Ei toteuteta

N7800-digiboksin tallenteiden 5.1-äänet kuntoon

  • 13 lokakuu 2017
  • 5 kommenttia
  • 1385 katselukerrat

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön luottojäsen
  • 1168 kommenttia
Ehdotan, että adaptiivinen järjestelmä lähettäisi tallenteiden äänet alkuperäisessä muodossa, jos kaistasta ei ole pulaa. Jos tallenteessa on siis monikanavaäänet, N7800-digiboksi käyttäisi niitä, jos sen ääniasetuksista on valittu paras mahdollinen tai kotiteatteri. Jos digiboksista on valittu ääneksi digitaalinen stereo, palvelin voisi lähettää tallenteesta pelkän stereoäänen, jos digiboksi pystyy tuon asetuksen palvelimelle ilmoittamaan.

Alkuperäisissä ääniformaateissa olisi sekin hyvä puoli, että ohjelmat, joissa on stereoääni, tulisivat stereona. Nykyään esimerkiksi A-studion tallenteet Yle TV1 HD:ltä tulevat nimellisesti 5.1-muodossa, vaikka niiden alkuperäinen ääniformaatti on stereo eikä keskikaiuttimesta tai takakaiuttimista kuulu mitään. Tuollainen valesurround ei ainakaan säästä kaistaa stereoon verrattuna.

5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tätä onkin toivottu 🙂 Tuomme monikanavaäänet käyttöön moniin uusiin elokuviin ja sarjoihin N7700-/N7800 -digibokseille vuoden 2018 aikana.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tarkoitatko ohjelmakirjastojen ja vuokraamon elokuvia ja sarjoja? Ehdotukseni koskee tallennettuja tv-ohjelmia.

Eli toivoisin, että kaikissa tallenteissa olisi alkuperäinen ääni, olipa se monikanavainen tai stereo. Ei siis stereoksi väännettyä 5.1-ääntä eikä 5.1-ääneksi väännettyä stereoääntä, kuten nykyään joissain tallenteissa tapahtuu.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Korjasin idean tilaa, palataan uutisten kera kun niitä saamme.
Käyttäjätaso 3
Nyt saatiin uutisia tämän tiimoilta 🙂 Monikanavaäänet ovat tosiaan tarjolla ainoastaan Ylen tallenteissa. Dynaamisia ääniä ei tueta, vaan ääniraita toimitetaan aina 5.1.-muodossa.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Sitähän tässä ehdotinkin, että jos ohjelmassa (Ylen HD-kanavilla) on 5.1-äänet, niin myös tallenteessa olisi 5.1-äänet.

Esimerkiksi Game of Thronesin 6. kauden ensiesitysten tallenteissa ääni on stereo, vaikka Ylen lähetyksessä oli 5.1-äänet. Samojen jaksojen uusintojen tallenteissa on 5.1-äänet.

https://elisaviihde.fi/ohjelmaopas/ohjelma/4580215 (Game of Thrones, 6. kausi, 1. jakso, ensiesitys 9.1.2017)

https://elisaviihde.fi/ohjelmaopas/ohjelma/9296231 (Game of Thrones, 6. kausi, 1. jakso, uusinta 8.1.2018)

Joissakin (Ylen HD-kanavien) TV-lähetyksissä on kaksi ääniraitaa 5.1 ja 2.0. Ilmeisesti Elisan tallennusjärjestelmä valitsi yllämainitussa tapauksessa ensiesityksissä stereon ja uusinnoissa monikanavaäänet. Jos tallennusjärjestelmään on tehty muutoksia, jotta se valitsisi jatkossa aina 5.1-äänet, jos ne on saatavilla, niin tämä ehdotus on jo puoliksi toteutettu.

Toinen puoli ehdotusta on se, että jos TV-lähetyksessä on Pro Logic -äänet, niin ne olisivat myös tallenteessa. Pro Logic on peräisin analogiselta ajalta, mutta kyseistä koodausta käytetään edelleen useimmissa TV-ohjelmissa, ellei niissä ole 5.1-ääniä. Siis muillakin kanavilla kuin Ylellä.

Esimerkiksi Prisma: Aurinkokunnan valtameret -ohjelman TV-lähetyksessä oli Pro Logic -äänet. Ääniraita oli sama, kun ohjelmaa katseli keskeneräisenä tallenteena. Mutta tallenteen valmistumisen jälkeen ääniraidaksi tuli 5.1, jossa keski- ja takakanavat ovat mykkiä, käytännössä siis stereo.

https://elisaviihde.fi/ohjelmaopas/ohjelma/10228416 (Prisma: Aurinkokunnan valtameret, 21.3.2018)

Eli tallenteen valmistumisen yhteydessä (Ylen ohjelmien) 2.0-ääniraita muunnetaan 5.1-muotoon, jolloin siitä häviää ne vähäisetkin surroundäänet, mitkä ohjelmassa alun perin on ollut. Jos digiboksin ääniasetuksista valitsee "digitaalinen stereo", niin silloin mainitsemani tallenteen ääniraita on stereo ja Pro Logic -äänet toimivat. Olisi kuitenkin kätevämpää, jos tuollainen turha stereon muuntaminen 5.1:ksi jätettäisiin tekemättä. Silloin ei tarvitsisi säädellä digiboksin ääniasetuksia ohjelmakohtaisesti.

Osallistu keskusteluun