Ei toteuteta

Maaseudun LTE (800) kuuluvuuskarttaan erillisenä värinä

  • 3 tammikuu 2014
  • 33 kommenttia
  • 31874 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
  • Entinen OmaYhteisön jäsen
  • 14255 kommenttia
Moi kaikki :)

Elisan kuuluvuuskartta on Suomen onnistunein, mutta mielestäni nyt kun LTE 800 -mastoja nousee kuin sieniä sateella, kannattaisi karttaa kehittää. Perustan tämän aiheen siksi, koska mielestäni kuluttajan on tärkeää saada tietää mikä taajuus alueen LTE-verkossa on käytettävissä jotta voi pohtia esimerkiksi antennivalintaa eikä osta väärää antennia. On totta, että LTE 800 kantaa pidemmälle ja paremmin sisätiloihin, mutta tästäkin huolimatta nopeutta voi yleensä parantaa melkoisestikin lisäantennein vaikka LTE toimisi ilmankin jotenkin.

Elisan Norriksen mukaan tällä hetkellä tuollaista ei ole suunnitteilla ja tarkoitus ei ole salata tietoa, mutta ihmettelen miksi sitä ei sitten voisi julkaista kartalla vai viekö vale-4G (DC) verkko LTE-lisäpaikan? Mielestäni LTE 1800 ja LTE 800 erottelu on yhtä tärkeää kuin UMTS 2100 ja UMTS 900. LTE 2600 voi jättää luettelematta omin värein, koska taajuus on käytössä harvoin ja lähinnä suurissa ostoskeskuksissa sisätilakuuluvuutta parantamaan.

Tällainen muutos vähentäisi myös vikapalvelun taakkaa, kun sopivan taajuuden voisi selvittää itse kuuluvuuskartasta. Kiitos jo etukäteen mahdollisista toimista asian tiimoilta.

33 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Kannatan antenni ja myös päätelaitteiden toimivuuden takia.
Käyttäjätaso 4
Kyllä tuo LTE 800 tulisi olla asutuskeskuksisakin omilla kuuluvuustiedoilaan (tähdet ja karttaväri).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Samaa mieltä kuin antero.  😉
Käyttäjätaso 3
Kannatetaan ehdottomasti tuota eri väriä! Itsekin asun alueella, josta ei ihan tiedä kumpi antenni tänne sitten tulee, kun tulee.. Olisi kyllä oikein kiva, jos nuo näkyisivät eri värillä kartassa. 
Käyttäjätaso 1
Tosi hyvä idea hpguru, toteutusta saunalahti
Käyttäjätaso 4
Myös kaupunkien LTE800 karttaa, kiitos!
Kannatan LTE800 kuuluvuutta kartassa omalla värillään
Käyttäjätaso 4
Kuuluvuusalueitten reunamilla asuville tämä olisi todellakin oleellista tietoa, joten kannatetaan.
Käyttäjätaso 4
Moi, kiitokset ideasta!

Haluamme pitää kuuluvuuskartan mahdollisimman helppolukuisena, joten jatkossakin LTE-kuuluvuus tulee näkymään yhtenä värinä. Uudet 4G-laitteet (puhelimet, nettitikut ja mobiilireitittimet) tukevat lähes kaikki LTE 800 MHz:n taajuutta. Puhelimista iPhone 5 on ainoa enemmän myyty laite joka ei tue 800 Mhz:n taajuutta ja nettitikuista vanhempi 4G-tikkumalli Huawei E398.

Jos lisäantennille on tarvetta, niin suosittelen hankkimaan antennin joka tukee kaikkia LTE-taajuuksia (800, 1800 ja 2600 MHz). Lisäinfoa ja vinkkejä antenneista löytyy täältä
Eikös nuo iPaditkin uusinta lukuunottamatta ole sellaisia, joissa LTE 800 ei toimi?

Kai niitä iPadejä sentään on aika paljon käytössä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
käyttäjä freesoul ?21-01-2014 14:51 - muokattu ?21-01-2014 14:53 Haluamme pitää kuuluvuuskartan mahdollisimman helppolukuisena, joten jatkossakin LTE-kuuluvuus tulee näkymään yhtenä värinä.

Että silleen.  :smileygrin:

Vähän ristiriitaista on. Teillä on eriteltynä GSM ja Edge , jotka ovat molemmat 2G-tekniikkaa. Samoin UMTS 900 ja UMTS2100 ja vieläpä UMTS Dual Carrier on eritelty. Dual Carrier  ei edes ole oikeaa 4G-tekniikkaa , vaan on 3G-tekniikkaa.

Jos niillä taajuuksilla ei ole mitään merkitystä , niin yhdistäkää 2G-tekniikat  ja samoin 3G-tekniikat sekä LTE kukin omikseen. Silloin se kartta on yksinkertainen.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Aika ontuva juu selitys, koska nimen omaan 2g ja 3g tajuuksia ja tekniikoita eri värillä jo aiemmin. Jos värien määrää ei haluta lisätä niin noita vanhojakin voisi hieman yhdistellä. Mutta ei nyt yhden värin/vaihtoehdon lisääminen tuohon nyt mitään älytöntä monimutkaisuutta lisää tuo.

Ei Elisa vain halua tuoda julki verkon kattavavuutta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Olisin iloisempi, jos tämä tägättäisiin edes Pidetään mielessä -tägillä...
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Niin mitä ne taajuudet ja tukiasemien sijainnit tyhmille asiakkaille kuuluukaan. :smileylipsrsealed:
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Olen vain tyhmä asiakas, enkä oikein ymmärrä, keneltä nuo operaattorit noita tukiasemia ja taajuuksia panttaavat. Meiltä asiakkailta, vai toisilta kilpailevilta operaattoreilta? Kai nuo suomalaiset kilpakumppanit tietävät muutenkin toistensa tilanteet. Strategisina kohteina niitä lienee turha salata. Sotatilanteessa tuhotaan sähkönsaanti, joten ei noilla tukiasemillakaan sitten enää mitään tee..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Jos nyt verrataan siihen, että tällä hetkellä LTE on yhdellä värillä siihen, että LTE olisi kaikilla kolmella värillä, niin kyllä se sekoittaisi vielä enemmän. Kyse on kuitenkin kartasta, joka näyttää suuntaa antavasti nopeuden. 

Miten se oikein on, vaikuttaako LTE-verkossa taajuus nopeuteen ts onko eri taajuuksilla tietty maksiminopeus? Jos maksiminopeus on eri, minun mielestäni olisi johdonmukaisempaa ilmaista se nopeus eikä taajuus. Ei joku Pekka Peruskäyttäjä mitään radiotekniikkaa halua opiskella, vaan tieto nopeudesta on se oleellisempi asia. Ihan samalla tavalla kartassa merkitsee se, onko nopeus kansantajuisemmin EDGE, GSM, 3G, HSPA vai DC. Tuo tietohan sinne päätelaitteeseenkin yleensä tulee.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Nämä nykyiset LTE:t (1800...2600) käyttävät muistaakseni vähintään 15 MHz tai suurempaa taajuuskaistaa , jolloin nopeudet voivat nousta 150 Mbit/s. Sen sijaa uusimman LTE 800 toimiluvissa kaista on rajoitettu 10 MHz:iin , jolloin maksiminopeus voi olla noin 75 Mbit/s. Siis taajuus sinänsä ei rajoita nopeutta , vaan kanavan taajuuskaistan suuruus , joka on määrätty toimiluvassa.

Näin ollen käytännössä LTE800:lla ei päästä samoihin nopeuksiin kuin muilla LTE-yhteyksillä pois lukien 50M-liittymä , jolla ei pääse yli 50 megan muutenkaan. Eli jos nopeutta pidetään kriteerinä kuuluvuuskartassa erittelyyn , niin silloin kai LTE800 pitäisi olla eri värillä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Juuri näin, Elisaa vain ei tunnu asia kiinnostavan. Haluavat kun pitää tuoda DC-roskaa 4G-asiana.

Suosittelen kehittämään kuuluvuuskarttaa eli DC vaikka pois kokonaan ja LTE 800 tilalle. DC on periaatteessa 3G-verkkoa, mutta nopeampana. Kuluttaja tietää, että ainakin jossain 3G-alueella pääsee DC-nopeuksiin. Muutenhan Elisa näyttäisi UMTS 900 -verkonkin 2100-värillä vai mitä? Yksinkertaisuutta meinaan.
Käyttäjätaso 2
Oho, siis kyse ei ollutkaan laiskuudesta! Kyllä tuo nyt kuuluu kartalla eritellä etenkin juuri kuuluvuuden ja nopeuden suhteen! Tuntuu olevan liikesalaisuus tämä koko LTE 800 😉 Nopeutta kun ei ole vielä missään julkaistu? Kummaa toimintaa, hyvin kummaa..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Soneran kuuluvuuskartta uudistui, mutta valitettavasti siinäkään ei ole LTE 800 -taajuutta eritelty :(

Näitä siis salataan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Eikos tämän asian voisi ottaa uuteen harkintaan. Asiakkaille olisi varsin oleellista tietää onko kyse LTE1800/LTE2600 vai LTE800 verkosta. Jälkimmäisellä kun ei päästä yhtä suuriin nopeuksiin kuin muilla LTE-versioilla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Saisiko tähän Elisan kommentin?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Haloo Elisa!!!!

DNA:n kuuluvuuskartassa on jo eriteltynä LTE 1800 ja LTE800. Koskas otatte tosissanne asian ja teette saman?

https://www.dna.fi/kuuluvuus-ja-peittoalueet
Käyttäjätaso 5
Tuo DNA:n kartta on näköjään päivittynyt ihan tämän päivän aikana, aamulla kartalla oli paljon vähemmän LTE kuuluvuutta merkattu eikä eritelty 800 ja 1800 LTE verkkoja.

Mutta ylivoimaisesti selkein kartta nyt dna:lla, pisteet sinne.

Elisalle kaipaisin myös ehdottomasti erottelua, missä on LTE 800, 1800 ja 2600. Tämä on tärkeä tieto asiakkaalle, koska kaikki laitteet eivät välttämättä tue kaikkia taajuuksia, ja antennit ovat myös taajuuskohtaisia, jos ei halua monitaajuuksista ostaa.

Osallistu keskusteluun