Vastattu

Skaalaus sekoilee?

  • 13 maaliskuu 2016
  • 6 kommenttia
  • 514 katselukerrat

Mulla on ollut tämä uusin boxi nyt käytössä jo kohta pari vuotta, ja kaikki on toiminut ihan OK. Mutta nyt kun alkuvuodesta tuli joku uusi päivitys, on skaalaus alkanut sekoilemaan ihan kummallisesti. Välillä tuntuu että ihan sama minkä kuva-asetuksen valitsee, niin kuvasuhde menee ihan vääräksi, teksti leikkautuu pois alareunasta jne. Eilen kävin ekan kerran niin että vuokraamosta ostettua leffaa (uusin Bond) ei meinannut saada katsottua kun tosiaan tekstit ja suuri osa kuvasta jäi aina näkymättä, eli kokeilin kaikki 16:9 moodit läpi ja mikään ei toiminut. Loppujen lopuksi kun valitsin viihteen asetuksista telkkarin kooksi 4:3 (vaikka se luonnollisesti on 16:9), niin sitten leffan sai katsottua ihan normaalisti siten että ylä- ja alareunaan jäi kapeat mustat palkit.

Telkkarina Panasonicin 42" plasma, ja HDMI:llä viihteen boxissa.

Vinkkejä kuinka tuon saisi toimimaan?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi jusvuori 13 maaliskuu 2016, 13:45

Ainakin itselläni on kuvasuhteen säätö sekä digiboksissa että televisiossa. Ja koska ne ovat säädettävissä toisistaan riippumatta, niillä kyllä saa aikaiseksi mitä ihmeellisempiä kuvaväännöksiä kun kokeilee eri kombinaatioita.Ymmärtääkseni nykyisin kaikki ohjelmat lähetetään 16:9 laajakuvaformaatissa ja televisioyhtiö lisää kuvaan mustat palkit, joko sivuille tai ylä- ja alareunaan jos ohjelma poikkeaa 16:9 formaatista. Jos digiboksissa tai televisiossa on jokin automaattiasento päällä, se saattaa hämääntyä kuvassa olevista mustista palkeista ja venyttää kuvaa siten, että ne katoavat. Tällöin katoaa myös tekstitys, jos se on osittain siinä alareunan mustan palkin päällä.Aloittaisin ehjäämisen sillä, että kokeilisin, toimiiko se, että sekä televisioon että digiboksiin lukitsee 16:9 formaatin käyttöön.
Katso alkuperäinen viesti

6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Olisikohan, niin, että televisio sekoilisi kuvasuhteen kanssa. Boxilta tulee muistaakseni ulos pelkkää 16:9 rojua vaikka lähetys olisikin 4:3, tai jotain muuta, noihin vain lyödään kiinteästi mukaan mustat reunat.
En tuolta telkkarin valikoista löytänyt mitään millä tuohon voisi vaikuttaa? Ja tosiaan, tämä N7700 on toiminut ihan hyvin jo pari vuotta, ja sitten alkuvuoden päivityksen jälkeen tuo skaalaus alkoi sekoilla, eli olettaisin että liittyy jotenkin siihen? Mutta tiedä häntä...
Ja ei kai telkkari ylipäänsä tuollaisia skaalauksia tee että se jättäisi osan kuvasta näyttämättä tms.? Tuolla Elisan valikossahan on ne 4 eri vaihtoehtoa siitä kuinka 4:3 kuva näytetään 16:9 telkkarissa, ja jostain syystä tuo tekee nyt niin että jos kuvassa on mustat palkit joiden päälle tulee kuitenkin tekstit, leikkaa se ne tekstitkin pois niiden mustien palkkien kanssa. Jostain syystä vasta sitten kun telkkarin kuvasuhteeksi laittoi väärän 4:3:n, näkyi myös tekstit.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
AlliumPorrum kirjoitti:
Ja ei kai telkkari ylipäänsä tuollaisia skaalauksia tee että se jättäisi osan kuvasta näyttämättä tms.? Tuolla Elisan valikossahan on ne 4 eri vaihtoehtoa siitä kuinka 4:3 kuva näytetään 16:9 telkkarissa, ja jostain syystä tuo tekee nyt niin että jos kuvassa on mustat palkit joiden päälle tulee kuitenkin tekstit, leikkaa se ne tekstitkin pois niiden mustien palkkien kanssa. Jostain syystä vasta sitten kun telkkarin kuvasuhteeksi laittoi väärän 4:3:n, näkyi myös tekstit.

Yhtälailla se televisio voi sekoilla, yritin räpeltää digiboxin säätöjä, enkä millään 16:9 asetuksella saanut tekstejä pois ruudulta, tuon takia ajattelin, että televisiosta menisi jokin zoomaus päälle.

4:3 Zoom ampui kuvan sivuilta ulos 4:3 laajakuva piirsi palkit kuvaan joka puolelle.

Digiboxin asetuksissa sanotaan, että yksittäisen ohjelman kohdalla voisi valita erikseen kuvatilan, minä en ainakaan ole moiseen törmännyt, jos semmoinen on jonkin napin takana, niin sehän voisi olla mahdollinen ongelman aiheuttaja.

Tuossa minun boxissa on tosin betafirmis joten valikot ja toiminnot saattavat vähän vaihdella.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Ainakin itselläni on kuvasuhteen säätö sekä digiboksissa että televisiossa. Ja koska ne ovat säädettävissä toisistaan riippumatta, niillä kyllä saa aikaiseksi mitä ihmeellisempiä kuvaväännöksiä kun kokeilee eri kombinaatioita.

Ymmärtääkseni nykyisin kaikki ohjelmat lähetetään 16:9 laajakuvaformaatissa ja televisioyhtiö lisää kuvaan mustat palkit, joko sivuille tai ylä- ja alareunaan jos ohjelma poikkeaa 16:9 formaatista. Jos digiboksissa tai televisiossa on jokin automaattiasento päällä, se saattaa hämääntyä kuvassa olevista mustista palkeista ja venyttää kuvaa siten, että ne katoavat. Tällöin katoaa myös tekstitys, jos se on osittain siinä alareunan mustan palkin päällä.

Aloittaisin ehjäämisen sillä, että kokeilisin, toimiiko se, että sekä televisioon että digiboksiin lukitsee 16:9 formaatin käyttöön.
No perhana, noinhan se olikin; töllössä oli jostain käsittämättömästä syystä mennyt päälle "auto" mode, joka sitten yritti arpoa mitä näyttää ja mitä ei. Aina ennen (lue: vuosikausia) se on ollut kiinteästi 16:9- moodissa, joten ei tullut moinen edes mieleen. Sitä suuresti nyt ihmettelen että miten se on voinut mennä päälle, kun meillä on ohjelmoitava kaukosäädin johon ko. nappia ei ole edes koodattu, eikä tuota valikoistakaan pysty mistään valitsemaan!??! Voisiko joku sähkökatkos aiheuttaa moisen asetuksen resetoinnin, en tiedä....

Mutta kun kaivelin töllön oman kaken ja laitoin sillä kiinteästi 16:9- asetuksen niin homma lähti taas pelaamaan. Kiitokset kaikille!

Osallistu keskusteluun