Pidetään mielessä

Palaute Pilvilinnasta ja uusia hankkeita

  • 15 syyskuu 2019
  • 4 kommenttia
  • 899 katselukerrat

Hei

Otan teihin yhteyttä koskien palveluita, jota tällä hetkellä tilaan teidän asiakkaananne. Elokuussa tein tilauksen teiltä 200gt pilvitallennus tilasta ja palvelu on ollut isossa käytössä tähän asti. Kuitenkin palvelun laadussa on ilmentynyt jonkinverran ongelmia ja ajattelin siksi lähettää teille palautetta tästä palvelusta.

Ongelmat koskettavat sekä puhelimen aplikaatiota että tietokoneelle ladattavaa työpöydä versiota. Mielestäni aplikaatio on kohtalaisen surkea: Se lataa puhelimesta kaikista kansiolähteistä tiedostot yhteen kansiokohteeseen (kun ne jälkeenpäin lataa), jolloin niiden niinsanottu alkuperä katoaa. Esimerkiksi Watsappilla lähetetyt ja vastaanoetut kuvat, puhelimen kameran kuvat, tai vaikka instagram sovelluksella kuvatut kuvat – Mistä tässä yhteen nidotussa kuvakansiossa ottaa selvää minkäkin kuvan alkuperän. Tosin kuin monet muut pilvitallennustila palvelut, ne eivät toimi näin, vaan tiedostot latautuvat palveluun niin että niiden alkuperä säilyy, eli kansiotkin latautuvat sellaisenaan tallennuksessa missä kyseinen media on ollut. Tämä on ehkä kaikista keskeisin palveluun liittyvä ongelma, johon olisi hyvä tehdä muutos. Tiedostoja on voitava selata pilvitallennustilaa käyttäessä niin, että niiden alkuperäiset kansiokohteet säilyvät, ja niiden helppo selaaminen pitäisi tehdä mahdolliseksi (tällä hetkellä sovellus tarjoaa vain “kuvat”, “Videot” jne valikkoa, joka on mielestäni todella surkea verrattuna selkeään kansio-näkymään, mistä voi helpommin selata tiedostoja, kuin tietokoneelta kansioita).

Toinen ongelma on mielestäni huono ulkoasu. Kirjautuessa pilvilinnaan etusivulle tulee “läjä” erilaisia ikkunoita missä näkyy mm. Äskettäin ladatut tiedostot. Vaikka tämä onkin ideana ihan hyvä, tätä olisi hyvä korjata paremmaksi ja ehdottaisin selkeää “paneelia”, missä esimerkiksi näkyy niinkuin esimerkiksi Mediafiressä tai Google drivessä, kansiokohteet, missä tiedostot ovat, “Lataa tiedostoja” nappula ja niin edelleen. Ulkoasun pitää olla selkeä ja selvä “kuin katselisi tietokoneen kansioita”. Useat pilvitallennustilojen palveluntarjoajat kuten Dropbox, mediafire tai ihan Google drive toimii tämän kaltaisella “ulkoasulla”. Mielestäni ulkoasu on jokseenkin naivi ja suunniteltu ehkä nuoremman sukupolven “silmiin”, sillä tämän kaltainen liian helppo ja yksinkertainen ulkoasu on toisaalta myös omassa yksinkertaisuudessaan epäselvä ja huono niille, jotka eivät ole nuoria ja jotka eivät hahmota asioita samalla tavalla kuin todella nuori tekee. Minusta ulkoasu tarvitsisi siis paljon kehitystä näiden edellä mainittujen palveluntajoajien mallien suuntaan. Tumman sininen väri mikä sovelluksessa on ja ilm. muutenkin yleisessä käytössä on loistava, ja on erinomaista silmän ruokaa – Värejä kannattaa maistella ja rohkeasti käyttää. Pidemmittä puheitta ja avaamatta sen enempää muiden palveluntarjoajien “hyveitä”, näihin voi mennä vaikka itse tutustumaan ja ottamaan selvää, ja suunnitella uusi ulkoasu näiden inspiroimana. Nämä muutokset tekisin niin puhelin applikaation ulkoasun suhteen, kuin tietokone version suhteen.

Kolmanneksi ottaisin esille työpöytä sovelluksen, tämä jos jokin oli kaikista ongelmallisin ja on varmasti eniten kehittämisen ja korjaamisen tarpeessa. Kun yrittää ladata esimerkiksi yli gigatavun kokoista yhtä tiedostoa / tiedostoja (zip tiedostot), tiedosto lauautuu erittäin hitaasti palveluun, ja saattaa jopa keskeytyä kesken latauksen – tällaisen tiedoston lataamiseen voi kulua jopa kokonainen vuorokausi, kun normaalisti esimerkiksi yhden gigatavun kokoisen tiedoston lataamiseen, ei missään tapauksessa voisi kulua näin kauan aikaa. Lopulta kun lataus on niinsanotusti “latautunut”, ei näytölle päivity tieto siitä, onko tiedosto latautunut ja mikä on tilanne – sovellus menee tällaisessa tilanteessa sekaisin ja jumiin eikä reagoi mihinkään. Suljettaessa ladattu tiedosto ei kuitenkaan ollut latautunut. Olen itse joutunut tämän ongelman välttämiseksi siirtämään kaikki suuri kokoiset tiedostot ensin puhelimeeni, josta sitten olen puhelin applikaation kautta ladannut ne “onnistuneesti” Pilvilinnaan. Pilvitallennustilan palvelun tarjoajana tämä on kaikista ongelmallisin ja ehkä jopa häpeällisin ongelma, mihin pitäisi pikaisesti tehdä tarvittavat ongelmien korjaukset.

Ilmeisesti tietokone versiolla (selain/työpöytä sovellus) voi ladata VAIN ja ainoastaan pieniä tiedostoja, kuten esim. 30-50 mt kokoisia tiedostoja. Kokeneemmille käyttäjille jotka taas käyttävät pilvilinnaa massiivisten tiedostojen säilyttämiseen, tämä ongelma voi olla keskeinen syy palvelun lopettamiseen. Tämä on kaikista suurin ongelma mihin teidän tulisi nyt mitä pikimmiten puuttua, koska ei voi olla niin, että pilvitallennus ei onnistu käytännössä “lainkaan” tietokoneella, missä tyypillisesti suurempi kokoiset tiedostot säilytetään. Jos vaikka lataisin koko puhelimen muistin ensin tietokoneelle ja pakkaan tiedostot yhteen suureen zip tiedostoon, ei siirto pilvilinnaan tulisi onnistumaan tietokoneella. Vaikka Elisan Pilvitallennus palvelu onkin mitä todennäköisemmin suunniteltu Puhelinten käyttöön ja vain näiden ns. “harmittomien” alle 8 megatavun kokoisien tiedostojen (kuvien) lataamiseen, tämä ei vielä täytä “hyvän toimivan piltitallennus palvelun vaatimuksia”. Ehdottaisin, että työpöytä sovellus /selain sovellus, muutetaan sellaiseksi, että näiden kautta pilvitallennukseen pystyy lataamaan suurempiakin tiedostoja ja se toimisi niinkuin esimerkiksi Google Drive, Dropbox, Mediafire ja niin edelleen. Ulkoasun muuttamista ja ulkoasuksi selkeän paneelin käyttöönottoa, suosittelisin myös lämpimästi.

Muitakin yksittäisiä pieniä “pugeja” on ollut puhelin aplikaatiossa. Kun tiedosto on latautunut pilvilinnaan, lataus alkaa uudestaan, vaikka se käytännössä “valmistuu” (latautuu) pilvilinnaan latauksen jälkeen. Hetken päästä tiedosto vasta näkyy “tiedostot” kohdasta katsomalla, samalla kun aplikaatio on lataamasta tiedostoa uudelleen alusta. Toimiva applikaatio ei rupea lataamaan tiedostoa uudelleen alusta, vaan tekee ilmoituksen esimerkiksi “tiedostoa valmistellaan”. Näin jyrkästi sanottuna palvelun laatu on ollut hyvin negatiivinen.

Mutta se pilvilinnasta, minulla on ollut muutenkin mielessä ja ajatuksissa asioita, jotka mielelläni haluaisin tuoda teille kehitys ideana ilmoille. En ole itse mikään it-alan koulutusta käynyt ammattilainen yms. Mutta erilaisia kehitys ideoita olen ajatellut viime päivät jotka edistäisivät ja vahvistaisivat Suomea maailmalla, tämän ajan maailmassa missä suuret firmat ja yritykset polkevat pienemmät ja heikommin menestyvät pois altansa. Elisalla olisi erinaomaiset mahdollisuudet kehittää omia palveluita ja tehdä uusia investointeja ja hankkeita mitkä toisivat lisäarvoa Suomalaisen tekniikan-alalle. Ehdottaisin seuraavia asioita, jotka voisivat kiinostaa teitä:


1. Suomalainen tietokoneen käyttöjärjestelmä. Tällä hetkellä maailmassa on yksi ja ainut dominoiva ja markkinoita hallitseva tietokoneen käyttöjärjestelmä, Microsoft. Vaikka jo heti aluksi syntyisi sellainen tunne että “ei tällaisen suunnittelusta mitään tulisi”, tämä niinsanottu “alue” on erinomaisen hyvä ja olisi varmaan suurin kehityksellinen alue, mihin Suomi suomena voisi hyvin alkaa satsaamaan resursseja – Ennemmin kuin joihinkin naiveihin televisio mainoksiin ja muuhun tavallaan “hyödyttämään hyötyyn”. Suomi on aikoinaan menettänyt Nokiansa maailmalle ja kaikki taloudellinen hyöty, on annettu annettuna pois – Elisa voisi erinomaisesti alkaa luomaan uutta suurempaa kasvua tekniikan alalla esimerkiksi juuri Suomalaisen käyttöjärjestelmän kanssa. Koska Micsorosft ja Google molemmat keräävät käsittämättömän paljon tietoja käyttäjistä maailmanlaajuisesti, mitkä menevät myös enemmin tai vähemmin esimerkiksi ulkomaalaisiin tiedustelu-palveluihin ja ties mihin, mitkä suurinpiirtein seuraavat tänä päivänä "ihmisen kasvukäyrää" ja käyttäytymistäkin, olisi Suomalaisille hyvä suunnitella ja rakentaa sellainen oma tietokone käyttöjärjestelmä, joka suojelee Suomalaisten yksityisyyttä juuri näiltä alan jättiläisiltä ja maailmalla toimivien tietojen kerääjiltä. Esimerkiksi poliisi voisi helpommin seurata tietoliikennettä ja valvoa sitä, Suojella Suomalaisia, suomea ulkomaailmalla tietojen keräämiseltä, kun Suomessa asuvalla suomalaisella on “suomessa valmistettu”, aivan oma tietokoneen käyttäjärjestelmä, mikä ei lähetä kenenkään henkilökohtaisia tietoja eteenpäin.

Mutta tämän kehittäminenkään tiettävästi ei ole mikään helppo teko, ja tällaista suunnitellessa ja miettissä, suosittelisin itse henk. Koht. Välttämään kaikenlaista koodaamista Windows käyttöjärjestelmillä ihan kokonaan, koska tiedetetään se että Microsoft pyrkii myös itse olemaan markkinoilla "suurin jättilainen" – ja jos esimerkiksi selviäisi, että Suomessa on “kehitteillä” käyttöjärjestelmä, ihan hulluna ajatuksena voisi jopa pitää sitä, että tällaisia hankkeita voitaisiin alkaa jopa sabotoida siksi, että ne eivät menestyisi siihen potentiaaliin, mihin ne voisivat menestyä. Suuri voi valvoa pienempää ja on hyvä muistaa asema missä olemme. Tällaiset toimet kannattaa rakentaa hyvässä tiimi-yhteisössä, jotka pysyy pitämään päänsä ja ajatukset selkeinä, ja projektit on hyvä pitää mahdollisimman poissa kaikesta verkkomaailmasta.

Tähän samaan kehitysideaan liittyen en pitäisi ollenkaan hulluna ajatuksena valmistaa suomalaista internetissä toimivaa hakukone robottia, miksi ei? Tällaisen keskeinen syy olisi juuri tämä sama tavoite, kuin käyttöjärjestelmässä – Suojella suomalaisten yksityisyyttä maailmalla, luoda lisäarvoa Suomalaiseen internetin käyttöön ja luoda ylpeyttä Suomalaisuudesta.

4 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Hei @Anonatom ja tervetuloa OmaYhteisön jäseneksi :)

Kiitos pitkästä ja jäsennellystä palautteestasi 🙂 Onko muilla jäsenillä vastaavia ajatuksia Pilvilinnasta? 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Linux alkuperäisessä muodossaan lienee tunnetuin suomalainen käyttöjärjestelmä ja sen kehittäjä suomalainen Linus Torvalds toimii edelleen linux-kernelin pääkehittäjänä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Hmm.. Pilvilinnaan liittyvää kehitystä en lähde sen enempää kommentoimaan, koska itselläni ei Pilvilinnaa ole, eikä myöskään tule.

Mitä tuohon kokonaan uuteen käyttöjärjestelmään tulee, ajatus voisi olla ihan mielenkiintoinen, mutta sitä pidemmälle projektia ei mielestäni kannata lähteä edes viemään.

Muutama melko oleellinen pointti siihen, miksi tätä ei kannata tehdä:
1) Microsoftin Windows on tosiaan käytetyin käyttöjärjestelmä globaalisti. Hyvänä kakkosena tulee Apple OSX -järjestelmällään. Sitten on vielä nämä kaksi hiukan pienempää tekijää, Google Chrome ja Linux lukuisine eri variantteineen. Käyttäjillä on jo tällä hetkellä mahdollisuus valita näiden väliltä tai käyttää useampaa eri järjestelmää halutessaan. Kansalliselle käyttöjärjestelmälle en näe juurikaan minkäänlaista jalansijaa nykyisillä markkinoilla.

2) Miten käyttöjärjestelmän sovelluksien kehitys ja toteutus? Jotta käyttöjärjestelmä olisi edes jollain tasolla käyttökelpoinen sovelluksineen, pitäisi siitä löytyä kunnollinen tuki yleisimmille käytössä oleville sovelluksille ja niiden luomille tiedostotyypeille. Esimerkiksi Microsoft Officen dokumentit (Word, Excel, PowerPoint) ovat jo omalla tavallaan standardeja. Nykyään esim. Open Officella luodut dokumentit eivät ole edelleenkään välttämättä täysin 100% samanlaisia kuin Microsoft Officella. Sama juttu, jos MS Officella luodun dokumentin avaa Open Officella, näyttää se erilaiselta kuin MS Officella. Mitä, jos käyttäjällä olisi tarve käyttää esim. Photoshopia tai muuta globaalisti suosittua sovellusta? Isot yhtiöt tuskin tekevät tukea marginaaliselle (kansalliselle) käyttöjärjestelmälle, jolla tuskin on koskaan asiaa isoille markkinoille. Tämä nähtiin jo Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmän kanssa. Vaikka se oli globaalissa jakelussa, kuoli se pois todella nopeasti, osittain siksi, ettei sille koskaan tuotu samanlaista määrää sovelluksia kuin Androidille tai Applen iOS -järjestelmille.

3) Mitenkäs se tolkuttoman pitkä liuta erilaisia lisälaitteita, jotka pitäisi saada käyttöön koneella? Jotta erilaiset lisälaitteet toimisi tämän marginaalisen käyttöjärjestelmän kanssa kunnolla yhteen, tarvitsevat laitteet omat ohjelmistonsa / ajurinsa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laitevalmistajien pitäisi erikseen koodata sovellukset / ajurit tälle käyttöjärjestelmälle, jota käyttää ehkä parhaimmillaankin vain jokunen tuhat käyttäjää. Näin tuskin tulee tapahtumaan. Jos tuokin tehtäisiin itsenäisesti, vaatisi jo pelkästään laitteiden ohjelmistojen / ajureiden koodaaminen ja testaaminen vuosien työn, koska tuettavien laitteiden lista on pitkä kuin nälkävuosi.

4) Kuka tämän sitten tekisi? Tässä kun vuosien ajan sivusta seurannut Elisan kykyä tuottaa toimivaa Pilvilinnaa tai vaikkapa modeemin firmwarea, en kyllä laittaisi Elisaa tällaista projektia toteuttamaan. Elisan firmwaret ovat olleet.. Miten sen nyt sanoisi, ettei pahasti loukkaisi.. Melko kehnolla tasolla. Myös tuon Pilvilinnan kanssa on ollut usein erilaisia ongelmia ja koska samasta aiheesta/ongelmasta putkahtaa säännöllisesti uusia aiheita, kertoo se, ettei näitäkään ole saatu kunnolla korjattua, jos on korjattu lainkaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Laitoin tän nyt “Pidetään mielessä” tilaan kun tuo ehdotus on kaikkinensa käyty läpi :) Tämä ihan siitä johtuen, että osa noista on on semmoisia mitä koitetaan huomoida tulevassa kehityksessä ja osa on taas sellaista mikä ei välttämättä tule toteutumaan tai muuttumaan. Esimerkiksi tuo työpöytäsovelluksesta kertova palautteesi (“Kolmanneksi… ->”) on sellainen missä tuon pohjalta lähdettiin tutkimaan tilannetta nyt ihan vikana, palvelua ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain pienille tiedostoille. Noihin lopun kohtiin ei ainakaan tässä kohtaa vielä olla lähtemässä mukaan, mutta eihän sitä tiedä jos vaikka jossain kohtaa :) 

Osallistu keskusteluun