Kysymys

Elisaviihteen SURKEA kuvanlaatu

  • 24 huhtikuu 2016
  • 38 kommenttia
  • 8045 katselukerrat

Elisa otti käyttöön html5 pohjaisen soittimen muutama kuukausi sitten. Tämän jälkeen kuvanlaatu tietokoneelta tallenteita katsottaessa meni surkeaksi.

Olen yksityisviesteillä saanut palstan ylläpidosta erilaisia "ratkaisuehdotuksia" miten ongelman saattaisi saada korjattua. Nyt kun taas on kuukausi vierähtänyt ilman muutoksia ajattelin, josko joku noheva palstalainen osaisi tässä auttaa?

Ohessa lyhyt ja epätäydellinen lista siitä mitä on yritetty tehdä ja tarjottu ratkaisuksi.

Tuen ohjeet:
Alunalkaen jatkuvasti epäiltiin laitteiston riittämättömyyttä tallenteiden katsomiseen - Tämä lienee torpattu, koska kyseessä koneet joissa prossuina I7 3940XM sekä huippuluokan näytönohjaimet (ATI Firepro 6000/Nvidia Quadro K5000), muistia molemmissa takuulla riittävästi. Koneet eivät kuormitu edes sen vertaa että lämpötilaohjattu tuuletin käynnistyisi.

On vaihdettu selainta ohjeiden mukaisesti chromeen seka operaan - ei vaikutusta, päinvastoin äänenlaatu heikkeni chromella.

Omat toimet:
Vaihdettu näytönohjaimien ajureita useamman kerran.
Koitettu eri selaimia IE11, Chrome, Opera, Firefox.
Asennettu toinen kone uudelleen win10 alustalle ja koitettu Edgeä.
Lukematon määrä muuta ihmettelyä ilman toivottua tulosta.

Samalla kun Elisaviihteen kuvanlaatu pysyy surkeana, muiden palvelujen kuvanlaatu / ääni on kuitenkin aivan loistava. Voin laittaa 3 ruutuun yhtäaikaa eri toimijoiden kuvaa pyörimään (Youtube 4k, watson, Yle, ruutu+, netflix) ilman mitään ongelmia.
Sama ongelma kuvanlaadussa näkyy myös parissa muussakin koneessa joissa win7/win10. Ongelma ei tietenkään näy yhtä selvästi jos kuvaa katsellaan alle 24" näytöltä ja korostuu katsottaessa 30"+.

Olisiko joku ystävällinen ja ottaisi tästä kopin nyt palstan puolelta ja jos jollain palstalaisella on ollut samansuuntaisia ongelmia niin löytyikö niihin ratkaisua. Omat konstit alkaa olemaan käytetty 😞.

NittiBikkari

38 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Mä laitoin tästä ongelmasta eteenpäin kyselyä, toivottavasti saadaan piakkoin vastausta että mikä olisi syynä ja mitä tehtävissä. 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Jonkinlaista vastausta asiaan liittyen nyt saatu eli todennäköisesti ei ole mitään tehtävissä laadun suhteen. Ns. paras laatu on käytössä oletuksena jos tallenne toimii oikein ja on nettiriippuvainen enemmän kuin laitteistoriippuvainen asia.

Mitä voi esim. Chromella vielä tarkistaa kun katsoo tallennetta niin minkä laatuista videota player saa:
View -> Developer -> Developer Tools -> Network tab. Tuolla näkyy minkä kokoisia paketteja verkossa liikkuu. Parhaimmilla laaduilla pitäisi näkyä seuraavan kokoisia paketteja:
- HD tallenne n. 2.5-3.0MB
- SD laadun tallenne n. 750-950KB
Jos näissä on selviä poikkeavuuksia niin voidaan erikseen vikailmoitus tehdä kyseisestä tallenteesta tai tallenteista, mutta jos yleisesti pysytään noissa arvoissa ei nykyiseen laatuun ole tulossa muutosta.
Moi,

Kokeilin nyt vielä chromella... useampaa eri tallennetta.

Ohessa ruutukaappaus.NittiBikkari
Testattu nyt myös Elisan ja Soneran 4G yhteydellä.

Molemmat yhteydet siirtävät nopeustestin mukaan yli 50 megaa katsottaessa elisaviihdettä samalla.

Ei vaikutusta kuvanlaatuun.

Tämä lähinnä sen takia ettei tarvitse seuraavaksi ihmetellä vikaa VDSL 2+ yhteydessä.

NittiBikkari
Moi,

Huomasin nyt vasta että tuossa ruutukaappauksessa oli vain audio palasia.

Tässä uusi parempi ruutukaappaus aiheesta. Videopalaset keskimäärin noin 200KB toki osa sitä 900KB luokkaa.=)

NittiBikkari
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tuossa yllä tosiaan sanottiinkin että:
- HD tallenne n. 2.5-3.0MB
- SD laadun tallenne n. 750-950KB
Jos näissä on selviä poikkeavuuksia niin voidaan erikseen vikailmoitus tehdä kyseisestä tallenteesta tai tallenteista. Vikaria varten voit laittaa yksäriä: http://elisa.fi/palstatiimi
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Tuossa yllä tosiaan sanottiinkin että:
- HD tallenne n. 2.5-3.0MB
- SD laadun tallenne n. 750-950KB
Jos näissä on selviä poikkeavuuksia niin voidaan erikseen vikailmoitus tehdä kyseisestä tallenteesta tai tallenteista. Vikaria varten voit laittaa yksäriä: http://elisa.fi/palstatiimi


No tuollaisilla ei voi kovin kunnollista kuvaa odottaakaan käytetyllä pakkausmenetelmällä.
Moi,

Jatkoin tesmailua myös HD materiaalilla.

Käytössä useampia koneita, VDSL2+ yhteys ja kahden eri toimittajan 4G yhteydet.

Videoiden bitrate alkaa joka koneella sieltä 2Mb/s luokasta mutta laskee nopeasti aina 200kb/s tasolle asti. Tämä tapahtuu riippumatta selaimesta, käytetystä laitteesta tai käyttöjärjestelmästä.
Samoin latency kasvaa alkuperäisestä 10-15 ms aina 700ms asti.

Käytössä WinXP, Win7 ja Win10.
Edge, IE11, IE10, IE9, Chrome, Firefox...

Kaikkien käytettyjen laitteiden resurssit riittävät 4k materiaalin toistoon Youtubesta ilman ongelmia.

Ymmärrän tarpeen saada kaikille toimiva yksinkertainen toistoratkaisu. Kyselyjä pätkimisestä ja vlc toimivuudesta varmasti tuli väsymykseen asti. Throttlingin avulla näitä varmasti tulee vähemmän nyt, tosin kuvanlaadun kustannuksella.

Olisiko mitenkään mahdollista laittaa se vanha VLC pohjainen toisto vaikka toiseen saittiin niille jotka haluaisivat sitä käyttää, kun tästä HTML5 pohjaisesta ei vaan tunnu tulevan mitään?

Minulle olisi kelvannut ihan SD laatu jos laatu sellaisena pysyisi, HD tietty olis kiva =)

Ohessa ruutukaappaus HD laadusta koneella. (200kb/s)NittiBikkari
Edelliseen viestiini tuli epähuomiossa virhe. Tuo vanha XP kone ei kykene 4k materiaalin toistoon.

Mutta vanhalla vlc soittimella se jaksoi HD materiaalia pyörittää.

Nykyisellä html5 pohjaisella ratkaisulla se ei oikein jaksa edes SD materiaalia ennenkuin bitrate sopivasti huononee =)

NB
Moi,

Soittelin silloin noin 2vko sitten myös puhelinpalveluun, josta luvattiin, että homma tulee kuntoon.

Nyt on taas 2vko mennyt. Ei muutosta.

Hiukan alkaa väsyttämään... Tuleekohan tähän joku tolkku joskus?
Vai onko kysymyksessä tilanne, jossa palvelu toimii kuten on haluttukin ja olen vain "turhan tarkka" kun en hyväksy 80-luvun VHS tarkkuutta?

NB
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Vilkaisin tiedoistasi, että kyselyä oli tosiaan pistetty asiasta. Voi olla että asiassa kestää jos on vielä jatkokysytty ylemmältä tasolta. Odotellaan tätä vielä ja jos ei meinaa kuulua vaikka nyt n. viikon-parin sisälläkään niin voit kirjoittaa tänne niin me voidaan asiasta kysyä erikseen. Jos haluat hyvän veikkauksen tilanteeseen niin tilanne on sellainen kuin "halutaan" tällä hetkellä. Pakkaustekniikkaa pitäisi todennäköisesti muuttaa, jotta saisi tallenteisiin tarkemman kuvan jossa vaatimukset samat vähintään kuin ennen. Nythän vaatimukset on hiukan alemmat ja se on sitten laadusta pois, mutta mobiilissa toimii ok. Itsekin kyllä toivoisin, että saataisiin tallenteisiin parhaaksi kuvanlaaduksi ainakin sama mitä oli ennen. Veikkaan että jossakin välissä tapahtuu, mutta aikataulu auki.
Moi, kiitokset vastauksesta Urhokas.

Tuo pakkauksen muutos on varmasti mobiilikäyttäjien mieleen. Aikaisemmin Elisa Viihde vaati noin 3Mbs vakaan yhteyden toimiakseen nykimättä. Nykyinen throttle varmaankin estää kuvan nykimisen huonommassakin verkossa, tosin kuvanlaadun kustannuksella. Samoin datamäärät yleisesti ja 3G/4G verkon kuormituksen väheneminen on Elisan verkkopuolen mieleen. Samoin asiakaspalvelu on varmasti mielissään kun yhteydenotot vähenevät.

Se mikä meni pieleen on se että myös kiinteän verkon käyttäjät joutuvat nyt katsomaan katselukelvotonta kuvaa. Koitin jo heti alkuun viesteissäni korostaa sitä, että yhtä ja yleistä kaikilla alustoilla ja tilanteissa toimivaa ratkaisua ei vaan ole olemassa.

Jotta viestini ei menisi yksinomaan narinaksi ehdotan muutamia mielestäni toimivia korjauksia ongelmaan:

1) Laittakaa vanha VLC-pohjainen järjestelmä pystyyn toiseen osoitteeseen. Näin ne jotka haluavat käyttää parempaa kuvanlaatua voisivat niin tehdä, esimerkiksi kiinteiden yhteyksien takana. Lisäksi käyttäjät voisivat valita joskus nykivän hyvälaatuisen kuvan ja 80-luvun VHS materiaalin väliltä oman mielensä mukaan. Jos on pelko siitä, että mobiiliverkon kuormitus kasvaa liikaa, on kaiketi verkkoteknisesti kohtuu yksinkertainen estää palvelun käyttö mobiiliyhteyden takaa. Tällöin edes dedikoidun kiinteän laajakaistan käyttäjät voisivat katsoa parempilaatuista kuvaa.

2) Lisätkää käyttäjätili / soitin asetuksiin mahdollisuus vaikuttaa throttlingiin. Tällä hetkellä esimerkiksi no throttling valintaa ei voi tehdä eikä soitinta voi lukita esim tuohon 1mbs streamiin. Muutenkaan käyttäjän asetukset eivät vaikuta muuta kuin kuvanlaatua huonontavasti. Bitrate tippuu aina huonoinpaan mahdolliseen ja vain harvoin soitin osaa korjata takaisin alkuperäiselle lähtötasolle.

3) Parantaa logiikkaa jolla soittimen bitratea huononnetaan ja erityisesti että järjestelmä osaa palata takaisin parempaan kuvanlaatuun kun yhteysnopeus sen mahdollistaa. Tällä hetkellä se tuntuu toimivan vain yhteensuuntaan?

4) Puskuroinnin kasvattaminen. Soitin voisi puskuroida automaattisesti paljon suuremman määrän dataa joka varmaankin estäisi bitraten huononemiset ensimmäisestä nykäisystä verkossa.

Mielellään näkisin kaikki ylläolevat muutokset toteutettuna, mutta jo yksikin varmasti korjaisi tilannetta merkittävästi.


Terveisin,

NB
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tuohon jonkinlainen vastaus tuli, mutta joudun sen vielä tarkistuttamaan kun siinä ei puhuttu paljoakaan tästä uudesta tekniikasta jonka mukana muutos tullut selvästi (mielestäni). Vein samalla ehdotuksesi jo eteenpäin myös.
Käyttäjätaso 4
Jos haluat kokeilla VLCllä, niin pitäisi onnistua Chromen lisäosalla: https://asmand.wordpress.com/elisa-viihde/
Itse kyllästynyt tuohon surkeaan kuvanlaatuun myöskin ja kokeilin tuota asmandosin lisäosaa ja toimii. Kuvanlaatu on kuin sen pitääkin olla. HTML5 katsoessa kuvanlaatu "pumppaa" huonosta vielä huonompaan vaikka ei pitäisi yhteysnopeudesta olla kiinni. Netflix toimii ongelmitta kuvanlaadun suhteen. Onko Elisalla joku ylimääräinen viritys käytössä kaistamäärän pienentämiseksi?

MK
+1 surkeaan kuvanlaatuun.

Ennen olen käyttänyt iPad -> Apple TV yhdistelmä, joka tuotaa ihan käyttökelpoinen kuvanlaatua. Kuitenkin just sain uusi tietokone ja halusin käyttää sitä sen sijaan.

Selkeasti vika on soittimessa kun mobiililaite + wifi + Apple tv voittaa tietokone + ethernet :D

Myös olen kokenut että kuvanlaatu on hetkeksi hyvä ihan alussa, ennen kuin jotain soittimessa pilaa sitä. Eikä kuvalaatu ikinä parane jos on kerran ollut huonompi.

Suosittelisin asetuksia soittimeen eikä vlc takasin. Pitäisin pystyä pakottaa sitä toistaa tietty resoluutio niin kuin YouTubessa. Ai nii, 4k kuva toistuu loistavasti sekä YouTubesta että Netflixista...

Laatu sen kuin huononee vaan. Elämme kuitenkin jo vuotta 2016. Eikö tätä saada kuntoon?
Hei
Ostin vuokraamosta Divergent outolintu elokuvan jonka kanssa on suuria ongelmia.

Mozillalla katselu ei onnistu ollenkaan. Antaa tälläisen ilmoituksenMicrosoft edgelläkään ei toiminut mutta eri virheilmoitusLatasin vielä chromen millä alkoi pyöriä mutta nyt tunnin elokuvaa katsottua hirveällä laadulla oli pakko keskeyttää ja tulla kysymään täältä apua, missä vika?

Speedtestin sivuilla latausnopeudeksi saan 31.05 mbps, lähetys 21.70 ja ping 17 ms. Pitäisi näillä nopeuksilla toimia paremmin kuin hyvin.
Vuokrausta ennen kokeilin vielä elisan testivideota joka pyörikin täydellä laadulla.

Luin ennen vuokrausta kommenteja joissa monissa haukuttiin videoiden laatua mutta elisan pitkäaikaisena asiakkaana päätin silti itse kokeilla ja täytyy sanoa että myös minä olen pettynyt...
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Testasin juuri Chromella ja hyvin näytti toimivan. Oletko testannut Chromella seuraavaa:

1. Asentanut selaimen uudelleen ?
2. Poistanut kaikki selainpalkit ja lisäosat ?
3. Palauttanut selaimen tehdasasetuksille?

Kokeile noita Chromella, lisää vaikkapa asiakasnumerosi palstaprofiiliin ja kuittaa tähän niin laitan uuden leffalipun millä pääset kokeilemaan.
Liittyy jotenkin puskurointiin. Useasti kun kelailee niin ei enään puskuroi vaikka 100 meganen yhteys. Poistut tallenteesta ja alat katsomaan uudestaan niin puskurointi pelaa jälleen.
Ongelmia myös täällä. Kuvanlaatu vaihtelee valtavasti ja jossain vaiheessa se vain lopettaa toistamisen eikä siitä pääse kelaamalla eroon. Puskurointi ei tunnu toimivan kuin näennäisesti. Missä vika?

Firefox 49.0.1, VLC Web Plugin 2.2.4.0, Elisa Viihde 100/5M ja hyvä kone.
Käyttäjätaso 3
Liittyy jotenkin puskurointiin. Useasti kun kelailee niin ei enään puskuroi vaikka 100 meganen yhteys. Poistut tallenteesta ja alat katsomaan uudestaan niin puskurointi pelaa jälleen.
Siltähän tuo vaikuttaa, kun seuraa tehtävienhallinnasta verkosta ladattavan datan määrää. Alussa dataa tulee isoina purskeina vähintään 20Mbps nopeudella ja kun puskurit täyttyvät, datapiikit alenevat alle 10 megan (HD-tallennus). Jos sitten vähän hyppii eteenpäin ohi jo puskuroidun pätkän niin kuvanlaatu romahtaa, eikä palaudu enää koskaan paremmaksi ja datapiikit ovat vain 2 megan luokkaa.

Pause, paluu ja uudelleen aloitus (systeemi muistaa katselukohdan) palauttaa yleensä hyvän kuvanlaadun. Myös jos malttaa hyppiä eteenpäin varovasti harvakseltaan niin, ettei koskaan ohita aikajanalla jo valmiiksi puskuroitua loppukohtaa, niin kuva saattaa pysyä hyvänä pitempäänkin. Ennen uutta hyppyä on vaan varmistettava aikajanalta, että puskuria riittää.

Tämähän ei liene Elisan vika, koska älyhän lienee tässä tapauksessa selaimessa (itselläni puhdas Chrome ilman mitään virityksiä, muu surffailu Firefoxilla) mutta ongelma onkin se, että millään selaimella ei näköjään pysty katselemaan tallenteita hyvällä kuvanlaadulla.

Tai ehkä pystyisi, jos malttaisi olla koskematta mihinkään katselun aikana. En vaan ole koskaan jaksanut kokeilla, pysyisikö kuva hyvänä koko leffan ajan, kun pitää välillä käyttää pausea tai hyppiä mainosten yli. Siksi katsonkin tallenteet mieluummin boksi kautta (N7700). Siinäkin tosin pausen käyttö aiheuttaa (jo muualla raportoituja) nykimis- ja hyppimisongelmia toistoa jatkettaessa. On se vaan näköjään vaikeaa toteuttaa datan puskurointi kunnolla... kaikki pitäis päästä koodaamaan itse, että tulisi toimivaa...
Käyttäjätaso 1
Ongelmaan oli eviihde ratkaisuna. Mutta se on nyt lakannut tässä kuussa toimimasta.
Eviihteellä sai koko ohjelman ensin omalle koneella ja sitten sitä pystyi katsomaan ilman nettiyhteyttä täydellä tarkkuudella ilman minkäänlaista ongelmaa.

Itse tulen jo periaatteenkin vuoksi lopettamaan Elisaviihteen, mikäli eivät korjausta halua/osaa tehdä.
Palveluita on paljon muitakin.
Jep. Mikä siinä on, kun suomalaiset firmat ei osaa tehdä videokuvaa internettiin? Tuntuu siltä että venäläiset piraattistreamitkin toimii paljon paremmalla kuvanlaadulla, kun nämä elisa viihteet sun muut. Ei niin että niitä piraattistreameja katselisin, mutta...
Ongelmaan oli eviihde ratkaisuna. Mutta se on nyt lakannut tässä kuussa toimimasta.
Eviihteellä sai koko ohjelman ensin omalle koneella ja sitten sitä pystyi katsomaan ilman nettiyhteyttä täydellä tarkkuudella ilman minkäänlaista ongelmaa.


eviihde ainakin mulla toimii vieläkin, Chrome vaan aina herjaa kehittäjätilassa olevien selaimen lisäosien poistamisesta käytöstä ja vahingossa tulin klikanneenksi OK kun piti klikata "peruuta", eViihde hävisi. Lisäosien asetuksista sen sai uudestaan päälle, latailen tässä nyt .ts-streamia Viihteen tallenteista, katotaan miten VLC sitä käsittelee kunhan valmistuu...

[Muokkaus tunnin päästä]: Tuntuu toimivan, yhistelmänä uusin mäkkiOS, uusin Chrome + eViihde ja uusin VLC (2.2.4), audiosynkka ok, tekstityksiä tai muita ääniraitoja nyt ei tätä kattoessa pysty kokeilemaan.

Osallistu keskusteluun