Kysymys

Tekstitys Elisa viihteen digiboxitallennuksissa

  • 6 marraskuu 2016
  • 3 kommenttia
  • 332 katselukerrat

  • Uusi OmaYhteisön jäsen
  • 6 kommenttia
Jos katson Elisa Viihteestä tv:tä suorana, tekstityksen voi valita painamalla OK ja sieltä hakien. Ei se ihan kätevää ole niinkään, mutta sentään toimii. Mutta jos katson samaa ohjelmaa tallennuksista, niin eipä enää toimikaan. Tekstitysvalintaa ei löydy mistään. Usein katson suomalaisiakin sarjoja suomenkielisin tekstein, kun lapset yrittävät alkaa nukkumaan. Missä mättää?

3 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Tätä samaa ihmettelee moni muutkin. Kyseessä on tuon Netgem 7700 purkin ominaisuus.

Et siis ole ongelmasi kanssa yksin. Tallenteista poistetaan ylimääräiset DVB -tekstit ja monikanavaäänet. Syytä tähän ei kukaan ole suostunut kertomaan. Oletettavasti ovat ELISAlla sen verran v-mäisiä, että ovat lainanneet Soneralta sloganin 'Koska mä voin', ja haluavat näyttää kaapin paikan asiakkailleen. On huomioitavaa, että ainoastaan tuon ko. boksin omaavien tallenteisin tehdään nämä muutokset. Palstan viestien mukaan boksi kyllä pystyy toistamaan, jos sinulla on ollut aiemmin jokin muu boksi ja olet tehnyt tallennuksia. Kyse ei siis ole siitä, etteikö boksi pystyisi toistamaan monikanavaääntä tai valinnaisia DVB -tekstityksiä.

Kysehän on myös erityisryhmien palvelusta. YLE lähettää kuulovammaisia varten suomenkielisiä ohjelmia tekstitettynä suomeksi, mutta tällä ko. purkilla tehdyissä tallenteissa niitä ei voi valita. Yleensä tämä "ominaisuus" tulee esiin käyttäjän sitä kaivatessa. Myyntitilanteessa sen kertominen taitaa aina "unohtua". Lisäksi tästä haitasta kärsivät esim. kieltä opiskelevat, jotka eivät voi valita ohjelmassa mahdollisesti olevaa valinnaista selostuskieltä.

ELISAan ovat olleet asian tiimoilta yhteydessä Kuurojen liitto ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto, mutta kummallekin on annettu sitä samaa kylmää kättä, kuin meille maksaville asiakkaillekin. Tarjolla on kuulemma vaihtoehtoja, joissa tuo tekstitysvalinta toimii, mutta tätä uutta boksia myydään eikä tästä puutteelisesta "ominaisuudesta" taideta paljoa ääntä pitää.

V.A. Koskenniemi runoili 'Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin,...". Tämän ongelman kanssa et toki ole yksin, mutta sillähän ei ole palveluntuottajalle mitään merkitystä.
Kiitoksia kattavasta vastauksesta! Piti oikein vielä tarkistaa, että eihän kyseessä ole vain käyttöliittymäkäpy. Mutta kun katson samaa tallennusta iPadilla, niin joko sama käyttöliittymäkäpy on sielläkin (tekstitysvalintoja ei näy missään), tai mitä todennäköisimmin ne tekstitykset on vain hävitetty.

Mietin tuossa joku päivä muutenkin, että mihin minä oikeastaan digiboxia tänä päivänä tarvitsen kun Netflix, HBO ja Yle Areena näkyvät Playstationinkin kautta. Kunhan määräaikainen Elisa Viihde -soppari loppuu, niin enpä taida tarvita sitä enää mihinkään.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Kokeilin yhdellä kotimaisen lastenohjelman tallennuksella jonka olin tehnyt vuonna 2012,niin siihen sai laitettua teksityksen niinkuin V12 tuossa aikaisemmin kirjoitti.Uusiin ei saa millään konstilla!

Osallistu keskusteluun