Kysymys Ei Elisan käsissä

Google ei salli vielä "Android Autoa" ladattavaksi Suomessa

  • 18 heinäkuu 2017
  • 10 kommenttia
  • 13966 katselukerrat

Android Auto alkaa olla käyttökelpoinen myös Suomessa suomen kielellä, mutta Google ei vaan salli kaupassa lataamista ja käyttämistä. Uusissa autoissa alkaa saada suhteellisen edullisesti lisäominaisuutena viihdekeskusta, jossa on reilun kokoinen näyttö ja AA-valmius.

Heitän pallon Elisalle, joka on suurin operaattori Suomessa. Onko Elisalla mahdollista vaikuttaa ja edesauttaa asian viemistä eteenpäin ja mahdollisesti kertoa asiakkaille, mikä on aikataulu AAn viralliselle lataamiselle.

Toivon, että tämä asia ei mene ideana jonoon odottamaan toimenpiteitä, vaan asiaan tartuttaisiin pikapuolin. AA on puhelimen hyötykäyttöä ja uskon, että Elisa operaattorina ajattelee samoin.

10 kommenttia

Jos et ole koskaan kuullut tai käyttänyt Android Autoa, niin kyseessä on Googlen ohjelma, joka liittää android-puhelimen auton viihdekeskukseen ja käyttää hyväkseen sen suurempaa (7-9") näyttöä.
- Puhelin kytketään viihdekeskukseen joko Bluetoothilla (HF + yhteystiedot ja Spotify) tai USB-kaapelilla (lisänä navigointi)
- HF ei ole mitään uutta, mutta Spotifyn ohjaaminen ratin näppäimillä on käyttökelpoinen asia.
- USB-kaapelilla kytkettynä googlen navigointi muuttuu merkittävästi suurella näytöllä. Luettavuus on aivan eri luokkaa kuin puhelimen näytöltä ja kääntymisohjeet ovat nuolilla näytettyinä erittäin havainnolliset. Navigaattorin toiminta muuttuu vastaavaksi kuin mitä on parhaimmissa erillisissä navigaattoreissa.
- Kolmansien osapuolten ohjelmat ovat vielä harvassa, mutta tulevat vauhdilla kuvioihin mukaan.

Yhteenvetona tämänhetkisille ominaisuuksilla on selkeä visuaalinen puhelujen hallinta, Spotify-musiikkisoittimen hallinta ja loistava navigoinnin hallinta toimivalla osoitteen puhehaulla.

Kaikkia ominaisuuksia en vielä tiedä, koska sain auton vasta pari viikkoa sitten. Sen viihdekeskus pitäisi täyttää Android Auton vaatimukset. Puhelimena minulla on Galaxy S7E ja sen kanssa en saa puhelimen näytön peilaamista auton näytölle toimimaan. Tämä ominaisuus laajentaisi sovelluksien kirjoa.
Itse olen käyttänyt AA:ta jo puolisen vuotta ja en koe sitä kovin hyödyllisenä, koska autossa itsessään on jo samat palvelut, pois lukien kolmannen osapuolen appsit, joita en ole saanut toimimaan kuten haluaisin.
Täältä (https://www.opelclubfinland.fi/viewtopic.php?f=5&t=258894) löytyy juttua aiheesta ja linkki, mistä AA:n voi ladata omalla vastuulla.
Jaahas, että tämä siirrettiin sittenkin ideapajaan odottamaan, josko sille tehtäisiin jotain. Kyseessä EI ole idea, vaan olemassa olevan asian selvitys.

Uskalsin ehdottaa, että Elisa käyttäisi Suomen suurimman operaattorin arvovaltaa ja ottaisi selvää, missä vaiheessa Android Auto on Googlella ja milloin voisimme odottaa virallista painosta ko. sovelluksesta. Minulla oli taka-ajatuksena, että yksi fiksu elisalainen olisi tarttunut puhelimen kahvaan ja olisi kysynyt Googlelta, ellei vastausta olisi jo tiedossa. Nyt asiaa hoitaa aika. Sehän osaa hoitaa kaikki asiat.
Itse olen käyttänyt AA:ta jo puolisen vuotta ja en koe sitä kovin hyödyllisenä, koska autossa itsessään on jo samat palvelut, pois lukien kolmannen osapuolen appsit, joita en ole saanut toimimaan kuten haluaisin.
Täältä (https://www.opelclubfinland.fi/viewtopic.php?f=5&t=258894) löytyy juttua aiheesta ja linkki, mistä AA:n voi ladata omalla vastuulla.


Linkki vie Opelin sivuille ja jos sinulla on autossa (Astra) 9" navigaattori, niin se maksaa 700e lisävarusteena. Sama elektroniikka taitaa silti olla laitteessa. Eli Intellilink ja Android Auto -yhteensopiva. Ainoastaan navigaattorin kartasto on valmiiksi asennettuna, joten AA:a ei tarvitse käyttää

Opel on näköjään kohtuullistanut lisävarusteiden hintoja.

Suuntaus on, että autossa hyödynnettäisi sitä elektroniikkaa, joka lähes jokaisella on taskussa ja jossa pyörii jo valmiina musiikin striimaus, puheluiden hallinta, tekstiviestiohjelma, kalenteri, navigaattori ja internet. Ongelma toistaiseksi on pienten kieliryhmien puheentunnistus, mutta uskoisin tämänkin ongelman ratkeavan lähivuosina ellei jo kuukausina. Kokeilin navigaattorin toimintaa puheohjauksella ja sehän toimii jo. Kaikki kymmenen hakua Google tunnisti ongelmitta. Käskyt on vain annettava toistaiseksi ns. selkokielellä.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Välitin tämän eteenpäin myös muuta kautta kuin ideapajan, mutta menkööt nyt tännekin. Palstalla ei taida partioida ketään jolla on tarpeeksi natsoja painostamaan kyseistä firmaa, joten katsotaan miten tämä luonnistuu virallisia kanavia pitkin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Ikävä kyllä emme voi toisen yhtiön projekteja kommentoida tarkemmin, Android Auton julkaiseminen on täysin Googlen käsissä joten aikatauluun emme voi emmekä osaa ottaa kantaa. Asia on välitetty virallisia kanavia pitkin nyt eteenpäin ja yritetään tiedustella tuota tilannetta, mutta tämän suhteen emme mitään pysty lupaamaan.
En ole odottamassakaan mitään Elisan omaa kannanottoa Googlen projektin aikataulusta. Lähinnä tarkoitin sitä, että Elisa Suomen suurimpana operaattorina kysyisi suoraan Googlelta, mikä on heidän aikataulunsa AAn suhteen, mikä asia jarruttaa julkaisua ja voiko Elisa myötävaikuttaa jotenkin julkaisun etenemisessä. Puhelinhan lienee puhelinoperaattorin päätyökalu ja sen toiminta uusissa sovelluskohteissa pitäisi olla tärkeä kiinnostuksen kohde.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Välitin vielä tämän viestisi tiedoksi eteenpäin. Mitään emme tosiaan tämän asian suhteen pysty lupaamaan, mutta tämä ketju on välitetty eteenpäin ja pyydetty tiedustelemaan asiasta mahdollisuuksien mukaan.
Opel Astra 2018 integroidulla navigaattorilla ja Samsung S7 pelaavat hyvin yhteen. Ilman AA:takin pärjäisin mutta pitihän tuo kokeilla vaikka myyjä sanoikin, että ei vielä Suomessa toimi.
1) Tuolta löytyy viimeisimmät AA-versiot:
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/
Versiolinkin takaa pitää valita oikea versio puhelimen arkkitehtuurin mukaan. Nämä versiot lienevät tarkoitetut kehittäjille, mutta toistaiseksi ei ole estoja muille.

2) Virallisesti Google on estänyt AAn saannin Suomessa, mutta tuota yllämainittua mirror-linkkiä käyttäen saa toimivan AAn.

3) Jos auton "viihdekeskus" tukee Apple Carplay - ja Android Auto -sovelluksia, niin AA pitäisi toimia ko. autossa ja sovellukset pelaavat niiltä osin kuin suomenkieli sallii sen. Google Maps pelaa hyvin ja avustaja osaa hakea oikeat osoitteet lähes aina.

Jos luurin valmistaja kehuu AAn toimivat, niin mitään ei menetä kokeillessa omaan autoon. -> AA puhelimeen ja käynnistetään se > autossa otetaan AA käyttöön (löytyy näytön valikoista) > kytketään puhelin USB-piuhalla auton oikeaan USB-porttiin (katso ohjekirjasta, mihin) ja perään vähän rohkeaa kokeilua.

Osallistu keskusteluun