Toteutettu

Julkinen IPv6 osoite valittavaksi vaihtoehdoksi 4G liittymiin oma saunalahteen.

  • 14 heinäkuu 2014
  • 16 kommenttia
  • 23751 katselukerrat

Olisiko mahdollista että tuon IPv6 pioneerikokeilun voisi aloittaa ne halukkaat jotka kaipaavat julkista IP osoitetta 4G liittymiin.

Oma saunalahteen voisi laittaa itse valittavaksi vaihtoehdoksi julkisen IPv6 osoitteen samaan tapaan kuin on ollut mahdollista 3G liittymissä valita julkinen IP (IPv4 osoite).

Julkista IP osoitetta kuitenkin tarvitsevat kipeästi ne jotka ovat 3/4g reitittimen takana ja pelaavat tai käyttävät salattuja etäyhteyksiä (esim työpaikan verkkoon).

Tupla NAT (operaattorin ja reitittimen) kun estää käytännössä molemmat!

//Muokattu kategoriat uusia vastaaviksi. -Norris

16 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Tätä ideaa on pakko kannattaa, jos kerran IPv4 ei sitä saa!
Käyttäjätaso 5
Eipä se julkinen IPV6 osoite pelaamiseen auta, tuskin muilla pelaajilla on IPV6:sta käytössä juurikaan.

Ja taitaa olla harvassa webbikameratkaan mitkä tukisivat IPV6 osoitteita.. ja sitten sellaisen kameran katsomiseen tarvitsisi vastapäässä IPV6 osoitteen...

Kannatan kyllä, että halukkaille voisi IPV6 osoitteita jakaa, mutta ei se julkisen IPV4 osoitteen puutetta korvaa kunnolla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Juuri lueskelin Brasilian "ongelmasta", siellä operaattoreilta ei ilmeisesti tämän vuoden puolella edes saa uusiin liittymiin IPv4 osoitteita vaan pelkästään IPv6 osoitteita.

IPv6 ongelmaksi muodostuu juurikin se että IPv4 verkossa oleva kone ei "näe" IPv6 osoitteen takana olevaa konetta, toisinpäin ei ole ongelmaa koska IPv4 osoite "kulkee" IPv6 tavallaan osoitteen sisällä.

Esim Saksassa ja Hollannissa on paljonkin sivustoja jotka ovat vain IPv6 osoitteesta tavoitettavissa, johtuu juurikin siitä että kyseisissä maissa on IPv4 ositteet myös loppuneet.

Me tavalliset pulliaiset emme tietenkään edes löydä kyseisiä sivustoja koska emme niille pääse ilman omaa IPv6 ositetta ja IPV6 DNS:ää.

Microsoft väittää ainakin että sen uusi XBOX ONE toimii paremmin IPv6 verkossa kuin IPv4 verkossa, mm latenssit on MS:än mukaan pienemmät.

Ja lopuksi Saunalahdelle (että Elisalle) ehdotus, "4G-liittymille on tilattavissa OmaSaunalahden kautta julkinen IPv6-osoite, jonka APN: internet6"
Käyttäjätaso 1
Jos Sainalahden 4G liittymään saa ensimmäisenä suomalaisista julkisen IPv6 osoitteen automaagisesti, itse vaihdan kaikki ADSL(2) ja Mobiilidata(3) liittymäni 4G mobiilidataan!

Odotus arvo tosin ei ole kovinkaan suuri http://www.worldipv6launch.org/measurements/ L?ysin tältä listalta Suomesta vain FuNET:in. Tilanne on kuin 90-luvun alkua.

Onko meillä Suomessa operoivia IPv6 tunnelin tarjoajia voisin ostaa heiltä sen, mitä L2 yhteyden tarjoajat ei osaa?
NAT ongelmat estävät hyvin tehokkaasti kaiken videopelaamisen nykykonsoleilla kun servereita on blokattu, äänichatti on blokattu NAT2 käyttäjien kanssa ja esimerkiksi etäpelaaminen ei onnistu PSVita -> PS4.

Maksan mielelläni vaikka kuukausimaksua tästä lisäpalvelusta. Kilpailijoilla tällainen palvelu on toteutettu ja käytössä!
Käyttäjätaso 1
Tällanen palvelu myös prepaid asiakkaille, vois vaikka pistää oman datapaketin joka maksaa hiukan enemmän!

Tilaisin sen heti, alkaa tää NAT hömpöttely ottaan nuppiin kun ei kaikki palvelut toimi.
Käyttäjätaso 3
Selvittelin tätä meidän tuotepuolen kanssa, ja toistaiseksi voin kommentoida seuraavaa:
Julkisista IP-osoitteista ei vielä ole päätöksiä suuntaan taikka toiseen, mutta selvitys on käynnissä. IPv6 on tulossa Saunalahden mobiililaajakaistan asiakkaille, mutta pilotin osalta ei vielä tarkempia tietoja. Pidämme Palstalaiset ajantasalla, kunhan asiat selviää ja on antaa lisätietoja!
mikähän siinä nyt maksaa kuukausitolkulla? eikö voisi antaa jotain aika-arviota vai pitääkö tässä jatkaa kytkysopimuksen purkamista ja vaihtamista kilpailijalle jossa homma toimii.
joo, Elisa, viestintävirasto ovat jo 6 vuotta aikataulusta jälestä, joku ilmeisesti luulee että hyötyy rahallisesti kun itse kun netti ei toimi eikä sitä voi käyttää.

Lähes natiivin IPV6 tasoisesti toimii Sixxs ( https://www.sixxs.net/ ), hurricane,.... yms. Saat oman operaattori riippumattoman IPV6 osoitteen.

3G/4G yhteyden parantamiseksi tein jutun vuosi pari takaperin löytyy googlaamalla 4G cantenna elisa ja uusi parempi konfiguraatio on jo kokeilussa vaatii Ubuntu 14.04 LTS:än ja kun toimii tyydyttävästi jaan omat kokeumukset samalla sivustolla.

Niin natiivi IPV6 osoite parantaisi kyllä turvallisuutta, stabiloisi yhteyksiä,.... täytyy vaan ihmetellä kun yläkerassa vippaa jollakin Elisa/Saunanlahdessa, ei tuota sivitynemmin voi ilmasta.
Lainaus viestintäviraston sivulta Kansallinen IPv6-käyttöönottopäivä on 9.6.2015 https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/index.html

Onkohan Elisa/Saunalahdella IPv6 valmius ennen vai jälkeen ko 9.6.2015 päivämäärän?

Myös IPv6- liikenteen määrä kasvaa vauhdilla ja syyskuussa 2014 tehtyjen mittausten perusteella esimerkiksi 56 % Verizon Wirelessin, 40% T-Mobile USAn, 39 % Free.fr:n ja 30 % Comcastin asiakkaista käytti IPv6:tta ottaessaan yhteyttä sisältöpalveluihin.
IPv6-liikenne kasvaa koko ajan.

Maailmanlaajuisesti Googlen palveluihin tulevista yhteydenotoista jo 4,5 % tapahtuu IPv6:lla.

Maittain erot ovat kuitenkin suuria. Syyskuussa 2014 Saksan lukema oli 11,6 % ja Belgian jopa 28,6 % Suomen ollessa edelleen peränpitäjien joukossa 0,43 prosentin osuudella. http://www.worldipv6launch.org/measurements/
Hyvää puhetta! Julkista IP:tä kaivataan 4G / LTE -yhteyksiin kipeästi. (Valvontakamerakäyttö)
Isoista operaatoreista DNA on ainakin mukana tuossa kansallisessa IPv6-käyttöönottopäivässa 9.6.2015.

Olisi hyvä kuulla Elisa/Saunalahden vastaus ovatko he myös tuolloin mukana?
Ei se väärin olis jo aiemmin ottaa käyttöön :)
Tämä NAT on kyllä aikamoinen riesa jonka ipV6 voisi korjata. toivotaan että se tulee pika puolin 4G yhteyksiin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Oli mielenkiintoista katsoa Elisa.ee sivuille. Sielä löyty monia palveluita ja ominaisuuksia, jotka eivät ole Suomessa ollenkaan saatavilla.

Näitä olivat mm:

- Kiinteä IP- osoitteita saatavilla (järjelliseen hintaa)

- Symmetriset nopeudet (vaikka 50/50)

- VOIP- yhä säätavilla

Totta kai voidaan sanoa, että Elisa Eesti on ihan toinen yritys (vaikka sama omistaja), mutta onko Suomessa kilpailutilanne todella näin huono. Että ominaisuuksilla ei tarvitse kilpailla ?

https://www.elisa.ee/et/ariklient/internet/internet-kontoris/pysiinternet#tab01

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Nyt sitä siis saa! http://yhteiso.elisa.fi/t5/Tiedotteet/Elisa-otti-IPv6-osoitteet-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-mobiiliverko...

 

Jos sinulla on IPv6:ta tukeva laite, liittymäsi saa IPv6:n kautta julkisen IP-osoitteen. Jos laitteesi ei tue IPv6:Sta, saat julkisen IP-osoitteen 2G/3G-verkossa APN-yhteysosoitteen internet4 kautta. Julkinen IP-osoite 4G-liittymiin maksullisena lisäpalveluna on tulossa lähiaikoina. Tästä tullaan tiedottamaan erikseen :)

Osallistu keskusteluun