Vastattu

Mitkä asetukset 7800 boksista pitää tarkastaa jos kuva on liian pehmeä?

  • 17 marraskuu 2017
  • 10 kommenttia
  • 2045 katselukerrat

Olen uusi käyttäjä ja takana on vasta yksi ilta Elisa viihteen iloja.
Löysin netistä tietoa että YLE:n hd-kanavilla käytettäisiin kaapeli-lähetyksissä 1920x1080i 50 kuvatyyppiä. Käsittääkseni blu-ray levyillä erottelutarkkuus on eri syistä johtuen selvästi parempi kuin kaapeli-TV:ssä.

Tilasin Elisa viihteen koska tarjolla oli hd kanavia: käytännössä tarkkuus ensimmäisenä katseluiltana jäi aika kauas edes kaapeli-TV:n hd kanavien tarkkuudesta, blu-ray:n tarkkuudesta puhumattakaan. Miltään kanavalta, tai edes 7800 boksin valikoista ei näyttänyt irtoavan parempaa kuvaa kuin ehkä 720p korkeintaan. Äkkiseltään jäi käsitys että boksin kuvanlaatu (kuvan yksityiskohtien erottelukyky) on suunnilleen sama kuin kaapeli-TV:n ei-hd kanavilla.

Esim mezzo live hd kanavalla syvän sinisissä ja punaisissa kuvakohteissa tarkkuus oli olennaisesti huonompi kuin kunnollisilla dvd-levyillä, mikä ei ole hyväksyttävissä. Jos katsoo esim muusikoiden hiuksia, niin kuvan tarkkuus on ehkä karvan verran parempi kuin normaali dvd. Mezzon hd-kanavan kuvanlaatu oli kuitenkin selvästi parempi kuin normaalilla mezzo-kanavalla, joka oli epäselvä sekä kuvassa että äänessä (liike ei tökkinut mutta mielestäni laatu oli pehmeyden vuoksi katsomiskelvoton).

Kysymyksiä:
- Lähettääkö mezzo live hd samantyyppistä 1080i 50 kuvaa kuin YLE:n hd-kanavat kaapelissa?
- Mistä digiboksin vastaanottaman kuvan speksit pystyy tarkistamaan, entä pystyykö 7800 boksin pakottamaan 1080i kuvatilaan hdmi-lähdössä?
- Mikä on täsmällinen kaistanleveyden vaadittu minimitaso 1080i 50 kuvalle mezzo live hd kanavaa varten jos ajan esim speedtest.netin kautta lukemat tänä iltana ennen kuin alan tutkia kuvan pehmeyden korjausmahdollisuuksia?
- voisitteko antaa selkeän listauksen kuvan pehmeyden liittyvistä digiboksin asetuksista, jotta pystyn selvittämään mistä kuvan yletön pehmeys oikein johtuu.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Dj_God 17 marraskuu 2017, 18:02

Pehmeähkö kuva on, ainakin osittain, tuon digiboksin ominaisuus. Elisa Viihteessä HD -kanavat tulevat aina IPTV:nä, samaan tapaan kuin tallenteet tai ohjelmakirjastot (Aitio, HBO Nordic jne). Laajakaistan toimivuudella ja nopeudella on täten myös vaikutusta todelliseen kuvanlaatuun. Mitä hitaampi yhteys, sitä utuisempi kuva.

Tuo Mezzo Live HD -kanavan tarkkuus on 1080i*, joskaan taajuudesta ei puhuta. Euroopassa kun ollaan, todennäköisesti kyseessä on 50Hz taajuus.

Voisit toki kertoa ihan muutenkin, minkälaista tulosta saat speedtestin mittauksissa. Lisäksi olisi hyvä tietää, mikä yhteystyyppi sinulla on käytössä sekä sen teoreettiset maksiminopeudet. Onko tuo digiboksi langallisessa vai langattomassa verkossa?

😉 Lähde Wikipedia
Katso alkuperäinen viesti

10 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Pehmeähkö kuva on, ainakin osittain, tuon digiboksin ominaisuus. Elisa Viihteessä HD -kanavat tulevat aina IPTV:nä, samaan tapaan kuin tallenteet tai ohjelmakirjastot (Aitio, HBO Nordic jne). Laajakaistan toimivuudella ja nopeudella on täten myös vaikutusta todelliseen kuvanlaatuun. Mitä hitaampi yhteys, sitä utuisempi kuva.

Tuo Mezzo Live HD -kanavan tarkkuus on 1080i*, joskaan taajuudesta ei puhuta. Euroopassa kun ollaan, todennäköisesti kyseessä on 50Hz taajuus.

Voisit toki kertoa ihan muutenkin, minkälaista tulosta saat speedtestin mittauksissa. Lisäksi olisi hyvä tietää, mikä yhteystyyppi sinulla on käytössä sekä sen teoreettiset maksiminopeudet. Onko tuo digiboksi langallisessa vai langattomassa verkossa?

😉 Lähde Wikipedia
Testasin tätä reilu tunti sitten ja puhuin Omagurun kanssa tilanteesta.
Digiboksini on kiinni gigabitin kaapelilla suoraan gigabit portissa dna/welho kaapelimodeemissa. Speedtest antoi saman kaapelin päästä downstreamiksi hieman yli 100mbit/s (realistinen nopeus 90mbit) ja upstream oli jotain yli 9mbit.
Lopulta todettiin että 7800 boksi antoi iptv:n kautta ylen hd kanavalla olleessa ajankohtaishaastattelussa vähemmän erottelukykyä kuin sama lähetys suoraan taulu-tv:n kaapelivirittimellä ylen hd-kanavalta. Katsottiin myös the mummy leffan traileria boksin vuokraamosta ja se ei kyllä varmuudella näkynyt 1080p resoluutiolla. Kokeiltiin myös fullhd-resoluution tietokonemonitorilla ja ainut johtopäätös oli että 7800 boksin kuva näyttää skarpimmalta tietokonemonitorissa jos boksin hdmi-lähtöön on valittu resoluutioksi hd-Ready 720p. Jos vedän taulutelkkarin terävyydensäädöt maksimiin niin kuva alkaa näyttää lähinnä luonnottomalta.

Voin päivittää tähän lisätietoa ensi viikolla.

Tilanne on kuitenkin se, että jos ei boksista irtoa mitään 720p parempaa sisältöä, eikä mezzo live hd kanavalta saa merkittävästi dvd:tä parempaa kuvanlaatua niin mun osalta Elisan asiakkuus päättyy ensi viikolla. ”Pehmeähkö kuva” ei kelpaa minulle perusteeksi maksaa 30€/kk 720p tai varsinkaan dvd-laatuisesta sisällöstä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
En tiedä millaiset haukansilmät sinulla on, tai onko bokseissa eroa, mutta ei minulla 7800:lla HD-kanavat näytä mitenkään pehmeältä. Kaapeli-kanavalla 22 en huomaa eroa katsonko tv:n tai digiboksin kautta. Kun vertaan sitten ip-tv kanavaa 502 telkun 22 kanavaan, niin ip-tv -kanavan kuva on jonkun sekunnin varsin pehmeä ja sitten paranee reippaasti. Aavistuksen pehmeämpi todennäköisesti kuin telkun kautta 22 kanavaa katsottaessa, mutta ero ei ole iso. Eli normaali katseluetäisyydellä ei ole haittaa.

100/10 megan kaapelinettti meillä. Netgem N7800 on 5 GHz:n wlanilla kiinni kunnon Archerin wifi-reitittimessä. Kapelimodeemi on sillattuna. Mi kälaisella liitynnällä sinun digiboksi on kiinni verkossasi jne? Mahtaako siinä olla ongelmaa kuvan pehmeyteen? No kaapelilla kiinni on, eli ei pitäisi olla ongelmaa siinä. Tai sitten laitteesi toimii jotenkin oudosti. Kaiketi tämä.

Huomaatko ip-tv -kanavalle siirtyessäsi tuon alun pehmeän kuvan muuttuvan muutaman sekunnin päästä paremmaksi? Vai pysyykö koko ajan samana pehmeämpänä?

EDIT:
Minkähänlaiset säädöt on TV:ssäsi digiboksin tulolle? siis sille hdmi-tuloliitännälle. Jos ne persiillään, niin kuvakin sitten persiillään. Joka tulollehan voi halutessaan tehdä omat säädöt.
Boksin kuvan laatu valikko, kyllä noilla itsellä ainakin on vaikutusta kuvaa, minkä valitsee.

Olen nyt silmäilyt näitä kanavia vähän lisää. Säädin ensiksi telkkariin mahdollisimman identtiset asetukset hdmi:lle ja kaapelivirittimelle.
Ylen hd kaapelista 22 vs IPTV:n kanava 502: ero oli just nyt kotimaisessa sarjassa melko yhdentekevä, eli iptv:n kanavan 502 kanssa kyllä pystyisin elämään. Iptv on ilmeisesti boksista johtuen ”pehmeämpi”, ja tasan yhdessä kohtauksessa näin yhden naisen hiuksissa pienen eron 720p:n ja 1080i:n boksin asetuksella. Ero on siis pieni mutta kaapelivirittimen kautta tuleva kuva on pidemmän päälle miellyttävämpi omaan silmään.

Mezzo live hd:ltä (766) tuli äsken 09/2017 kuvattu ”live” ooppera, minkä kuvanlaatu on ihan kokonaan toista luokkaa kuin ylen kanavalla. Sillon kun oli enemmän liikettä niin kuvassa olevien tekstien ja logojen ympärillä erottui matalan bitraten pakkauksesta johtuvia laatikkomaisia muotoja. Lisäksi pidemmän päälle tän kuvan katsominen alkaa rasittaa silmiä, koska tämä on ihan vaan liian pehmeä kuva. Yksi live-ooppera on aika kehno esimerkki, mut en ole tän boksin mezzo live hd:ltä nähnyt mitään sellasta sisältöä jossa oltaisiin missään kohtauksessa oltu lähelläkään yle:n hd-kanavien parasta kuvaa.

Odotan vielä saanko ensi viikolla jotain tarkempaa tietoa näistä mezzo live hd:n lähetyksistä, mutta mezzolla boksin 720p ja 1080i asetuksella ei kyllä saa näkyvää eroa yhtään missään kohtaa. Mun boksista tuleva kuvanlaatu mezzo live hd kanavalla ei mitenkään voi olla parempi kuin 720p, täysin mahdotonta. Yli 90% materiaalista on edelleen ollut korkeintaan keskinkertaista dvd-laatua ja huonompaakin on välillä ollut seassa.

Vähän tuntuu siltä että Elisa on ostanu mezzolta sd-tason streamin tosta hd-kanavasta, ja vastaavasti mezzon sd-kanavasta on ostettu VHS-tasoinen streami. Voi tietty olla, ettei mezzo syystä tai toisesta pysty toimittamaan parempaa kuvaa elisalle, mutta joka tapauksessa mun Elisa-asiakkuus loppuu ensi viikolla jos ei mezzon hd-kanavalta löydy mitään hd-laatua.

Elisa sai ainakin omagurun puhelinpalvelusta tosi kovan tuoton koska puhelun jälkeen tuli tekstari että liittymäni palvelunumerolimiitti on lähes täynnä. Paras vaihtoehto mulle olis ollu että Elisa viihteen myynyt henkilö olis tarjonnut mulle kanavia mezzo-VHS ja mezzo live SD, niin olisin kiittänyt tarjouksesta ja lopettanu puhelun siihen paikkaan. Turhaa vaivaa (ja rahaa) olis säästyny huomattavasti. Mulla ei ole valmiiksi kiinnostusta mihinkään muihin Elisa viihteen kanaviin kuin mezzo. Nyt viisaampana Netflixiä (tai mitään muutakaan palvelua) en missään tapauksessa haluaisi kierrättää Elisan pehmennysfiltterin kautta.

Kiitoksia kaikille vastanneille, hyviä huomioita jokaisella 🙂
Nyt katson Helsingin Musiikkitalossa kuvattua Ylen Radion sinfoniaorkesterin ”live” konserttia lokakuulta (mezzo live hd). Ensimmäistä kertaa 1080i asetuksen vaihtaminen 720p:ksi lisäsi kuvan suttuisuutta. Hämmentävää, koska nopeassa liikkeessä tekstien ympärillä näkyy edelleen samanlaisia isoja laatikoita mitä oli aiemmissakin lähetyksissä (joissa 720p ja 1080i välillä ei siis ollut yhtään mitään eroa).

Ehkä tässä lähetyksessä on ensi kertaa tosiaan ripaus hd-tarkkuutta mezzo live hd kanavalla, mutta olisiko joko Elisan tai Mezzon käyttämä pakkaustapa syynä siihen ettei täältä ole muuta hd-erottelukykyä tähän mennessä löytynyt? En tiedä onko suomalaisten iptv-striimit (YLE hd) parempilaatuista kuin mitä mezzo normaalisti jakelee ympäri maailman. Toi normaali-mezzo on kyllä tähän asti ollut ihan luokattoman huono. Kuva on ollut poikkeuksetta VHS-tasoa ja ääntä ei jaksa kuunnella kuulokkeilla paria minuuttia pidempään.
Käyttäjätaso 3
Nyt katson Helsingin Musiikkitalossa kuvattua Ylen Radion sinfoniaorkesterin ”live” konserttia lokakuulta (mezzo live hd). Ensimmäistä kertaa 1080i asetuksen vaihtaminen 720p:ksi lisäsi kuvan suttuisuutta. Hämmentävää, koska nopeassa liikkeessä tekstien ympärillä näkyy edelleen samanlaisia isoja laatikoita mitä oli aiemmissakin lähetyksissä (joissa 720p ja 1080i välillä ei siis ollut yhtään mitään eroa).

Ehkä tässä lähetyksessä on ensi kertaa tosiaan ripaus hd-tarkkuutta mezzo live hd kanavalla, mutta olisiko joko Elisan tai Mezzon käyttämä pakkaustapa syynä siihen ettei täältä ole muuta hd-erottelukykyä tähän mennessä löytynyt? En tiedä onko suomalaisten iptv-striimit (YLE hd) parempilaatuista kuin mitä mezzo normaalisti jakelee ympäri maailman. Toi normaali-mezzo on kyllä tähän asti ollut ihan luokattoman huono. Kuva on ollut poikkeuksetta VHS-tasoa ja ääntä ei jaksa kuunnella kuulokkeilla paria minuuttia pidempään.

Mitäs jos ostat uuden telkkarin, omalla 4k telkkarilla ja oikeilla kuvasäädöillä kuva on parempi mitä kaapelitv:sta saan irti.
Käyttäjätaso 4
Tähän on tultu. Kuvanlaatuakaan ei voi kritisoida vaikka Elisalla myöntävät kuvan 7800 olevan pehmeä.😥
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Onkohan nyt aivan oikein tuo painotuksesi, että kuvanlaatu N7800:lla on pehmeä, sillä kun tuntuu, että syyllinen on etupäässä tuo katsomasi Mezzo -kanava ja sen pakkaus/pehmeys.
Täällä ollut vajaa kuukausi Elisa Viihde ja N7800 käytössä.
Ei ole tarvinnut kanavien laatuun pettyä, ainut mikä on niin Discoverylle kun vaihtaa sen laatu on aika huono, mutta sekin pikku odottelun jälkeen parantuu normaaliksi.

Mitä tulee tuohon "pehmeyteen" niin monella on TV kuvan säädöt yli terävöitetty, eli kaikki mahdolliset kuvan "parannus" mahdollisuudet on päällä ja vielä terävyys säätö tapissa, jolloin silmä tottuu siihen yli terävään kuvaan, niin sit ihmetellään kuvan laatua toisella lähteellä.
Telvision säädöt kannattaa myös laittaa kuntoon, ei tv asetuksista sen enempää kun suurin osa ajattelee, että ne on tehtaalla laitettu oikein.

Vielä käyttö kokemuksia kuukauden ajalta, sarjojen ja elokuvien suur kuluttajana, kaikkia solelluksia olen käyttänyt paljon, Areena, Ruutu, Katsomo, Aitio, Netflix.
Kaikki pelaa hienosti ja kuvan laatu on yhtä hyvää esim, kuin jos PS4:lla katsoisin Areenaa tai Netflixsiä. Eli ei vaikutusta millä toistaa esim. Netflixsiä.
Toki jos jotain vanhaa elokuvaa katsot suoratoisto palveluksesta, niin silloin kuva toki on huonompi. Mikä on ihan luonnollista, näinhän se menee myös TVHD kanavilla, mitä uudempi elokuva sen parempi kuvan laatu.

Mezzo -kanavaa en itse pääse testaamaan, joten siihen en ota kantaa.

Meni jo oftopicin puolelle, mutta olen ollut uutena asiakkaana tyytyväinen boksin toimintoihin ja toimintaan:)

Osallistu keskusteluun