Miten television katselusi on muuttunut ja miten se tulee muuttumaan?

  • 6 helmikuu 2017
  • 38 kommenttia
  • 1201 katselukerrat

Käyttäjätaso 5
Miten omalta kohdaltasi television katselusi on muuttunut ja miten näet sen muuttuvan jatkossa? Tarjoaako Tvilo ratkaisun tähän?

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

38 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Onhan nuo katselutottumukset ehtineet muuttua moneen kertaan ja eri tavoin. Lähdetään liikkeelle ihan tuolta esihistoriasta, kun dinosaurukset olivat nuoria ja Raptori niistä pienin ja heikoin. Alla karkeasti yleistetty aikajana.

80-luku: vain kolme kanavaa, kaikki oli katsottava "suorana" tai väliin jäi
90-luku: kaapeliverkkoon liittyminen, kosolti uusia kanavia, ensimmäiset maksukanavat, VHS-nauhuri mahdollisti ohjelmien katsomisen "koska vain", mutta tallennus onnistui vain yhdeltä kanavalta kerrallaan
2000-luku: "Amerikan serkku" lähetti TV-sarjojen uudet jaksot HD:na netin kautta, tallentava digiboksi korvasi VHS:n (mutta tallensi edelleen SD:nä ja "vain" neljää kanavaa yhtä aikaa), katselu edelleen sidottu kotioloihin
2010-luku: Elisa Viihde, HD-kanavat myös Suomessa, "rajaton" tallennus, tallenteiden katselu pilvestä melkein millä laitteella vaan ja melkein missä vaan, parhaat sarjat maksullisissa tilauspalveluissa

Nykyään tarjontaa on enemmän kuin koskaan, mutta vapaa-aikaa paradoksaalisesti yhä vain vähemmän, joten tiettyyn aikaan, paikkaan ja kanavaan sidottu katseleminen on tuhoon tuomittua. Katsella täytyy pystyä vaikka bussissa istuessa, ja katsomisen täytyy jatkua saumattomasti laitteelta toiselle siirryttäessä. Kokonaisten kausien pitäisi olla saatavilla saman tien, ja niitä pitäisi voida katsoa useamman jakson putkeen ilman erillistä käyntiä valikoiden puolella. Kaiken pitäisi olla HD:ta ja monikanavaääniä pitäisi tarjota. Käyttäjän pitäisi itse lennosta pystyä vaihtamaan tekstitystä/ääniraitaa (jos useampia vaihtoehtoja on tarjolla). Jokaiselle käyttäjälle täytyisi olla oma persoonallinen profiilinsa suosikkiohjelmineen ja katseluhistorioineen.

Yksi ongelma on silti yli kaiken: ohjelmien jakeluoikeudet ovat niin levällään. Pitäisi tilata useampaa eri maksullista palvelua pystyäkseen katsoa kaiken. Lisäksi esitysoikeudet happanevat välillä turhan nopeasti, josta seuraa, että tietyssä palvelussa seurattu sarja jääkin kesken, ennen kuin on ehtinyt kaiken katsoa, tai palvelussa on vain osa kausista tarjolla tietyllä ajanhetkellä.

Pystyykö Tvilo vastaamaan näihin vaatimuksiin, se jää nähtäväksi.
Ennenvanhaan tosiaan nauhoitettiin ohjelmat telkkarista videolle, sitten tulivat tallentavat digiboksit ja nykyään digiboksinkin käyttäminen on jäänyt aika olemattomaksi, koska Chromecastin ansiosta on niin kätevä katsoa mikä tahansa ohjelma jälkikäteen aplikaation (esim. YLE Areena, Katsomo, Ruutu) avulla.

Toki VoD -palvelut osaltaan ovat vaikuttaneet siihen, että telkkaria ylipäänsä tulee katsottua vähemmän. Enemmän katson niitä sarjoja ja leffoja mitä haluan, mistä haluan, koska siihen on nykyään olemassa täydellinen valinnanvapaus.

TT-2k:n kanssa ehdottomasti samaa mieltä jakeluoikeuksien ongelmista. Itse tilasin pari vuotta Netflixiä putkeen sen jälkeen kun se Suomeen tuli, sillä pystyin katsomaan sieltä myös Amerikan tarjontaa. Sieltä kun löytyi aivan valtava määrä mielenkiintoista katsottavaa, toisin kuin Suomen vastaavista palveluista. Kun sitten Netflix laittoi hanat kiinni, lopetin senkin säännöllisen tilaamisen. Toisaalta tämä nykytilanne palvelee ehkä kuluttajaa enemmän, koska kilpailevia yrityksiä on, ja kaikilla pääasiassa erilainen tarjonta, joten koska sopimukset eivät ole määräaikaisia, voi ottaa yhden kuukauden jotakin palvelua, ja seuraavassa kuussa toisen, sen mukaan, mistä löytyy mielenkiintoisinta katsottavaa.
Omasta kalustosta jäi perinteinen TV kokonaan pois 2000-luvun alkupuolella. Nyt myös vertaisverkot ovat vaihtuneet kokonaan suoratoistopalveluihin, kun tarjonta on vihdoin riittävällä tasolla.
Broadcast-lähetyksiä tulee katsottua ainoastaan poikkeustapauksissa, kun kyseessä on esim. Euroviisut, Linnanjuhlat tai sen lempipelin eSport-turnauksen finaali.

Lähitulevaisuudessa katson sellaista suoratoistosisältöä, jonka voi ladata päätelaitteelle tarpeeksi korkealaatuisena. Toisena kuriositeetin kohteena on UHD sisältö ja sen katselu kotikoneelta, jossa riittää kaista ja resoluutio näytössä.
Millaisilta laitteilta katsotte ohjelmia? Onko TV edelleen voimissaan isona ruutuna vaikka sisältö tulisikin suoratoistopalvelusta?
Meidän taloudessa ohjelmia katsotaan enimmäkseen tv ruudulta (kokonsa puolesta paras), mutta kaikki on Elisa Viihteeseen tallennettuja tai Netflixistä. En muista milloin olisi kotona katsottu ohjelmia niiden oikeaan esitys aikaan. Kyläillessä jos huomaa, että alkoi joku hyvä ohjelma telkusta, niin tulee se laitettua tallennukseen ja katsottua omassa rauhassa silloin, kun parhaiten sopii.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Millaisilta laitteilta katsotte ohjelmia? Onko TV edelleen voimissaan isona ruutuna vaikka sisältö tulisikin suoratoistopalvelusta?
Kotona ollessa silmäparit tuijottavat ihan sitä perinteinen töllöä, mutta heti kun TV on varattu tai tulee oltua liikkeellä, katselu siirtyy puhelimen tai täppärin ruudulle. Joskus harvakseltaan töissä tulee katsottua työläppärin näytöltä.
Joskus harvakseltaan töissä tulee katsottua työläppärin näytöltä.
Mielenkiinnosta pakko ihmetellä, mitenkä töissä on aikaa/mahdollisuutta katsoa tv-ohjelmia työaikana?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki

Mielenkiinnosta pakko ihmetellä, mitenkä töissä on aikaa/mahdollisuutta katsoa tv-ohjelmia työaikana?

Softatestaajana sitä vaan välillä on hetkiä, ettei ole mitään tekemistä. Kaikki voitava on jo tehty, ja siinäpä sitä sitten poltellaan jäitä ja odotellaan, että kehittäjiltä tulisi jotain uutta testattavaa.
joo, kyllä melkoinen muutos on tapahtunut tv-ohjelmien katsomisessa. reaalliaikaan ei oikeastaan ollenkaan tule juurikaan katsottua poislukien jotkut erityiset ainukertaiset lähetykset ja niistäkin tulee otettua tallenteita kaiken varalta. nykyään esim kerään sarjat kaikki osat ensin kasaan melkein pääsääntöisesti, ennen kuin katson ne sitten joko yhteen menoon sopivana hetkenä tai muutaman jakson pätkissä. yleensä tallennan viihteen kansioihin. muutenkin ohjelmaopasta tulee selattua paljon ja siitä tallennuksia, jos ohjelma vaikuttaa "katsottavalta". täydenystä yle areenasta, rudusta, netflixistä, katsomosta tulee tiirailtua myös. oleellista on että sen voi tehdä silloin kuin itselle sopii! matkatyöläisenä on mukava sitten hotellissa tai kulkuvälineessä katsella milloin mitäkin. on hyvä kun on paljon valinnan varaa!
Alkamatta aivan alusta ja reilusti sen jälkeen kun viimeinenkin mustavalko telkkari mökiltä hävitettiin.
Elisa viihde mullisti teeveen katselun uudelle ajalle sen myötä tuli myös Netflix. Ennen tätä katseltiin perus telkkaria ja dvd/Blue-rayltä sarjat ja leffat.
Nykyään dvdt pölyttyy laatikoissa ja helppouden takia kaikki leffat ja sarjat tulee suoratoistona tai tallennettuna. Perus tv tarjonnan katselu rajoittuu yhteen- kahteen sarjaan (putous) ja jääkiekko on ne mitä katsotaan suorana telkkarista. Myös tallentaminen perus tv ohjelmistosta on vähentynyt huomattavasti kun sarjat on kokonaan nähtävillä eri palveluissa joista ne on kiva katso yhtenä putkena eikä hätäisen tarvitse odotella viikko kerrallaan lempi sarjan jaksoja.
Pääasiallinen laite jolla katsotaan on videotykki ja valkokangas, taloudesta löytyy myös perus tv jossa Apple tv. I Pad on käytössä mökillä ja reissuilla ja töissä saattaa välillä lipsahtaa iPhonesta netin kautta.
Itse en telkkarista ohjelmia pahemmin kattele nykyään enään vaan lähinnä tietokoneella netistä
Teeveen katsominen on laskenut koko tämän vuosituhannen ajan. Netflix, Ruutu ja Katsomo on niin nähty, tarjonta on joko kapeaa tai oudon vanhaa. HBO Nordic, Areena, Teema sekä Ruotsin 1,3,4,6 ja Kunskapskanal toimivat tällä hetkellä tallennuslähteinä viihteelle ja sarjoille, joita harvoin tulisi katsottua lähetysaikaan. Lempiklassikot, kuten Tarantinot etc kätevästi dvd-bokseina. IPad on kätevä yöpöydän ja keittiön ruutu ja kulkee reissuilla näppärästi mukana.
TV-näyttöön liitetystä tietokoneesta tulee yleensä katsottua eniten, suoratoistopalveluista (Netflix, HBO Nordic, Viaplay). Silloin tällöin tulee selattua TV:tä reaaliajassa, mutta siitä on jo vuosia kun viimeksi on tullut seurattua mitään sarjaa TV:stä. Digiboksia tai muuta nauhoituskanavaa ei ole ollut myöskään vuosiin...

Nykytilanteessa ärsyttäviä asioita ovat yhtäkkiä katselusta poistuvat sarjat, ja välillä täysi mahdottomuus saada valittua elokuvaa valtavasta valikoimasta.
Käyttäjätaso 1
TV-näyttöön liitetystä tietokoneesta tulee yleensä katsottua eniten, suoratoistopalveluista (Netflix, HBO Nordic, Viaplay). Silloin tällöin tulee selattua TV:tä reaaliajassa, mutta siitä on jo vuosia kun viimeksi on tullut seurattua mitään sarjaa TV:stä. Digiboksia tai muuta nauhoituskanavaa ei ole ollut myöskään vuosiin...

Oletko kokeillut koskaan videoiden striimausta Chromecastiä käyttäen? Tämä pieni vastaanotin kytketään television HDMI-porttiin, jonka jälkeen pystyt striimaamaan videot puhelimelta suoraan isolle ruudulle. Chromecast-tuki löytyy nykyään lähes kaikkien suoratoistopalveluiden mobiilisovelluksista.
Meillä telkkaria katsotaan lähinnä vain aamulla, lapset tarvitsee kanavasurffailua aamulla herätäkseen 🙂 Viaplay ja Netflix käytössä, tosin meidän perhe kokee, että niissä on liian vähän koko perheen sisältöä, jotta niitä joka viikkokaan välttämättä katsottaisiin. Tämä ns. "koko perhe katsoo samaa ohjelmaa" -ajanvietto jää netflixin tyyppisissä usein pois kokonaan, kun jokainen käyttää omaa laitetta katseluun. Meillä keskustellaan sisällöstä yhdessä ja nauretaan yhdessä telkun ääressä, joten tv pitää pintansa kuitenkin sen vuoksi. Toivottavasti tvilo voisi vastata tällaisiin koko perheen tarpeisiin mm. sisällöllä.
Pääasiassa TVn ruudulta tulee kyllä edelleenkin sisältöä katsottua, mutta lähteenä milloin mikäkin - kuten AppleTV josta leffoja ja Netflixiä pääasiassa. Joskus kännykältä videoita tai läppäriltä leffoja mutta siinäkin kuva kyllä siirretty yleensä esim AirPlayn tai hdmi:n kautta telkkuun.
Yhä vähemmän on nykyisin tv kotona käytössä. Isommalla porukalla elokuvia tulee katsottua isomman ruudun ja paremman äänen toivossa tv:stä (käytössä päätelevisiossa Elisa Viihde ja AppleTv, makuuhuoneessa Google Chromecast), mutta yksin on vaivattomampaa turvata Ipadiin josta on pääsy Elisa Viihteen tallenteisiin, Netflixiin, Viaplayhin, MTV Katsomoon, Ruutu+aan, YLE Areenaan, tms.
On hyvä, että mobiililaitteilla voi käytännössä lopettaa katselun milloin vain ja jatkaa paremmalla hetkellä vaikka eri laitteella ihan eri paikassa siitä mihin on jäänyt. Ei ole rajoitteita siinä missä ja miten voi palveluita hyödyntää.
Eipä ole tallentavien digiboksien tultua markkinoille tullut pahemmin katsottua tv:tä suorana. Nykyään boksin lisäksi on satunnaisesti käytössä eri suoratoistopalveluita (olen kokeillut lähes kaikkia), mutta valikoiman suppeuden takia mikään niistä ei ole jäänyt pysyvään käyttöön. Hyllystä löytyy lempparisarjat ja -leffat dvd/bluray-levyinä, jotta niitä voi katsoa silloin kuin huvittaa eikä ole riippuvainen siitä, että ovat jonkun suoratoistopalvelun valikoimassa juuri sillä hetkellä. Ja sarjoja menee aina useampi jakso putkeen.

Kotona ruutuna pääsääntöisesti iso tv, reissun päällä tabletti tai puhelin.
TV:n katsominen suorana on miltei kokonaan kadonnut. Kaikki tulee väärään aikaan lapsiperheen vanhemmille, mutta myös lapsi katsoo eniten sisältöä Areenasta tai Youtubesta (Apple TV:n kautta). Joskus satunnaisesti katsotaan itsekseen puhelimelta tai tabletilta Areenaa. Suomen Netflixistä ei ainakaan aiemmin löytynyt tarpeeksi mielenkiintoista sisältöä, joten sitä ei tullut hankittua. Applen kaupasta on Apple TV:lle ostettu muutamia elokuvia ja se ollut erittäin toimiva teknisesti ja maksutavaltaan verrattuna muihin palveluihin joissa voi ostaa yksittäistä sisältöä. Joskus kauan aikaa sitten TVkaista oli hieno palvelu, koska ei tarvinnut erikseen merkitä ohjelmia tallennettaviksi. Elisa viihteessä ilmeisesti siihen aikaan piti ja se tuntui samalta kuin olisi tussilla ympyröinyt lehdestä päivän ohjelmia (lue: eläkeläisten hommaa). Tällä hetkellä suomen TV-kanavien elokuvatarjonta on niin kehnoa, että katseluvalinnat keskittyvät kuitenkin joka tapauksessa yksittäisiin ostoihin. Myös HD alkaa olla jo perusvaatimus.
Mulla edelleen on TV, mutta harvemmin siitä enää tulee katseltua TVn tarjoamaa ohjelmistoa. Sitä on muuttunut vaativammaksi ja arvostan erityisesti sitä, että voi katsoa sitä mitä haluaa ja milloin haluaa. VoD palvelut tarjoavat mehdollisuuden siihen ja saattaa tulla katsottua sarjojakin useampia jaksoja yhdeltä istumalta. TV toimii nykyisin siis enemmän näyttönä, mutta ohjelmia tulee katseltua myös tableteilta ja joskus tietokoneen ruudultakin. Puhelimelta vähemmän.
Muita kompaten, 80-luvulla katsottiin kolmea tv-kanavaa livenä, 90-luvulla katsottiin kaapelikanavia ja nauhoitettiin tärkeimmät vhs-videoilla, 2000-luvulla siirryttiin tallentavan digiboksin aikaan, jolloin myös katseluajat irtautuivat lähetysajoista,10-luvulla suoratoistopalvelut ovat käytännössä muttuneet ainoaksi viihteen kulutuskanavaksi. TV on edelleen talon suurin ruutu, joten siinä se sisältö pyörii AppleTV:ltä tai Airplayn yli, mutta se toimii vain näyttönä. Telkkarissa ei ole edes kaapeliin soveltuvaa viritintä ja digiboksia tulee käytettyä päällä lähinnä silloin, kun sen kello on driftannut liian kauas valtakunnan ajasta, jotta se hakee itselleen oikean ajan.

Sisältö tulee meidän taloudessa enimmäkseen Netflixistä, Ruudusta ja YLE Areenasta. Katsomon sisältöä tulee katsottua DNA-TV:n kautta 'tallennettuna', kun sen omat sovellukset toimivat todella huonosti. Suoratoistopalveluista testattua on tullut ainakin myös HBO, Viaplay, Ruutu+ sekä Amazon Prime.

Täydellisen suortoistopalvelun resepti olisi omalle kohdalle oikeastaan melko simppeli. HBO ja Netflix Originals tasoisia sarjoja ja uudet leffat tarjolle yhtäaikaa DVD-julkaisun kanssa. Toimivat sovellukset eri alustoille ovat myös tärkeitä. Lisäksi jo aiemmin mainittu nykyisten palveluiden kompastuskivi eli sisällön tarjollaoloaika riittävän pitkä, jotta sarjojen aiemmat jaksot eivät ehdi kadota 'alta' kesken katsomisen.
TV-näyttöön liitetystä tietokoneesta tulee yleensä katsottua eniten, suoratoistopalveluista (Netflix, HBO Nordic, Viaplay). Silloin tällöin tulee selattua TV:tä reaaliajassa, mutta siitä on jo vuosia kun viimeksi on tullut seurattua mitään sarjaa TV:stä. Digiboksia tai muuta nauhoituskanavaa ei ole ollut myöskään vuosiin...

Oletko kokeillut koskaan videoiden striimausta Chromecastiä käyttäen? Tämä pieni vastaanotin kytketään television HDMI-porttiin, jonka jälkeen pystyt striimaamaan videot puhelimelta suoraan isolle ruudulle. Chromecast-tuki löytyy nykyään lähes kaikkien suoratoistopalveluiden mobiilisovelluksista.


Ei ole ollut tarvetta kokeilla Chromecastia, TV toimii Mac Minin näyttönä - eli sieltä suoraan ohjelmat selaimesta pyörimään.
Itsellä ainakin muuttunut tv:n katseleminen,harvoin katson suoraan vaan joko viihteeltä tallennuksena tai sitten Netflixin kautta.
Telkkaria tulee katsottua äärimmäisen harvoin "oikeaan aikaan", mutta töllö kyllä löytyy olohuoneesta. Koska laite on reippaasti yli kymmenen vuotta vanha, on siinä käytännössä läppäri kiinni, jonka avulla katsotaan HBO:ta, Netlflixia tai mitä milloinkin. DVD:t lähtivät kirpparille vuosi sitten, ja samalla lähti myös DVD-soitin kiertoon. Tallenteille ei nykymaailmassa ole enää tarvetta.
Sarjoja katsotaan kausi tai mieluiten kaikki kaudet kerrallaan putkeen, väliin sitten jotain leffoja. Mies viihtyy ison telkkarin ääressä, itse katselen useimmiten tabletilta tai lyhyitä pätkiä kännykän ruudulta. Kun kohta on muutto edessä, saattaa jopa tv lähteä, jos löytyy joku parempi (huomaamattomampi) ratkaisu tilalle.
Muutama vuosi sitten tuli seurattua useampaakin tv-sarjaa ja tallenneltua vhslle ja sittemmin tallentavalle digiboksille. Nykyään ei tule katsottua tvstä juurikaan mitään muuta kuin ylen puolelta urheilua, tarjonta muuten todella surkeaa. Chromecastin kautta sitten viaplay, netflix ja hbo vuorotellen kovassa käytössä.