Kysymys

ZTE kamera

  • 15 joulukuu 2010
  • 27 kommenttia
  • 1495 katselukerrat

  • Osallistuja
  • 11 kommenttia
Onko kukaan muu pettynyt tuohon kameraan yhtä pahasti kuin minä.

5Mpix ehkä, mutta muuten laadultaan täysin ala-arvoinen

http://imgur.com/sACwS.jpg

Siinä pari esimerkkiä, molemmat ilman retusointeja, kuvattu automaattiasetuksilla. Vähänkään surkeammassa valossa on turha edes kuvitella että ottaa kuvaa.

Tuntuu että jokaisen kuvan osalta tarvitaan puoli tuntia photarilla vääntöä, että kuvaa kehtaa julkisuuteen laittaa.

27 kommenttia

En pettynyt, sillä odotinkin sen olevan onneton. Oikeastaan kamera oli hieman parempi kuin ehdin jo pelätä:)


http://ubuntuone.com/713lH2deTsJ3cQlxxFasRJ ' TARGET='_blank

Kamera riittää viivakoodien lukemiseen ja kuvia kehtaa esitellä myös tuossa koossa Facebookissa, Twitterissä ja blogeissa.
Käyttäjätaso 2
Hieno kuva setelistä ja avaimista!

Terveisin E71-käyttäjä
Noh itselläni ei kyllä odotukset olekkaan hirveän korkealla, kun tuohon hintaan puhelimen saa itselle. Luulen että jopa minun nykyisella N70:llä saa parempia kuvia kuin Bladella. Mutta se jää nähtäväksi.  😉

Onko kukaan muu pettynyt tuohon kameraan yhtä pahasti kuin minä.

5Mpix ehkä, mutta muuten laadultaan täysin ala-arvoinen

http://imgur.com/sACwS.jpg

Siinä pari esimerkkiä, molemmat ilman retusointeja, kuvattu automaattiasetuksilla. Vähänkään surkeammassa valossa on turha edes kuvitella että ottaa kuvaa.

Tuntuu että jokaisen kuvan osalta tarvitaan puoli tuntia photarilla vääntöä, että kuvaa kehtaa julkisuuteen laittaa.


No onpa surkeita kuvia... outoa sikäli että kun myymälässä kokeilin ZTE kameraa niin laatu oli suunnilleen sama kuin nimimerkki rami.selin kuvassa eli ihan käyttökelpoinen varsinkin pienennettynä. Ja kun tuossa on vielä sisäkuva niin olettaisi että ulkokuvauksessa vielä asteen parempaa jälkeä tulisi..
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Ja kun tuossa on vielä sisäkuva niin olettaisi että ulkokuvauksessa vielä asteen parempaa jälkeä tulisi..
Talvellako?

Talvellako?


Miksei, onhan tuolla ulkona välillä ihan kirkasta... (klo 12-13 välillä silloin kun on pilvetön taivas ja lunta ympärillä 😉 )

Ja vertailuna, tämmöistä laatua antaa 400 uusi nokia 8mpix kameralla..... http://plaza.fi/s/f/editor/attachments/02122010047.jpg ' TARGET='_blank  ; 🙂
Itseni yllätty tuo kameran laatu. Lukenut että se on aivan hirvittävä ja sitä ei kannata mainita. Mutta itse totesin että kamera kelpaa loistavasti juuri taustakuvien ottamiseen ja muistikirjaksi esim kuvausreissua varten että muistaa tulla samalle paikalle. Täytyy vain muistaa puhdistaa kameran suojalevy sormista tulleesta rasvasta että kirkkaat valot eivät pala ja vääristy ja kuvasta saa terävämmän eikä pehmeää.

Sinun kuvissa kyllä näyttää jokin epäluonnollinen harmaus olevan sisäkuvissa. Vähän kuin olisi rasvaa suojalevyssä. Voit myös kameraa käyttäessä asetuksista laittaa kontrastia vähän lisää.

ZTE Blade kamera kelpaa hyvin ulkotiloihin kuvaamiseen mutta vaatii vähän tukemista kun valotusaika on hidas siitä huolimatta (ehkä ei auringonpaisteessa). Sisätiloissa ihmisten kuvaus on mahdotonta jos eivät pysy paikallaan.

ZTE Bladen kamera yllätti tosiaan itseni ja aion käyttää jatkossa ihan osoitekirjan kuvien ottamiseen sekä tiettyihin tilannekuviin melkein siinä missä N8 puhelimen kameraakin. Kun lähden kuvaamaan niin kyllä mukaan lähtee silloin kuvauskalusto ja jopa taskupokkarikin on parempi työkalu kuin N8. ZTE Blade kamera kelpaa mielestäni juuri sopivasti MMS viesteihin ja sähköpostiin ja nettiin. Eli jos pitää laittaa kuva tuotteesta huutokauppaan tai vaikka muistilista jostain niin oikein hyvä. Paljon parmepi kuin useimmat Nokian kännykkäkameroiden kuvanlaatu.

Kameroissa ei koskaan saa tuijottaa megapikseleitä. Ne kertoo vain kuvan teoreettista resoluutiota että kuinka paljon yksityiskohtia voitaisiin tallentaa ja myös kuinka suureksi kuvan voi tulostaa 150/300 dpi arvoilla (150dpi riittää valokuviin vielä hyvin).

Kuvan tarkkuuteen neljä asiaa:
- Optiikan laatu
- Kennon pikselien valmistustapa
- A/D muunnin eli Analog -> Digital sekä pakkausalgoritmi.
- Kameran rakenne

Ja nämä sitoutuvat yhteen siten että:

- Optiikkaa ei pidä sotkea tarkoittamaan sitä suojalevyä siellä puhelimen takana (se suuri läpinäkyvä) vaan siihen kuuluu oikeastaan vain siellä kamerassa itsessään oleva pieni n, 1x1mm optiikka. Se n. 2x1cm suojalevy siinä kameran takana on kuin kameran suodin (UV/IR/värisuotimet). Mutta se suojalevy vaikuttaa kuvaan aivan samalla tavalla kuin suodin kameroihinkin. Eli ihan normaalisti logiikan mukaan jos laittaa huonosti valoa taittavan suotimen niin ei auta vaikka olisi kenen valmistajan optiikka kamerassa. Optiikka määrää sen tason kuinka paljon valoa se oikeasti päästää läpi (kerrotaan pieninpänä F-lukuna. Ihmisen silmä on F: 1.0)

- Kennon pikselien valmistustapa taas vaikuttaa paljon mm. miten pikselit oikeastaan on järjestetty ja miten tarkka kenno oikeastaan on. Ihmisisilmähän näkee RGB arvoja (Red Green Blue) mistä vihreä (G) on kaikkein herkin. Samaa asiaa noudatetaan kameroiden kennoissa että vihreälle valolle herkkiä pikseleitä on kaksi kertaa niin paljon kuin sinisiä (B) ja punaisia (R) pikseleitä. Eli 1/4
on punaisille herkkiä, 1/4 on siniselle herkkiä ja 2/4 on vihreälle herkkiä.
Kennon pikselien valmistustavan erot näkyvät oikeastaan vain ISO herkkyyttä nostettaessa jolloin myös kennolle syötetään suurempi jännite jolloin pikselien sähkövaraus alkaa hyppimään viereisiin pikseleihin. Tämä näkyy epäluonnollisena kirkkaina R,G,B pisteinä (ei pidä sekoittaa Hotpixels eli kuumiin pikseleihin).
Kylmässä säässä sähkövaraus ei vaikuta niin paljoa viereisiin pikseleihin joten kuvat on vähän parempia.

- A/D muunnin on se merkittävin kuvanlaatuun vaikuttava tekijä. Siitä ei paljoa edes puhuta DSRL (digitaaliset järjestelmäkamerat) kameroita valmistettaessa tai myytäessä. A/D piiri on vastuussa lukemaan kameran kennolle tulevan valon informaation (analoginen) ja muuttamaan sen digitaaliseksi sen mukaan mitä kenno kertoo.
A/D muunnin on vastuussa mm. ISO herkkyyden nostosta ja miten paljon kohinaa kuvassa on. Todellisuudessa digitaalikameran kenno vastaanottaa aina yhtä herkästi valoa (fotoneita). Ja A/D muunnin on vastuussa sitten laskemaan saadusta informaatiosta kuvan. Mitä suuremman ISO herkkyyden asettaa, sen enemmän A/D muunnin korostaa valoitusta. Ilmiö on vähän samanlainen kuin tietokoneella jälkikäteen säätäisi kuvan valotusta. Mutta digitaalinen piiri osaa sen hoitaa paljon paremmin jokaiselta pikseliltä erikseen. Eli vaikka kuvaisi auringonpaisteessa tai kuun valossa niin kenno kaappaa saman määrän valoa ja yhtä kirkkaan kuvan. A/D muunnin vain itse nostaa tai pitää ennallaan kuvan valoisuutta. Kennon sähköjännitteen nosto vain tekee kennon itse herkemmäksi että se voi reagoida pienempään määrään fotoneja mutta se ei tee kuvasta valoisempaa.

- Kameran rakenne on merkittävin tekijä sitten valokuvauksessa kuvan laatuun. Eli millainen optiikka, millainen suljin, aukko ja minkä kokoinen kenno (fyysisesti esim 12x9mm).
Kännyköistä ei voi koskaan odottaa mitään loistavaa valokuvauksen välinettä. Ei vaikka N8:sia kehutaan jo maasta taivaaseen DSLR tappajaksi. Yksinkertaisesti fysiikanlait tulevat vastaan ja tämän on juurikin mitä varten meillä on optiikat ja ne vaikuttavat paljon laatuun.
Kennon täytyy olla suuri jotta kennon sähkötaajuutta voidaan nostaa ja saadaan isommat välit pikseleihin ja suuremmat valoherkät pikselit että pikselit eivät vaikuta toisiinsa ja ne kaappaavat enemmän fotoneja. Itsestään selvää on että kännykkään ei voida laittaa mitään suurta kennoa.
Mitä suurempi kenno, sen kauemmaksi täytyy optiikan taittopiste saada. Eli suurempi etäisyys kennon ja optiikan välillä. Kännyköissä on vain muutamia millejä tilaa eikä useampia senttejä kuten järjestelmäkameroissa tai pokkareissa.
Laajakulma pieneen tilaan on aina hankala toteuttaa koska kennon keskiosa saa aina enemmän valoa kuin mitä kennon reunat saa jos ei optiikalla saada taivutettua valoa tasaisesti koko kennon pinta-alalle.
Kännyköiden kamera tekniikka on ns. parasta neulanreikäkameroiden laatua huonolla optiikalla (vaikkapa N8 verrokkina).

Valokuvauksen eri aiheissa tärkeää on että pystytään hallitsemaan kahta asiaa. Valotusnopeutta sekä aukkoa.
Valotusnopeus vaikuttaa siihen miten nopeat liikkeet saadaan pysäytettyä ja tämä vaikuttaa myös kuinka paljon valoa ehtii kennolle tulla.
Aukko vaikuttaa siihen miten suuri tai pieni syvyysterävyys on ja kuinka paljon valoa ehtii kennolle tulla.

Pelkässä henkilökuvauksessa parhaimmat kuvat ovat niitä missä syvyysterävyys on mahdollisimman kapea ja henkilö piirtyy terävästi mutta tausta on epätarkka.
Maisemakuvauksessa syvyysterävyyden täytyy olla mahdollisimman suuri että etuala toistuu tarkkana ja taka-ala myös.
Henkilökuvat joissa maisema takana on sama tilanne kuin maisemakuvauksessa mutta silti halutaan vähän pehmentää taustaa.

Ja oikeastaan kännykän kamerat kelpaavat vain maisemakuvaukseen mutta eivät henkilökuvaukseen. Kaikilla kameroilla voidaan ottaa ns. tilannekuvia eli sinnepäin. Mutta syvyysterävyyden hallinta on se merkittävä asia valokuvauksessa.

ZTE Blade kamera ei eroa Nokian N8 kameran toiminnasta. Ainoastaan N8:n kamerassa on laadukkaammat komponentit. Eli optiikka on f:2.8, Carl Zeissin tekemä (kumileimasin brandi nykyisin), kenno on suurempi ja A/D muunnin on loistava pokkaritasoa.

Syvyysterävyyden hallintaa ei ole vaan kuvat ovat mitä ovat koska niin pieneen tilaan ei saada kunnon taittumista aikaiseksi ja syvyysterävyys on lähes ääretön jostain 50cm päästä. Kuvat ovat latteita. Mutta kelpaa juuri johonkin synttäreihin tai maisemakuvaukseen. Fysiikanlait vain estävät rakentamasta kunnollista kameraa kännykkään. Jos ei sitten haluta rakentaa jotain järjestelmäkameroiden optiikoita niihin (kyseessä kännykkä).

ZTE Bladen A/D muunnin on heikkolaatuinen. Valotusajat on pitkiä sisätiloissa koska optiikka taitaa olla jotain f:3,5-5,6 tasoa ja ISO herkkyyttä nostaessa kohina kasvaa.

Kuvan pakkaus taas taitaa olla sidottu johonkin JPEG pakkausarvoon 60 jolloin pakkausartifakteja alkaa esiintymään paljon. Ja A/D muunnin ei taida osata käsitellä värien määrää kunnolla vaan voi olla rajoittunut samaan kuin itse TFT näyttökin eli 262 000 väriin. Värien määrä on riittävä kyllä monissa yksityiskohtaisissa tilanteissa mutta värisävyjen muutokset tasaisilla pinnoilla (taivas, tyyni järvi jne) muuttuvat herkästi porrasmaisiksi.
Taitaa kuvan pakkaus kuitenkin hoitua ihan ohjelmallisesti kun taustakuviksi asennettaessa kuvat vaikuttavat saavan juuri saman käsittelyn (tai sitten TFT näytön rajat tulevat vastaan) kun siirtää laadukkaat kuvat tietokoneelta taustakuvaksi ja kuvat muuttuvat samankaltaiseksi kuin kuvat olisi otettu kännykän omalla kameralla.

ZTE Bladea käytettäessä täytyy tehdä kuin millä muulla tahansa kännykkäkameralla. Eli huolehdi että suojalevy kotelossa pysyy puhtaana. Joku varmaan voisi kuvata ottaen takakannen irti kokonaan että optiikka olisi suoraan käytössä.
Tässä oma aamuinen otokseni. Kyllä sillä tuollasta kännikameralaatuista kuvaa ottaa. Video vois olla parempi.
http://lh3.ggpht.com/_Ue1NH2exOkE/TQnvBJ7p75I/AAAAAAAACK4/0Qt-cRRSKMA/2010-12-16%2009.42.24.jpg
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Camera 360 ja Vignette sovelluksia, sillä niiden avulla pystyy hyvin kompensoimaan kameran heikkoudet. Tekemällä kuvasta "taiteellisesti karhean" ei enää mahdollinen rakeisuuskaan haittaa. Molemmista mainituista ohjelmista löytyy ilmaiset testiversiot.

Camera 360 ilmasiversiosta puuttuu nippu maksullisen softan hienouksista ja se aika-ajoin nalkuttaa hankkimaan täydellisen version. Vignette taasen on muutoin täydellinen ilmaisena, mutta tallentaa ainoastaan 0,3 MP kokoista kuvaa.

Vaan arvioikaa itse näiden perusteella: http://my.opera.com/serola/albums/tags.dml?tag=zte


Vaan arvioikaa itse näiden perusteella: http://my.opera.com/serola/albums/tags.dml?tag=zteTuohan on melkein kuin lomografiaa kännykällä. Pitääkin tutkia...
Kamerassa on oletuksena geo-tagging päällä. Suomeksi sen asetus on "Muistin sijainti". Itse ainakin otin sen pois, kun en halua paljastaa parhaita sienestyspaikkoja ;)

Ja säästää akkua kun ei ole päällä.

Ja rahaa ulkomailla, jos on A-GPS valittu.
Käyttäjätaso 2
Kamerassa on oletuksena geo-tagging päällä. Suomeksi sen asetus on "Muistin sijainti".


Miksei GPS-merkki vilku yläpalkissa, kun kamera on päällä. Vai vilkkuuko se niin nopeasti, etten ehtinyt vilkaisemaan oikealla hetkellä. Täytyypä kokeilla pihalla, että geotäggääkö se kuvat onnistuneesti ja tarkasti.

Vai pitääkö olla Bladen asetuksista "Käytä langattomia verkkoja" eli Googlen Latitude käytössä? Kuukkeli tiirailee... Mulla on vain GPS ja A-GPS päällä, ei Latitudea.

Kamerassa on oletuksena geo-tagging päällä. Suomeksi sen asetus on "Muistin sijainti".


Miksei GPS-merkki vilku yläpalkissa, kun kamera on päällä. Vai vilkkuuko se niin nopeasti, etten ehtinyt vilkaisemaan oikealla hetkellä. Täytyypä kokeilla pihalla, että geotäggääkö se kuvat onnistuneesti ja tarkasti.

Vai pitääkö olla Bladen asetuksista "Käytä langattomia verkkoja" eli Googlen Latitude käytössä? Kuukkeli tiirailee... Mulla on vain GPS ja A-GPS päällä, ei Latitudea.


Itse huomasin sen siitä, kun kamera jäi päälle ja puhelimen ruutu pimeni. Sitten kun otin puhelimen pois virransäästötilasta, niin kotiruudulla yläreunassa vilkkui gps:n merkki.
Hieno homma että on geotagging-mahdollisuus puhelimen kamerassa, siitä saattaa olla itselleni iloa OpenStreetMap-projektin kanssa. Samaisen projektin tuotoksena on myös kourallinen Android-karttasovelluksiakin kehittelyssä.
Tuo takakannen kameran suojus huonontaa kuvanlaatua melko paljon. Linkissä vertailua ilman takakuorta ja kuoren kanssa..
vasemmalla on kuva ilman takakantta ja oikealla takakannen kanssa
http://img703.imageshack.us/img703/8048/erot.jpg
Varsinkin kun tuo on vielä rakenteeltaan sellainen, että tuo kameran suojana oleva "ikkuna" on kaikkein uloinpana takakannessa ja näinollen likaantuu ja naarmuuntuu hetkessä.

Omaan kameraani laitoin heti uutuuttaan pienet solukumiset tarralaput takakanteen, jotka toimii sekä liukuesteenä, että tassuina takakannessa.

Varsinkin kun tuo on vielä rakenteeltaan sellainen, että tuo kameran suojana oleva "ikkuna" on kaikkein uloinpana takakannessa ja näinollen likaantuu ja naarmuuntuu hetkessä.

Omaan kameraani laitoin heti uutuuttaan pienet solukumiset tarralaput takakanteen, jotka toimii sekä liukuesteenä, että tassuina takakannessa.


http://www.dealextreme.com/p/15mm-detachable-180-degree-wide-angle-fish-eye-lens-for-cell-phones-and-compact-digital-cameras-39814 ' TARGET='_blank
Tilasin tommosen niin siinä tulee semmonen metalli rengas mukana, joka liimataan siihen sen kameran linssin ympärille suojaa ihan täydellisesti linssiä.
Muutenkin toi on hullun hyvä, se fisheye on avaimen peränä ja siitä se on nopee laittaa magneetilla siihen renkaaseen, pysyy siinä. Tulee hyviä kuvia ja videoo, suosittelen.

Varsinkin kun tuo on vielä rakenteeltaan sellainen, että tuo kameran suojana oleva "ikkuna" on kaikkein uloinpana takakannessa ja näinollen likaantuu ja naarmuuntuu hetkessä.

Omaan kameraani laitoin heti uutuuttaan pienet solukumiset tarralaput takakanteen, jotka toimii sekä liukuesteenä, että tassuina takakannessa.


Aivan. Mulla kävi niin että, kännykkä oli kolahtanu johonkin ja tietenkin siitä hajos tuo kameran suojalasi. Huoltoon ei viittis viedä, enkä ole löytänyt takakansia mistään. Oiskohan siihen joku jippo vai irroittaisko kokonaan.
Kiitos!

Aivan. Mulla kävi niin että, kännykkä oli kolahtanu johonkin ja tietenkin siitä hajos tuo kameran suojalasi. Huoltoon ei viittis viedä, enkä ole löytänyt takakansia mistään. Oiskohan siihen joku jippo vai irroittaisko kokonaan.
Kiitos!


Itse katselin sitä ja totesin että tosiaan helposti naarmuuntuva jos ei ole virallista koteloa (toivon että Saunalahti ottaisi viralliset kotelot edes tilattavaksi) ja kun moni käyttänyt jotan Nokia E72 kännykän koteloita niin niissä on se takakannen suuri aukko liian suuri että avaimet ym pääsee naarmuttaan linssiä.

Ei tolla kameralla tietenkään niin paljoa tee että sitä käyttäisi koko ajan mutta parempi kuin ei mitään.

Myös se tuli huomattua että sen linssin kun irroittaa nätisti takakannesta niin voi ihan hyvin ostaa ohutta (2mm) lasia (tai hyvin kovaa akrylaattimuovia) jonka pystyy leikkaamaan leikkurilla sopivan muotoiseksi sitten siihen tilalle.
Kun katselen galleriassa Bladella otettuja still-kuvia, kuvat näkyvät oikein päin riippumatta siitä, olenko kuvatessani pitänyt puhelinta pystyasennossa (portrait) tai vaaka-asennossa (landscape), siten että home-, menu- ja back-napit ovat oikealla puolella.

Kun katson videopätkiä, vain vaakasuunnassa kuvatut videot näkyvät oikein päin. Pystyasennossa kuvatut videot näkyvät oikein päin vain silloin, kun puhelinta pitelee vaaka-asennossa, napit vasemmalle.

Mistä tämä johtuu? Kun otan kuvia, puhelimen piteleminen pystyasennossa on minusta se helpoin tapa, käyttipä yhtä tai kahta kättä.

Edit:
Videokuvauksessa myös äänentaso jää niin matalaksi, että jos toistettavasta videosta haluaa kuulla mitään, ääni on laitettava täysille eikä sekään tunnu riittävän. Ja ihmiskorvan kuultavista äänistä on kyse. Puheluissa ääntä tuntuu riittävän molempiin suuntiin. Ei ainakaan kukaan ole valittanut, ettei minun puheeni kuuluisi.

Lisäksi ihmettelen still-kameraa käynnistäessa näytölle hetkeksi ilmestyviä plus- ja miinusmerkkeja sekä keltaharmaata liukukytkintä. Edelliset näyttävät samalta kuin selaimen zoomausnapit, jälkimmäinen näyttää samalta kuin näytön kirkkaudensäädin. Ne ovat näkyvissä vain hetken, eikä niitä sohimalla tunnu tapahtuvan mitään.
Se keltaharmaa liukusäädin on kuvan kirkkaus- tai kontrastisäädin (en ole oikein vielä saanut selvyyttä kumpaa se todellisuudessa säätää), sitä sohimalla saa kuvista tummempia tai vaaleampia.
Saako kameran oletussoftasta jotenkin ääniä hiljaiseksi? Itse en löytänyt ainakaan asetuksista tuollaista vaihtoehtoa.. Ärsyttävää kun aina kuvatessa kuuluu aivan järjettömän kovat äänet!

Ja ei, en ole perverssi salakuvaaja  😉

Saako kameran oletussoftasta jotenkin ääniä hiljaiseksi? Itse en löytänyt ainakaan asetuksista tuollaista vaihtoehtoa.. Ärsyttävää kun aina kuvatessa kuuluu aivan järjettömän kovat äänet!

Ja ei, en ole perverssi salakuvaaja  ;D


Laitat puhelimen äänettömälle niin kameran äänet eivät myöskään kuulu  😉


Saako kameran oletussoftasta jotenkin ääniä hiljaiseksi? Itse en löytänyt ainakaan asetuksista tuollaista vaihtoehtoa.. Ärsyttävää kun aina kuvatessa kuuluu aivan järjettömän kovat äänet!

Ja ei, en ole perverssi salakuvaaja  ;D


Laitat puhelimen äänettömälle niin kameran äänet eivät myöskään kuulu  ;)

Kyllä muuten kuuluu, ainakin omassa EEST-romin omaavassa ZTE:ssäni. :s Ja vaikka laittaisi "Median äänenvoimakkuuden" myös nollille, kuuluu silti.
Jaahas..no minulla tuo toimii. Blade on ensimmäisestä erästä tullut...

Osallistu keskusteluun