HD-kanavien FAQ / Vinkkejä tilanteisiin, jos HD-kanavat pätkivät

  • 14 toukokuu 2010
  • 143 kommenttia
  • 115987 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

143 kommenttia

Minullakin oli erinäisiä pieniä ongelmia HD-kanavien kanssa, sekä IPTV-striimauksessa, että varsinkin HD-tallenteiden toistoissa, jotka nyt tuntuvat korjaantuneen.  Olen Elisa Viihde ADSL-asiakas, ja reitittimenä on ZyXEL P-660HN-F1Z, vielä eiliseen asti firmwarella 3.70(BJI.0) 09/22/2008, ja nyt firmiksellä  3.70(BJI.8)D0 02/22/2011.

Reititin kättelee noin 15-16 megan yhteyksiä, ja toimii reitittävänä, ei sillattuna.

Ongelmat olivat seuraavat:

HD IPTV-kanavilla toisto onnistui hyvin, mutta HD-kanavalta toiselle siirtyessä usein uusi kanava pätki jonkin aikaa, kunnes taas vakiintui. Ilmeisesti tämä liittyi jotekin reitittimen ja DSLAMin IGMP multicast viestien käsittelyyn, niin että viestit streamin vaihtamisesta eivät menneet perille tai jotakin sinnepäin.

Suuremmat ongelmat olivat HD tallenteiden toistossa, jossa jatkuvasti tapahtui niin, että tallennetta katsoessa ääni jaksoittain katosi, ja joko palautui jonkin ajan kuluttua itsestään, tai sitten piti painaa pausea, odottaa hetki, ja jatkaa katsomista, jolloin äänikin palautui.  Joskus kuva myös pätki niin, ettei katsomisesta tullut mitään.

Data siirtyy reitittimeltä olohuoneen Viihdeboksille devolo dLAN 200 HomePlug datasähköllä. Speedtestin mukaan data liikkuu noin 13 megan nopeudella boksille, joten kaista riittää.  Suoralla ethernet-kaapelilla nopeus oli aivan samaa luokkaa.

Ratkaisu oli omalla kohdallani reitittimen firmwaren päivittäminen.  FW versio V3.70(BJI.6) 10/28/2010 release notet mainitsivat korjauksen sisältäneen seuraavan bugifixin:

"Symptom: The IGMP client is connected to P-660HN-F1Z to receive the UDP stream from the VIDEO server. The problem is that the IGMP leave message cannot be forwarded to uplink by P-660HN-F1Z"

Tämä kuulosti oikean suuntaiselta HD IPTV kanavanvaihtoon liittyviä ongelmia ajatellen.

Päivitin uusimman firmwaren (BJI.8), ja eilisten kokeilujen perusteella ongelmat ovat poistuneet.  Koputetaan puuta.  HD-toisto toimi moitteetta, samoin kanavanvaihdot.

Tällaista ongelmaa olisi ollut lähes mahdotonta debugata ilman sniffereitä ja syvää osaamista tietoliikenteestä DSLAMin ja reitittimen välillä.  Oli sattumaa, että huomasin tuon maininnan reitittimen firmwaren release noteista. Ongelma ei ollut talon kaapeloinnissa, ei puhelinlinjoissa, ei ylikuumenemisessa jne, vaan reitittimen koodissa. Reititin toimii muuten luotettavasti, ja vääntöäkin löytyy.

Jos siis käytössäsi on ZyXEL P-660HN-F1Z, kokemukseni perusteella suosittelen päivittämään viimeisimpään firmwareen.
Terve taloon!

Ihan tässä viikko takaperin hommasin Viihteen. Digiboxiksi sain sen valkoisen, kiistellyn mallin. Ihan OK on toiminut, lieviä viiveongelmia ja ajoittaista tilttailua lukuunottamatta.

Ongelmaksi on kuitenkin muotoutunut seuraava: HD-kanavat löytyvät listasta, mutta kun sellaisen valitsee, näkyy vaan mustaa ruutua. Yllättäen kuitenkin, kun ohjelmaa nauhoittaa HD:llä, nauhoitus näkyy ihan OK. Telkkari on HD Ready ja yhteytenä toimii 24meganen ADSL (käytännössä 15-19megaa).

Mistäkökähän moinen voisi johtua? Vaikka yleensä katsonkin ohjelmat tallenteina, niin joskus myös ihan livenä ois kiva katsella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Millä HD-kanavilla tuota mustaa ruutua pukkaa?
Kaikilla, eli mtv3HD, 4HD, yleHD, eurosportHD?

Millä HD-kanavilla tuota mustaa ruutua pukkaa?
Kaikilla, eli mtv3HD, 4HD, yleHD, eurosportHD?

Eurosport HD näkyy, muut ei.
Käyttäjätaso 2
Vinkki sellaisille, joilla HD-kanavat pätkii ja käytössä on pitkä verkkokaapeli. Minulla on ollut käytössä 10m cat5e kaapeli ja HD-tallenteet on aiheuttaneet ongelmia sekä Elisa viihde -modeemilla, että Telewell TW-EA501 -modeemilla. Väliin on kokeiltua usempaakin kaapelia, mutta ongelma ei ole poistunut.

Hommasin nyt kokeilumielessä 10m puhelinkaapelin ja lyhyen verkkokaapelin ja siirsin modeemin digiboksin lähelle ja nyt HD-kanavat näyttävät toimivan ilman ongelmia. Pitkä puhelinkaapeli ei laskenut modeemin nopeutta ollenkaan (Elisaviihde modeemilla 18megaa, Telewellillä 15megaa).

Vinkki sellaisille, joilla HD-kanavat pätkii ja käytössä on pitkä verkkokaapeli. Minulla on ollut käytössä 10m cat5e kaapeli ja HD-tallenteet on aiheuttaneet ongelmia sekä Elisa viihde -modeemilla, että Telewell TW-EA501 -modeemilla. Väliin on kokeiltua usempaakin kaapelia, mutta ongelma ei ole poistunut.

Hommasin nyt kokeilumielessä 10m puhelinkaapelin ja lyhyen verkkokaapelin ja siirsin modeemin digiboksin lähelle ja nyt HD-kanavat näyttävät toimivan ilman ongelmia. Pitkä puhelinkaapeli ei laskenut modeemin nopeutta ollenkaan (Elisaviihde modeemilla 18megaa, Telewellillä 15megaa).
Tämä on kyllä aivan päinvastoin Elisan ohjeita (lyhyt puhelinkaapeli ja pitkä verkkokaapeli). ???
Olithan kokeillut eri puhelinkaapeleitakin aiemmin?
Käyttäjätaso 2
On kokeiltu useammallakin puhelinkaapelilla ja kaikilla sama homma. Teknisestä tuen ohjeissa on ollut puhelinkaapelin suurimpana sallittuna pituutena 1,5m eikä tämä ohje ole tullut heiltä vaan perustuu omaan havaintoon.
Käyttäjätaso 2
Itsellä on puhelinkaapeli ja verkkokaapeli 10metrisinä ja toimii yhtä hyvin kuin lyhyillä ja ihan markettipiuhoja ovat... höpöhöpö juttuja, että vaikuttas nopeuteen kovinkaan merkittävästi noilla matkoilla. Telewell tosiaan antaa heikomman nopeuden kuin elisan boxi, mutta täällä toi elisan boxi ei vaan muuten toimi.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Itsellä on puhelinkaapeli ja verkkokaapeli 10metrisinä ja toimii yhtä hyvin kuin lyhyillä ja ihan markettipiuhoja ovat... höpöhöpö juttuja, että vaikuttas nopeuteen kovinkaan merkittävästi noilla matkoilla. Telewell tosiaan antaa heikomman nopeuden kuin elisan boxi, mutta täällä toi elisan boxi ei vaan muuten toimi.


Sama täällä. Kaksi 10 m markettipiuhaa eikä ongelmia. Speedtest antaa tasaisesti noin 20 Mb arvoja.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2


Itsellä on puhelinkaapeli ja verkkokaapeli 10metrisinä ja toimii yhtä hyvin kuin lyhyillä ja ihan markettipiuhoja ovat... höpöhöpö juttuja, että vaikuttas nopeuteen kovinkaan merkittävästi noilla matkoilla. Telewell tosiaan antaa heikomman nopeuden kuin elisan boxi, mutta täällä toi elisan boxi ei vaan muuten toimi.


Sama täällä. Kaksi 10 m markettipiuhaa eikä ongelmia. Speedtest antaa tasaisesti noin 20 Mb arvoja.


Jos kaapelit on hyviä, niin ne ei rajoita mitenkään nopeuksia tms. Tuo 1,5 m tai muuten lyhyen puhelinjohdon "vaatiminen" ei siis perustu mihinkään faktaan, vaan on niitä "Esson baarin" juttuja.

Toki eihän niitä ylipitkiä johtoja kannata käyttää, maalaisjärkikin sen sanoo, mutta jos puhelinkeskus on 2 km:n päässä, niin 5-10 metriä omaa "ylimääräistä" puhelinjohtoa ei merkitse mitään. Olkoonkin nuo operaattorin kaapelit kierrettyjä ja häiriösuojattuja jne, mutta...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Jos kaapelit on hyviä, niin ne ei rajoita mitenkään nopeuksia tms. Tuo 1,5 m tai muuten lyhyen puhelinjohdon "vaatiminen" ei siis perustu mihinkään faktaan, vaan on niitä "Esson baarin" juttuja.

Toki eihän niitä ylipitkiä johtoja kannata käyttää, maalaisjärkikin sen sanoo, mutta jos puhelinkeskus on 2 km:n päässä, niin 5-10 metriä omaa "ylimääräistä" puhelinjohtoa ei merkitse mitään. Olkoonkin nuo operaattorin kaapelit kierrettyjä ja häiriösuojattuja jne, mutta...


Juuri näin.

Itseasiassa liittimillä ja ylipäätään koko puhelinlinjassa olevilla jatkoksilla sekä niiden määrällä on paljon suurempi vaikutus signaalin laatuun/vaimennukseen  😉.
YLE HD ei juuri näy. Pätkii potkii ja sätkii.

Kaikki muut HD:t näkyy moitteetta(MTV3, Eurosport, Nelonen + maksukanavien HD:t)

Elisan kaapelissa ollaan(ei viihde) - omakotitalossa(J:pää).

Kokeiltu on talon muitakin pistokkeita, sama vika. Ilman T haarotteen kanssa ja ilman. Ei mitään erillistä digiboxia, kaapeli suoraan telekkarissa kiinni.

Ilmeisesti vikapalveluun vaan yhteyttä? Pitääkö olla kotona räpläämässä vehkeitä kun soittaa vikapalveluun?
Tällainenkin on 😉
Tämä ketju luettu läpi, kaikki kokeiltu mutta pätkii edelleen...

Haaroittimen (Tratec DTS-02/65) kanssa HD-kanavat katselukelvottomia (varsinkin Yle), tilanne paranee kun modeemin irrottaa haaroittimesta.

Olohuoneen toisessa pistorasiassa häiriöitä vähemmän haaroittimen kanssa, vähiten häiriöitä on kun modeemin ja hikiboksin laittaa eri pistokkeisiin. Harmi vaan että tämä paremmin toimiva pistoke on keittiön saarekkeessa, josta kaapeleiden veto muuten kuin pitkin lattioita on mahdotonta...

Edellisessä kämpässä oli myös ongelmia Ylen HD-kanavan kanssa (muita HD-kanavia ei tuolloin näkynyt). Silloin asentaja tuli tarkastamaan pistorasian, jonka vaihdolla ongelma poistui (vaimensi hd-kanavan signaalia). Olisiko vika pistokeessa? Mitähän tuo tarkastus maksaa jos pistoke onkin ok?
Saakohan XP:ssä tuota WOLlin nopeutta jotenkin valittua tuohon 100mb? Kaistan nopeus on 14-18mb mutta tasaseen tahtiin tulee tuota ilmoitusta "huono signaali- ei iptv yhteyttä" kun kattelee HD-kanavia, joskus harvemmin normikanavissakin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Hömelö kirjoitti:
Saakohan XP:ssä tuota WOLlin nopeutta jotenkin valittua tuohon 100mb? Kaistan nopeus on 14-18mb mutta tasaseen tahtiin tulee tuota ilmoitusta "huono signaali- ei iptv yhteyttä" kun kattelee HD-kanavia, joskus harvemmin normikanavissakin.

Saa.

Mene Laite hallintaan (Device Manager) ja valitse verkkokorttisi ominaisuuksista (Properties) lisäasetukset (Advanced) välilehti ja siellä WOL nopeus.
Hmm, onkohan se tuo speed&duplex? Noh, laitoin sen ainakin nyt 100mb full duplex, katotaan vaikuttaako jotain.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Hömelö kirjoitti:
Hmm, onkohan se tuo speed&duplex? Noh, laitoin sen ainakin nyt 100mb full duplex, katotaan vaikuttaako jotain.

Eipä taida olla. Minulla on ihan erikseen ominaisuuslistalla kohta WOL speed , mutta se luonnollisesti riippuu verkkokortin ajurista , että mitä ominaisuuksia tukee.
Hmm, mikähän tuo sitten mahtaa olla. Eipä kyllä ole muuta nopeuteen liittyvää tuolla 😕
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Hömelö kirjoitti:
Hmm, mikähän tuo sitten mahtaa olla. Eipä kyllä ole muuta nopeuteen liittyvää tuolla :/

En pysty suoralta kädeltä sanomaan , jos sitä kohtaa WOL speed ei listalta löydy. Ilmeisesti verkkokorttisi tai ajuri ei tue koko WOL:ia.

Auttoiko se asetus (speed&duplex) mitä kokeilit jo?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Hömelö kirjoitti:
Saakohan XP:ssä tuota WOLlin nopeutta jotenkin valittua tuohon 100mb? Kaistan nopeus on 14-18mb mutta tasaseen tahtiin tulee tuota ilmoitusta "huono signaali- ei iptv yhteyttä" kun kattelee HD-kanavia, joskus harvemmin normikanavissakin.

Minä olen joka pöytäkoneesta (itsekasatut) biossista ottanut aina koko wake on lan -toiminnon pois päältä. Auttaisikos se? Pakettikoneiden biossit kyllä paljon rajoitetummat eikä välttämättä pysty tuollaisia asetuksia säätelemään.

Läppäreiden biosseissa ei taida olla mahdollista suoraan (ei muista), mutta esim. tässä Vista läppärissä ko WOL Speed kiinteällä verkkokortilla on ollut 3,5 vuotta 'Lowest Speed Advertised'. N-luokan wlan-kortilla ei moista asetusta edes ole. Wlanilla kyllä yhteys 99%:sesti ollut, niin eipä ole wol-kokemuksia.

Speed&Duplex asetuksellahan säädellään tuota kiinteän verkkoyhteyden (kättely)nopeutta. Joskus kortti ei saa 100 Megan tai 1000 Megan full duplex tilaa päälle ilman "pakotusta". Esm itsellä oli joskus värkki, joka meni aina auto-tilassa 10/half tilaan, vaikka pakotuksella toimi hyvin 100/full -tilassa.

Virranhallintaasetuksista olen ottanut pos mahdollisuuden sammuttaa verkkokortin virran.

Ajattelet siis, että XP-tietsikka lepotilassa vaikuttaisi reitittimen nopeuteen? Ja siksi WOL-asetuksia yrität säädellä?
Kuhan yritän kokeilla ihan kaikkea. On tää niin helvetin naurettavaa kun tossa Suomi-Slovakia matsin aikana tuli varmaan yli 20 kertaa et huono signaali-ei iptv yhteyttä tolla canal+ 24/7 hd kanavalla, sitten siirryin sd kanavan puolelle ja meni minuutti ja taas huono signaali. Kaistan nopeus näyttää 15mb eikä yhtään muuta laitetta ole samassa systeemissä.

Kummasti vielä just Suomen matsin aikaan pahimmat pätkimiset...

Toisen erän lopusta pidin testimielessä noin 25minuuuttia mtv3 HD:n auki eikä pätkässy kertaakaan, outoa?

Eilen illalla oli canal+ mm 24/7hd auki joku 2 tuntia ja tuli yhden kerran pätkäsy.

On se ***** kun ostellaan canal plussat että saadaa HD-kuvana katella mm-kisoja Mertarannan selostuksella ja lopputuloksena katotaan jotain perkeleen huono signaali kylttiä puolet matsista.

Tiedä sitten mikä mättää ja missä mut enpä näköjään ole yksin tän ongelman kanssa.

e: näköjään nopeus lähemmäs 17mb kun tuolla saunalahden omalla mittarilla testasin että ei pitäisi kyllä tosta olla kiinni, oli vielä boxikin auki testatessa.
Mainitsin jo toisessakin ketjussa ratkaisusta, mutta kerrotaan se tännekkin. Pyytäkää teknisestä tuesta Interleavedelayn kasvattamista. Itsellä lukema oli aluksi 1, mutta sen nosto arvoon 9 lopetti pätkimiset ja 'huono iptv-signaali' ilmoitukset.

Edit. NOT
Minulle vikapalvelussa sanottiin että tuo Interleave on joko päällä tai pois, sitä ei voi säätää...
ja55ee kirjoitti:
Minulle vikapalvelussa sanottiin että tuo Interleave on joko päällä tai pois, sitä ei voi säätää...


"Vaihdoimme nyt yhteysprofiilia vikasietoisempaan."

Interleavingdelay:

Ennen: 1

Nyt: 9

Samapa tuo, vaikutusta tällä ei sitten loppujenlopuksi ollut.

Osallistu keskusteluun