Tallennukset "Normaali" kanava / HD-kanava

  • 6 heinäkuu 2016
  • 6 kommenttia
  • 746 katselukerrat

Elisa Viihde kertoo jossain, että kanavat lähetetään aina parhaimmalla saatavissa olevalla laadulla. Onko merkitystä kuva- ja äänenlaadullisesti jos tallennat ohjelman esim. YLETV2 -kanavalta tai YLETV2HD -kanavalta?

Tähän liittyen... Meillä vaihdettiin DNA:n kuparikaapeli Elisan valokuitukaapeliin viikko sitten. Aiemmin kun tallensin vapailta HD-kanavilta niin tallennus pätki ja pysähteli epäsäännöllisin väliajoin, muutin kaikki HD-tallennukset tavallisille kanaville. Luulin pätkimisen johtuvan Elisan vuokraamasta DNA:n kuparikaapelista joka antoi sisään vain 13-14 megaa. Nyt tulee sisään se pikkasen vajaa sata megaa ja ongelma jatkuu. Pätkiminen ja pysähtely jatkuu nyt myös Elisan valokuitukaapelilla kun muutin ne tallennukset taas vapaille HD-kanaville. Kuva ei siirry ajassa eteenpäin katkon jälkeen vaan jatkaa samasta kohdasta mihin pysähtyi. Ilman HD-merkintää olevilta kanavilta tehty tallennus näkyy ilman ongelmia. Missähän on vika? Mm. CMORE ohjelmakirjastosta katsotut elokuvat eivät pätki lainkaan. Laitteet: musta Zyxel VMG3925-B VDSL2 -modeemi (29.6.2016 lähtien), digiboksi Netgem N7700 ja pari vuotta vanha Philips Full HD televisio. Kaikki kytkennät ethernet -piuhoilla ja digiboksista HDMI-piuha televisioon, Zyxelin mukana tullut puhelinpiuha- ja pistoke seinässä. Tehdasasetuksien palautus ei auta asiaan, koska se on tehty 29.6.2016 kun tekniikka vaihtui DNA:lta Elisalle. Viritystaajuudet ym. muut asetukset ovat niillä oletuksilla kuin digiboksin asennuksessa ilmoitetaan, mitään asetuksia ei ole muutettu asennusoletuksista.

6 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Juuri näin 🙂 Netin kautta tulevat HD -kanavat skaalaavat kuvan parissa sekunnissa tarkaksi kun vain kaistaa on tarpeeksi.

Kuullostaapa kummalliselle.. Oletko huomannut että vain tallennukset pätkivät? Oletko sattunut seuraamaan miten muut kanavat (esim. Bonuskanava 510, Eurosport 525, Travel Channel 528) toimivat kun niitä katsotaan suorana? Oletko huomannut ongelmia missään muissa tallennuksissa?

Vikaa kannattaisi lähteä ratkomaan parilla testipiuhalla, jos sinulla sattuu olla ylimääräistä HDMI -johtoa ja antennijohtoa (riittää myös lyhyeksi lainaksi esim. toisesta laitteesta) niin vaihtaisin ne väliin. Tämä siksi että vikaa on ollut eniten HD-kanavilla. Huomaatko johdon vaihtamisen jälkeen vaikutusta kanavilla?

Modeemin hammastikkuresetointiminen ja digiboksin tehdasasetusten palauttminen ovat myös hyviä konsteja kokeilla purkaa tilannetta, vaikka oletkin ne nyt tässä tapauksessa jo tehnyt 🙂
Ainoastaan vapailta HD-kanavilta (YLE TV1 HD, TV2 HD, FEM HD, Teema HD ja MTV3 HD) tehdyt tallennukset pätkivät ja pysähtelevät, mitkään muut tallennukset eivät pätki. Esim. TV1HD "Vera Stanhope tutkii" pysähtyi neljä kertaa kun katsoin tallennusta. Ensimmäinen stoppi tulee jokaisessa HD-tallennuksessa aina n. 10 sekunnin päästä kun tallenne alkaa pyörimään.

Suorat lähetykset, on sitten kyseessä maksukanava, vapaa kanava tai Viihteen joku extra-kanava eivät pätki lainkaan kun kanavia katsoo suoraan. Ohjelmakirjastojen sarjat, elokuvat, Ruutu+, Yle Areena, ja vuokraelokuvat eivät pätki lainkaan. Minulla on asetettuna mm. kaikki YLE:n kanavat HD-kanavina. Ne eivät pätki suoraan katsottaessa, mutta HD-TALLENNUKSET pätkivät, ja joskus teksti laahaa "nielaisun" verran perässä, nytkin tuossa YLETV1HD "Vera Stanhope tutkii" tallennuksessa teksti laahasi vähän perässä.

Uudet johdot vaihdettu 29.6., ei mitään vaikutusta. Eihän antennijohdolla ole mitään virkaa tähän ongelmaan, koska tallennukset tulevat laajakaistan kautta puhelikaapelia pitkin. Toistan... Vain HD-TALLENNUKSET pätkivät ja pysähtelevät.

Koska vika oli ennen valokuituaikaa ja jatkuu edelleen tekniikan vaihduttua niin mulla ei tuu maalaisjärjellä ajateltuna mitään muuta vikaa mieleen kuin se, että digiboksi ei toimi jotenkin oikein. En muista milloin tuo tikipoksi on vaihdettu? Se on vaihdettu joskus silloin aikoinaan kun vanha poksiversio vaihdettiin veloituksetta tuohon pienempään N7700 boksiin.

Että silleen......
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Kyllä tuo nyt siltä vaikuttaa, että melkein vikailmoitus asiasta pitäisi tehdä ja tutkitaan asia. Kaistanpuutteelta tuo mukamas oireiltaan vaikuttaa. Onko missään välissä digiboksia käytetty wlanin kautta? Voihan tuossa boksissa olla jotain mystistä vikaakin, mutta en muista yhtäkään tapausta näin äkkiseltään jossa boksi olisi tehnyt pätkintää ainoastaan hd kanavien tallenteisiin. Yhden asian voit kokeilla vielä ja se on vähän kuin tehdasasetukset, mutta laite enemmänkin tarkistaa päivitykset ja yrittää niitä korjata. Paina digiboksin edessä olevaa virtanappia pohjaan, ota virtajohto irti. Odota hetki ja laita johto takaisin yhä painaen virtanappia pohjassa. Odota n. 3-4 sekuntia kun virtajohto paikallaan ja päästä irti. Seuraa ohjeita jotka tulee ruudulle normaalisti. Jos on muita laitteita esim. reititintä tai muuta vielä välissä tai datasähköä niin mainitse vielä näistä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Lisäilläänpä tähän vielä kun en huomannut teksteistä, että verkkokaapelia digiboksin ja modeemin välistä olisi vaihdettu niin pystytkö sen vielä tekemään jos noita johtoja vaan löytyy? Sen verran outo ongelma kuitenkin kyseessä. Boksi kyllä vaihdetaan jos ei mitään meinaa löytyä, mutta oireet viittaa tosiaan ihan muualle. Sanoit saavasi nopeustestistä myös lähes 100M? Sori et vaivaan nyt vähän vielä, mutta jos viitsit vielä modeeminkin kerran vielä resetoida napista takaa painamalla rst/reset nappia n. 15 sekuntia pohjassa virtojen ollessa päällä. Tuo 10 sekuntia kun pätkäisee on aika lähellä sitä kohtaa kun digiboksi tarkistaa yhteyden laadun ja sen mukaan skaalaa kuvanlaatua, tämähän on periaatteessa ominaista HD tallenteisiin joissa kuvanlaatu onkin parempi kuin normaalisti, mutta ei siitä isoa jämähdystä vaan normaalisti tule.
On Zyxelin modeemi resetoitu, ja modeemin ja digiboksin väliin vaihdoin uuden Elisan oman sinisillä liittimillä olevan verkkopiuhan joka on jäänyt jostain aiemmasta parin vuoden takaisesta laitteen vaihdosta. Nopeustestissä laajakaistasta tuli heti DNA -> Elisa vaihdon jälkeen muutaman päivän 87-89 megaa sisään, mutta nyt nopeutta tulee enää 66-67 megaa. Nopeus kyllä selkeesti riittää, mutta mihinkähän nyt on häipynyt parikymmentä megaa? WLan ei anna läppärille kuin noin 45 megaa. Kokeilin 2.4 GHz vaihtoa 5GHz, mutta WLan ei anna enempää ulos. Ja kyseessä on mittaus kun mitään muuta laitetta ei ole päällä.

Tänä aamuna oli kadonnut Nelonen Elisa Viihteen kanavapaikalta, "kanavaa ei pystytä näyttämään". Piti hakea digiboksista uudelleen automaattinen kaapelikanavahaku, että Nelonen löytyi takaisin. Elisa Viihteen kanavalistaan on myös ilmestynyt ihmeellisiä pimeitä kanavia nimeltään kuten "...." ja ",". Digiboksin ohjelmistopäivitys näyttää olevan ajantasalla. Netissä olen huomannut viime päivien aikana, että esim. sivun vaihto tai sivun lataus pysähtyy välillä hetkeksi pyörittämään "Odota" palloa... Aivan kuin yhteys pätkisi epäsäännöllisen säännöllisesti? Viihteen tallennuksissa myös tulee TV-ruutuun välillä pallot pyörimään ja näyttää latauksen prosenttiluvun kelausta nollasta sataan. Vaikeeta selittää näin kirjallisesti, mutta toivottavasti teksti on ymmärrettävää. :D

Myös DNA:n kaapelitelevisio vaihtui 29.6. Elisan kaapelitelevisioon. Vaihdon jälkeen television oma TV-opas (ohjelmakartta) ei päivity automaattisesti vaan näyttää tyhjiä ruutuja ennen kuin käyt sillä kanavalla fyysisesti mutkan. DNA:n aikaan näin ei tarvinnut tehdä vaan kun avasit television TV-oppaan niin kaikkien kaapelikanavien ohjelmat näkyivät kartassa suoraan.
Otin varsin kahdella eri testerillä nopeudet läppärille. Lauantai 9.7. kello 20:50... Ethernet 72.59 ja 68.00 ja WLan 48.14 ja 46.60

Osallistu keskusteluun