Kysymys

Sisäverkon laitteet ja Elisa Viihteen modeemi

  • 13 tammikuu 2010
  • 3 kommenttia
  • 1068 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
Miten käytän modeemiin liitettyjä sisäverkon laitteita? Tarvitsenko vielä jonkun reitittimen erikseen vai mitä?

3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2

Miten käytän modeemiin liitettyjä sisäverkon laitteita? Tarvitsenko vielä jonkun reitittimen erikseen vai mitä?


Tässä voi olla pieni ongelma, tai kaikki voi pelittää laakista.

Viihteen modeemi on oletuksena nattaavassa/reitittävässä tilassa, jolloin sisäverkon laitteet saavat modeemin dhcp-palvelimelta sisäverkon 192.168.100.xxx -ip-osoitteen. Vaan minkä osoitteen mikin laite saa on sitten arvailujen varassa, koska modeemin asetuksista niitä ei pääse katsomaan, sillä moinen tärkeä ominaisuus on harmillisesti estetty. Osa laitteista, kuten normaali tietokone tai verkkokortin sisällään pitävä verkkotulostin kyllä löytyy Windowsin verkkoskannauksen kautta, mutta kaikki eivät näy.
Kokeilepas siinä sitten iteroiden esimerkiksi löytää ei upnp-tilassa olevaa videoserveriä ja päästä selaimella siihen kiinni. Onko sen url 192.168.100.70 vai .71, vai .72, vai .88, vai kenties 192.168.100.129.

Osalle laitteista voi antaa ip-osoitteen kiinteästi 192.168.100.yyy malliin, mutta huoliiko (eli toimiiko ne laitteet) modeemi minkä tahansa ip-osoitteen lopun kanssa? En ole kokeillut vielä. Lisäksi itselläni on pari laitetta, joka vaatii kiinteän ip:n, mutta niissä sitä ei voi asettaa, jolloin asetus pitäisi tehdä elisan kaapleimodeemi-reititin -mysteerin asetuksissa, (eli kun tällaisen tietyn mac-osoitteen omaava laite tulee milloin tahansa verkkoon, niin anna sille aina tämä tietty ip-osoite) vaan kun tämäkin toimenpide on estetty. GRRR....

Oman reitittimen voi toki kytkeä tuohon modeemin perään, etenkin jos modeemin saa siltaavaksi (kaapelimodeemia ei vielä saa) ja sitä voi itse mielen määrin konffailla. Reitittävässä tilassakin olevaan modeemiin voi toki oman reitittimen liittää, mutta sitten on hieman turhaan kaksi nat/palomuuri -reititintä peräkkäin ja jokin verkkotoiminto voi estyä tai hankaloitua ja hidastua ainakin hieman.
Kyllä tuo modeemi melkoinen lottokone on noiden DHCP-IP osoiteiden kanssa. Ampuu niitä vähän niinkuin skeet-haulikolla.  🙂 .Ja jos laite on välillä irti verkosta, niin arpoo uuden. Ainoa tapa varmistaa homma, on olla käyttämättä DHCP:tä sisäverkon laitteissa, ja laittaa staattiset IP-osoitteet alkaen 192.168.100.2. Jos tuo ei ole mahdollista, niin PC:hen kannattaa asentaa ip-skanneriohjelma, esim Advanced IP Scanner.
Käyttäjätaso 1
Kiitos ihmiset!    🙂

Osallistu keskusteluun