Kysymys

Viihteen pilven palvelinten suorituskyky

 • 26 tammikuu 2016
 • 7 kommenttia
 • 1022 katselukerrat

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
 • Tietolähde
 • 875 kommenttia
Latailin pitkästä aikaa tallenteita omalle koneelle, ja huomasin jonkinlaisen suorituskykyyn mahdollisesti liittyvän asian Viihteen taustajärjestelmissä.

Viihteen tiedostot lienevät tallennettu pilveen, joka koostuu useammasta erillisestä palvelimesta. Lienee sattumaa (kapasiteetista ja kuormasta johtuvia) mille palvelimelle kukin tiedosto tallentuu. Ladatessa huomasin, että saman TV-sarjan eri jaksot näyttivät tulevan eri palvelimilta (eri nimisestä verkko-osoitteesta). Näillä eri verkko-osoitteiden takana olevilla palvelimilla näytti olevan eroja siinä, millä nopeudella ne antoivat tietoa ulos. Jokin palvelin antoi 3 MB/s ja jokin taas 0,7MB/s. Lisäksi latausnopeus vaihteli.

Voisiko tällainen taustajärjestelmän kapasiteettiongelma (-vaihtelu) olla syy siihen, että vaikka verkkoyhteyden nopeus onkin riittävä, niin taustajärjestelmä ei pysty tarjoamaan tietoa riittävästi esim. HD tallenteen katseluun, ja kuvassa esiintyy häiriöitä.

Olemmeko asiakkaina olleet koko ajan väärässä, uskoessamme että ongelmat johtuvat päätelaitteista (boksi, modeemi), asiakkaan omista laitteista (kaapeloinnit) kuten meitä on asiakaspalveluista opastettu, tai verkon tiedonsiirto-ongelmista? Onko koko ajan syy ollutkin sylttytehtaalla, vaikka maksavia asiakkaita on aina häiriöilmoitusten yhteydessä kyykytetty ja pahimmillaan ohjattu maksulliseen tukeen?

7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Hei 
 • ?

  Kiitos huomiosta.

  Me vähän selvittelemme asiaa ja katsotaan josko saataisiin asiaan kommenttia. :)
 • Käyttäjätaso 3
  Minäkin olen alkanut epäillä tuota, koska nimenomaan HD-tallenteiden katselu selaimella tökkii helposti.

  Katselen välillä selaimella "vanhoja" HD-tallenteita, jotka tulevat takuulla palvelimen levyltä asti, eikä jostakin välimuistista. Jos tallennuksen alku alkaa huonolla laadulla, se ei siitä käytännössä parane HD-tasolle asti ja 100/10 kuituyhteydellä Windowsin tehtävienhallinnasta katsottuna dataa tulee max 2,5Mbps purskeina.

  Jos katselun pysäyttää ja aloittaa uudelleen, katselukohta oli systeemin muistissa ja silloin näkyy HD-laatua hetken aikaa, ja dataa tulee 7Mbps luokkaa, mutta hetken kuluttua kuvan laatu palaa heikoksi ja dataa tulee vain 2,5Mbps.

  Useamman yrityksen jälkeen voi saada HD-laadun "pysymään päällä" eli ikäänkuin se taustasysteemi olisi lopulta saanut kaiveltua sen tallenteen levyltä johonkin välimuistiin. Speedtestillä katsottuna yhteyden nopeus on aina vähintään 85Mbsp, joten se ei ole pullonkaulana.

  Eniten kuitenkin katselen Netgemin kautta (WLAN yhteydellä reitittimessä), ja siinä ei yllättäen esiinny vastaavia ongelmia, ellei sitten innostu kelailemaan liikaa eteenpäin, jolloin se "latauslaskuri" alkaa viihtyä ruudulla pidempäänkin. Netgem ilmeisesti puskuroi dataa riittävästi, jolloin se pystyy näyttämään parempilaatuista kuvaa, vaikka se välillä joutuisikin pysäyttämään kuvan latausta varten. Selaimessa taas laatu putoaa ensin, eikä systeemiä meinaa saada uskomaan, että pienet lataustauot ovat pienempi paha kuin jatkuva suttukuva, jossa ei meinaa saada edes kanavan logosta tai tekstityksestä selvää.
  Tässäpä vastauksia tuolta "konehuoneen puolelta":

  1) Mikään meidän mittarimme ei indikoi resurssien loppumista.

  2) Kaikki striimaus on rajoitettu maksimissaan 30Mbit/s (CDN) ja 25Mbit/s (Legacy).

  3) Striimauspyyntöjä balansoidaan servereiden kuormituksen mukaisesti.

  Jos haluatte vielä tutkittavan tarkemmin, voi minulle laittaa yksityisviestin, josta käy ilmi mahdollisimman seikkaperäisesti tiedot, "kuka, mitä ja miten ?". Eli esimerkiksi Viihteen käyttäjätunnus, laite/selain/käyttöjärjestelmä -kombinaatio sekä tarkka ajankohta.
  Hyvä V12,

  Näytän tähtäävän samaan kuin sinä, vähän eri näkökulmasta: 

  https://yhteiso.elisa.fi/t5/Elisa-Viihde-Yleinen-keskustelu/Elisaviihde-pätkii/m-p/487504#M44045

  Hienoa, että olet saanut Elisan reagoimaan.

  Minun postaus ei oikein ottanut odottamaani tuulta purjeisiin, vaikka päivätolkulla tuli tehtyä "Elisalle töitä".
  Käyttäjätaso 3
  Tilannepäivitystä omalta osaltani:

  1) luultavasti verkkopiuhassani on vikaa, toinen piuha toimii paremmin (en ole voinut havaita tuota helposti ennen)

  2) Firefox on osasyyllinen - se ei selvästikään kykene HD-toistoon ollenkaan viihteen tallenetulla materiaalilla edes 100/10 kuituliittymässä

  3) Chromella kuva on erittäin hyvä (en ole ennen viitsinyt käyttää Chromea periaatten vuoksi) ja nyt näyttää siltä, että en ole edes koskaan nähnyt oikeata HD-kuvaa Firefoksilla, koska Chromessa kuva on niin paljon parempi.

  4) Chromella kelaukset tökkivät ja toisto jumittuu kokonaan melko helposti (eli ei sekään ole täydellinen)

  5) Chromella kuvan laatu nousee maksimiin alle 10 sekunnin. Firefoksilla vaihtelua oli n. 30 sekunnin jälkeen.

  6) Chromella dataa siirtyy tehtävienhallinnasta katsottuna olennaisesti enemmän, kuin Firefoksilla koskaan, mutta CPU-kuormitus on puolet Firefoxin kuormasta.

  Testasin samaa leffaa vuorotellen molemmilla ja kaikki ilmiöt olivat aina toistettavissa. Eli Chromella aina oikeaa HD:ta muutamassa sekunnissa, Firefoksilla ei päästy koskaan HD-tasolle, useinmiten alle SD:n (kanavalogo ja tekstitys kovin rosoisia yms)

  Eli jos tuo alkaa toimia Cromen kautta pysyvästi hyvin, ongelma on osaltani poistunut.
  Tilannepäivitystä täältäkin:

  Meillä havaittiin pätkimisen alkaminen joulukuun 1./2. viikolta ja tammikuun puolen välin jälkeen olen selvitellyt syytä Elisasta, omasta routerista, valokuitumuuntimesta ja vähän kaikkialta.

  Pätkiminen loppui ja muunkinlainen LAN-/WAN-tökkiminen feidasi (toistaiseksi), kun laitoin routerissa olevan IPv6-palomuuriasetuksen takaisin ON-tilaan. Eipä tullut pieneen mieleenkään, että tällä asetuksella olisi mitään jakoa IPv4 puolen datojen tökkimiseen, etenkin kun verkko-operaattorimme ei tue IPv6:tta.

  Olisko bugi Asuksen routerin (RT-AC87U) firmiksessä... 

  Enpä enää väittele ainakaan tämän vian osalta, että pätkimiset tulevat koteihin Viihteen datavirtaan valmiiksi upotettuna.
  Lisätään tähän ketjuun vielä varovainen epäilys, että tuo mk1vema:n havainto Asus RT-AC87U reitittimen IPv6-palomuuriasetuksista koskettaa todennäköisesti koko Asuksen RT-ACxxx mallisarjaa, koska niissä käytetään samaa firmistä pohjana.

  Osallistu keskusteluun