Vastattu

Tekstitys. Jälleen.

  • 15 lokakuu 2019
  • 7 kommenttia
  • 775 katselukerrat

  • Kyselyiässä
  • 0 kommenttia

Eikö suomenkielisiin ohjelmiin saa suomenkielistä tekstitystä? Katson ElisaViihteen ohjelmia läppärillä.

 

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi pappa 16 lokakuu 2019, 07:18

Ei valitettavasti saa suomitekstejä, ainoastaan boxilla toimii ylen ja maikkarin tekstitykset.Onneksi yle areenassa toimii myös läppärillä tekstitys.

Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki

Ei valitettavasti saa suomitekstejä, ainoastaan boxilla toimii ylen ja maikkarin tekstitykset.Onneksi yle areenassa toimii myös läppärillä tekstitys.

Käyttäjätaso 6

Ei valitettavasti saa suomitekstejä, ainoastaan boxilla toimii ylen ja maikkarin tekstitykset.Onneksi yle areenassa toimii myös läppärillä tekstitys.

Tämä pistää kyllä ihmettelemään todella. :thinking:

Elisa Viihde (tarkoitetaan tässä nyt ei-boksi versiota) osaa näyttää jo nyt Ylen DVB-tekstit!! Mutta siihen ei jostain syystä ole ohjelmoitu mahdollisuutta käyttäjän valinnalle, mitä tallenteessa olevaan DVB-valintaa käytetään (tai jopa tekstitystä pois).

Jo nyt siis Elisa Viihde tallentaa tiedostoon DVB-tekstit jos sellaiset on, ja esim. useassa vieraskielisessä elokuvassa nämä DVB-tekstit näytetään, myös Ylellä ja maikkarilla (ei, tässä ei ole nyt kyse ns. “poltetuista” teksteistä), koska itse tallenteessa on valittu tms, että nämä tekstit esitetään ja sillä siisti. Niinpä Elisa Viihde esittää ne tekstit.:relaxed:

Tarvittaessa tämän voi todentaa lataamalla sopivan .TS paketoidun tallenteen tietokoneelle ja vaikka ottaa tekstit pois. Ne eivät siis ole poltettu kuvaan, ja kuitenkin vaikkapa oheisen leffan tekstit kummasti näkyvät Elisa Viihteellä, boksittomallakin.

Voit katsoa tästä videon, siinä esitetään täysin sama tallenne ladattuna PC:lle, ja rinnalla sama Elisa Viihteen sivulta. Näyte on Yle TV2 10.08.2019 klo 21 esitetystä “A History of Violence” -elokuvasta, jossa on DVB-tekstit: video kertonee enemmän kuin tuhat kuvaa. :wink:

Kyse siis on vain siitä, että Elisa viitsisi tehdä valinnan valita mitä DVB-tekstitystä käytetään. Jos käyttäjä haluaa, ei katsojaa tarvitse kiusata valitsemaan oletuksena mitään.

En halua olla hankala, olen monin tavoin enemmän kuin tyytyväinen Elisa Viihde -ohjelmiston toimintaan niin Android- että Android-TV:n sovelluksella, selaimella käyttelen harvemmin, mutta sielläkin toiminta hakkaa esim. Telian 60-0. Mutta mielestäni Elisan pitäisi kyllä panostaa esim. heikkokuuloisten vuoksi sovellukseensa. Ajatelkaa, pienellä vaivalla tekisitte suuren palveluksen kuulovaurioisille yms. Ja esim. vaikka itsellä kuulovammaa ei ole, niin usein kotimaisissa elokuvissa/sarjoissa, on usein niin heikot ääniraidat (koska täällä ei panosteta jälkiäänityksiin), että itsekin kytken tekstityksen mielelläni päälle, jotta suomalaisen sarjan mumisemisesta saisi selvää.;) Tai musiikkia sisältävissä ohjelmissa on biisien sanat usein myös mukana jne. Niitähän kuulee usein väärin ;)

 

TLDR: Elisa Viihde -sovellus osaa näyttää jo esim. Ylen DVB-tekstit, mutta sovellukseen (selain, mobiili, Android-TV etc.) ei ole ohjelmoitu mahdollisuutta valita näytettävää DVB-tekstitystä.
Jos mahdollisuus ohjelmoitaisiin, se tarjoaisi entistä enemmän hyötyä niin kuulovaurioisille, mutta myös normaalikuuloisille.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki

Vieraskielisten ohjelmien tekstitykset ovat tarpeen lähes kaikille, mutta huonosti kuulevat tarvitsevat tietysti tekstitystä myös suomenkielisiin ohjelmiin. Onneksi laki takaa tämän.

Laki sähköisen viestinnän palveluista edellyttää, että suomen- ja ruotsinkielisistä Yleisradion ohjelmista on tekstitettävä 100 prosenttia ja MTV3:n, Nelosen sekä Alfa TV:n ohjelmista 75 prosenttia. Suorien lähetysten tekstitetty uusintaversio on lähetettävä vuorokauden kuluessa suorasta lähetyksestä ja mahdollisimman pian tilausohjelmapalvelussa. Olisi todella hyvä jos Elisaviihde mahdollistaisi tekstien näkymisen sovelluksella ja selainkäytössä. Tuosta nelosen tekstityksestä vielä sen verran ,että se on toteutettu puheentunnistus ohjelmalla ja on täyttä kuraa,eli mieluimmin jätän nelosen tekstityksen käyttämättä ja yritän saada puheesta jotenkin selvää.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

Takaako suomen laki myös ruotsinkielinen tekstitys kaikille ohjelmille?

Siihen olisi meille ruotsinkielisille tarvetta.

Myös ääniraitojen valinta olisi hyvä esim urheilu- tai juhlaohjelmissa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki

Tällaista tietoa löysin Ylen sivulta

Yle  tekstittää myös ruotsiksi kaikki Teema & Femin ohjelmat klo 17.25 alkaen vähintään klo 22 saakka.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

Jep. Harmi kun elisa ei sitten tuekaan tekstin valintaa omalla kielellä. 

Käyttäjätaso 6

Jep. Harmi kun elisa ei sitten tuekaan tekstin valintaa omalla kielellä. 

Se on. Varsinkin kun Elisa Viihde käsittelee jo nyt kuitenkin noita oletuksena olevia tekstityksiä, eli ohjemistosta ei ole kiinni kuin siitä, että annettaisiin käyttäjän valita tekstitys.

Osallistu keskusteluun