Vodafone-palvelut myös kuluttajaliittymiin


Saunalahti veloittaa roaming-datasiirrosta vakiosumman 0,868 €/MB (eli saman kuin kaikki muutkin suomalaiset operaattorit). Kuitenkin Saunalahdella olisi - onhan se osa Elisaa - kaiketi mahdollista tarjota kuluttajile dataliittymiin Elisa Daily Traveller Laptop-palvelun kaltainen tuote eli Saunis matkareissaaja, esim:



- Palvelun avausmaksu:  0,00 €  



- Kuukausimaksu: 0,00 €/kk  



- Tiedonsiirto kotimaassa: valitun kotimaan hinnoittelumallin mukaisesti  



- Tiedonsiirto EU: 4,65 €/25 Mt



- Tiedonsiirto EU 25 Mt ylittävältä osalta: 4,65 €/alkava 25 Mt  



- Tiedonsiirto Muu maailma: 12,40 €/10 Mt



- Tiedonsiirto Muu maailma 10 Mt ylittävältä osalta: 12,40 €/alkava 10 Mt



Hinnat sisältävät kohdemaan mahdolliset verot ja laskutuslisät sekä Suomen alv:n 24 %



Eipähän tarvitsisi heti uuteen maahan saavuttaessa etsiskellä PrePaid-liittymää.
Vodafone-palvelut myös kuluttajaliittymiin
Tuo 0,868 € /MB on EU:n sallima maksimiveloitus. Siten ei ole laillista veloittaa 4,65 €  ensimmäiseltä 25 megatavulta könttänä. Maksu laskee ensi heinäkuussa edelleen 55,8 senttiin megatavulta ja vuonna heinäkuussa 2014 24,8 senttiin. EU jopa edellyttää muistaakseni tavupohjaisen hinnoittelun tuohon.



Sinänsä en ymmärrä näitä korkeita datahintoja. Palvelua rajoittava resurssi on se radiolinkki eikä sen kannalta ole merkitystä onko kyse roamingista tai ei. En näe miten datan siirtäminen jotain USA:sta Suomeen kännykkäverkossa olisi niin paljon kalliimpaa, kuin Internetissä. Jos on, niin systeemit on suunniteltu päin honkia. Miksi ylipäätään data pitää reitittää Internetiin kotiverkossa?
käyttäjä osronk päiväyksellä ?20-04-2013 10:33En näe miten datan siirtäminen jotain USA:sta Suomeen kännykkäverkossa olisi niin paljon kalliimpaa, kuin Internetissä. Jos on, niin systeemit on suunniteltu päin honkia. Miksi ylipäätään data pitää reitittää Internetiin kotiverkossa? Perinteinen matkapuhelinverkko on ns. "piirikytkentäinen" verkko , jossa siirretään puhetta. Siellä ei dataa voi siirtää kuin äänitaajuus koodattuna. Vrt. vanhat soittosarjamodeemit ja faksit ja se on hidasta. No tekstiviesti on kyllä dataa ja kulkee matkapuhelinverkon signalointikanavassa , mutta siellä raja on se 160 merkkiä.Kaikki muu matkapuhelimien liikenne (data , MMS  yms.) on "pakettimuotoista" ja kulkee aina samoja polkuja internetin kanssa myös kotiverkossa. Siis jokaisella operaattorilla on käytännössä kaksi rinnakkaista verkkoa , joista toisessa kulkee puhe ja tekstiviestit ja toisessa kaikki muu. Erottelu tapahtuu tukiasemaohjaimella. Yhdysliikennepisteissä sitten eri operaattoreiden verkot niputetaan yhteen keskenään ja myös internetiin. Siirryttäessä 4G-verkkoihin käsittääkseni myös puheliikenne muuttuu pakettiliikenteeksi. PS. Taisi mennä vähän offtopiciksi , mutta toivottavasti selkiyttää teknisiä asioita.  😉
Roaming-hinnoittelun taustalla on tukkumarkkinat, eli jokainen operaattori voi itse hinnoitella heidän verkossaan tapahtuvan käytön (puhelut, viestit, data jne.). Hinnat ovat olleet korkeita, joten hintoja on EU:n toimesta ajettu alas. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa tarjota asiakasystävällisempiä hintavaihtoehtoja 🙂 -Suvi