Vastattu

Kotiboksi VMG3326

  • 23 kesäkuu 2013
  • 33 kommenttia
  • 47376 katselukerrat

  • Kyselyiässä
  • 20 kommenttia
Saunalahti tarjoaa huoneistokaistan mukana uutta päätelaitetta: Kotiboksi VMG3326

Uudesta modeemista on kerrottu seuraavaa:

Nopealla langattomalla verkolla varustettu VDSL2 ja ADSL2+ sekä 1Gbit Ethernet WAN yhteensopiva laajakaistamodeemi. Mahdollisuus myös 3G varayhteyden käyttöönottamiseksi. Laite toimitetaan suomenkielisellä pikaoppaalla. Laite soveltuu VDSL2, ADSL2 sekä Ethernet yhteyden käyttämiseen ja jakamiseen kotiverkossa.

Ominaisuudet: 
* VDSL2 ja ADSL2+ yhteensopiva modeemi 
* 1 x dedikoitu Gigabit Ethernet WAN portti (Ethernet reititys)
* 802.11b/g/n yhteensopiva langaton tukiasema (2x2, 300Mbps) 
* 4 x LAN Ethernet portteja (1000Mbps) 
* 2 x USB liitintä printterille, tiedostojen jakoon ja 3G tikuille (rajallinen tuki)
* WPS toiminto
* Ajastettava WLAN päälläolo 
* IGMP v1, v2 tuki
* UPnP tuki
* DLNA media server
* Tilallinen palomuuri
* Etähallittava, ohjelmistopäivitykset tapahtuvat automaattisesti

Pakkkauksen sisältö: 
* Päätelaite 
* Muuntaja 
* Puhelinkaapeli (RJ-11) 1,5m
* Verkkokaapeli (RJ-45) 
* Pistoke (3pin -> RJ-11) 
* Suomenkielinen pikaopas

Onko kellään kokemusta tai lisätietoja tästä uutuudesta? Onkohan tämäkin joku ZyXEL?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Rapsi 29 huhtikuu 2014, 11:02

Lisätietoa: VMG on käytännössä sama kuin P2812 mutta ilman VOIP-portteja. Eli 3G-tuki löytyy, ja kyseinen seikka onkin korjattu nyt tukisivulle. Tuo 3 RJ11-portin tieto onkin jo aikaisemmin lisäilty.
Katso alkuperäinen viesti

33 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kokemusta ei pahemmin löydy laitteen kanssa "leikkimisestä". ZyXEL on ja mitä vähän olen tutkaillut niin muistuttaa paljon P-2812:sta. On saman näköinenkin. 🙂
Mulle tuli juuri tämä uusi modeemi vanhan tilalle. 24mb yhteys pitäisi olla ja maksimi nopeus nyt on noin 2mb/s. Vanhalla boxilla tulee n 16mb/s. Lisäksi wlan yhteys on tosi huono; 3 tolppaa viidestä, kun vanhalla boxilla oli täydet. Etäisyys on noin 4 metriä...
Käyttäjätaso 7
Olisko kellään sellasta ihan aikuisten oikeaa tietoa siitä, miten tää eroaa P-2812:sta?
Ihan vaikka sieltä Ellun työntekijöiden keskuudesta, te kun kuitenkin tätäkin lootaa kaupittelette.
(Joo, ei missään nimessä kannata listata laitteiden eroja missään selkeesti, sittenhän asiakkaat voisivat jopa alkaa pyytelemään tarpeitaan vastaavia laitteita! Mielummin ollaan vaan ihan hiljaa kun uusi malli tulee jakeluun...
Käyttäjätaso 5
Käsittääkseni niissä ei ole muuta eroa kuin puhelinporttien puuttuminen VMG:stä. 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Raiveri kirjoitti:
Käsittääkseni niissä ei ole muuta eroa kuin puhelinporttien puuttuminen VMG:stä. 

Entäs mobiiliverkkotuki?
Käyttäjätaso 5
Tällä hetkellä tietojemme mukaan pitäisi olla identtiset. Tietysti tulevista ohjelmistopäivityksistä ei vielä voi sanoa, joten tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

/EDIT: siis jos ymmärsin oikein, että tarkoitit 3G-USB-tikkujen tukea.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Raiveri kirjoitti:
Tällä hetkellä tietojemme mukaan pitäisi olla identtiset. Tietysti tulevista ohjelmistopäivityksistä ei vielä voi sanoa, joten tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

/EDIT: siis jos ymmärsin oikein, että tarkoitit 3G-USB-tikkujen tukea.

Juu sitäkin ja ylipäätään USB-liitäntään kytkettävien mokkuloiden tukea. Ohjesivuilla P-2812:n kohdalla on maininta 3G-tuesta , mutta VMG3326:n osalta ei kerrota asiasta mitään. Siis täällä

http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/77/

http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/25/

Siis puuttuuko VMG3326:sta 3G-tuki vai onko vain ohjeet puutteelliset? Jos jälkimmäisestä on kyse , niin korjatkaapa sitten pikaisesti.
Käyttäjätaso 5
Kiitos huomautuksesta. Joko meidän sisäinen tieto on väärin tai ulkoisilta sivuilta puuttuu tietoa. Huomasin myös, että VMG:n ohjesivulla väitetään laitteessa olevan kolme kappaletta RJ11:sia vaikka niitä on vain se yksi, koska mainitsemani phone-portit puuttuvat. Pistänpä tästä korjausta menemään.
Käyttäjätaso 7
Eiköhän se käsitys siitä lähde paranemaan.

2 vuotta laite- ja softakehitystä ja lopputuloksena on teknisesti sama tuote, joka on onnistuttu tekemään markan halvemmalla, kun on jätetty 2 porttia pois, joiden käytön Ellu torppasi pari vuotta sitten poistamalla nettipuhelimen valikoimistaan. Ehkä sitten 5G-verkkojen jälkeen nettipuhelin voidaan tuoda takaisin, kun kaikki puhe kulkee IP:n päällä, eikä siitä enää voi veloittaa niin kuin nykyään?

Vuonna 1999 IEEE speksasi wlan käyttöön 5 GHZ:n taajuudet. Nyt 15 vuotta myöhemmin lähes jokaisessa kerrostaloasunnossa on käytössä oma wlan-verkko, koska operaattorille on tuottavampaa myydä jokaiselle asunnolle oma liittymä, sen sijaan, että taloyhtiöllä olisi yhteinen wlan-verkko. Jos kyseessä oleva operaattori on Elisa eli taloon on vedetty Elisan kuitu, jolloin asukkailla on nopea ja toimiva yhteys aina asunnon omaan wlan-reitittimeen asti, asukkaat on totutettu käyttämään Elisan tarjoamia reitittimiä. Tämä siksi, että etähallittavilla lootilla on helpompi selvittää vikatilanteita ja aspa tuntee laitteet paremmin kuin muut purkit tällä planeetalla.

Tähän onnelliseen yhtälöön tulee särö vasta sitten kun operaattori suuntaa 99%:ia kehityksestään etsimällä vain entistä halvempia ratkaisuja laadusta välittämättä. Kun kerrostalossa on esim. 50 erillistä wlan-verkkoa ja Elisan purkit tarjoavat käyttöön vain 2,4GHz:n alueen, taajuudet ruuhkautuu ja radiomelu laskee palveluntason wlanin osalta onnettomaksi. Tavallisessa neljän huoneen kerrostaloasunnossa nykyisillä mobiililaitteilla ei enää saa kunnollista wlan-yhteyttä aikaiseksi. Jos Elisa ei ole ymmärtänyt tilannetta tai halua parantaa sitä tarjoamalla purkkeja, jotka hanskaavat 5GHz:n taajuudet, niin tarvitsee sitten kai itse tehdä jotaan tilanteella. 5GHz:iä kun ratkaisee ongelman halvalla ja helposti, tekniikka on ollut käytössä vuosikausia, kanavamäärä kasvaa ja seinät vaimentavat kuuluvuutta enemmän.

Ohessa kuva, joka kuvaa omaa tilannettamme:

kuvaava

Tilanne muuttuu koko ajan, kun kaikissa purkeissa on automaattikanava päällä.

Sitten seuraakin kysymys, johon Zyxelin sielunelämää tuntevat voisivat vastata:

Kuinka usein zyxelin purkit haistelevat tuota automaattikanavaa uudelleen?

Meillä on ongelmana se, että jos purkki ottaa korkean taajuuden, ei kantama riitä koko kämppään terassista puhumattakaan ja jos valitsen itse kanavan, se voi olla kovasti ruuhkainen vähän ajan kuluttua. DLNA-striimaus läppäriltä viihdepurkkiin onnistui, kun vaihdoin kanavaa aiemmin hiljaisimmalta 2:lta 1:ksi.

Uusi haaste täällä suamenmaassa on nyt hd-ohjelmien striimaus, joka yllättää kaikki kuten talvi VR:n tai sateet Talvivaaran. Jotaan tarttis tehä, eihän tämä ole ollut tiedossa kuin vasta vuosikymmenen.

Joudun myöntämään, että olen ollut hieman laiska tilanteen analysoinnissa, mutta nyt olen tajunnut, että Ellun omien purkkien käytössä roikkumisen hyöty oli lähinnä silloin kun roikuttiin POTS-langan varassa ja ongelmia oli vähän väliä. Nyt kun kuitu tulee talojakamoon ja siitä jatketaan ethernetillä, ei langallisessa yhteydessä ole ollut ongelmia juuri lainkaan. Eli pitänee uskaltaa korvata ellun purkki paremmalla tai ainakin laittaa toinen oma purkki 5GHz:n taajuuksille sähkölämmitystä suorittamaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Laitteista riippu miten tuo automaattikanavan vaihto toimii. Ne purkit, mitä itse käytellyt eivät koskaan vaihtaneet itse taajuuksia, tosin kanavat eivät olleet aivan jumissa, mutta kuitenkin liikennettä oli. Siinä ne möllöttivät aina monesti ruuhkaismilla oletuskanavilla, vaikka vieressä olisi ollut aivan tyhjää. Siksi valitsenkin aina kiinteästi tuon kanavan.

Kanavien 1-13 välillä on todella pieni taajuusero! Eli se ei aivan kamalasti pysty kuuluvuuteen itsekseen vaikuttaa. Mutta jokin toinen samaa taajuutta käyttäjä/härveli, wlan-yhteys, mikroaaltouuni tms. voi sitä pienentää.

Kanavat menevät niin päällekkein, että vain kanavat 1, 6, ja 11 eivät häiritse lainkaan toisiaan. Vierekkäiset kanavat esim: 1 ja 2 ovat niin päällekkäin, että häiritsevät paljon. Jos kanavat voivat mennä ihan hieman päällekkäin voidaan Suomessa käyttää kanavia 1, 5, 9 ja 13. Vaan sitten on nämä N-luokan 300 megan nopeuksiset purkit jotka vievät esim kanavat 1 + 5.

5 GHz:n taajuus vaimenee kaikkien esteiden johdosta tosi helpolla. 2,4 GHz kuuluu seinien läpi paljon paremmin. Eli myös naapurien kanavat vaimenevat nopsaan, jos vain oma wlan tukiasema kantaa omille laitteille kuitenkin.
Käyttäjätaso 7
Taidan siis jatkossakin pitää kanava-automatiikan P-2812:sta pois päältä. Siinä kun on sekin ongelma, et jos se sattuu nappaamaan korkean taajuuden, niin ei vaan yhteen huoneeseen kuulu; taajuuseroa voi pitää pienenä, mut sattuu kuiteski olee riittävä.

Ottaen huomioon, et esim. Apple otti laitteissaan käyttöön 5GHz:n taajuudet vuonna 2007, kuvittelin, että seuraavaan Ellun tarjoamaan reitittimeen tämäkin antiikkinen ominaisuus vihdoinkin saataisiin. Taitaa olla niin, että niin kauan kun perusominaisuuksien pois jättämisellä säästää yhdenkin sentin, ei parempaa tarjolle tule.

Edelleenkin olen sitä mieltä, Että ellun pitäisi tarjota rahaa vastaan kalliimpia heidän etähallitsemia laitteita. Näin asiakas voisi valita karvalakkimallin ja mersun väliltä saaden kuitenkin molempiin vakuuden toimivuudesta ja ongelmien selvitysmahdollisuuksista. Nyt sitten ite lopetan seuraavan Ellun purkin odottelun ja alan odotella uutta AirportExpressiä... Edellisen kerran Express tuli vuoden Extremen jälkeen eli kesällä vois tulla Expressistä ac-versio...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
toke kirjoitti:
 

Edelleenkin olen sitä mieltä, Että ellun pitäisi tarjota rahaa vastaan kalliimpia heidän etähallitsemia laitteita. Näin asiakas voisi valita karvalakkimallin ja mersun väliltä saaden kuitenkin molempiin vakuuden toimivuudesta ja ongelmien selvitysmahdollisuuksista. 

Juu, liian usein pitää käyttäjän itse ostaa se parempi laite, kun nuo Ellun tarjoamat on niitä rampautettuja (=ominaisuuksista karsittu olemassa olevia pois) kaikkein halvimpia.

Miksei nuo voisi olla ne 'alkaen hinnoitellut' ja pari euroa lisää, jos haluat sen "Mersun" "Ladan" tilalle, mutta et kuitenkaan haluaisi itse lähteä kauppaan sen vuoksi.

No itse olen käynyt ostoksilla ja korvannut mm. tuon modeemin. Digiboksinkin olisin korvannut, vaan kun se ei onnistu lainkaan niin yksinkertaisesti.
Käyttäjätaso 7
Semmonen ominaisuus tästä uudesta zyxelin purkista kiinnostaisi, että onkohan siinä samat prossatehot kuin P-2812:ssa?

P-2812:ssa kun on sellainen hilpeä ominaisuus, että vaikka Ellu on tarjonnut sitä 100M-liittymiin jo parin vuoden ajan, niin purkki ei jaksa reitittää dataa 100Mbit/s-nopeudella.

Onkohan uus purkki yhtä tehoton nuhapumppu?
Käyttäjätaso 7
Seuraavaks pitäs varmaan laittaa lukijoille äänestys, että kenen mielestä vastaamattomuus tähän kysymykseen johtuu:
a) siitä, että alitehoisen purkin kauppaaminen vuosikausia hävettää
b) uusikin purkki on alitehoinen, joten asia vaietaan kuoliaaksi
c) odotellaan, että joku käyttäjä selvittää asian
d) ei kiinnosta tai ei ole edes huomattu
Käyttäjätaso 2
Ehkä voisi TOIVOA että asiaan saadaan jotain parannusta kun Elisankin on TOIVOTTAVASTI jossakin kohtaa alettava asiakkaiden vaatimuksesta tarjota uusinta ac-wlan standardia tukevia laitteita, ehkä silloin jo tämä nykyinen kolmanneksen teho kasvaa suhteessa vaikka kymmenykseen eikä enää mene selitykset "ominaisuudesta" läpi vaan odotetaan oikeasti saavan sitä mitä tilaa (ja markkinoidaan). En tosiaan onnistu ymmärtämään miten on näin alitehoinen purkki kun on kuitenkin ihan laatumerkki? Kummaa, hyvin kummaa..
Käyttäjätaso 2
Kyseinen boksi on kyllä ihan susi kuten ZyXel merkkinäkin. WLANin kautta nopeudet noin 20-30M 100/10M VDSL2 Viihteellä, ja välillä WLANia ei löydy ollenkaan vaikka olisit boksin vieressä. Ilmeisesti kaikki sinivalkoinen Elisan kautta on täyttä *****aa, kuten ne surullisen kuuluisat Pace-laitteet. 🙂

Noh, laitoin sitten ZyXelin siltaavaksi ja siihen kunnon reititin perään hoitamaan WLANia, ja nyt nopeudet ovat WLANissa samaa luokkaa kuin ethernet-kaapelin kautta eli 80-90M / 7-10M. Eikä enää tallenteetkaan pätki Netgemillä käytettäessä langatonta verkkoa, toisin kuin Zyxelin kanssa. 

Kunnon reitittimellä WLANin saa siis toimivaksi, mutta onko oikein että asiakas joutuu itse maksamaan uuden laitteen lisäksi, kun palvelun mukana tulevilla, palvelu ei edes toimi niin kuin pitää? 
Käyttäjätaso 7
Olis tosiaan fiksua, jos Ellu jotenkin osais kompensoida sen, kun asiakkaalle ei halvin ryönä kelpaa.
Vaihtoehtoina voisi olla tarjota itse lisämaksusta kalliimpia laitteita. Tai sitten tarjota jonkinlainen hyvitysseteli, jos asiakas ei ota tarjottua boksia. Joka tapauksessa Ellun tuen pitäisi näissä tilanteissa pystyä tukemaan useita reititinmalleja ja tarpeellista vois olla saada joitain vielä etähallittaviksikin. Vaikee homma kankeilla tuotantojärjestelmillä ja prosentuaalisesti ilmeisen pienelle asiakaskunnalle, joka näitä huutelee...
Eli veikkaisin, et omat kamat ja oma tuki tulee olemaan ainoa järkevä vaihtoehto pitkäänkin...
Käyttäjätaso 5
Lisätietoa: VMG on käytännössä sama kuin P2812 mutta ilman VOIP-portteja. Eli 3G-tuki löytyy, ja kyseinen seikka onkin korjattu nyt tukisivulle. Tuo 3 RJ11-portin tieto onkin jo aikaisemmin lisäilty.
Käyttäjätaso 3
Mitä meillä on oikeus vaatia ?

Ei se nyt ihan niin voi mennä, että elisa vaihtaa tekniikoita ja samalla huonompiin purkkeihin.

Voiko tota zyxelin purnukkaa parantaa jollain muulla softalla?

Miten hitossa se kamala kaapelimotukka pelas wlanissa paljon paremmin, kuin tää zyxel?

Mä en jumankekka tajua! :(

Mikä versio teillä on, mulla on : VMG3326-D20A_Elisa7_AAII5D0

Voi sitä ilonpäivää,ku tää mun pakkosoppari loppuu....käyn kaatamassa nää romut lähimmän Elisan myymälän lattialle.

Sitä odotellessa, viel 1,5 vuotta kituesa.... 😞
Minulla on juuri tuo firmis ja se on toiminut hyvin.

Onkohan kohdalleni sattunut jokin erityisen hyvä arpaonni, kun toisilla toimii paljon heikommin.

http://yhteiso.elisa.fi/t5/Elisa-Viihde-Ominaisuudet-ja/Elisa-Viihteen-laajakaistan-nopeus/m-p/412851#M28910
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
EsaPiispa kirjoitti:

 Voiko tota zyxelin purnukkaa parantaa jollain muulla softalla?

 Mikä versio teillä on, mulla on : VMG3326-D20A_Elisa7_AAII5D0

Sinulla näyttäisi olevan se uusin Elisan softa.

http://asiakastuki.elisa.fi/ohje/25/

Elisa softan päälle ei helpolla pysty päivittämää mitään , koska se on estetty. Purkamalla laite ja etsimällä sarjaportti piirilevyltä käsittääkseni voi onnistua , jos osaa ja on tarvittavat työkalut / softat.

Helpointa lienee hankkia itse sopiva modeemi , mikäli liittymäsi on ADSL , VDSL tai ethernet. Esim. tällainen

https://www.telewell.fi/fi/tuote/adsl-tuotteet/TW-EAV510_ac_uusi/tw-eav510-ac
Käyttäjätaso 3
Miksi minun pitää maksaa siitä, että elisa antaa minulle huonomman laitteen....kuin mitä vanha oli?
Mitäs vit...se sellainen on?
Eikö kuluttajalla ole mitään oikeuksia ?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
EsaPiispa kirjoitti:
Miksi minun pitää maksaa siitä, että elisa antaa minulle huonomman laitteen....kuin mitä vanha oli?
Mitäs vit...se sellainen on?
Eikö kuluttajalla ole mitään oikeuksia ?
Niinpä.

Elisalta ei mitään hyviä laitteita saa , vaan ne pitää itse hankkia.  😞
EsaPiispa kirjoitti:
Miksi minun pitää maksaa siitä, että elisa antaa minulle huonomman laitteen....kuin mitä vanha oli?
Mitäs vit...se sellainen on?
Eikö kuluttajalla ole mitään oikeuksia ?
Elisa Viihteessä ei ole määritetty WLANin nopeutta. Sinulla oli aiemmin vain muita asiakastyyppejä parempi WLAN modeemissasi.

Esimerkiksi Kotiboksi A2100N:ssä on heikompi WLAN ja tätä modeemia on hyvin usealla Viihteen asiakkaalla.

Halvalla ei voi saada huippulaatua.
Käyttäjätaso 3
antero kirjoitti:
EsaPiispa kirjoitti:
Miksi minun pitää maksaa siitä, että elisa antaa minulle huonomman laitteen....kuin mitä vanha oli?
Mitäs vit...se sellainen on?
Eikö kuluttajalla ole mitään oikeuksia ?
Elisa Viihteessä ei ole määritetty WLANin nopeutta. Sinulla oli aiemmin vain muita asiakastyyppejä parempi WLAN modeemissasi.

Esimerkiksi Kotiboksi A2100N:ssä on heikompi WLAN ja tätä modeemia on hyvin usealla Viihteen asiakkaalla.

Halvalla ei voi saada huippulaatua.

Eli sillä ei muka ole mitään väliä, että esim cromecast alkoi pätkimään modemin vaihdon jälkeen?

Pitäisiköhän katsoa tää "huuto" ihan loppuun asti, ei se Elisa mikään koskematon viranomaistaho ole.

Jos ostaa oman purnukan ( VDSL2), nii mitä asetuksia siihen pitää laittaa ?

Osallistu keskusteluun