Kiinteä IP- osoite saataville

Tuote: Netti

Isommat operaattorit ovat luopuneet kiinteiden osoitteiden tarjoamisesta kuluttajatuotteissa. Ilmeisesti kysyntää on ollut liian vähän? Pienet operaattorit ovat pystyneet erottumaan ja saamaan asiakkaita kiinteän IP:n kaltaisilla lisäpalveluilla.



Kadulla jolla asun uusittiin vähän yli vuosi sitten infraa ja perinteiset puhelinkaapelit poistettiin samalla, kun sekä sähkö että "tietoliikenne" siirrettiin pylväistä maan alle. Kannatin toki asiaa ja olin vahvasti sen kannalla, että nykyään verkko ei kannata uusia laittamalla kuparia kuparin tilalle.



Luotettavuus ja nopeus on kuidussa erinomaisella tasolla (verrattuna perinteiseen puhelinlanka ADSL- yhteyteen). Kuitenkin yhdestä asiasta oli hämmästynyt. Kuituun ei saa mitenkään kiinteää IP:tä. Ei vaikka yhteyden ottaisi toiselta operaattorilta Saunalahden / Elisan Talokuidun yli. Tämä siksi, että koko tekniikka asiakkaan päätelaitteen tunnistamisesta lähtien pohjaa DHCP- tekniikkaan. Ilmeisesti tästä syystä on tehty päätös, että kiinteitä IP:tä ei tarjota. Eikä yhteyttä "vuokraava" operaattorikaan voi osoitteita tarjota. Ainoa keino saada osoitteita on vuokrata "kylmä" kuitu jolloin kustannuksia tulee vähintään satoja euroja kuukaudessa.



Olen yllättynyt, että muuten positiivinen kuidun tulo, joka on kuitenkin sitä tulevaisuusturvattua 🙂 tekniikaa on aiheuttanut tällaisen huonnoksen palveluun. ADSL- aikaan yhteys oli pienemmältä operaattorilta, jolta sain käyttööni 16- osoitteen aliverkon tarvittavilla DNS ja reverse palveluilla.



Toki NO-IP ja VPN- putki palveluilla tulee jotankin toimeen (pakon edessä), mutta koska toimin IT- alalla koen kiinteiden IP- osoitteiden puuttumisen suureksi miinukseksi kuidun kautta saatavaan nettipalveluun. Käytännössä en pysty tekemään kaikkea sitä työtä etänä, joka ennen oli madollista.



Ehdotus: Saunalahti/Elisa tekisi laajennuksen palveluun jolla saisi vaikka lisämaksusta kiinteitä IP- osoitteita. Jos Talokuitu kerran on niin kiinteästi DHCP- tekniikkaan nojaava, niin palvelussa voisi olla itsepalvelu liittymä, jolla saisi nyt dynaamisen osoitten lukitua tiettyyn laitteeseen (MAC- osoiteella). Kuten DHCP- tekniikalla on mahdollista. Näin asiakas saisi kiinteän IP:n jonka hän voisi lukita tiettyyn päätelaitteeseen.



Ymmärrän että kysyntä tähän voi olla vähäistä, jonka takia taloudellisia perusteita voi olla vaikea osoittaa.  Kuitenkin jos Saunalahti / Elisa ei ole tästä kiinnostuneita, niin tehdää se edes palvelun rakenteessa mahdolliseksi. Näin voisin saada osoitteet jälleen jonkin pienemmän operaattorin kautta vaikka Talokuidun yli. Samoin kun homma käytännössä toimi, kun yhteys oli puhelinlangan yli ADSL- tekniikalla.



Tuokki
Melkoisen kattava idea muuten, tähän ei oikein ole ainakaan minulla juuri mitään kysyttävää. Keksiikö joku vielä jotain lisää?
Sen verran tuli vielä mieleen lisää, että IPv6 olisi myös hyvä saada "saatavilla" vähitellen. Ainakin jos asiakas osaa sitä pyytää. IPv6:n kanssa ei tarvitsisi myöskään kitsastella montako IPv6 osotetta asiakas voisi saada (koska 6- osoitteita on lähes rajaton määrä)



Tuokki
Voisiko näitä toteuttaa edes Elisan puolella myytävissä yritysliittymissä, siellähän on myös priorisointi verkossa. :smileyhuh:



http://www.elisa.fi/yrityksille/105/1032.41/
käyttäjä kiju päiväyksellä ?09-04-2013 18:39Voisiko näitä toteuttaa edes Elisan puolella myytävissä yritysliittymissä, siellähän on myös priorisointi verkossa. :smileyhuh:http://www.elisa.fi/yrityksille/105/1032.41/



 



Tuossa linkissä puhutaan mobiililiittymistä ja tämä ehdotus koskee kiinteitä nettiliittymiä.



 Kaiken kaikkiaan ei nuo Elisan liittymät kuulu tänne Saunalahden puolelle. Voithan aina avata ihan uuden ehdotuksen Elisan Ideapajaan.



 https:///t5/Elisa-Ideapaja/idb-p/Elisa
Kyllähän tuota tulisi /28 tai /29 blokki ostetua jos sitä vain tarjottaisiin ja mieluusti maksaisin vaikka tuplahintaa nykyisestä 100Mbps kuituyhteydestä jos  se olisi mahdollista. Ei sillä varmaan ostaisin vielä toisen 100Mbps yhteydenkin jos semmoista tarjottaisiin. Eikä sinällää olisi edes mahdoton toteuttaa tässä asunnossa kun jakamosta tulee 2x SM kuidut ja  vielä parit Cat6t.



Samaten natiivi IPv6 olisi pop ettei tarvisi turvautua SIXXSn palveluun sen suhteen, IPv6ssakaan ne /64 blokit ihan heti lopu. Pienemmissäkin blokeissa olisi kyllä ihan poskettomasti osotteita ettei ne loppumaan pääse.
Elisan yritystuotteista löytyy tällä hetkellä vaihtoehtona Elisa Yritysinternet: http://www.elisa.fi/yrittajille/tuotteet/?o=1304.00



Olisiko tämä tuote sopiva ratkaisu?
Tuo Elisan yritysliittymä tulee ADLS:n kautta (hinta on siedettävä) joten ei ole minulle mahdollinen. Kuparikaapelit ovat kadulta revitty pois. Saako Tämän Elisa yritysliittymän kuidun kautta ? (Saunalahti Talokuitu)
Saa myös kuidulla: http://www.elisa.fi/yrityksille/105/1304.00/4806/
Saa kuidulla joo mutta vaan yks kiinteä osoite, pitäs saada enemmän. Ainakaan missään ei lukenut että kehenkä pitäisi ottaa yhteyttä jos tarvii enemmän jne...
Toki tiedän, että Elisa yritysliittymään saa IP:n mutta hinta karkaa (kuidun ollessa siirtotienä) mahdottoman korkeaksi. Hintoja noilla Elisan yrityspuolen sivuilla ei ole vaan se "päivän" hinta selviää soittamalla.



Ehdotuksen pointti oli se, että onko mahdollista saada (eri maksusta) kiinteä IP (edes IPv4, mutta mieluusti myös IPv6) myös ns. kuluttaliittymiin. 



Jos tämän kaltainen palvelu olisi eihän sen tarvitisi olla lukittu vain kuituliittymiin. Samasta palvelusta (portaalista) voisi tilta IP:n kaikille yhteyksillä (ADLS, Kaapeli, kuitu ja mahd. mobiili.



Tuokki
Tällä hetkellä kuluttajaliittymille ei ole suunnitelmissa tuoda kiinteää IP-osoitetta tarjolle. Elisan yritystuotteista löytyy vaihtoehtoja joissa kiinteä IP on tarjolla, esimerkiksi Elisa Yritysinternet (kiinteiden IP:den määrä tarpeen mukaan) http://www.elisa.fi/yrityksille/105/1304.00/. Pidetään kuitenkin ilman muuta tämä mielessä, etenkin siinä vaiheessa kun saamme käyttöön IPv6:n. Aikataulua valitettavasti tämän osalta en uskalla tässä vaiheessa vielä sanoa, mutta uskon että IPv6:n käyttöönotosta tiedotetaan erikseen. Mahdollisesti sen jälkeen voimme ottaa uudelleen "tapetille" kiinteiden IP:den tuomisen kuluttajaliittymiin.
Mietin tässä muuten sellaista, että kun niitä etäkameroita varten tarvitaan se kiinteä IP, niin mikä on se tarvittava nopeus? Sitä vaan, että riittääkö siihen neljäsosa Megaa? ts olisiko Kelpo varteenotettava vaihtoehto? Siihen saa kiinteän IP-osoitteen ja kuukausihinta on 2,90 e.
Miksi Saunalahti ei halua tarjota kiinteää IP-osoitetta?
käyttäjä hpguru päiväyksellä ?18-04-2013 22:07Miksi Saunalahti ei halua tarjota kiinteää IP-osoitetta?  Epäilenpä , että kyseessä on ainakin IPv4:n osalta se , että osoitteita ei yksinkertaisesti enää ole , vaan enenevässä määrin on pakko siirtää uusia käyttäjiä NAT:n taakse. Silloinhan osoitteita voidaa "monistaa" eli sama IP voi olla käytössä monella , kun ovat eri NAT:n takana.
käyttäjä tawan päiväyksellä ?18-04-2013 9:03



Tällä hetkellä kuluttajaliittymille ei ole suunnitelmissa tuoda kiinteää IP-osoitetta tarjolle. Elisan yritystuotteista löytyy vaihtoehtoja joissa kiinteä IP on tarjolla, esimerkiksi Elisa Yritysinternet (kiinteiden IP:den määrä tarpeen mukaan) http://www.elisa.fi/yrityksille/105/1304.00/. Pidetään kuitenkin ilman muuta tämä mielessä, etenkin siinä vaiheessa kun saamme käyttöön IPv6:n. Aikataulua valitettavasti tämän osalta en uskalla tässä vaiheessa vielä sanoa, mutta uskon että IPv6:n käyttöönotosta tiedotetaan erikseen. Mahdollisesti sen jälkeen voimme ottaa uudelleen "tapetille" kiinteiden IP:den tuomisen kuluttajaliittymiin.



Tässä on ongelmana se, että 4G-yhteyden tarvitseva kuluttaja-asiakas ei voi rahallakaan tehdä sopimusta Elisan yritystuotteista.
Koska Elisa ottaa käyttöön IPv6-osoitteet?
Matkapuhelinliittymille ei saa kiinteää IP-osoitetta, ei myöskään Kelpo-liittymiin. Siinä mielessä ne eivät ole siis ratkaisu tähän. Tarvittava yhteysnopeus riippuu täysin kamerasta ja sen kuvanlaadusta. Myös se vaikuttaa välittääkö kamera still-kuvia tasaisin ajoin, vai livekuvaa (laatu?). Tämän vuoksi on vaikea näillä tiedoilla vielä sanoa mikä yhteysnopeus olisi sopiva tähän tarkoitukseen. Tokikin mitä nopeampi yhteys, sitä parempi :)



Kiinteiden IP-osoitteiden tuominen kuluttajaliittymiin ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa liiketoiminnallisista syistä.



IPv6-osoitteiden käyttöönotosta ei valitettavasti ole tällä hetkellä aikatauluarviota. Kun se hetki lähestyy, tiedotamme asiasta laajemmin.
käyttäjä tawan päiväyksellä ?16-05-2013 9:53

Kiinteiden IP-osoitteiden tuominen kuluttajaliittymiin ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa liiketoiminnallisista syistä.



IPv6-osoitteiden käyttöönotosta ei valitettavasti ole tällä hetkellä aikatauluarviota. Kun se hetki lähestyy, tiedotamme asiasta laajemmin.



Olen itsekkin IT- alalla duunissa ja tunnen nämä kiertoilmaukset :)



Liiketoiminalliset syyt = Tässä Elisa/Saunalahti haluaa erottaa yritys ja kuluttajaliittymät.Tänä päivänä eroa on vaikea saada nettilittymien kohdalta aikaan muuten kun karsimalla kaksisuuntaisuudesta. Nopeudella ei voi kilpailla, koska kuluttajat haluavat hyvää nopeutta. Kaksisuuntaisuutta taas eri tarvitsisi, kun vasta pieni osa kuluttaja asiakkaista. En yhtään ihmettelisi, jos (kiinetän verkon) kuluttajaliittymätkin laitetaan NAT:n taakse (kun IPv6 siirtyminen viivästyy ja IPv4 osoitteet käytävät vähiin). Tämänhän on jo tapahtunut osassa mobiililiittymiä. IPv4 osoitteet eivät kertakaikkiaan riitä kaikille mobiililaitteille.



Sehän tässä "närästää", että osoitteita ei saa vaikka olisi halukas niistä maksamaan. Kuitenkin tarpeita, joissa "tavis" kuluttaja tarvitsee myös IP- osoitteta alkaa tulla. Näitä on mm. aikaisemmin mainitut valvontakamerat, kotiautomaation hallinta myös omaan NAS- laitteeseen olisi hyvä päästä maailmalta. Nämä tarpeet eivät ole enää pienen "nörttijoukon toiveita.



Tuokki



Ps. Tuskin maltan odottaan, että IPv6:sta aletaan ottaa Elisalla käyttöön laajemmin. Nostan hanskan heti pystyy, jos haetaan testaajia !

Saiko täällä sanoa kilpailevasta yrityksestä .. no en tarkoita tuota pinkkiä vaan toista ainakin siellä on tai oli kiinteä julkinen ip mobiili en tiedä oliko kiinteässä laajakaistassa tosin minnulla nousee maksut kun 24kk soppari menee umpeen. Ei viihtis vielä luopua jos se on noin kiven alla saatavana.


7 vuotta mennyt ja tilanne edelleen yhtä “hyvä”...


Mitenkäs @tawan tai joku muu tämän saisi taas tapetille kun edellisestä “syystä” olla tarjoamatta kiinteitä osoitteita on kulunut 7 vuotta? Kun tämä 25 vuotta odoteltu IPv6:kin vielä odottaa tulemistaan, niin tätä asiaa voisi edistää. Tähän maailman aikaan kun on entistä enemmän älylaitteita ja tarpeita päästä maailmalta kotiin ties minkä hilavitkuttimen takia, niin olisi enemmän kuin suotavaa, että “kotiosoite” pysyisi paikallaan. Asiakkaat ovat valmiita maksamaan tästä lisäpalvelusta, vaikkei se Elisalle tuo juuri lisää kustannuksia. Yritysliittymien hinnat valokuituun vastaavilla suurilla nopeuksilla ovat kuluttajalle ihan järjettömät. Voisiko tarjota palvelua, jota asiakkaat haluavat? Pienet operaattorit tarjoavatkin sitä mitä asiakkaat haluavat, mutta isot monopolioperaattorit ovat jähmeitä jääriä.


Itselläni on käsitys, että moni asiakas on onnistuneesti ratkaissut muuttuvan IP-osoitteen “ongelman” jotain monista markkinoilla olevista “DynDNS-palvelua” hyödyntämällä.

Mobiiliverkkoon ei kuluttajaliittymiin kiinteää IP-osoitetta saa mutta yhden natin saa pois käyttämällä “internet4” APN:ää.

Kiinteän verkon kuluttajaliittymistä voisi todeta, että IP-osoite vaihtuu harvoin, jos

Elisan DHCP-palvelimelle näkyvä mac-osoite pysyy samana ja on “aina päällä”.

Lisäksi monet uusista palveluista ovat “pilvestä hallittavia”, jolloin nettiliittymän IP-osoitteen vaihtumisella ei ole mitään merkitystä.

Jotta joku palvelu tuodaan markkinoille, pitää sille ihan oikeasti olla kysyntää, jotta kannattaa tuotteistaa ja toteuttaa. Ei riitä, että muutama tuhat ihmistä on kiinnostunut. Tässä pienemmät operaattorit ovat ketterämpiä, siitä olen kanssasi samaa mieltä @Tzimmo


Itselläni on käsitys, että moni asiakas on onnistuneesti ratkaissut muuttuvan IP-osoitteen “ongelman” jotain monista markkinoilla olevista “DynDNS-palvelua” hyödyntämällä.

Mobiiliverkkoon ei kuluttajaliittymiin kiinteää IP-osoitetta saa mutta yhden natin saa pois käyttämällä “internet4” APN:ää.

Kiinteän verkon kuluttajaliittymistä voisi todeta, että IP-osoite vaihtuu harvoin, jos

Elisan DHCP-palvelimelle näkyvä mac-osoite pysyy samana ja on “aina päällä”.

Lisäksi monet uusista palveluista ovat “pilvestä hallittavia”, jolloin nettiliittymän IP-osoitteen vaihtumisella ei ole mitään merkitystä.

Jotta joku palvelu tuodaan markkinoille, pitää sille ihan oikeasti olla kysyntää, jotta kannattaa tuotteistaa ja toteuttaa. Ei riitä, että muutama tuhat ihmistä on kiinnostunut. Tässä pienemmät operaattorit ovat ketterämpiä, siitä olen kanssasi samaa mieltä @Tzimmo

Joo, dyndns-viri-virillä saa viritettyä ja IPv6-tunnelien päät vaihdettua. Ja kun palomuurissakin on sääntöjä, joilla valitaan mitä lähtevää IP-osoitetta mihinkin yhteyteen ja tunneliin käytetään, myös tätä säännöstöä pitää rukata jos osoite vaihtuu. Ja tietysti se osoite vaihtuu jostain sähkökatkoksesta tai muusta syystä juuri kun on ulkomailla ja pitää varata äkkiä bisnesluokan lennot kotiin ja takaisin missä olikin, että saa tilanteen korjattua.

 

Kaikkia omia valvontakameramateriaaleja sun muuta ei välttämättä halua pilvihallittavaksi pilveen, vaan pitää ihan vaan omilla laitteilla kotona.

 

Tuotteistus on jo tehty yrityspuolella. Ei voi olla  niin vaivalloista ja kallista toteuttaa jos oikeasti sitä lähtisi toteuttamaan ja tahtoa olisi. PIeni ruksi OmaElisassa että “pidä nykyinen kiinteä IP:ni tälle mäkkiosoitteelle niin kauan kuin liittymäni on voimassa” ja kun sen pistää päälle, niin nykyinen IP-osoite hitsataan paikalleen DHCP:ssä. Tuhannelle asiakkaalle tästä on sitten kuitenkin iloa, ja kymmenet tuhannet muut seuraavat perässä, kun huomaavat sen hyödyt, kunhan se nyt ensin olisi tarjolla. Pikkujuttuja, kuten esim. symmetristen nopeuksien (100M/100M, 200M/200M, 500M/500M) tarjoaminen (valokuitu)liittymissä, mutta ei kun ei kun ei kiinnosta kuunnella asiakkaita. Sääli, etten ole Elisan alueesta (käytännössä monopoliasemasta) johtuen miltään muulta isolta tai pieneltäkään operaattorilta kuitutarjousta. Oma kuitu pitäisi vetää jollekin pikkuoperaattorille asti. Olispa naapurissa jokin pieni ja ketterä operaattori, jolta saisi sitä palvelua mitä tarvitsee järkevällä hinnalla. Hassua miten ADSL-aikana kiinteät IPv4/IPv6-verkot olivat peruskauraa, mutta sitten kun tekniikka kehittyi valokuituun, niin teknologiaa ei enää saa ja kilpailukin tyrehdytettiin poskettomalla hinnoittelulla.

 

Kuntien pitäisi rakentaa kilpailevat valokuitu- ja sähköverkkoinfra olemassaolevien rinnalle vaikka ry-periaatteella, niin kaikki operaattorit voisivat tarjota palveluita samoista lähtökohdista. Tai vaan kansallistaa olemassaolevat verkot, niin saataisiin jotain rotia näihin monopoleihin, jotka typerät päättäjät ovat antaneet muodostua.