Kysymys

Scartilla tallennus Viihde-boksista toiseen laitteeseen estetty?

  • 20 August 2011
  • 68 kommenttia
  • 6859 katselukerrat

Vielä vähän aikaan sitten olin saunavision tyytyväinen käyttäjä: tallensin scartin avulla lempiohjelmia sonyn hdd/dvd-tallentimelle, josta sujuvasti levylle tai sen kautta tiedostoksi.

Menin pöljä vaihtamaan Viihteelle ja nyt harmittaa. Kun painan Viihteeltä tulevan ohjelman alkaessa reciä tallentimesta, sony ilmoittaa että "Kuvaa ei voi tallentaa". Tämä koskee kaikkia kanavia, ei vain maksukanavia. En tajua tätä logiikkaa, etenkin kun saunavisiossa tällaista estoa ei ole. Kiukuttaa!

Eviihteen avulla saan kyllä tallenteet koneelle - iso kiitos tekijälle, jota ilman olisin merkittävästi vihaisempi! - ja kunhan ohjelman kieli on fi/eng/sv niin voin arkistoida ohjelmat ilman tekstejäkin, joita en eviihteen tekemistä .ts-fileistä saa irti ainakaan ehjänä (yritetty tosiaan on). Olen kyllä oikeasti ymmälläni siitä, että tuo scart-tallennuksen esto koskee ihan kaikkea.

Ei tämä nyt katastrofi ole, mutta pännii kun vaikka hyvää ranskalaista tai espanjalaista leffaa tai dokkaria ei kannata ottaa enää pysyvästi talteen tekstien ja kielitaidon puuttuessa. Pitää säilyttää niitä vaan sitten Viihteessä maailman tappiin...

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

68 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Ei sen kuulu olla noin, jotain vikaa on nyt jossain laitteessasi. Epäilen Sonya, Sonyllahan on ennenkin ollut eri laitteissaan erinäisiä ongelmia. Kokeile jos saisit vaikka jollain muulla laitteella tallennettua, saisitko vaikka joltain kaverilta jonkun tallentimen lainaksi? Kyllä sen tallennuksen pitää onnistua scartin kautta ulkopuoliselle tallentimelle, sehän on myönnetty jopa ihan virallisesti Elisankin taholta (tai siis vain tällä palstalla mutta kumminkin).
Kyllähän tekstitys tallentuu kovalevylle, jolloin sitä voi katsoa VLC:llä ja tiedoston arkistoidakin.
Scartista testitallennus ainakin  videonauhurille minulla toimi, joten tallennusta ei ainakaan siltä osin ole estetty.

Edit:
kyseessä Pace-boksi ja ta testasin eri kanavilla sekä myös tallenteella.

Kyllähän tekstitys tallentuu kovalevylle, jolloin sitä voi katsoa VLC:llä ja tiedoston arkistoidakin.
Scartista testitallennus ainakin  videonauhurille minulla toimi, joten tallennusta ei ainakaan siltä osin ole estetty.


Kiitos teille molemmille vastauksista! Hyllyn perällä oli muinainen LiteOnin hdd/dvd-tallennin, ja se kyllä tekee saman kuin Sony, tässä tapauksessa rec-nappi aiheuttaa ilmoituksen "sisältö suojattu" eikä tallennus käynnisty lainkaan. Pitänee kysellä naapurustosta lainaksi muun merkkisiä laitteita. Videonauhurilla voisi testata ainakin sen, tuleeko signaali analogiseen laitteeseen perille vai meneekö mössöksi.

Antero: olin itse muistamaton ja epätarkka tekstissäni, toki tuo .ts-tiedosto toistuu vlc:llä ilman ongelmia, myös tekstit. Sen sijaan mp4-pakkauksessa tekstien tuonti mättää, koska ainakaan Handbrake ei tue sup-tekstejä vaan kyselee srt-importin perään. Ja sup > srt ei ollutkaan ihan itsestäänselvä juttu, yhdellä softalla sain sen aikaan mutta teksti on kovin repaleinen, vailla ääkkösiä jne. Project X oli softa, jota käytin ts-filen purkamiseen ja supien irrottamiseen.

Eli juu, ainakin nuo ts-filet saan teksteineen datalevylle talteen, ts>dvd-muunnosta en ole vielä onnistunut tekemään. Olen vain jo vuosia pakannut suurimman osan tallennuksista hyllytilan ja taloudellisuuden takia, mutta ehkä tässä nyt pitää vain tiukentaa arkistointikriteereitä ;)  Kiitos vielä kommenteista!
Lisätietona vielä, että signaali ei mene Viihteetä edes vhs-laitteeseen. Tai itse asiassa meni hetken aikaa.  Viihteen kuva tuli ensin nauhurista läpi mutta tallennusyrityksen jälkeen kuvaa ei videokanavalla enää näy, ikään kuin laite muistaisi että tämä lähde on suojattu. Molto mysterioso!
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Mikä digiboksimalli sinulla on käytössä: harmaa Netgem, musta Netgem vai sinivalkoinen Pace? Oletko kokeillut kaikkia scartin ulostuloformaatteja (RGB, S-video ja komposiitti)? Ainakin harmaan Netgemin kuvaa voi tallentaa videonauhurilla (komposiittivideona). Kokeilin mm. Eurosport HD:tä ja paria muuta IPTV-kanavaa, ja nauhalle meni.
Vielä tämä valitettavan tavallinen vakio-ohje, jos boksissa ilmenee outoa toimintaa, tehdasasetusten palautus voi auttaa.
Kiitos aina vaan, hienoa että on tällainen yhteisö :)

Tehdasasetusten palatus ei vaikuttanut mitenkään.

Boksi on sinivalkoinen Pace, jonka asetuksista en löydä scartia lainkaan.  Sen sijaan Kuva-valikon SDTV-tilan valintoina ovat vaihtoehdot komposiitti ja s-video; RGB ei löydy valikosta ollenkaan. Sonyn tallentimessa scart-sisääntulon valintoina ovat RGB (oletus), s-video ja dekooderi (mitä sillä sitten tarkoitetaan). Olen noita laitteiden eri SDTV- ja scart-valintoja kokeillut eri yhdistelmissä, mutta ilman tulosta.
Minulla on komposiitti valittuna, s-video on mustavalkoisena. Voihan boksi olla mennyt vialle, voisit vielä  varmistaa toisella scart-johdolla ja kytkemällä boksi tv:hen vain scartilla, hdmi-johto irti. Ellet jo ole näitäkin yrittänyt. Minulla muuten scartia testatessa ei ensi kytkenällä tv löytänyt signaalia ja toisellakin meni jonkin aikaa, ennenkuin  tv löysi signaalin.
Käyttäjätaso 3
Pacessa on kyllä S-videotuki, ainakin pitäisi olla eikä sen kuuluisi olla harmaana (ei valittavana paitsi jos on joku beta-vaiheen boksi) ja RGB-tuki on tulossa päivityksenä ainakin gronerin kertoman mukaan. Veikkaisin tosiaan mäkin jotain laitevikaa tai vikaa johdossa mikäli tallennus ei onnistu. Voi myös olla että jos boksi on kytketty HDMIllä telkkariin niin scart ei toimi kunnolla joten kannattaa kokeilla irrottaa se HDMI ja kokeilla ilman sitä.

"Boksi on sinivalkoinen Pace, jonka asetuksista en löydä scartia lainkaan.  Sen sijaan Kuva-valikon SDTV-tilan valintoina ovat vaihtoehdot komposiitti ja s-video; RGB ei löydy valikosta ollenkaan. Sonyn tallentimessa scart-sisääntulon valintoina ovat RGB (oletus), s-video ja dekooderi (mitä sillä sitten tarkoitetaan). Olen noita laitteiden eri SDTV- ja scart-valintoja kokeillut eri yhdistelmissä, mutta ilman tulosta."

Se kuvavalikon SDTV-tilan valinta tarkoittaa juuri tuota scartia. Scart kun ei osaa välittää muuta kuin sdtv-tarkkuutta.

http://www.elisa.fi/elisa/docimages/attachment/tuki/Elisa_Viihde_kayttoopas_(Pace).pdf

Käyttöohjeen sivu 25 jossa sanotaan:

SCART-kaapelia käytettäessä paras kuvanlaatu saavutetaan käyttämällä SDTV-näyttötilassa asetusta S-Video. Toinen vaihtoehto on Komposiitti.
Kiitos vielä kaikille, jokainen huomio ja vinkki on täällä noteerattu ja testattu! Valitettavasti ei tulosta, joten siirsin asian nyt Elisan tekniseen tukeen, odotan kiinnostuneena mitä sieltä palautuu... Thanks folks!
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Koititko kytkeä digiboksin suoraan televisioon scart-kaapelilla? Jos kuva tulee tuolloin näkyviin, ongelma johtunee tallennuslaitteiden asetuksista tai kytkennöistä.
Voiskos Elisan edustaja vahvistaa, mitä Macrovision modeja boksi(t) tukee, ja signaloidaanko ne *oikein*?

Jotkut analogiset tallentimet on tosi kranttuja ton suhteen, eli jos tulee tieto, että "Macrovision löytyy" mutta puuttuu info onko matsku suojattu vai ei, niin kieltäytyvät tallentamasta ollenkaan. Ja ei, en nyt muista yhtään miten analogisella puolella signalointi hoidettiin - mulla on aina stabilointi välissä ja pitänyt huolen ettei mulla ole macrovisionia tukevia tallentimia, niin ei ole tarkemmin tarvinnut hutkia.

Vanhat VHS laitteethan tallentaa "mitä vaan" flägeistä huolimatta - ainoastaan AGC menee macrovisionista sekasin, jolloin kuva alkaa pumppaamaan (paitsi kun on stabilointikytkentä välissä).

Vanhalla harmaalla boksilla ei itsellä oo ollut mitään ongelmia analogisen tallennuksen kanssa.

Jos kuva näkyy suoraan scart telkkarissa, mutta tallennin kieltäytyy tallentamasta, viittaa siihen, että digiboksin signalointi päin p*:ttä (yllättäen). Tai hanki tallennin joka ei tunne macrovisionia ollenkaan. Tai hanki ns "video stabilizer" joka siivoaa tuon roskasignaalin (täytyy vaan olla mallia joka strippaa parikyt scanlineä päältä, jottei macrovision bitit tuu ollenkaan läpi).

Voiskos Elisan edustaja vahvistaa, mitä Macrovision modeja boksi(t) tukee, ja signaloidaanko ne *oikein*?

Jotkut analogiset tallentimet on tosi kranttuja ton suhteen, eli jos tulee tieto, että "Macrovision löytyy" mutta puuttuu info onko matsku suojattu vai ei, niin kieltäytyvät tallentamasta ollenkaan. Ja ei, en nyt muista yhtään miten analogisella puolella signalointi hoidettiin - mulla on aina stabilointi välissä ja pitänyt huolen ettei mulla ole macrovisionia tukevia tallentimia, niin ei ole tarkemmin tarvinnut hutkia.

Vanhat VHS laitteethan tallentaa "mitä vaan" flägeistä huolimatta - ainoastaan AGC menee macrovisionista sekasin, jolloin kuva alkaa pumppaamaan (paitsi kun on stabilointikytkentä välissä).

Vanhalla harmaalla boksilla ei itsellä oo ollut mitään ongelmia analogisen tallennuksen kanssa.

Jos kuva näkyy suoraan scart telkkarissa, mutta tallennin kieltäytyy tallentamasta, viittaa siihen, että digiboksin signalointi päin p*:ttä (yllättäen). Tai hanki tallennin joka ei tunne macrovisionia ollenkaan. Tai hanki ns "video stabilizer" joka siivoaa tuon roskasignaalin (täytyy vaan olla mallia joka strippaa parikyt scanlineä päältä, jottei macrovision bitit tuu ollenkaan läpi).Tattis, tossa on heti järkeä, koskapa meidän n. 3 v takainen saunavision harmaa boksi hoiti homman tosiaan ilman mutinoita ja täsmälleen samalla piuhalla joka nyt on käytössä. Ero on siis boksissa. Koetan selvittää, saisiko ko mallin myös Viihteen yhteyteen. Video stabilizer on uusi tuttavuus, perehdynpä samalla rahalla siihenkin 🙂
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
meidän n. 3 v takainen saunavision harmaa boksi hoiti homman tosiaan ilman mutinoita ja täsmälleen samalla piuhalla joka nyt on käytössä. Ero on siis boksissa. Koetan selvittää, saisiko ko mallin myös Viihteen yhteyteen.


Netgemin harmaasta boksista on ainakin kahta eri versiota. Vanhemmassa versiossa, jossa on virtakytkin takana, ei ole HDCP-tukea, minkä vuoksi sillä ei voi katsoa HD-kanavia. Uudemmasta harmaasta boksista löytyy HDCP-tuki, joten jos sinulla on se versio, niin boksi toimii ongelmitta Elisa Viihteessä. Tosin kyseisen boksin käyttöönotto edellyttää, että Elisa linkittää uuden liittymäsi vanhaan digiboksiin ja lähettää boksiin ohjelmistopäivityksen, jos siinä on Saunavision ohjelmisto. En ole varma, suostuuko Elisa tuohon, mutta kannattaa kysyä.
Jep, kysymys on jo lähetetty.

Ja Maccaralle kuittaus oikein papukaijamerkin kera: Pacen bokseissa tosiaan on macrovision ja sylttytehdas sitten siinä! Meikäläisen dvd-tallennin sattuu vielä olemaan Sony, joka varmasti reagoi tuohon MV-estoon. Toivottavasti Elisa suostuu tuohon saunaboksin linkityksen, saa nähdä.
Käyttäjätaso 3
Hmm.... Aika outoa jos on Macrovision päällä, eihän se noin saa mennä. HD-kanavien kohdalla ymmärrän sen että mahdollinen kopionesto olisi päällä mutta että tavallisten kanavien kohdallakin..

Ja groner on myös vahvistanut että maksukanaviakin voi tallentaa scartin kautta kun käyttää esim. dvd-tallenninta.

Mitä kanavaa yritit tallentaa platy? Oliko joku HD-kanava kenties? Ai niin, puhuit verkossa olevista tallenteista, joten olisiko ehkä Yle HD jota koitit tallentaa? Muita HD-kanaviahan ei ole vielä ilmaiskanavien kohdalla, MTV3 HD tosin tulossa.

Siitä video stabilizerista sen verran että en ole varma auttaisiko tämä mutta toivottavasti:Ongelma vaan on se että tuo laite on rakennussarja eli joutuu itse kasaamaan, jos on harrastanut elektroniikkaa ja juotin ja tina pysyy kädessä sekä tuntee komponentteja niin silloin se ei ole ongelma.

Toinen joka voi ehkä auttaa olisi tämä HQ Copy decoder:
http://www.elektrolinna.fi/kauppa/index.php?ryhma=H0036J302&infosivukoodi=MACROP

Tuota ei tarvitse kasata itse, laite on valmiiksi kasattu ja koteloitu (vaikka onkin ryhmässä Rakennussarjat), scart-johto syöttävästä laitteesta (Viihde-digiboksi) "copy decoderiin", toinen scart tuosta decoderista tallentavaan laitteeseen ja lopuksi virtalähde kiinni tohon boksiin ja virtalähde sähköverkkoon. En tosin oikein satasella luottaisi että tuo copy decoder poistaisi ainakaan täysin noita Macrovision juttuja, jos niitä edes Viihde-boksissa onkaan.
Undo, ei se varmaan päällä ole, vaan implementoitu päin ä niinkuin tapoihin kuuluu (kuka niitä speksejä jaksaa lukea), minkä vuoksi krantut tallentimet heittää volttia.

Edit: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4976/hxdr/Cypress-CCR-9-Universal-Video-Stabilizer ' TARGET='_blank oon kopsinu macrovision suojattua kamaa ongelmitta. Valitettavasti en pysty vahvistamaan auttaisko just tähän tapaukseen, kun ei harmainta aivastusta miten tuo ryssitty.
Käyttäjätaso 3

Undo, ei se varmaan päällä ole, vaan implementoitu päin ä niinkuin tapoihin kuuluu (kuka niitä speksejä jaksaa lukea), minkä vuoksi krantut tallentimet heittää volttia.

Edit: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4976/hxdr/Cypress-CCR-9-Universal-Video-Stabilizer ' TARGET='_blank oon kopsinu macrovision suojattua kamaa ongelmitta. Valitettavasti en pysty vahvistamaan auttaisko just tähän tapaukseen, kun ei harmainta aivastusta miten tuo ryssitty.Kiitos vinkistä.  :)
Tuosta asiasta pitää silti asiakkaiden olla kyllä yhteydessä Elisaan, ei voida olettaa että asiakkaat alkaa hommaamaan kymmenittäin lisälaitteita jotta voisi vain tallentaa vanhaan tapaan kanavia. Tallennuslaitteen hankkimisen ymmärrän, mutta se että joutuisi hankkimaan Macrovision-purkulaitteita...ei ei. Ja kun tuo scart-tallennus ei ole missään laissa kielletty ja ei ole edes sopimusehdoissakaan kielletty. Joten pitäisi tuohon boksiin saada kyllä bugikorjaus, tuo on oikeastaan niin iso bugi että sen voi luokitella jo viaksi.


Undo, ei se varmaan päällä ole, vaan implementoitu päin ä niinkuin tapoihin kuuluu (kuka niitä speksejä jaksaa lukea), minkä vuoksi krantut tallentimet heittää volttia.

Edit: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4976/hxdr/Cypress-CCR-9-Universal-Video-Stabilizer ' TARGET='_blank oon kopsinu macrovision suojattua kamaa ongelmitta. Valitettavasti en pysty vahvistamaan auttaisko just tähän tapaukseen, kun ei harmainta aivastusta miten tuo ryssitty.Kiitos vinkistä.  :)
Tuosta asiasta pitää silti asiakkaiden olla kyllä yhteydessä Elisaan, ei voida olettaa että asiakkaat alkaa hommaamaan kymmenittäin lisälaitteita jotta voisi vain tallentaa vanhaan tapaan kanavia. Tallennuslaitteen hankkimisen ymmärrän, mutta se että joutuisi hankkimaan Macrovision-purkulaitteita...ei ei. Ja kun tuo scart-tallennus ei ole missään laissa kielletty ja ei ole edes sopimusehdoissakaan kielletty. Joten pitäisi tuohon boksiin saada kyllä bugikorjaus, tuo on oikeastaan niin iso bugi että sen voi luokitella jo viaksi.


Joo, en voi olla kuin samaa mieltä - kyseessähän on palvelutason yksipuolinen heikennys, josta toimittajan olisi pitänyt varoittaa etukäteen. Not fair... En ole vielä kuullut elisan väeltä, laitoin ilmoituksen kirjallisena ma-iltana, mutta eiköhän tuolta ennen pitkää kuulu. Boksin vaihtoa toiseen malliin ajetaan, koska kuten yllä todettu, mitään asiakkaan tekemiä himmelihankintoja tätä varten ei kyllä tehdä. Ei ei ei  😉
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Ikävä todeta tämä, mutta Elisa ei takaa laitteillansa muuta kuin Viihde-palvelun toimivuuden. Jos asiakas haluaa laitteilla tehdä jotain muuta, niin Elisa ei ole tästä vastuussa tai korvausvelvollinen. Kuvattu tallentaminen ei kuulu Viihteen ominaisuuksiin.Undo, ei se varmaan päällä ole, vaan implementoitu päin ä niinkuin tapoihin kuuluu (kuka niitä speksejä jaksaa lukea), minkä vuoksi krantut tallentimet heittää volttia.

Edit: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4976/hxdr/Cypress-CCR-9-Universal-Video-Stabilizer ' TARGET='_blank oon kopsinu macrovision suojattua kamaa ongelmitta. Valitettavasti en pysty vahvistamaan auttaisko just tähän tapaukseen, kun ei harmainta aivastusta miten tuo ryssitty.Kiitos vinkistä.  :)
Tuosta asiasta pitää silti asiakkaiden olla kyllä yhteydessä Elisaan, ei voida olettaa että asiakkaat alkaa hommaamaan kymmenittäin lisälaitteita jotta voisi vain tallentaa vanhaan tapaan kanavia. Tallennuslaitteen hankkimisen ymmärrän, mutta se että joutuisi hankkimaan Macrovision-purkulaitteita...ei ei. Ja kun tuo scart-tallennus ei ole missään laissa kielletty ja ei ole edes sopimusehdoissakaan kielletty. Joten pitäisi tuohon boksiin saada kyllä bugikorjaus, tuo on oikeastaan niin iso bugi että sen voi luokitella jo viaksi.


Joo, en voi olla kuin samaa mieltä - kyseessähän on palvelutason yksipuolinen heikennys, josta toimittajan olisi pitänyt varoittaa etukäteen. Not fair... En ole vielä kuullut elisan väeltä, laitoin ilmoituksen kirjallisena ma-iltana, mutta eiköhän tuolta ennen pitkää kuulu. Boksin vaihtoa toiseen malliin ajetaan, koska kuten yllä todettu, mitään asiakkaan tekemiä himmelihankintoja tätä varten ei kyllä tehdä. Ei ei ei  ;)
Voit kyllä vaatia Netgemboksia sillä, että Pacessa ei ole Mediakeskusta ja muutenkin sen softa on vielä keskeneräinen. ;)
http://palsta.elisa.fi/index.php/topic,4780.msg38569.html#msg38569

Ikävä todeta tämä, mutta Elisa ei takaa laitteillansa muuta kuin Viihde-palvelun toimivuuden. Jos asiakas haluaa laitteilla tehdä jotain muuta, niin Elisa ei ole tästä vastuussa tai korvausvelvollinen. Kuvattu tallentaminen ei kuulu Viihteen ominaisuuksiin.


Kiitos tiedosta - kovin ikävä kuulla  😞

Kaapelitaloudessa kun asuu niin on siinä tilanteessa että kotiin sopivia tallentavia dvd-soittimia ei juuri ole; tuo boksista scartiin -menetelmä on se, jolla olen ohjelmia arkistoon tallentanut. Sony-tallentimellani on ikää jokunen vuosi ja analogiviritinhän siinä vielä on, mutta kun laite on muuten täysin timmissä kunnossa. Juu, osaan käyttää eviihde-palvelua ja tuoda sieltä ohjelmia koneelle, mutta siinä on oma ruljanssinsa ennen kuin tekstit on käsitelty jne... Maksukanavat saavat nyt jäädä, koska niitä pitäisi olla kyttäämässä varsinaiseen lähetysaikaan, vaikka perustekniikka tarjoaa mahdollisuuden irrottautua lähetysajoista. Too bad.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Nauhoitin kokeeksi Pacen boksilta tulevaa kuvaa videonauhurilla. Minulla nauhoitus onnistuu täysin ongelmitta sekä SD- että HD-kanavilta ja niiden tallenteilta, joten jos tuossa on jokin kopiosuojaus käytössä niin ainakaan minun videonauhuriani (JVC) se ei häiritse. DVD-tallenninta minulla ei ole, joten sellaista en pysty testaamaan.

Nauhoitin kokeeksi Pacen boksilta tulevaa kuvaa videonauhurilla. Minulla nauhoitus onnistuu täysin ongelmitta sekä SD- että HD-kanavilta ja niiden tallenteilta, joten jos tuossa on jokin kopiosuojaus käytössä niin ainakaan minun videonauhuriani (JVC) se ei häiritse. DVD-tallenninta minulla ei ole, joten sellaista en pysty testaamaan.


No juu, mulla se ei onnistunut kun on tuo VHS Sony sekin, ja ilmeisesti ko. merkki nappaa kiinni noihin mv-signaaleihin kuin kala lieroon. Kuva tuli kyllä boksista scartin läpi siihen asti kunnes painoin reciä, sen jälkeen kuvakin häipyi eikä palannut. Olen tainnut antaa tässä asiassa jo periksi, tärkeämpääkin on  ;)  Mutta kyllä tämä hieman jää näivertämään.... no, c'est la vie ja silleen.
Käyttäjätaso 3

Ikävä todeta tämä, mutta Elisa ei takaa laitteillansa muuta kuin Viihde-palvelun toimivuuden. Jos asiakas haluaa laitteilla tehdä jotain muuta, niin Elisa ei ole tästä vastuussa tai korvausvelvollinen. Kuvattu tallentaminen ei kuulu Viihteen ominaisuuksiin.


Eli Elisa ei siis aio tehdä mitään asialle? Minun mielipiteeni asiaan on se, että noin rampoja laitteita ei saisi edes asiakkaalle antaa. Etenkään kun Viihteessä ei ole mm. maksukanavien verkkotallennusta tai boksissa omaa kovoa tai usb-laitteelle tallennusta niin silloin scartin kautta tallentamisen pitää olla sallittu, ei voida olettaa että asiakas on aina silloin telkkarin ääressä kun jokin kiinnostava ohjelma tulee. Sellainen ei vain kertakaikkiaan ole enää nykyaikaa, videonauhurit tullessaan vapauttivat kansan lähetysajoista, voitiin tallentaa ohjelmat ja katsoa silloin kun ne itselle sopii. Edes ajansiirto ei uudessa boksissa toimi maksukanavien osalta koska ajansiirtokin on siirretty "pilveen" eikä enää usb-tikulle.

Se ettei ohjelmien tallennusta scartin kautta esim. dvd-tallentimeen ole erikseen mainittu Viihteen ominaisuuksissa, ei meinaa etteikö sitä pitäisi voida käyttää. Sitähän ei toisaalta ole missään kiellettykään, ei sopimusehdoissa eikä laissakaan.

Olisin oikeastaan sitä mieltä että tuo on nyt uuden boksin osalta niin rampa palvelu että siinä olisi oikeastaan jo peruste sopimuksen purkamiselle. Pelkästään se että tv-lähetyksiä lähetetään, mutta muuten palvelu tai laite on noinkin rampa, ei vapauta palveluntarjoajaa vastuusta. Etenkään kun palvelussa ei asiakas itse voi vapaasti ostaa palvelussa käytettävää laitetta koska niitä ei yleisesti ole myynnissä (antenniverkossa, kaapelissa ja satelliittipuolellahan asiakas voi ostaa edes rajoitetusta valikoimasta haluamansa laitteen, IPTV:ssä asiakas on rajoitettu vain palveluntarjoajan antamiin laitteisiin). Canal Digitalikin toki tyrkyttää omaa surkeaa boksiaan jopa väittäen ettei sen palvelussa muut boksit toimi mutta sehän ei pidä paikkansa, Suomessa myydään moniakin erilaisia bokseja jotka toimii CD:n kanssa. Ainakin jos riittää SD-kanavat, HD-kanavien osalta en mene takuuseen. Ja ainakin vanhoilla asiakkailla on usein linkittämätön kortti joten sen osalta melkein sat.boksi kuin sat.boksi jossa Conax-paikka, toimii myös Canal Digitalin kanssa.

Elisassa ja muissa IPTV-palveluissa ei kuitenkaan voi ostaa itse boksia joten silloin Elisan ja muiden tarjoajien on tarjottava sellainen boksi joka todella toimii.