Elisan kauppaamien laitteiden "vapautus"


Suurena operaattorina Elisa välittää asiakkailleen kymmeniä tuhansia etähallittuja laitteita.



Etähallinnan takia Elisa on tehnyt laitteisiin omat versiot käyttöjärjestelmästä (firmiksestä), josta on jätetty pois monia alkuperäisen käyttiksen (tehdasfirmiksen) ominaisuuksista.



Kun sopimuskausi päättyy tai laite korvautuu toisella tai uudella, vanhaa laitetta ei pysty kunnolla hyödyntämään, koska se on suunniteltu toimivan vain ja ainoastaan Elisan etähallitussa tilanteessa.



Elisa voisi palauttaa asiakkaan niin halutessa laitteeseen operaattoririippumattoman firmiksen. Tai ainakin olla aktiivisesti estämättä tämän asennusta (esim. VMG3926-B10A-modeemissa zyxelin itse tekemän tehdasfirmiksen asennus on estetty).



Esim. Viihteen päätelaitteet toimisivat tehdasfirmiksillä Viihteestä riippumattomina digibokseina, joista saisi vielä (paikallisesti) tallentavia bokseja laittamalla kovalevyn kiinni usb-liitäntään.



Elisan kokoisella firmalla laiteliikenne on sen verran suurta, että tällä olisi jopa kansantaloudellista merkitystä. Puhumattakaan siitä suuresta PR-arvosta, jonka "ongelmajätteen" kierrätys hyötyelektroniikkana saisi aikaiseksi...
Taitaa olla aivan liian järkevä idea toteutuakseen. :smileycry:
Elisan kauppaamien laitteiden "vapautus"
Oiskohan kuluttajavirasto kiinnostunut asiasta?



Tilannehan vastaa hyvinkin pitkälle sim- tai operaattorilukittuja luureja.



onkohan näistä Suomessa jotain ennakko/periaatepäätöksiä?
Kannattaa kuluttajavirastolta kysyä.



Muistaakseni on olemassa jokin laki, jolla edellytetään, että "jätteet" pitää ensin mennä uusiokäyttöön, jos mahdollista. Ja vasta sitten raaka-aineena hyödynnettäväksi.  Eli esim. Elisaviihde-boksi sopimuksen päätyttyä on periaatteessa "uusiokäyttöön kelpaamatonta jätettä", koska sitä ei varmaan voi käyttää mihinkään sopimuksen päätyttyä, ellei se mene jollekkin toiselle esim. varaboksiksi.



Kun taas ohjelmisto vapautetaan ja boksiin asentaa esim. jonkin avoimen Linux:in niin silleppä sitten luulis käyttöä löytyvän.
Olen toistaiseksi ollut asiasta yhteydessä seuraaviin Elisan työntekijöihin edit. henkilökohtaisia työntekijöidemme nimiä ei kokonaisuudessaan listallisesti tarvitse laittaa. Palstatiimiläiset näkevät nimet vaikka ne on nyt piilotettuna muilta.



 



Tämän listan laitoin tähän siksi, että olen ollut yhteydessä Kuluttajaviraston palveluun, Ficoraan ja tuotevastuuasioista sekä elektroniikkajätteen ehkäisystä vastuussa olevaan Pirkanmaan ELY-keskukseen ja linkkaan heitä jatkossa tähän postaukseen.



 



Samalla yleisö pääsee seuraamaan asian selvittelyä täysin läpinäkyvällä tavalla.



 



Eiköhän tästä saada joku kännyköiden sim-lukituksen avaamista vastaava ratkaisu aikaiseksi...
Sitten vielä Elisalta saaduilta vastauksista, jotka ovat olleet tyyliin: ssh:ta ei voida avata, Elisa ei voi etäasentaa tehdasfirmistä, Elisa ei voi sallia tehdasfirmiksen paikallista asentamista, jne.,



helppo ratkaisu kaikkeen: tästä hetkestä eteenpäin Elisa tekee uusista firmisversioistaan sellaisia, että laitevalmistajan omalla allekirjoituksella varustettuun firmikseen voi aina laitteen päivittää. Vähitellen koko laitekanta muuttu "sim-lukitusta" tavalliseksi kuluttajatuotteeksi.



Ainoa asia mikä pitää saada Elisan taholta kuluttajan suuntaan viestitetyksi on se, että jos laite ei ole enää Elisan etähallinnan alainen, on vaikeampi tutkia vikatilanteissa vian aiheuttajaa.



Meille, jotka säilytetään kaikki omat ja toisten wanhat roinat, homma ei ole ongelma, koska nurkissa on tusina Ellun lootaa, eikä siten ole vaikeaa pitää yhtä lootaa etähallituna...
Postia Ficoralta:



 



Hei



 



Soititte Viestintävirastoon koskien päätelaitteiden kuten modeemien ja muiden elektroniikkalaitteiden käytön estämistä operaattorin taholta. Teillä on itsellä Elisan kautta modeemi ja Elisa Viihteeseen liittyvä digiboksi. Tiedustelitte saako operaattori estää laitteiden käytön muiden operaattoreiden liittymillä. Kerroitte, että ainakin osa laitteista on kuulunut liittymäsopimukseen, mutta mainitsitte, että operaattori saattaisi estää käytön myös heiltä erikseen ostettujen laitteiden suhteen.  



 



Lainsäädännön eli Tietoyhteiskuntakaaren 246 §:n mukaan "Teleyritys ei saa estää käyttäjää liittämästä yleiseen viestintäverkkoon tämän lain vaatimusten mukaista radio- ja telepäätelaitetta tai suojauksen purkulaitetta taikka televisiovastaanotinta." Tästä nimenomaisena poikkeuksena on kuitenkin kytkykauppatilanne, 113 §:n mukaan "Teleyritys saa estää toisen teleyrityksen liittymän käytön kytkykauppaan kuuluvassa päätelaitteessa. Esto on kuluttajan pyynnöstä purettava viipymättä, kun liittymäsopimus päättyy. Eston purkamisesta ei saa periä kuluttajalta maksua."



 



Teleyritys ei siten saisi estää käyttäjää käyttämästä päätelaitetta toisen teleyrityksen liittymällä. Ainoastaan siinä tapauksessa, että päätelaite on kuulunut liittymän kanssa samaan kauppaan, on teleyrityksellä oikeus estää laitteen käyttö. Mikäli liittymäsopimus päättyy, tulee teleyrityksen purkaa esto kuluttajan pyynnöstä.



 



Mikäli teidän laitteenne ei kuulu kytkykauppaan tai se kuuluu, mutta liittymäsopimus on päättynyt ja siitä huolimatta teleyritys ei ole pyynnöstänne purkanut estoa, lähettäisittekö meille kysymyksenne sekä Elisalta saadun vastauksen kirjallisesti, kiitos. Liittäkää mukaan kopio liittymäsopimuksesta sekä tarkempi kuvaus estosta. Voitte vastata tähän samaan sähköpostiviestiin.  



 



Ystävällisin terveisin



 



Riikka Salenius



Asiakkuudet



Viestintävirasto



www.viestintavirasto.fi
Tämähän menikin mielenkiintoiseksi... :smileycool:
Hyvää työtä, jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa.
 Hyvä case. Minä myös odotan jatkoa mielenkiinnolla.
Mielenkiintoista. Jään myös seurailemaan!
Elisan myymissä laajakaistamodeemeissa on Elisalle räätälöity ohjemlisto muun muassa tietoturvasyistä. Etähallinnalla voimme varmistaa että askiakaspäätelaitteissa on aina uusin ohjelmistoversio. Etähallinta mahdollistaa myös suositun ominaisuuden, eli langattoman verkon asetusten hallinnan OmaElisasta.



Elisan ohjelmistoversio on ominaisuuksiltan lähes yksi yhteen valmistajan version kanssa, suuria eroja ei siis ole. Joillekin laitteille ei edes ole saatavilla valmistajan omaa kuluttaja-firmwarea, vaan valmistaja myy tuotetta vain operattoreille. Elisan laajakaistamodeemit toimivat normaalisti muidenkin operaattoreiden liittymissä, vaikkakin joskus modeemin VPI/VCI-arvot joudutaan muokkaamaan käsin oman operaattorin verkon mukasiksi. Elisan firmware ei kuitenkaan estä toimivuutta toisen operaattorin verkossa.
@iltsinen



"Etähallinta mahdollistaa myös suositun ominaisuuden, eli langattoman verkon asetusten hallinnan OmaElisasta."



Keneltä tätä on kysytty? Vai onko tämä mallia "kun ei anneta muuta vaihtoehtoa niin kaikki käyttää tätä -> kaikki käyttää tätä, joten tämä on suosittu"?



"Elisan ohjelmistoversio on ominaisuuksiltan lähes yksi yhteen valmistajan version kanssa, suuria eroja ei siis ole."



Muuten vaan hieman karsittu...



"Elisan firmware ei kuitenkaan estä toimivuutta toisen operaattorin verkossa."



Tämähän koskee esim. Viihteen (mainittu aloituksessa) tai Vahdin (keskusteltu muualla) laitteistoa?



Mutta onhan se hyvä jos pidetään mielessä 🙂
Mainoslauseita on kyllä toisteltu, mutta jos laki vaatii ainakin sopimuskauden päätyttyä poistamaan operaattorikohtaisen firmiksen, niin ei siinä auta "pääosin vähäisesti riisuttu ja kaikin puolin tosi kiva"-selittelyt. Silloin kyseessä ei ole mielipideasia tai väliä sillä kuinka suosittu joku ominaisuus on.



Nyt kun mulla on ihan selkee case, jossa tehdasfirmis on hallussa JA sisältää juuri ne ominaisuudet, joita haluaisin käyttä ja kuvittelin laitteessa nämä ominaisuudet olevan, kun käyttöohjeesta ne etsin (käyttöohje oli suoraan valmistajalta, koska Elisa ei käännä ohjeita tarvittavan laajasti tai ajoissa, wink wink! Muutenhan en olisi laitevalmistajan ominaisuuksiin törmännytkään..).
Erästä Elisan Zyxel ADSL modeemia säädin ns. siltaavaan tilaan ja kytkin pääreitittimeltä netin tulemaan lan porttiin. Wlan verkon sain toimimaan oikein ja lan pistokkeista toimi netti myös oikein, tuli IP:t suoraan pääreitittimeltä... Mutta hetken kuluttua laite käynnistyi uudelleen ja vaihtoi asetukset oletusasetuksille.



Sitten yritin myös eri tapoja toteuttaa saman, laite taas laittoi oletusasetukset. Lopulta meni hermot ja vein Zyxelin muualle.



Kappas siellä Zyxel toimikin oikein, ei enää käynnistyny uudestaan ja omat asetukset pysyi, vaikka siellä oli laitteet käytännössä samat, paitsi yhteys oli Elisan. Ja asetuksiksi taisi tulla samat, joilla kotona testailin ja pääreitittimen johto samaan pistokkeeseen.



Eli johtopäätös, että Elisan Zyxel ei toimi yleisessäviestintäverkossa oikein, mutta Elisan verkossa toimii.



//edit



Mitenkä voi esim. Elisan Bewan-modeemiin vaihtaa wlan salasanan, jos asiakassuhdetta ei ole?
käyttäjä iltsinen päiväyksellä ?16-11-2015 15:10Elisan ohjelmistoversio on ominaisuuksiltan lähes yksi yhteen valmistajan version kanssa, suuria eroja ei siis ole. Joillekin laitteille ei edes ole saatavilla valmistajan omaa kuluttaja-firmwarea, vaan valmistaja myy tuotetta vain operattoreille. Elisan laajakaistamodeemit toimivat normaalisti muidenkin operaattoreiden liittymissä, vaikkakin joskus modeemin VPI/VCI-arvot joudutaan muokkaamaan käsin oman operaattorin verkon mukasiksi. Elisan firmware ei kuitenkaan estä toimivuutta toisen operaattorin verkossa. Elisan etähallittavalla firmwarella varustetut laitteet eivät toimi muiden operaattoreiden verkoissa ainakaan WLAN:n osalta , koska WLAN:ia ei asiakas voi silloin itse säätää. Onneksi markkinoilla on sellaisia laitteita , joissa ei ole Elisan tärvelemää softaa. Pääsääntöisesti ne muutenkin toimivat paremmin kuin Elisan omalla brändillä myytävät halpatuotteet ja ovat tosiaan täysin asiakkaan hallittavissa Nimimerkillä kokemusta on.  😉
Hyvä juttu, odotan mielenkiinnolla ratkaisua tähän ongelmaan. Nyt on jo useampi noita "Ellu-lukittuja" modeemeja kaapissa ja niitä voisi käyttää muissakin verkoissa, kun vaan saisi täyden hallinnan niihin.
Dodiin.. 1½ päivää se otti ja muutaman hermostumisen, mutta nyt bitit vilistää. Tosin toistaiseksi lainalaitteella (Inteo DG301 , laittoivat xDLS-modeemi/routterin (Zyxel VMG1312-B10D xDSL modeemi/routteri) postitse, mutta tänne tulee CAT5-kaapeli kellarista ylös eli tarvitsen laitteen jossa on WAN -portti, katso alla. AIkaisempi yhteys oli Elisan VDSL-yhteys (Zyxel VMG3826-B10A) toimisi modeemin WAN portin kautta, mutta Ellun modeemissa on niin raiskattu firmis, vaikka muuten sen sai toimimaan, mutta nopeudeksi sain jotain 10M/0,8M. Nyt odotellaa pakettia, jossa olisi lopullinen modeemi/routteri. Loppupäätelmä: Elisan firmis laitteessa tekee "jotain jollekin jossakin tai sitten jättää tekemättä" ja nopeus on luokkaa 10M/0,8M ja se on SER-jätettä, jos sitä ei kytketä Elisan verkkoon. Kuitekin kun kyseessä on liikenne ethernet-porttien kautta, siinä ei pitäisi olla paljoakaan säädettävää. Joten kysymys Elisan väelle: miten saan valmistajan tehdas firmiksen asennettua laitteeseen? Laitehan on minun, kun soppari on loppunut. Aito tehdasfirmis on se omalla koneella, sain sen Zyxelin teknisestä tuesta tänään ja on viimeisin versio. Modeemissa oleva firmis estää asennuksen. Saan vain ilmoituksen tyyliin "laiton softapaketti, ei asennetteta".
Elisalle voisi olla paras siirtyä takaisin esim. Telewell laitteisiin, silloin olisi ohjelmisto suoraan kunnollinen ja eikä tarvitsisi Elisan itse omia ohjelmistojaan tehdä.



Samalla tuettaisiin kotimaisuutta ja vähän laadukkaammat laitteet saataisiin asiakkaille.
Väliaikatiedoite: Ficora uskoi Ellun "adsl/vdsl-parametreja voi säätää muille operaattoreille sopiviksi"-tarinan, joten seuraavaksi sitten kuluttajaviraston pakeille...


Elisan ohjelmistoversio on ominaisuuksiltan lähes yksi yhteen valmistajan version kanssa, suuria eroja ei siis ole.





Eiköhän tuo pääpointti liene siinä että rauta olisi parhaalla mahdollisella tavalla käytettävissä esim erinäisten opensource vaihtoehtojen testaamiseen tai mahdollisesti oman koodin ajamiseen laitteessa tehdasvalmisteiselle firmwarella.



Muuten Elisa voisi varsin hyvin jakaa tuon tehdastasoisen firmwaren kuluttajille ilmaiseksi sitä pyydettäessä. Tilannetta voitaisiin tarpeen vaatiessa rajata niin että sen firmiksen saisi käyttöönsä halutessaan vasta kun sopimuskausi päättynyt.



Tällä voitaisiin rajoittaa ettei sitä nyt ihan kuka tahansa kadun tallaaja mene asentamaan tyhmyyksissään.



Suurin haaste toki tässä lienee se että laitteen tehdastason firmis on olemassaan sen verran raakile että elisan on pitänyt sitä paikkailla että toimii edes jotenkin laitteen kanssa.



Eniten toki itse toivoisin että raudalle kuin raudalle olisi asennettavissa loppujen lopuksi joku wrt-distro jolloin siitä saisi käytännössä eniten irti.