Kiinteiden laajakaistojen lähtevän nopeuden nostaminen kuluttajille + Viihde

Tuote: Netti

1. Eli tällä hetkellä pilvipalvelut, varmuuskopiot ja sen sellaiset lisääntyvät, niin oisko mitenkään mahdollista, että Elisakin nostaisi kiinteiden yhteyksien lähtevää nopeutta kuluttajille? Esim. nopeusluokassa 250/50Mbit/s nousisi 250/125Mbit/s, 100/10Mbit/s -> 100/50Mbit/s, 50/10Mbit/s -> 50/25Mbit/s ja noin edespäin. Toiset operaattorit alkavat painaa aika mukavasti teidän ohi lähtevän pään nopeudessa.



Sonera nosti omien Ethernet/kuituasiakkaiaiden nopeudet 100/100Mbit/s ja Lounea tarjoaa Watsonia 100/50Mbit/s, 500/100Mbit/s ja 1000/100Mbit/s nopeuksilla. Sentään 100/50Mbit/s nopeudella Elisa Viihdettä.



Tämä näkyisi kuluttajille isojen tiedostojen lähetyksessä huomattavan paljon.



2. Olisko Elisa Viihteeseen mahdollista tuoda 250/50Mbit/s nopeusluokkaa?
Teknisesti olisi kyllä helposti toteutettavissa. Esim. VDSL2 yhteyksissä pitäisi antaa vain kaistan olevan linjan maksimi, eikä keinotekoisesti rajoittaaa. Ethernet ja kuituliittymissä sitten 100/100 jne. edelleen nopeusluokittain. Tiedottamista voisi tuo vdsl:n osalla vaatia, siis samaan tapaan kuin mobiili puolella, koska kaikille ei voi luvata samoja nopeuksia.
Kiinteiden laajakaistojen lähtevän nopeuden nostaminen kuluttajille + Viihde
Esim. DNA tarjoaa taloyhtiökohteissa 100/50Mbit/s VDSL2 nopeuden eli kyllä se on teknisesti ihan mahdollista. Suomicom ja parikin muutakin operaattoria toimittaa ihan 100/50Mbit/s VDSL2 yhteyttä. Entisessä asunnossa oli ihan VDSL2 yhteys Elisalta ja Telewellin TW-EAV510 kertoi ihan lähtevän nopeudeksi VDSL2:sessa toimivan maksimissaan 40Mbit/s nopeudella jos ei olisi rajoitinta päällä. Mutta nopeusluokka oli 100/10Mbit/s



Eli jäämme odottelemaan, että koska Elisa oikeasti nostaa niitä nopeuksia.
Onhan tätä itse kukin täällä toivonut jo vuosikausia. Tuntuu vaan, että kiinteän puolen kehitys on Elisalla jotenkin jäissä. Hyvin vähän tulee mitään siltä puolelta. Kiinteä bussines menee siinä "sivussa" sen markkinointiin ja tuotteen kilpailukyisenä pitämiseen ei tunnuta panostavan. Koska olet viimeksi nähnyt Elisanlta pelkän kiinteän puolen nettiyteyden mainosta vaika telkkarissa 1,-2,-3,-4,-5 vai kuusi vuotta sitten.



Taitaa viimeisestä olla 10v, jos edes jaksan muistaa Ei siis mikään ihme, että myös tuotteet ovat vanhahtavia ja tuotteistus tuntuu kestävääään.. pitkäääääm... Kyllähän tämän asiakkaan huomaavat, mutta kovin usein ei ole mahdollista äänestää jaloillaa (= vaikka valita 2-3 vaihtoehdosta). Taloyhtiös kisassa Elisa pärjää ilmeisesti OK, koska yhtiödiilejä talonyhtiöiden hallituksissa nuijivista harva ymmättää / osaa arvioida eri operaattorien yhteyksien eroja. Se menee juuri ja juuri kaaliin, että 100M / 19€ kk (halpaa kuin saippua). Siinä ei tajuta katsoa vaikka paluukaista kokoa. Aloitustekstissä mainitut syyt ovat erittäin relevantteja. Jos sinulla on 100/10M yhteys, niin se on aivan erilainen "otus", jos verrokkina on 100/100M symmetrinen yhteys. Näin nimenomaan, kun käytetään laajasti pilvipalveluita (tallennetaan pilveen) tai halutaan käyttää yhteyttä etätöissä.



Paluu yhteyden epäsymmetrisyys on ymmärrettävää tekniikoissa joissa siirtotie ei tue parempaa. Näin esimerkiksi ADSL:ssä. Jossa teoreettinen huippu on 24/1 (Elisalla) ja muilla 24/3. Tässäkin Elisa jäi kehityksen kelkasta. Kaapelimodeemilla on mahdollisuus papempaa paluukaisaan kuten myös VDSL:ssä. Kuparin lyhentämistä VDLS- toteutuksia Elisa on onneksi sentään tehnyt mutta... se symmetria. Tekniikoissa pitäisi aina käyttää mahdollisimman hyvää nopeutta (minkä tekniikka vain antaa myötä). Eikä paluukaistaa pitäisi keinotekoisesti rajoitaa. "Hyvä" esimerkki on kuitu kotiin (=FTTH), jossa Elisan maksiminopeus on 100/10. Tätä se on ollut viimeiset viisi vuotta. Eikä mitään indikaatiota tilanteen paranemisestä ole kuulunut. Useista tiedusteluista huolimatta.



Saattaa olla myös kaupallista strategiaa, että kuitu ei näyttäisi liian ylivoimaiselta kupari- yhteyksien rinnalla. Rajoiteaan siis sitä, että kaapeli ja VDSL pysyisi edes tarjoomina kilpailukykyisinä. Eikä kovaa tarvetta panostaa kuituihin (koteihin asti tulisi). Ainakaan niin nopasti, kun tilanne voisi olla jos tulisi kuituhype. Oma valinta olikin sitten ottaa Elisan kuidun lisäksi (=joka tuotiin 2011) osuuskunnan kuitu. Nyt voin sitten valita Elisan ja Soneran väliltä. Eipä tarvii paljoa harkita, kun Soneralta saa symmetrinen 100/100M puoleen hintaa mitä Elisan 100/10 maksaa ja Soneran 1000/100M (tämä ei symmetrinen) maksaa vain vähän enemmän kuin Elisan 100/10M



T: Tuokki
Itse oisin valmis maksamaan vaikka 10e enemmän kuussa siitä, että kuluttajana saisin sen 100/100Mbit/s nopeuden ja tuolle nopeusluokalle olisi varmasti ottajia myös Elisalla. Ja osalle Elisan yritysasiakkaista myydään myös sitä 100/10Mbit/s yhteyttä vaikka yhteys olisikin kuidulla toteutettu.
samoin voisin maksaa 5e lisää jos kamoon tulis täydet upload kaistat
Elisan tuntien he todennäköisesti pistävät, että lähtevän pään nopeutta ei tulla nostamaan. Luulisi, että kuluttaja on "aina" oikeassa.
Lounealla nosti "joululahjana" kaikille valokuituasiakkailleen laajakaistan nopeuden 100/100Mbit/s luokkaan. Samalla pääsevät mainostamaan yhteyttä ja voi testata laitteitaan.
 Elisa ja muut operaattorit eivät kai syystäkään lisäile kaapelimodeemiasiakkailleen suuria lähteviä nopuksia. 
Tohon ylempää virallinen vastaus kiitos
Sama tilanne, kun lukemattomissa aikaisemmissa kyselyissä. Paha tätä Elisan puolesta on kenenkään mitään vastata. Tilanne on mitä mitä on (ei uutta) tiedoitettavaa. Liekö edes resursseja (tekijoitä) talossa joilla aikaa / mahdollisuutta viedä asiaa eteenpäin Elisan sisällä. Lienee tuo mobiilipuoli jyrää sekä investoinneissa, että saatavan liikevaihdoin + tuoton suhteen. En kuitenkaan sitä ymmärrä miksi annetaan muilta osin kilpailukyky rapautua. Ei kehitetä ja markkinoida muitakin kun mobiilituotteita ? Onko kaikki muu kun mobiili oikeasti Elisan virallisen kannan mukaan auringonlaskun bussinesta. Kuvitteleeko Elisan johto oikasti, että kaikki on 5-10 vuoden sisällä mobiilia. Jos tällainen harhaluulo on talossa oikeasti vallalla, niin kannattaa alkaa myyvä pois ainakin Elisan osakkeet, jos sellaisia on. T: Tuokki
Lounea on Elisan ostoslistalla. Siihen loppuvat sitten tuollaiset palvelut ja asiakkaat pääsevät laadukkaiden Elisa-palveluiden pariin!
Niin... Ikävä kyllä kun pieniä ostetaan niin palvelut harmonisoidaan (ison) ostajan palveluiden kanssa. Tästä on jo monia esimerkkejä ja aika usein palvelut (ainkin paikallisesti) huononevat. T: Tuokki
ADSL:ään myös 10/1 -> 10/2 ja 20/1 ->20/3



Elisalla tuntuu olevan kiinteän verkon kehitys ja tekniikoiden erojen tieto aika vähissä, esim. itselle mainostettiin kuparia parempana kuin kuitu...



Niin mitenkä saataisiin esim. Elisan kiinteä verkko eri yhtiöön, joka ei ajattele mobiilia ollenkaan? Palvelut varmasti parantuisivat, paras olisi kun yhtiö olisi osuuskunta, niin silloin ei heti kaikkea syrjäkylien linjoja purettaisi pois.
Olen samaa mieltä. Jos kiinteät verkot olisivat eri yhtiössä ne saisivat paremmat kehitys / markkinointi "hampaat". Olen törmännyt samanlaiseen harhaanjohtavaan mainontaan. Meidän alueella on yhdellä kadulla kuidut Elisan toimesta (=FTTH), mutta 5 muulla kadulla VDSL ja ADSL liittymiä (VDSL:ät ovat lähellä pistettä, jossa Elisalla on VDLS DSLAM (=keskitin). Tästä sitten Elisan myynti sai kuningasajatuksen, että VDLS = kuituliittymä. Samalla logiikalla, kun kerrostalossa (FTTB = Fiber to the Buildin). Alettin siis myydä liittymiä nimikkeella (FTTC = Fiber to the Curp), jaka tarkoittaa, että keskitin on kadulla jakokaapissa. Ongelma tässä "kuvingasideassa" on vain se, että kerrostalon sisällä etäisyydet ovat kymmeniä - 100 metriä, mutta kadulla omakotitaloalueella. Etäisyydet ovat 10-1000M. Kun kerrostalon sisällä voidaan taata aika todennäköisesti 100/10 yhteys, niin omakotialueella lähessä keskitintä voi saa 100/10M yhteyden, mutta nopeus laskee kun lehmän häntä kun laitetaan päälle kymmeniä ja satoja metrejä lisää. On siis aika härskiä myydä tällaista VDLS- yhteyttä puhelinmyynnin toimesta kuituliittymänä. T: Tuokki
Härskiä on.



Tällainen uusi tekniikka on tulossa kupari linjoihin, saapa nähdä mitä tulee. Elisa ei varmaan ole kovin piakkoin edes kiinnostunut.



http://www.cnet.com/news/lowly-dsl-broadband-poised-for-gigabit-speed-boost/



"To meet its full gigabit-per-second potential, G.fast connections will require broadband providers to use network equipment close to the customers' buildings -- 50 meters (about 160 feet) or less, McKeon said. A 200-meter distance will still be good enough for about 600Mbps, he said. Some customers likely will bring their network gear all the way to a building, then use G.fast to provide connections to customers inside without having to replace the building's copper wiring."



200 metria ja 600 megaa, saiskohan 1000 metriin vielä 100 megaa, jos saa niin tämä voisi olla hyvä ratkaisu ennenkuin ne kuidut vedetään joka paikkaan. Toki en jaksanut (vielä) lukea huolellisesti artikkelia.
Tiiä sitten paljonko nopeus on todellisuudessa vs testitilaneessa. Hyvä jos 200m matkalla saadaan kuparista se 150Mbit/s nopeudet.



Toivon kovasti, että Lounea ei hyppää Elisan alaiseksi tai sitten niin, että saavat pitää omat palvelut. Lounea on kovasti vaan omaa kuituverkkoaan rakentamassa ja samalla hetkellä, kun Elisa ostaa, loppuu tyyliin sen kuituverkon rakentaminen kuin seinään. Ja nykyään Lounea ostaa ne kaapelitelevisiopalvelut todennäköisesti DNAlta, jossain vaiheessa aikanaan FSP osti Elisalta kaapelitelevisiopalvelut. Pahoin pelkään, että Elisan jälkeen suurin osa heidän omasta väestä saa lämmintä kättä ja työt loppuu siihen.
On aika typerää investoida kuparin nopeuttamiseen (viimeisillä kymmenillä metreillä), kun kuitu kuintekin pitää jo tuoda hyvin lähelle loppukäyttäjää. Tässä alkaa suurten operaatorien pomotkin nähdä "valon(kuitua)". Suomessa uskotaan, "kun pässi sarviinsa" 4G ja jos ei sen niin ainakin 5G kaikkivoipaisuuteen.



"A country that prefers to extract the last remnants of capacity out of copper networks rather than investing in a future-safe fibre-optic infrastructure is jeopardising its international competitiveness as a business and industry location." - Hannes Ametsreiter, CEO, Vodafone Germany



http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=491928



T: Tuokki
Nythän Elisakin on lopulta tuomassa kuluttajille sen 1000/100Mbit/s yhteyden. Enään taitaa puuttua isoilta operaattorilta DNA:lta kyseinen nopeusluokka. Itselle riittää tällä hetkellä ihan hyvin tuo 250/50Mbit/s nopeusluokka.



Nopeus.jpg
Mä laitoin tän tänne 14 kk:tta sitten. Jos leikitään, et kannatuksella olis jotaan merkitystä, ni ei kannattais antaa kannatuksen hajaantua.



http://yhteiso.elisa.fi/t5/Ideapaja/Paluukaistaa-upload-nopeammaksi-kiinteiss%C3%A4-liittymiss%C3%A4/idi-p/413137
Ongelma on se, että kovin moni asias ei ymmärrä nopeuksista puhumattamaan upload/download nopeuksien eroista hölkäsen pölasta, kun netti toimii "OK" ja kuva ei Netflix:ssa pätki / pikselöidy. Tämä on perus syy siihen, miksi operaattoreitakaan ei kiinnosta nopeuksien nosto (symmetrisyys). Luulenpa, että tämä on myös tärkeä pointti, kun myydään / verrataan kuluttaja ja yritysliittymiä. Operaattori voi sanoa, että kyllä yritysliittymä kannattaa, koska siinä palvelin toimii paremmin. Siis symmetrinen nopeus ja kiinteät IP- osoitteet. Kuitenkin tuo aikaisemmin ketjussa nähty viesti viittaa siihen, että dinosauruskin (=Elisa) on heräämässä. Odotan mielenkiinnolla mitä markkinoilla on tapahtumassa. Ovatko operaattorit heräämässä kiinteiden yhteyksien suhteen myymään ja kehittämään niitä ? T: Tuokki
Pienemmät tietysti ovat hoitaneet tämän nopeusasian huomattavan paremmin kuin isommat operaattorit.
Aika rasvanen hinta, kun uploadin nosto yli kymmenen megan maksaa vähintään tuplat eli 20€/kk...
Aika rasvanen hinta, kun uploadin nosto yli kymmenen megan maksaa vähintään tuplat eli 20€/kk...







Lähtevä kaista maksaa todennäköisesti operaattoreille suhteessa enemmän kuin sisääntuleva kaista.
Härskiä on.



Tällainen uusi tekniikka on tulossa kupari linjoihin, saapa nähdä mitä tulee. Elisa ei varmaan ole kovin piakkoin edes kiinnostunut.



http://www.cnet.com/news/lowly-dsl-broadband-poised-for-gigabit-speed-boost/





http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/elisa-testasi-uutta-tekniikkaa-nopea-netti-halvalla-6551911



Jotain kehitystä siellä tapahtu, mutta eivätpä ole nähneet tarpeen tuota uploadia nostaa. Harmi ettei tässä voi jaloillakaan varsinaisesti äänestää. Voi vaan kiukutella.