Pidetään mielessä

RCS-tuki Elisan verkossa

  • 4 marraskuu 2016
  • 16 kommenttia
  • 2079 katselukerrat

Käyttäjätaso 2
RCS (Rich Communication Services) tekee etenkin jo USA:ssä tuloaan. Minkälaiset suunnitelmat Elisalla on standardin tukemiseen?

16 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tällä hetkellä ei ole ainakaan omaan korvanappiin tullut kerrottavaa tuosta asiasta. Ilmoittelen, jos saan jotain selville. 🙂 Oliko sinulla toiveena saada tämä meillekin? Mitäs muut mieltä tästä?
Onkos vielä(kään) kerrottavaa? Ei paljo tullu olevan kiinnostusta operaattoreilla.

https://www.is.fi/digitoday/art-2000001903298.html
https://tekniikanmaailma.fi/google-teki-ison-liikkeen-smsn-tappaja-tulee-android-puhelinten-viestisovellukseen/
https://mobiili.fi/2016/11/04/google-lahtee-korvaamaan-perinteisia-tekstiviesteja-tasta-on-kyse-rcsssa/
https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/tekstiviestit-siirtymassa-2010-luvulle-pystyvatko-haastamaan-suositut-pikaviestipalvelut/5728004#gs.tybAvFM
Käyttäjätaso 2
https://www.blog.google/products/messages/latest-messages-allo-duo-and-hangouts/amp/

"We want every single Android device to have a great default messaging experience. We’ve been working closely with the mobile industry to upgrade SMS so that people around the world can more easily enjoy group chats, share high-res photos, and get read receipts on any Android device. Thanks to partnerships with over 40 carriers and device makers, over 175 million of you are now using Messages, our messaging app for Android phones, every month."
Käyttäjätaso 3
Pidetään tämä yllä. RCS tuen lisääminen ei ilmeissemin ole kovinkaan suuri operaatio mutta toki mahdollisuudet on aina katastrofiin olemassa kun viestintäyhteyksiä lähdetään päivittämään ja boottailemaan.

Tämä RCS olisi kuitenkin hyvä saada olemaan, vaikka toki wiret ja signaalit hoitavat asiat yhtä hyvin ja tarjoavat turvaa. Yhtä kaikki RCS päivittää sms järjestelmän nykypäivään tarjoten loppukäyttäjälle paremman viestittelykokemuksen ja siten se olisi hyvä löytyä myös Elisan verkoista.

Mistä siis kyse, täältä kiinnostuneet löytävät lisätietoja:
https://www.gsma.com/futurenetworks/rcs/
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Täysin salaamattomana ei pidä edes yrittää ottaa laajempaan käyttöön
Käyttäjätaso 2
Onko aiheesta kuulunut mitään uutta? Androidin Messages-sovelluksessa (oletustekstiviestit) löytyy chat-ominaisuudet, joka vain sanoo ettei se ole käytettävissä tällä laitteella lähettäen sivulle Messages-ohjeet: Wi-Fi-yhteyden ja chat-ominaisuuksien käyttöönotto.

Luulen Googlen sivun operaattoreille olevan jibe.google.com.
Käyttäjätaso 2
En kyllä valitettavasti löytänyt tähän liittyen mitään uutta kerrottavaa.

Onneksi osaavat koodarit ovat tehneet rcs -viestit mahdolliseksi myös Suomessa. Outoa, ettei elisa kykene päihittämään yksittäisiä koodareita. 

Käyttäjätaso 2

Onneksi osaavat koodarit ovat tehneet rcs -viestit mahdolliseksi myös Suomessa. Outoa, ettei elisa kykene päihittämään yksittäisiä koodareita. 

 

Viitannet tuohon?
https://lifehacker.com/how-to-manually-enable-rcs-on-android-right-now-update-1839416118

Google on siis joissain maissa alkanut toimia RCS-palveluntarjoajana. Jotkut harrastajat ovat löytäneet tavan ottaa Googlen RCS-palvelut käyttöön niilläkin alueilla, joilla se ei ole virallisesti käytössä.

Alun perin tarkoitus oli, että operaattorit tarjoaisivat RCS-palvelut, mutta koska operaattorit ovat munanneet tämän homman täysin, niin sitten jonkun muun pitää hoitaa asia. Useimmat operaattorit eivät tarjoa RCS-palveluja lainkaan ja jotkut sen käyttöön ottaneista pelaavat pelejä asiakkaiden kustannuksella esimerkiksi jättämällä liittymättä siihen järjestelmään, joka sallii viestinnän eri operaattoreiden asiakkaiden välillä.

Googlen suositusten mukaan operaattorit eivät saisi periä ylimääräistä maksua RCS-viesteistä. Tämä on iso muutos tekstiviesteihin nähden. Tekstiviestithän ovat varsin hyvä bisnes operaattoreille: ei missään muussa liikennelajissa ole mahdollista periä loppuasiakkaalta vajaata puolta miljoonaa euroa gigatavua kohden.

Edit: Ja sitten operaattoreiden lisäksi ongelmana on se, ettei Apple vaikuta kiinnostuneelta tukemaan tätä uutta protokollaa. Standardoinnista vähän niin kuin menee idea, jos standardilla on vain yksi käyttäjä.

Käyttäjätaso 7

Edit: Ja sitten operaattoreiden lisäksi ongelmana on se, ettei Apple vaikuta kiinnostuneelta tukemaan tätä uutta protokollaa. Standardoinnista vähän niin kuin menee idea, jos standardilla on vain yksi käyttäjä.

Niinpä.

Kaikki yhden toimijan viestintäsovellukset kuten Whatsapp, Telegram mm.  ja nyt Googlen kaavailema viritys ovat käyttäjän kannalta huonoja vaihtoehtoja. Ne eivät ole julkisesti hallittuja eivätkä keskenään yhteensopivia.

Tekstiviesti ideana on sellainen ja on ITU:n standardoima ja toimii laitteessa kuin laitteessa ja operaattorilla kuin operaattorilla. Ikävä vain , että se on muuten jo jäänyt ominaisuuksiltaan ajasta jälkeen ja vaatisi kasvojen kohotusta. Minusta kaikkien yhteisesti tukema systeemi on aina parempi kuin mikään yksittäisen toimijan ylläpitämä.

RCS on nimenomaan sovittu standardi: https://www.gsma.com/futurenetworks/universal-profile/ Jos/kun Apple ei tuota tule tukemaan jäävät he ulkopuolelle, mutta ei se ole muiden vika.

 

RCSää ei tosin velvoiteta käyttämään kuten ei esim. 3G-videopuheluitakaan vaikka aluksi niitäkin vaadittiin kaikilta 3G-puhelimilta.

Äsken ilmestyi tuki Google Messagesiin RCS:lle Googlen toimesta. Ei tarvi Elisan enää lisäillä.

Huomasin juuri saman. Tulikohan muillekin suomalaisille operaattoreille?

Käyttäjätaso 2

Minulle tuli myös RCS saataville. Käytössä on erään norjalaisomisteisen operaattorin alibrändi, eli kai se on nyt kaikkien suomalaisoperaattoreiden asiakkaille tarjolla.

Olisi silti kiva, jos operaattorit tarjoaisivat itsekin RCS-toiminnallisuutta. Amerikkalaisille suuryhtiöille ei kannata sitä valtaa ihan työntämällä työntää. Nytkin Google yritti monta vuotta saada operaattoreita tarttumaan toimeen, mutta eihän siitä mitään tullut, kun operaattoreiden ei ollut absoluuttinen pakko. Google ei tällä kerralla ottanut sitä valtaa, vaan operaattorit työnsivät sen sille väkisin.

Ei välttämättä kannata laskea sen varaan, että pikkuvaltioiden paikalliset operaattorit saisivat tällä menolla loputtomiin väkerrellä kännykkätolppiensakaan parissa. Siinä voi tulla kuumat paikat, kun jenkkifirmat tulevat ja näyttävät maalaistolloille, miten bisnestä todella tehdään.

Mutta toistaiseksi valtaenemmistö ihmisistä ei taida kokea tätä oligopolisaatiota juuri minkäänlaiseksi ongelmaksi.

Käyttäjätaso 7

Nyt tuo RCS-tuki näyttäisi olevan tuloillaan Googlen Message-appiin. Milloinka Elisan verkko alkaa tukea sitä. Tarvitseeko verkossa päivittää mitään?

https://www.tivi.fi/uutiset/android-puhelinten-vakivaruste-paivittyy-ilahduttaa-kaikkia-paitsi-poliisia/adb947b4-62e8-4e14-9240-41724f2be4b0

 

Toimii suoraan, minulla on ollut tuo käytössä jo reilun kuukauden.

Osallistu keskusteluun