Vastattu

Multicastilla ei tule HD-kuvaa

  • 17 marraskuu 2019
  • 11 kommenttia
  • 755 katselukerrat

Muutamia multicast-keskusteluita on aktiivisena, mutta tämä ei suoraan liity niihin. Minä aloin kokeilla multicastia, koska unicastilla kuvanlaatu alkaa liian usein seilaamaan karmean pikselimössön ja maksimilaadun välillä.

Liittymä:
70M/10M nopeudella hyvin toimiva Elisan VDSL

Laitteet:
Modeemi Zyxel VMG-3925 (VMG3925-B10B_Elisa11)
Netgem N7800 (8.4.03-120) kytketty kaapelilla

Multicast kyllä toimii, HD-kuvake + pilvi tippuvat kanavan kohdalta pois ja tilalle tulee “reitittimen” kuva. Valitettavasti kuva on vain SD:tä.

Testasin kaistankulutuksen kytkemällä Asuksen reitittimen modeemin perään (modeemi silloin siltaavana) ja kytkemällä digiboksin Asukseen. Asuksen kanssa multicast tuottaa yhtä huonon kuvanlaadun kuin suoraan Zyxeliin kytkettynä. Kaistankulutus tippuu multicastin myötä n. 9Mbps → n. 3Mbps tasolle.

Tuossa kuvassa on ensin Yle 1 unicastina (kanavapaikka 1). Tuossa se toimii ok ja vie kaistaa n. 9 Mbps. Sitten vaihdoin multicastiin, jolloin se tippuu kolmeen megaan. Sen jälkeen vaihdoin takaisin unicastiin ja lopuksi (toinen korkea piikki) unicast ja Yle 2. MTV3:lla sama lopputulos.

On kokeiltu laitteiden buuttaukset ja digiboksin tehdasasetusten palautus. Netti toimii muuten hyvin pois lukien Viihteen käyttö. Unicastin kuvanlaatuongelma on samanlainen riippumatta siitä onko digiboksi ainoa nettiä käyttävä laite, vai käyttääkö vaikkapa jotain muuta suoratoistopalvelua (ongelmitta) samaan aikaan. Unicast-lähetyksen pikselöityessä netin nopeustesti antaa 70M/10M ja muut palvelut toimivat muutenkin hyvin.

Mistähän tämä multicast-ongelma voi johtua?

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi BK_viihde 17 marraskuu 2019, 10:09

Kanavapaikoilta 21 ja ylöspäin saat HD-multicastia.

Katso alkuperäinen viesti

11 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Kanavapaikoilta 21 ja ylöspäin saat HD-multicastia.

Olin siirtänyt kanavia paikasta 21 lähtien listalla ylemmäksi kun siirsin muita tilalle. Kokeilin kyllä jo alunperin että toimiiko multicast sillä Yle 1 kanavalla, jonka olin siirtänyt 21 → 733, mutta multicast ei ollut valittavissa. Nyt kun siirsin sen takaisin kanavapaikalle 21, multicast on valittavissa ja toimii HD-laadulla kuten pitääkin.

Ei se kovin loogista ole, että kanavien järjestely vaikuttaa siihen mitä ominaisuuksia on käytössä, mutta pääasia että tuli kuntoon. Kiitos siis vastauksesta, joka johti ongelman jäljille!

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki

Linjalla liikaa häiriöitä jos edes Unicast ei pysy HD

Linjalla liikaa häiriöitä jos edes Unicast ei pysy HD

En tarkoituksella kysynyt miksi unicastilla kuva puuroutuu, koska se ei oikein kuulu tähän ketjuun, mutta kerronpa nyt oman mielipiteeni asiasta.

Tietysti jos linjalla on oikeasti liikaa häiriöitä, voi se olla syy kuvanlaatuongelmiin, mutta ei voi todellakaan yleistää kuten sinä teit. Multicast on nyt toiminut toistaiseksi hienosti eikä ole pätkäissyt yhtään vielä kertaakaan, mikä ei tietysti sovi yhteen sen olettamuksesi kanssa että linja ei ole kunnossa, jos edes unicastilla ei toimi.

ADSL/VDSL-tekniikkaan liittyy aina häiriöt ja virheet. Kyse on vain siitä paljonko häiriöitä on. "Linjahäiriöt" ovat jonkinlainen yhteysongelmien romukoppa, jota käytetään kun palvelu ei toimi eikä muuta keksitä.

Todellisuudessa Viihde-boksin unicast-toimivuuden ei pitäisi olla "linjasta" kiinni jos netti muuten toimii hyvin katkeilematta. Se on vähän kuin veisi auton korjaamolle ja valittaisi tärinää maantiellä ajaessa. Mekaanikko toteaisi vaan että tie on epätasainen. Jos muilla autoilla ei täristä, niin eiköhän se vika kuitenkin löydy auton jousituksen/iskunvaimennuksen/ym suunnalta eikä tiestä. Ei autoa voi rakentaa olettaen että sillä ajetaan pinnalla, jolla ei ole mitään epätasaisuuksia.

Samanlaista virheensietoa vaaditaan Viihteen tapaiselta palvelulta. Ei voida olettaa että virheitä ei tapahdu ja kaikki tapahtuu kuin laboratoriossa. Mikä on sitten riittävä virheensieto? Jos siis unicast-kuva on suttua tunnin putkeen, netti toimii muuten hyvin eikä modeemikaan anna hirveitä virhepurskeita, niin ei siitä linjaa voi syyttää.

Jos netin maksiminopeus olisi täsmälleen 9Mbps ja katsottaisiin täsmälleen 9Mbps lähetystä, on jokainen (korjauskelvoton) virhe liikaa, ja silloin tietysti bit ratea pitää laskea. Kun digiboksissa on sekuntien mittainen bufferi, on siinä aikaa korjata ja lähettää paketteja uudelleen vaikka kuinka paljon, etenkin kun toimivaa kaistaa riittää.

Elisa ei ole itse tehnyt digiboksia eikä varmaan sen softakaan, eikä Elisalla ole varmaan koodailtu sitä "variable bit rate" lähetyssysteemiäkään itse. Silti Elisa vastaa ulospäin systeemin toimivuudesta, ja tässä tapauksessa se on ilmeisen häiriöherkkä.

Onko se sitten sen vbr-systeemin yliherkkyyttä vai esim. digiboksin kyvyttömyyttä sietää edes pientä määrää virheitä, sitä ei tarina kerro, mutta ei tuohon tyytyväinen voi olla.

 

Itse olen myös viime viikkoina todennut saman että unicastin kuvanlaatu on alkanut heittelemään todella paljon. Kaikilla kanavilla tätä ei tapahdu, mutta esimerkiksi CMore Max on ollut formuloiden aikana todella surkeaa ja kuva on pysynyt hd:na maksimissaan minuutin kunnes laatu käy taas ottamassa vauhtia pohjalta. Nettinä 50M vdsl ja modeemin logista näkee ettei virheilyä juurikaan ole. Multicast toimii hyvin, mutta tuo unicastin adaptiivisuus on sellainen ominaisuus että sitä pitäisi hillitä kovalla kädellä tai antaa edes mahdollisuus laadun lukitsemiseen vaikka sitten pätkimisen uhalla.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki

Saattaa johtua VDSL latenssista joka johtuu juuri kovasta virheenkorjauksesta. Latenssi sotkee jotkut adaptiiviset striimit

 

Interleaving defaulttina päällä

Kuten aiemmin kirjoitin, linjaa syytetään liikaa sen sijaan, että myönnettäisiin muut ongelmat. Kun ongelmia ei myönnetä, ei niille myöskään tarvitse tehdä mitään.

Nyt on mennyt neljä päivää mennyt multicastin kanssa ilman ainuttakaan ongelmaa kuvan suhteen. Tämä Elisan adaptiivinen striimi sotkee ihan itse itsensä eikä siinä tarvitse tavallisesta poikkeavaa latenssia tai häiriöitä.

Linjaongelmista (sisältäen virheenkorjauksesta johtuva latenssi) voisi alata keskustella sitten jos muut striimipalvelut toimisivat samalla linjalla yhtä huonosti kuin Elisan palvelu Elisan liittymässä. Toimivan striimin saa toteutettua aika huonollakin linjalla, mutta jos toteutus on huono, ei edes täysin toimiva linja riitä.

Ei kyse ole mistään rakettitieteestä. Jos data tulee modeemista pahemmin pätkimättä ulos, kuten tässä tapauksessa, pystyy hyvä rauta ja softa hoitamaan loput sovelluspäässä.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1

@sakarialanne olisko sulla tähän jotain viisasta?

@sakarialanne olisko sulla tähän jotain viisasta?

Multicastissa mahdolliset linjan virheilyt näkyvät paljon herkemmin kuin unicastissa. Olen sitä mieltä, että Jos multicast toimii ok, mutta unicastissa on haasteita, on ongelman aiheuttaja jokin muu kuin “linja”. Se voi olla lähiverkossa tai langattomassa verkossa tai Elisan osuudessa.

Mitään yleistä isoa ongelmaa ei unicastissa ole. Jos olisi, se näkyisi kaikille käyttäjille ja lukisi häiriötiedotteissamme ja iltapäivälehtien etusivulla.

En tunne meidän unicast/HLS-toteutusta teknisesti, että osaisin siitä jotain kertoa, mutta esim. Netflixiin ei kannata verrata, jos puhutaan live-katselusta, koska Netflix ei ikinä ole live.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Netflixiin ei kannata verrata, jos puhutaan live-katselusta, koska Netflix ei ikinä ole live.

Kyllä se useimmiten on live, lataaminen onnistuu vain osalla laitteista ja osaan sisällöstä.

Netflix tekee yhteistyötä sisällöntuottajien, jakelijoiden, tuottajien ja konseptintuottajien kanssa ja hankkii näiltä lisenssioikeuksia elokuvien ja TV-sarjojen näyttämiseen. Jokainen lisenssisopimus on erilainen. Aina kun mahdollista, tarjoamme nimikkeet ladattavaksi iOS- tai Android-laitteeseen, mutta jotkin lisenssisopimukset rajoittavat oikeudet vain striimaukseen.

 

Mun mielestä 20:30 uutiset on live tai jokin juuri käynnissä oleva urheilutapahtuma. Mutta Netflixin sarjan katsominen ei ole liveä. Näköjään sanat live, offline, suoratoisto yms voivat eri ihmisten mielestä tarkoittaa eri asioita. Kiitos tarkennuksesta.

Osallistu keskusteluun