Kysymys

N7700 uusi käyttöliittymä

  • 9 maaliskuu 2016
  • 44 kommenttia
  • 4443 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön luottojäsen
  • 1865 kommenttia
Avataanpa aihe uudelle käyttöliittymälle ja sen käytölle, koska tuolla tiedotteissa on hieman hankala aiheesta keskustella ilman quoteja.

Alkuperäinen tiedote:

http://yhteiso.elisa.fi/t5/Tiedotteet/Elisa-Viihteen-aloitusn%C3%A4kym%C3%A4-televisiossa-uudistuu-kev%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4/ba-p/495045

Elisa Viihteen aloitusnäkymä televisiossa uudistuu keväällä Netgem N7700 –digiboksillatekijä Suvi ?24-02-2016 15:11 - muokattu ?24-02-2016 20:13  

 

Mikä sitten muuttuu? 

 

Uuden käyttöliittymän myötä lähes kaikki tallennesovellusta, ohjelmakirjastoja sekä vuokraamoa lukuun ottamatta on mennyt uusiksi. Suurimmat muutokset koskevat seuraavia asioita.

 

Päävalikko

Päävalikkoon pääset entiseen tapaan painamalla kaukosäätimen Menu-nappia. Valikon yläosassa näkyy pääkategoriat; Haku, Tallenteet, TV, Ohjelmakirjastot, Vuokraamo ja Asetukset, oletuksena TV on aina valittuna. Uuden valikon tavoitteena on nostaa esille sisältöjä, jotta ne on helpompi löytää ja antaa samalla paremman näkymän tarjolla oleviin sisältöihin.

 

TV-opas

TV-opas on nyt horisontaalinen, tarjoten paremman näkymän ohjelmiin. Painamalla OK-nappia ohjelman kohdalla saat esille valikon, josta aseta tallennuksen, muistutuksen tai katsot ohjelman tarkempia tietoja.

 

Ohjelmatiedot

Tämän näkymän saat auki TV-oppaan valikosta (katso yllä) sekä TV-näkymästä kaukosäätimen PIP-napista ja tarjoaa tarkempaa kuvausta ohjelmasta. Jos ohjelmasta on tulossa useampi jakso viikon aikana näkymä listaa myös nämä. Ohjelman kohdalla saat auki valikon painamalla OK-nappia. Valikosta voit tallentaa ohjelman tai lisätä muistutuksen.

 

TV:ssä nyt

Tämä on uusi näkymä, josta voit valita eri tapoja selata meneillään olevia ohjelmia. Näkymän saat auki päävalikon TV kohdasta.

 

TV-näkymä

Painamalla OK-nappia kun katsot ohjelmia saat esille pikavalikon, josta asetat tallennuksen sekä vaihdat tekstityksiä ja avaat teksti-tv:n. Nuolinäppäimillä saat tietoa meneillään olevasta ohjelmasta ja voit selata eri kanavia ja tulevia ohjelmia

44 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Kopioinpa vielä ensi fiilikseni tuolta blogista tänne keskusteluketjuun.

Vähän kaksijakoinen fiilis tuosta uudesta käyttöliittymästä. Toisaalta se on modernin näköinen ja kaunis. Toisaalta sen käyttäminen vaatii aikaisempaa enemmän näppäimen painamisia.

Jos esimerkiksi haluaa mennä tallennuksiin, pitää ensin painaa nuolta vasemmalle jotta se valitsee vasemmanpuoleisen osan ruudusta. Sitten pitää painaa OK nappia, jotta se aktivoi tämän osan ruudusta. Sitten siitä pitää valita uudestaan tallennukset ja painaa toisen kerran OK nappia. Aikaisemmassa versiossa riitti se, että kelasi nuolella tallennusten kohdalle ja painoi OK nappia yhden kerran.

Toinen hämäävä siinä päänäkymässä on se, että siitä on vaikea hahmottaa, miten saa tavallisen televisiokuvan näkyville. Siinä aikaisemmassa boksissa riitti yksi OK näppäimen painaminen ja boksi näytti sitä kanavaa, jota oli edellisen kerran katsellut kun boksia sammutti. Tuossa uudessa käyttöliittymässä joutuu ensin OK napilla aktivoimaan valikon keskiosan. Sitten siinä on iso määrä ruutuja mistä valita. Ja jos valitsen siitä jonkin kanavan, näyttää siltä että boksi käynnistää peruskanavan, jonka jälkeen joudun erikseen vaihtamaan boksin HD kanavalle (esim 513). Eli tavallaan ne ruudulla olevat suositukset on ihan turhia kun kuitenkin joutuu vaihtamaan kanavaa, jotta saa HD kuvan näkyville.

Vaikka mä tavallaan tykkään siitä, miltä se näyttää, siinä joutuu nakuttamaan kaukosäädintä ihan hemmetisti että saa näkyville sen mitä haluaa katsella. Ehkä tämä johtuu myös rutiinin puutteesta. Sitä kannattaisi vielä miettiä, miten sen saisi intuitiivisemmaksi, että käynnistyykö niistä kuvista SD kanava vai HD kanava ja samoin sitä valikkoa olisi kivempi käyttää vähemmällä OK napin painallusten määrällä. Moni käyttäjä kun todellisuudessa haluaisi saada vain televisiokuvan näkyviin niin siinä joutuu liian monimutkaisesti arpomaan, miten se tapahtuu.

Sellaista ominaisuutta kaipaisin boksiin, että sen saisi käynnistymään suoraan televisiokuvaan ilman, että se valikko tulee lainkaan näkyville. Kovin usein kun rupean katsomaan televisiota, se valikko ei tuo yhtään lisäarvoa vaan siinä joutuu ensin taistelemaan, että saa sen suljettua.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +2
No, joskus jotain hyvääkin. Uusi käyttöliittymä on huomattavasti parempi kuin entinen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Live-kanavan ohjelmatiedot voisi sulkeutua myös ok-painikkeella vai onko koodarilla, joku fiksaatio tuohon paluu-näppäimeen? Eli siis 1. ok-painallus tuo näkyviin perustiedot, 2. painallus ohjelman lisätiedot ja 3:lla painalluksella lisätiedot menee kiinni.

Ohjelmatietojen layerin, joka näkyy siis kanavaa vaihdettaessa tai ok-painikkeella, toivoisin olevan ylempänä, koska se peittää hankalasti tekstityksen. Vaihtoehtona on tuoda asetuksiin mahdollisuus muuttaa sen paikkaa, läpinäkyvyyttä tai näkyvissäoloaikaa (mikä tahansa em. kelpaa).

Jusvuoren kanssa olen samaa mieltä, että päävalikossa vaaditaan turhaan noita ylimääräisiä ok-painalluksia, kun vähemmälläkin selviäisi.

Livenäkymän kello on turhan iso ja se hukkuu taustaan. Eikö sitä saa ohjelmatietojen kanssa näkymään samaan layeriin vaikka sinne oikeaan reunaan?

Tässä tältä erää... jatkoa seuraa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
copypaste editoituna omat huomiot että löytyy kanssa tästäkin ketjusta...:

Hyvältä näyttää noin pikaisesti valikot ja ohjelmaopas ym., eli sen puoleen onnistunut.

Suurena miinuksena näyttäisi kanavanvaihto olevan selkeästi hitaampaa kuin aiemmin.

Lisäksi sanottiin että suosikkikanavat eivät toimisi, ja ei siis toimikkaan, mutta suosikkilista (vanhat) on edelleen olemassa ja suosikkikanavia voi valita "ok-napin takaa".

En löydä mitään hakua päävalikosta. Eli kategorioina siis Tallenteet, TV, Ohjelmakirjastot, Vuokraamo, Asetukset. Ei siis hakua. Haku toiminto löytyy edelleen esim. tallenluottelo sivulta jne...

Lisäksi en nyt muista missä palstan ketjussa oli maininta että kun uudessa versiossa poistuu suosikkikanavat niin tilalle tulee kanavien uudelleen järjestely haluamakseen. En tätä toimintoa mistään löydä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ei ole mitään kanavien vapaata muokkaus mahdollisuutta. Suosikkikanavien luulisi korjaantuvan suht pikaisesti koska nekin toimivat edellisessä beta versiossa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Käyttöliittymän suunnittelu on yksi turhauttavimmista hommista. Kun se on hyvä, sitä ei huomaa, koska kaikki pelaa helposti. Käyttöliittymä on silloin hyvä kun sitä ei tarvitse erikseen keskittyä käyttämään. Apple tekee tosi hyvää työtä tässä. Esimerkiksi Apple-TV:n kaukosäätimessä on naurettavan vähän nappuloita ja se vaan toimii ilman, että joutuu edes ajattelemaan.

Tässä käyttöliittymässä on ehkä hieman sitä vikaa, että siinä on suunniteltu jotta tehdäänpä käyttöliittymä käyttöliittymän takia. Ymmärrän kyllä, että se on käyttöliittymäsuunnittelijalle ja ohjelmistokehittäjälle vakava paikka kun oman työn aikaansaannoksilla pitäisi olla mahdollisimman vähän itseisarvoa.

Pitää kuitenkin muistaa, että digiboksin tarkoitus on näyttää käyttäjälle hänen haluamansa ohjelma. Digiboksin tarkoitus ei ole tarjota käyttöliittymää, jota käyttäjä voi käyttää käyttämisen takia. Mitä enemmän sitä itse katselen, sitä enemmän mulle tulee se ajatus, että se on "turhan hieno".
Livahtanut minulta ohi tällainen asia. Mitenkäs tuohon pääsisi vielä mukaan?
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +4
tappari kirjoitti:
Livahtanut minulta ohi tällainen asia. Mitenkäs tuohon pääsisi vielä mukaan?

Loppu ilmoittautuminen ilmeisesti 1.3. 😞 (Betaan)
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
tappari kirjoitti:
Livahtanut minulta ohi tällainen asia. Mitenkäs tuohon pääsisi vielä mukaan?

Eiköhän tuo jaella kaikille asiakkaille kunhan testausperiodi on ohitse. Tuskin sitä hirveän pitkään tarvitsee odottaa.

En olisi erityisen huolissani asiasta. Se nyt on vaan kuitenkin valikko ja about samat toiminnot siinä on kuin vanhassakin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
hvihavai kirjoitti:

Lisäksi en nyt muista missä palstan ketjussa oli maininta että kun uudessa versiossa poistuu suosikkikanavat niin tilalle tulee kanavien uudelleen järjestely haluamakseen. En tätä toimintoa mistään löydä.

mikalin kirjoitti:
Ei ole mitään kanavien vapaata muokkaus mahdollisuutta. Suosikkikanavien luulisi korjaantuvan suht pikaisesti koska nekin toimivat edellisessä beta versiossa.

 Nytpä sitten ilmaantui betaan kanavien järjestely.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
mikalin kirjoitti:
 Nytpä sitten ilmaantui betaan kanavien järjestely.

No en tuota vieläkään löydä, onkahan sitten vielä tullutkaan minulle.

Pari muuta huomiota:

Näyttäisi peruskanavilla toimivan iptv lähetys. Eli ilman antennia voi katsella näitä (siis kait kanavilla 1-16, 17 on soneran kaapelissa RT documentary, mutta iptv on harju&pöntinen vai mikä olikaan). Onkohan Elisalla tulossa muutos tähän vai onko vain betan ominaisuus. Ja myös ylen hd kanavat paikoilla 21 jne. näkyvät, koska iptv:tä (eivät ole näkyneet soneran kaapelissa ennen).

Asetuksissa ollaan saatu jotain tekstiä asiakaspalvelu sivulle. Mutta sielläkin vain tuen www-sivut, sekä elisaviihde.fi ilmoitetaan. Mutta ei asiakaspalvelun/vikapalvelun puhelinnumeroa, ainoastaan kyllä muistetaan mainostaa Omahurua... Ei näin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +2
Jotain pientä käännösongelmaa. Kiinnostaisi tietää, että onko tuo uusi käyttöliittymä tehty jossain ulkomailla ja sitten tilataan käännökset erikseen vai onko tämä käytössä myös jossain muuallapäin maailmaa, kun alkuperäinen kieli näyttää olevan olleen englanti.

WP_20160311_001.jpg
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
perheellinen: Käännöshän oli "close enough". 😃
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
perheellinen kirjoitti:
Jotain pientä käännösongelmaa. Kiinnostaisi tietää, että onko tuo uusi käyttöliittymä tehty jossain ulkomailla ja sitten tilataan käännökset erikseen vai onko tämä käytössä myös jossain muuallapäin maailmaa, kun alkuperäinen kieli näyttää olevan olleen englanti.

Ei ole alalla kovin poikkeuksellista sekään, että jopa natiivisti kieltä puhuvat insinöörit ainoastaan koodaavat sovelluksen, mutta eivät itse kirjoita käyttöliittymän niitä tekstejä jotka loppuasiakas näkee vaan ne hoitaa erillinen tiimi, jossa on kielitieteen ja käytettävyyden osaajia.

Tosin tuossa esimerkissä lienee ilmeistä, että uuden käyttöliittymän engineering english kieliversiossa tuossa on ollut "Close", jonka näppärä kielenkääntäjä on suomentanut "Lähellä".
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
perheellinen kirjoitti:
Jotain pientä käännösongelmaa. Kiinnostaisi tietää, että onko tuo uusi käyttöliittymä tehty jossain ulkomailla ja sitten tilataan käännökset erikseen vai onko tämä käytössä myös jossain muuallapäin maailmaa, kun alkuperäinen kieli näyttää olevan olleen englanti.

WP_20160311_001.jpg

Käyttöliittymähän on hyvin pitkälti sama, kuin tämä:

https://www.youtube.com/watch?v=kInPyhAhJas&feature=youtu.be

Joka löytyy ihan Netgemin sivuilta: http://www.netgem.com/ kannattaa muutkin video tuolta vilaista.
Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki
Milloinkas tämä uusi versio tulee saataville, ois kiva kokeilla. 🙂
Käyttäjätaso 3
jusvuori kirjoitti:
perheellinen kirjoitti:
Jotain pientä käännösongelmaa. Kiinnostaisi tietää, että onko tuo uusi käyttöliittymä tehty jossain ulkomailla ja sitten tilataan käännökset erikseen vai onko tämä käytössä myös jossain muuallapäin maailmaa, kun alkuperäinen kieli näyttää olevan olleen englanti.

Ei ole alalla kovin poikkeuksellista sekään, että jopa natiivisti kieltä puhuvat insinöörit ainoastaan koodaavat sovelluksen, mutta eivät itse kirjoita käyttöliittymän niitä tekstejä jotka loppuasiakas näkee vaan ne hoitaa erillinen tiimi, jossa on kielitieteen ja käytettävyyden osaajia.

Tosin tuossa esimerkissä lienee ilmeistä, että uuden käyttöliittymän engineering english kieliversiossa tuossa on ollut "Close", jonka näppärä kielenkääntäjä on suomentanut "Lähellä".

Noinhan tuossa on selvästi käynyt eikä käy kateeksi sen kääntäjän osa, kun tehtäväksi annetaan irrallisia lauseita tai yksittäisiä sanoja ilman kontekstia, ja useinkaan kääntäjä itse ei pääse koskaan näkemään, missä yhteydessä kukin sana tai lause lopulta näkyy.

Tämä oli toimintatapa jo 90 luvulla, kun olin tekemässä softaa kansainvälisille markkinoille. Eli softa koodattiin englanniksi ja suomenkielinen käyttöliittymä tuli kääntäjien kautta. Siinä sai monta kertaa naureskella lopputulosta ja pyytää uutta käännöstä selitysten kera. Valitettavasti joskus pääsi noita kukkasia sinne julkaistuunkin versioon asti, kun ei tullut tarkistettua ihan kaikkea uudelleen jokaiseen versioon. Välillä kävi niinkin, että vaikka joku sana saatiin korjattua yhteen versioon, se oli taas väärin seuraavassa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Jonez kirjoitti:
Eli softa koodattiin englanniksi ja suomenkielinen käyttöliittymä tuli kääntäjien kautta. 
Jos ajattelee englantilaisen filologian pääaineopiskelijaa, joka opiskelee kuusi vuotta yliopistossa kieltä, kirjallisuutta ja kansainvälistä runoutta ja sitten päätyy työkseen kääntämään suomeksi jonkin insinöörijoukon kirjoittamia yksisanaisia nappuloita, niin onhan se masentavaa.

Ei kauheasti ole apua, että tuntee Shakespearin tuotannon läpikotaisin, kun kääntää insinöörin syvimmän luomispuuskan aallonharjalla innovoiman "connection error 404" virheilmoituksen "yhteysvirhe 404" ilmoitukseksi...

😛
Mites onko muille tullu sellasta probleemaa, että lisätietoja ku hakee ohjelmasta ruutu menee vaan siniseks ja si vasta katoo ku takasi nappulaa rämpyttää useemman kerran... Tehareita palauteltu, mutta eipä tuo tuntunut auttavan. Sama vika kaikilla kanavilla :smileyundecided:
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Miinnaa kirjoitti:
Mites onko muille tullu sellasta probleemaa, että lisätietoja ku hakee ohjelmasta ruutu menee vaan siniseks ja si vasta katoo ku takasi nappulaa rämpyttää useemman kerran... Tehareita palauteltu, mutta eipä tuo tuntunut auttavan. Sama vika kaikilla kanavilla :smileyundecided:

Vastaava ongelma oli minulla eilen koko päivän. Illalla alkoi toimia itsestään ja boksia ei ollut välillä edes sammutettu.

Takasin napilla tosin riitti yksikin painallus, mutta vasteaika oli luokkaa +5 sekunttia.
mikalin kirjoitti:
Miinnaa kirjoitti:
Mites onko muille tullu sellasta probleemaa, että lisätietoja ku hakee ohjelmasta ruutu menee vaan siniseks ja si vasta katoo ku takasi nappulaa rämpyttää useemman kerran... Tehareita palauteltu, mutta eipä tuo tuntunut auttavan. Sama vika kaikilla kanavilla :smileyundecided:

Vastaava ongelma oli minulla eilen koko päivän. Illalla alkoi toimia itsestään ja boksia ei ollut välillä edes sammutettu.

Takasin napilla tosin riitti yksikin painallus, mutta vasteaika oli luokkaa +5 sekunttia.


Ite taisin parhaimmillaan puolisen minuuttia ootella, että katoisko sininen ruutu johonki. Seuraavan kerran ku painoin takasi päin, ni hyppäski edelliselle kanavalle jota olin kattellu. Pitänee tänään tarkkailla, että lähteekö ite pois vai pitääkö kokeilla vielä muutama kotikonsti digiboksille. 
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +2
Jumittaa myös tuossa kohdassa. Ilmeisesti siinä kohdassa tulee viivettä, kun boksi hakee ohjelman tulevia esitystietoja eikä näkymä päivity ennen kuin tiedot on haettu.

Kaipaisin tuon OK-napin toimintaan jonkun muutoksen. Eikö nuo lisätiedot voisi olla käyttöliittymässä jonkin erillisen napin takana. Napilla viittaa esim. tallennus- ja suosikki-nappeihin jotka näkyvät kun OK:ta painaa yhden kerran.
Uusi käyttöliittymä muuten ok, mutta kuvakelauksessa on menty pahasti taaksepäin:

Jos käyttää esim 3x-kelausta niin sivun alaosan kokosininen info-ikkuna peittää ruudun alaosan kokonaan ja siten myös tekstityksen alimman rivin. Tilannetta pahentaa vielä erityisesti se, että kelausnopeudesta kertova pikkuruutu kulkee palkissa siinä kohdassa, missä ohjelma on menossa. Tältä osin peittyy myös tekstityksen ylärivi.

Itselle tämä kuvallinen kelaus on tärkeä asia, sillä esim. tiettyjen leffojen ja sarjojen kanssa tulee käytettyä paljon hidasta kuvakelausta tylsimmissä kohtauksissa. Ehdin lukemaan tekstityksen hyvin ja pysyy sarjan juonessa hyvin mukana ja säästyy aikaa, kun voi kelata.

Esitän tähän ratkaisua:

1) Muissa bokseissa yleensä käytössä se, että info-ikkuna häviää esim 2 sekunnin päästä. Tämä olisi paras ratkaisu.
2) info-ikkunaa pienennetään huomattavasti, esim vasempaan alakulmaan peittäen vain pienen osan ruudusta. Ikkunassa näkyisi vain esim kulunut aika tai prosenttimäärä.
3) info-ikkunan läpinäkyvyys pitäisi olla käyttäjän määritettävissä

Mitä muut olette mieltä tästä ja pyytäisin myös Elisalta vastausta tähän. Tämähän on selvästi toteutettavissa pienellä ohjelmointimuutoksella. Monet tuttuni ovat myös ärsyyntyneet kovasti tästä asiasta.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +2
Miten Elisa toivoo saavansa palautteet liittyen tähän uuteen käyttöliittymään ja onko muilla kuin selvillä bugeilla mitään mahdollisuutta edes edetä tuotantoon asti?

Tarkoitan, että onko parempi rutista muutostoiveista täällä vai tehdä heti ideapajaan uusi viesti. Jos tuo ideapaja on parempi niin ehdotan, että jokainen ideoija lisää uutta käyttöliittymää koskevaan ideaan vakiotekstin niin niiden seuraaminen helpottuu. Ja ellei otsikkoa kirjoittajan toimesta määritetty niin palstatiimi tekee lisäyksen otsikkoon.

"N7700 uusi käyttöliittymä: epgn muutokset"

Tai pitäisikö koko uuden käyttöliittymän tilalla puhua vaikka "Modern ui":sta, kun tuossahan on aika vahvasti sama ulkoasu kuin Windows 8.1:ssä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
prelude1 kirjoitti:
Uusi käyttöliittymä muuten ok, mutta kuvakelauksessa on menty pahasti taaksepäin:

Jos käyttää esim 3x-kelausta niin sivun alaosan kokosininen info-ikkuna peittää ruudun alaosan kokonaan ja siten myös tekstityksen alimman rivin. Tilannetta pahentaa vielä erityisesti se, että kelausnopeudesta kertova pikkuruutu kulkee palkissa siinä kohdassa, missä ohjelma on menossa. Tältä osin peittyy myös tekstityksen ylärivi.

Itselle tämä kuvallinen kelaus on tärkeä asia, sillä esim. tiettyjen leffojen ja sarjojen kanssa tulee käytettyä paljon hidasta kuvakelausta tylsimmissä kohtauksissa. Ehdin lukemaan tekstityksen hyvin ja pysyy sarjan juonessa hyvin mukana ja säästyy aikaa, kun voi kelata.

Esitän tähän ratkaisua:

1) Muissa bokseissa yleensä käytössä se, että info-ikkuna häviää esim 2 sekunnin päästä. Tämä olisi paras ratkaisu.
2) info-ikkunaa pienennetään huomattavasti, esim vasempaan alakulmaan peittäen vain pienen osan ruudusta. Ikkunassa näkyisi vain esim kulunut aika tai prosenttimäärä.
3) info-ikkunan läpinäkyvyys pitäisi olla käyttäjän määritettävissä

Mitä muut olette mieltä tästä ja pyytäisin myös Elisalta vastausta tähän. Tämähän on selvästi toteutettavissa pienellä ohjelmointimuutoksella. Monet tuttuni ovat myös ärsyyntyneet kovasti tästä asiasta.

Kaikki inforuudut myös kelauksen aikaisen saa pois näkyvistä takaisin painikkeella.

Mutta pitäisi kyllä tuo automaattinen infon/kelauspalkin sulkeutuminen myös saada.
Kiitos vastauksesta. Pitääpä heti kokeilla "takaisin"-nappia, kun menen töistä kotiin. On sekin jotain, jos se poistaa inforuudun kokonaan. Toivottavasti se toimii myös tässä uudessa käyttöliittymässä.

Osallistu keskusteluun