Kysymys

IPTV-kanavien pakkaus

  • 8 tammikuu 2011
  • 29 kommenttia
  • 7461 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

29 kommenttiaNo pakkautuu mikä tahansa kun kuvaa heikennetään. Mutta antenniverkossa HD:ta ei edes luvata lähettää täydellä tarkkuudella, Full HD:na vaan reso tulee olemaan 720p joka pakkautuu huomattavasti pienempään kuin Full HD.


Missään verkossa ei lähetä Full HD:ta. 1080i:n ja 720p:n kaistan tarpeessa ei kyllä ole suurtakaan eroa.
Varsin naurettavaa että 1/25 ADSL yli edes yritetään myydä HD kuvaa edes 720p resolla. Koko vitsihän tässä on ettei kukaan tai mikään taho tai speksi määrää mikä on hyväksyttävä minimi bitrate lähetetylle kuvalle. Vertaisin aikalailla koko tilannetta nettitikkuihin ja luvattuihin nopeuksiin. Alko naurattamaan kun joku yritty myydä elisan putkeen joka parhaimillaan puskee 1.3MB/sec purkista ulos maan mainioita elokuva paketteja. Vaikka optimoisin kaikkein parhaimman MPEG-4 codecin ja vielä leffa kohtaisesti L4.1 tai yli profiilin mukaan sekä pakattuna AAC äänen joudutaan noin pienellä kaistalla tyytymään palikkoihin kuvassa ja kuminaamoihin jo 720p resoluutiolla.Pakkaustapa ei mielestäni myöskään määrittele siirtokaistan tarvetta vaikkakin asettaa sille tiettyjä rajoitteita. Kaistantarve määräytyy sisällöstä ja millaista laatua pakkauksen jälkeen edellytetään. Esimerkkinä ADSL asiakkaiden 8 Mb/s HD video vs. BluRay 25-30Mb/s HD video.Kyllä sillä pakkauksella on kaistantarpeen kannalta merkitystä. Aivan samasta lähdemateriaalista ja samalla resoluutiolla (siis katsojan kannalta samanlainen) lähetetty MPEG-2 pakattu signaali vaatii noin kaksinkertaisen kaistan verrattuna MPEG-4 pakattuun.

Tästä tässä topicissa alun alkaen oli kyse.


Keskustelun alkuperäinen idea on hyvinkin selkeä, mutta se ei näköjään ole estänyt keskustelun rönsyilyä jopa tekijänoikeusasioihin. Oma kommenttini, että pakkaustapa asettaa vain rajoitteet kaistantarpeelle ei määritä sitä, ei mielestäni ole hirveän off-topic. En myöskään missään vaiheessa väittänyt ettei pakkaustavalla ole merkitystä.

Mielestäni Elisa on se taho, joka päättää minkä kokoiseksi kanavat enkoodataan ei pakkaustapa. Kaistantarvetta voidaan siis pienentää helpostikin vain vääntämällä "ruuvia" tiukemmalle. Tämä tottakai heikentää kuvan laatuun, joka jo tällä hetkellä esim. HD kanavissa on heikompi Viihteen ADSL asiakkailla kuin Viihteen Kaapeli asiakkailla. Laatua siis heikennetään toimivuuden kustannuksella osalle asiakkaista.

Viimeisenä kommenttina antenniverkon HD-kanavien bittivirtaan, joka oli laskettu olevan n. 6,5 Mbit/s. Tämä ei ole suoraan vertailukelpoinen IPTV-kanaviin, sillä antenniverkossa käytetään statistista multipleksausta. Tämän avulla koko kanavanipun kaista voidaan jakaa dynaamisesti kanavien kesken. Jalkapallo-ottelua näyttävä kanava saa keskimääräisesti enemmän kaistaa kuin talk shown puhuvat päät. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että bittivirta toisella kanavalla olisi kokoajan suurempi.
Käyttäjätaso 4
Mikähän on tämänpäiväinen pakkaus tilanne? Hd kanavat tulee miten pakattuna? Kaikki samoin vai onko niissä jostain syystä eroja?