat paremmin englanniksi tai ruotsiksi, ja oma suositukseni on käyttää jompaakumpaa käännöksen kohdekielenä, jos oma kielitaito riittää. Käännös vaikkapa kiinasta englanniksi toimii paremmin kuin kiinasta suomeksi. Valokuvatusta tekstistä kääntäminen näyttää toimivan vain kun teksti on samassa orientaatiossa kuin laite havaitsee itse olevansa. Tässä kannattaa olla tarkkana, koska laite voi tietyissä asennoissa tulkita pysty- tai vaakaorientaation väärin, jolloin käännös ei yleensä onnistu.

Sanelutoiminnot ovat kehittyneet huimasti viime vuosina, ja nykyteknologialla pitkienkin tekstien sanelu tapahtuu sujuvasti. Testasin sanelun toimivutta Mate 10 Pron lisäksi myös toisessa Android-laitteessa sekä iPhonessa. Missään laitteessa sanellun tekstin tunnistus ei ollut täydellistä, mutta pienistä virheistä huolimatta sanelu Google Docsiin tapahtui sujuvimmin Mate 10 Prolla, varsinkin kun kysymyksessä oli muistion sanelu, jossa pidetään välillä miettimistaukoja.
 
Suomalaiselle käyttäjälle tärkeä asia on pakkasen kestävyys. Tämä talvi on ollut Etelä-Suomessa kohtalaisen leuto, joten käytettävyyttä kovilla pakkasilla en päässyt testaamaan. Mutta muutaman asteen pakkasessa en huomannut mitään ongelmaa laitteen käytössä. Laite avautui lukituksesta nopeasti, eikä kosketusten havaitsemisessa vaikuttanut olevan mitään ylimääräistä viivettä.
 
Usean viikon käytön jälkeen myös akun kesto on riittävä. Yhtenäkään testipäivänä en joutunut lataamaan laitetta kahtaa kertaa vuorokauden aikana. Vuorokouden käytön jälkeen laitteen varaus oli vähintään 30%, yleensä noin 55%. AR:n käyttö kuluttaa virtaa paljon, mutta testit olivat yleensä niin lyhyitä, että olennaista eroa normaalikäyttöön ei syntynyt. Mutta kuten edellisissä osissa olen maininnut, normaali päiväkäyttöni sisältää lähinnä sovellusten ja somen käyttöä, sähköposteja jne. Päiväittäinen lenkkeily tallentuu myös laitteelle, ja sen aktiivinen GPS-seuranta kuluttaa jonkin verran virtaa. Normaalipäivänä en kuuntele musiikkia tai katsele elokuvia laitteelta.
 
Tietoturvaominaisuuksia

Edellisessä osassa kävin läpi Mate 10 Pron erilaisia tietoturvaominaisuuksia. Mainitsin että eri käyttäjätasojen ja ohjelmasalasanojen lisäksi on pääkäyttäjällä on mahdollisuus tehdä laitteelle normaalin käyttötilan (Main Space) lisäksi erillinen henkilökohtainen tila (Private Space). Mutta tämän varsinainen hyöty jäi mainitsematta. Kuka tahansa voi nykyään joutua tilanteeseen, jossa sinun pitää luovuttaa laitteesi toiselle jonkinlaista tarkastamista varten. On luonnollista, että kukaan meistä ei halua muiden näkevän omia henkilökohtaisia ja arkaluonteisia asioita, vaikka ne olisivatkin täysin laillisia.
 
Tällöin kannattaa aktivoida laitteen Private Space -tila. Vaihto tilasta toiseen on helppoa, koska voit määritellä sen avautumaan esimerkiksi toisilla sormenjäljillä kuin normaalin käyttötilan. Laitteen avautuminen kestää hieman kauemmin kuin normaalisti. Kumpikin tila on käytön kannalta samanlainen, mutta ne ovat täysin erilliset, ja ohjelmat asennetaan kumpaakin erikseen. Kannattaa huomata, että kumpikin tila tietenkin varaa itselleen oman tilan muistista. Jos olet ottanut vaikka kuvia Private Space -tilassa, niin ne eivät ole käytettävissä normaalissa käyttötilassa. Käytännössä, jos pitää kaiken yksityisen Private Spacessa, niin voit melko turvallisesti luovuttaa laitteen Main Space -tilassa jollekin muulle.
 
Mate 10 Pro tukee myös Smart unlock -ominaisuutta. Voit määritellä jonkin Bluetooth-laitteen, esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen avamaan laitteen lukituksen, kun Bluetooth-laite tuodaan riittävän lähelle puhelinta. Mutta tässä onkin laitteen oudoin puute. Mate 10 Pro näyttää tukevan vain tätä, Bluetooth-laitteiden Smart unlock -toimintoa. Joissakin Android 8.0 -laitteissa Smart unlock koskee myös tiettyjä paikkoja, kasvo- ja äänitunnistusta sekä tilannetta, jossa laite laitetta kuljetetaan kädessä tai taskussa. Toivottavasti tämäkin puute korvataan päivityksissä, sillä NPUn ansiosta erityisesti kasvojen tunnistus toimisi todennäköisesti sulavasti.
 
Lisätty todellisuus

Yksi tämän hetken kuumimpia aiheita on lisätty todellisuus (Augmented Reality) eli AR. Toisin kuin virtuaalitodellisuus (VR), jossa käyttäjän näkökenttään luodaan kokonaan tietokoneen visualisoima maailma, on lisätty todellisuus tekniikka, jossa käyttäjän näkemään oikeaan maailmaan lisätään tietokoneen luomia elementtejä. Käyttötarkoitukset voivat vaihdella peleistä hyöty- ja opetusohjelmiin. Yksinkertaisimmillaan tähän voidaan käyttää mobiililaitetta, jossa on kamera ja gyroskooppi. Lisäksi GPS tai muu paikannusjärjestelmä on välttämätön, mikäli lisätyt asiat halutaan sitoa tiettyyn paikkaan.
 
AR-sovelluksia on ollut käytössä jo useiden vuosien ajan, mutta eniten ne ovat saaneet huomiota esimerkiksi ilmiöksi nousseen Pokemon Gon kautta. Mutta laitteiden kehittymisen, ja erityisesti prosessointitehon kasvaessa, myös AR-sovellusten laatu paranee. Samalla myös lisättyjen elementtien realistisuus ja niiden sulava upottaminen kameralla kuvattuun ympäristöön paranee. Tällä hetkellä ei kannata kuvitella, että edes Mate 10 Pron tasoisella high-end laitteella saataisiin täysin realistista lopputulosta, mutta se ei kaikissa sovelluksissa ole tarpeenkaan. Tarvitaan huomattavasti enemmän laskentatehoa, jos pitäisi reaaliaikaisesti analysoida ympäristö laitteen kameran ja mahdollisesti muiden sensorien avulla, ja rakentaa siitä 3D-malli, jotta ohjelma käyttää virtuaalisten mallien sijoitteluun realistisesti.
 
AR-sovellusten tekemisen helpottamiseksi on olemassa kaksi sovelluskehystä - ARKit Applen iOS-laitteille sekä Googlen ARCore Android-laitteille. ARCore on tällä hetkellä beta-vaiheessa, ja virallisesti se toimii vain parissa laitteessa. Huawei Mate 10 Pro ei valitettavasti vielä kuulu niihin, vaikka ominaisuudet ovat täysin riittävät. Mutta olen saanut ARCoren toimimaan muissakin Android-laitteissa muuntamalla itse ARCorea ja ohjelmointiympäristöä, ja näin sain ARCoren toimimaan myös Mate 10 Prossa. Kannattaa kuitenkin huomata, että tämä vaatii ohjelmointitaitoa, ja on siis peruskäyttäjän ulottumattomissa - ainakin toistaiseksi. Kyse on siitä, että Huawei Mate 10 Prossa on vielä toistaiseksi Android 8.0. Kun laite päivittyy jossain vaiheessa Android 8.1:een, niin ARCoren pitäisi olla käytössä automaattisesti kaikille.
 
AR-testaus

Teknisesti Mate 10 Pro on erittäin lupaava AR-laite. Sen kamerat ovat nopeatoimiset, prosessori ja itse laite on erittäin nopea, GPU-tehoa on paljon, ja ennen kaikkea laitteessa on NPU, Neural Network Processing Unit, joka mahdollistaa reaaliaikaisen koneoppimisen. Kun Google Neural Network API tulee käyttöön päivityksen kautta (luvattu alkuvuodelle 2018), niin on kiinnostavaa nähdä voiko sitä voi hyödyntää AR-kehityksessä pintojen ja objektien tunnistamisessa, ja AR:n realistisuuden parantamisessa.
 
Testauksessa käyttämäni ohjelmat ovat omia testiohjelmiani, eivätkä ne ole yleisesti saatavilla. Niiden tarkoitus on testata miten realistisia objekteja AR:ään on mahdollista upottaa. Ympäristön havainnointi on vielä hyvin alkeellista, eikä mobiililaite vielä kykene hahmottamaan ympäristöä kolmiulotteisesti yksityiskohtien suhteen samalla tavalla kuin ihminen.
 
Käytännössä ARCore ja ARKit havaitsevat kameran kuvaamasta näkymästä vaaka- ja pystysuoria tasoja. AR-ohjelma käyttää näitä havaittuja tasoja kiintopisteinä, ja lisää kolmi- tai kaksiulotteisia objekteja kameran kuvaaman näkymän päälle. Ympäristön valaistus otetaan huomioon, ja sen pohjalta säädetään laitteen luomien objektien valaistusta.
 
Kuvaamani videot antavat paremman kuvan asiasta. Niissä normaaliin maisemaan on lisätty lentäviä robotteja ja aluksia, jotka liikkuvat mobiililaitteen luomassa kolmiulotteisessa virtuaalisessa ympäristössä - ehkä ne edelleen etsivät kadonnutta Elisan hintasaarnaaja.
 

 
Yhteenveto
 
Usean viikon käytön jälkeen olen edelleen vaikuttunut Huawei Mate 10 Prosta. Odotukset olivat korkeat, mutta mikään osa-alue ei tuottanut pettymystä. Päinvastoin, joissakin asioissa Mate 10 Pro jopa ylitti ne. Pakko sanoa, että pitkästä aikaa kädessä on Android-laite, jonka käyttökokemus on puhtaasti positiivinen. High-end laitteena siinä on ammatti- ja työkäyttöön sopiva yhdistelmä teknologiaa ja ohjelmistoa.
 
Omasta näkökulmastani Huawei Mate 10 Pron neljä tärkeintä ominaisuutta kenelle tahansa käyttäjälle ovat:
  1. Laitteen nopeus ja responsiivisuus
  2. Leican kaksoiskamera
  3. Suora liitäntämahdollisuus ulkoiseen näyttöön.
  4. Monipuoliset tietoturvaominaisuudet valmiina.
 
Huawei Mate 10 Pro on erinomainen työpuhelin ammattilaiselle ja myös henkilölle, joka tuottaa runsaasti materiaalia sosiaaliseen mediaan. Sovelluskehittäjälle laitteen oleellisimmat ominaisuudet ovat hyvä suorituskyky sekä NPU, jota voi käyttää Neural Network APIn avulla erilaisten AI-avusteisten ohjelmien kehittämiseen. Odotan mielenkiinnolla Android 8.1 päivitystä, jossa myös AR:n pitäisi tulla käyttöön ilman ylimääräistä virittelyä.

Antin loppuarvosteluPuhelin sopii erittäin hyvin mittasuhteiltaan omiin käsiini, mikä on aika harvinaista. Kirjoittaminen niin pysty kuin vaaka-asennossa on helppoa. eikä tarvitse pelätä puhelimen luiskahtamista kädestä. Aikaisemmin mainittu näppäin tuntuma on mielestäni yksi parhaista.

Puheen ääni on miellyttävä ja voimakkuuden säätö helppoa. ( itse käytän sitä paljon) Nettiyhteydet toimi koko ajan hyvin, jos se vain oli yleisesti mahdollista.

Tuplasimmi on hyvä, voi esim. laittaa paikallisen datasimmin ulkomailla toiseen ja ei tule yllätyksiä. Tai käyttää työpuhelimena ja omana erikseen.

Kamera on selvästi puhelimien parhaimmistoa. Vedenkestävyys on hyvä ominaisuus, ei tarvitse vesisateista välittää. Kamera on nopea ottaa käyttöön ja periaatteessa helppo käyttää. Aikamoinen harrastelija on, jos kaiken kamerasta opettelee. Loistavaa on kuitenkin PRO kuvaustila, missä voi kaiken säätää käsin. Itselle on muutama perusohjelma mitä käyttää pääasiassa. Manuaali, ajan ja aukon esivalinnat. Niille jotka tykkää on monenlaista ohjelmaa opeteltavissa.Moni muuten ihmettelee välillä puhelimensa kameran huonoa jälkeä, mutta kuinka moni putsaa objektiiviin tulleet sormenjäljet...jotka peittävät helposti koko linssin. Kaiken kaikkiaan loistava peli moneen käyttöön. Ei häpeä ollenkaan muille saman hintaluokan kameroille.Osallistu keskusteluun