Ei toteuteta

Bussikortti Lompakkoon

  • 17 maaliskuu 2016
  • 2 kommenttia
  • 271 katselukerrat

Olisi hienoa, jos Elisa Lompakko -palveluun tulisi suora tuki joukkoliikenteessä käytettäville matkakorteille. Eli käytännössä, että Lompakko -tarraa tai SIM-kortilla varustettua puhelintansa voisi käyttää suoraan bussikorttina. Näin ei tarvitsisi huolehtia bussikortin saldosta, vaan riittäisi, että Lompakossa on rahaa.

Haasteita tietenkin riittäisi, Lompakko-sovellus tuskin taipuu kovin helposti matkakorttikäyttöön (matkan voimassaoloaika, vaihto-oikeus, vyöhykkeet, ym.). Tarra taitaisi olla vielä suurempi ongelma, sillä epäilen pystyykö bussikortinlukija tallentamaan sille matkatietoja, vaikka matkan veloitus tuskin ongelma olisikaan.

Eräs ratkaisu olisi sopia paikallisten joukkoliikennetoimijoiden kanssa Lompakon käytöstä omana itsenäisenä maksutapanansa, joka olisi käyttäjälle samanhintainen kuin bussikortin käyttö. Yksinkertaisimmillaan se toimisi kuten HSL-mobiilisovellus. Ainoana erona, että sovellus velottaisi suoraan Lompakko-saldoa, eikä kartuttaisi matkapuhelinlaskua. Lipuntarkistuksen voisi hoitaa tuomalla busseihin matkakortinlukijan rinnalle qr-koodilukijan, joka lukisi puhelimen näytöltä lipun kelpoisuuden.

Hienointa olisi tietenkin, jos matkalipputuki tulisi suoraan puhelimen Lompakko-sovellukseen (tarrasta voisi jättää tuen pois, jos se ei siihen taivu). Koska näyttää siltä, että valtakunnallisen Waltti-joukkoliikennekortin (waltti.fi) käyttö on yleistymässä, riittäisi varmaan, että matkalipputuki kehitettäisiin kahdelle järjestelmälle (HSL ja Waltti), jolloin kehityskulutkin pysyisivät kurissa.

Uskoisin, että Waltin integrointi Lompakon osaksi tuskin aiheuttaisi suurta vastustusta kyseisen palvelun tarjoajan puolelta. Luulisi olevan intressejä edistää Waltin leviämistä todelliseksi valtakunnalliseksi järjestelmäksi kaikin keinoin. Yhteistyö HSL:n kanssa voikin olla jo vähän haastavampaa...

2 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Mainio idea.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Toin tämän kirjoituksen ideapajaan ideaksi. Hienoltahan tuo kuulostaisi 🙂

Osallistu keskusteluun