Toiveita Elisa Viihteen ohjelmiston kehittämiseksi (lukuisten kaksoistallenteiden hallintaan)


Voisiko Elisa kehittää Elisa Viihteen ohjelmistoa, jotta TV-ohjelmien usein toistuvat uusinnat voisi helposti välttää tai poistaa jälkeenpäin helposti?



Tämä kysymys kaksois-/kolmois-/nelos- jne. -tallenteiden helpon hallinnasta Elisa Viihteessä* on nyt API-uudistuksen vuoksi todella ajankohtainen, mielestäni. Entisen APIn lopettaminenhan aiheutti sen, että Elisa Viihteen käyttäjällä ei ole enää mitään työkaluja käydä helposti, tallennussääntöjen automaattisesti tallentamien ohjelmien mahdollisia lukuisia uusintoja. On toki mahdollista käydä tallenteita ns. "käsin" Elisa Viihteen ohjelmalla/sivustolla, mutta tämä tapa monella tapaa raivostuttavan kömpelöä, kun puhutaan suuremmista määristä (esim. jos viikossa tallentuu vaikkapa 90 kpl turhia uusintoja). Vanhan APIn aikana toiminut, mainio apuohjelma Elisa ViihdeX Media Manager hoiti tallenteiden vertailun ohjelmallisesti ja nopeasti, merkiten ylimääräiset ohjelmien kaksoiskappaleet käyttäjän tekemää poistoa odottamaan.





* HUOM! Puhun nyt omasta puolestani, minulla on käytössäni Elisa Viihteestä vain nettiversio. Eli minulla on käytössä Elisa Viihteen Android-ohjelma sekä Elisa Viihteen sivut.

En tiedä, onko heillä, joilla tallenteet menevät boksiin, mahdollisuus hoitaa ylimääräisten tallenteiden hallinta paremmin, kuin vain Elisa Viihteen Android-ohjelman ja nettisivujen kautta on. Joten se teillä onnistuu turhien uusintojen esto/poisto boksin kautta, sitä ei kannata turhaan kirjoittaa tänne! Hyvä että onnistuu. Olkaa tyytyväisiä. Kiitos. :)





No niin, nyt viimein Elisa Viihteen toiminnallisuuteen liittyviin toiveisiin. En pyydä molempia, vaan jompaa kumpaa. Jos edes toisen saisi, olisin tyytyväinen asiakas, enkä usko olevani ainoa.



Miten Elisa Viihde voisi hallita tallenteita, jotta uusintojen kaksoiskappaleet eivät täyttäisi tallennuksille varattua tilaa turhaan?



  • Ennakkoon, tallentamalla vain yhden tallenteen ko. ohjelmasta

    Tämä olisi mielestäni kaikkein järkevintä. Useasti toistuvat uusinnat eivät täyttäisi alkuunkaan rajallista tilaa tallennuksille, eikä käyttäjän näin tarvitsi jälkeenpäin siivota ylimääräisiä pois.

    En millään voi uskoa tämä olevan vaikea toteuttaa, tarvitsee vain tarkistaa tallennussäännön tallenuskansiosta, löytyykö sieltä jo vastaava ohjelma. Jos löytyy, uutta ei tallenneta (tai yksi vaihtoehto olisi tallentaa aina uusin, poistaa sitten edellinen). Eli tarkoitus olisi, että vaikka ohjelmia tallennetaan automaattisesti käyttäjän tekemän säännöllä, ohjelmasta olisi vain yksi kappale tilaa viemästä.

    Vertailu tehtäisiin luonnollisesti ohjelman nimestä ja ohjelman kuvauksesta, josta esim. Elisa ViihdeX Media Managerin tavoin poistettaisiin ennen vertailua tiettyjä vertailua haittaavia merkkijonona, kuten vaikka "Suora lähetys", "(U)", "K16", jne, varmaan idean selvisi. 🙂

    Jos ohjelman nimessä/kuvauksessa tapahtuu suurempi muutos, että vertailu luulisi ohjelmaa tallentamattomaksi, niin tällaiset ovat ihan hyväksyttävissä. Sen verran voidaan jättää käyttäjän "tekoälyn" tehtäväksikin. 😃




  • Elisa Viihteeseen toiminto, joka halutessa merkitsee saman ohjelman uusinnat

    Elisa Viihteessä (mobiiliohjelma, verkkosivu ainakin) voisi olla toiminto, joka käy halutessa kansiossa olevat tallenteet, eli vertaillen tiedoston nimet ja kuvaukset, samoin kuin edellisessä vaihtoehdossa oli esitetty (eli siivoten vertailua häiritsevät merkkijonot). Toiminto merkitsisi sitten nämä vertailulla ohjelma kaksoiskappaleet poistoa varten. Käyttäjä itse tietenkin valitsisi poiston.

    Tämä vastaa edesmenneen Elisa ViihdeX Media Managerin kaksoiskappaleiden poistotoimintoa.



Jompikumpi, kiitos Elisa. 🙂 Mieluummin edellinen, mutta jälkimmäinenkin olisi tosi jees. 🙂 Poistetut ohjelmat menisivät roskakoriin kuten nytkin.



Ja luonnollisesti, kaikkien ei tarvitsisi toimintaa käyttää, tämä olisi vain työkalu, josta mielestäni olisi paljon apua. Varsinkin jo säännöllä tallentaessa suoritettu tuplien poisto säästäisi välillä, ainakin meikäläisellä, kovin vähissä olevaa levytilaa.



Elisa, onko tämä liikaa vaadittu? Voisiko olla ihan oikeita toiveita saada toivetta tarkasteluun, perinteisen "ilmoitamme toiveenne turhat toiveet-osastollemme pölyttymään" sijaan? Voisiko toivetta välittää suoraan koodareille?



Jos teette jommankumman toiminnon, lyötte Elisa Viihteen käyttökokemuksen, tallenteiden käsittelyn osalta, selvästi Suomen parhaimmaksi! 🙂
Sen verrran hyvin ja laajasti oli nyt perusteltu tätä ajatusta, että siirsin tämän Ideapajan puolelle 🙂 Kyseessä ei siis ole siirto "turhat toiveet-osastollemme pölyttymään", vaan tätä kautta idealle saadaan näkyvyyttä oikeassa paikassa 🙂
Toivotaan, että lähtisi vihdoin nyt etenemään uusin perusteluin ja vihjein.



Tähän asti päätynyt aina mappi öö:hön tuplien tallennuksien esto- ja/tai niiden poistotoiveet.
Minusta uusintoja ei pitäisi jättää tallentamatta automaattisesti ohjelman kuvauksen perusteella. Joskus ohjelmaoppaassa on kuvauksena sarjan yleiskuvaus, ei tietyn jakson kuvausta. Tässä pari esimerkkiä:



Lentoturmatutkinta: Historian näyttävimpiä ilmailuonnettomuuksia jännittävien dramatisointien ja silminnäkijäkertomusten siivittäminä.



The Walking Dead: Rick Grimes joukkoineen jatkaa selviytymistaistelua, kun tavoitteena on löytää parannuskeino koko ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavalle epidemialle. Amerikkalainen jännitysdraama.



Jos järjestelmä olettaisi yleiskuvauksen perusteella, että kaikki sen sisältävät lähetykset ovat saman jakson uusintoja, pieleen menisi. Joskus ohjelmatiedoissa on myös virheitä. Esimerkiksi Twin Peaks -sarjan kakkoskauden jaksoilla 9 ja 10 oli sama kuvaus (Kausi 2, 10/23). Tuollaisessakin tapauksessa käyttäjän on itse huomattava, että jälkimmäinen lähetys ei ole uusinta.



Yksi vaihtoehto uusintojen vähentämiseksi olisi, että Elisa mahdollistaisi tallentamisen ajan perusteella. Käyttäjille pitäisi siis antaa mahdollisuus valita, milloin mikäkin tallennussääntö on voimassa. "Jatkuvan tallennuksen säätö" on pitkään ollut Ideapajan suosituin idea.



Toinen vaihtoehto olisi hoitaa uuden APIn sopimus kehittäjien kanssa niin, että esimerkiksi ViihdeX:n voisi julkaista pelkäämättä oikeudenkäyntiä GDPR-rikkomuksesta.
Minä olen koko ajan ainakin itse, tarkoittanut käyttäjän valittavissa olevaa toimintoa, esim. tallennussäännön yhteyteen. En mitään Elisan automaattisesti kaikille tehtävää toimintaa.
Okei. Itse poistaisin uusinnat mieluummin ViihdeX:n tyylillä kuin määrittelemällä tallennussääntöihin, mistä tallenteista tuplat suodatetaan ennakkoon ja mistä ei. Automaattisessa suodattamisessa olisi kuitenkin mainitsemani riskit. Ajan perusteella tallentamisessa puolestaan olisi riskinä, että uusien jaksojen lähetysaika muuttuu käyttäjän huomaamatta, joten sekään ei minusta olisi niin hyvä tapa poistaa tuplat kuin ViihdeX.
Jep. Minullekin riittäisi, kun saisi ViihdeX:n takaisin. 🙂 Sen puuttuessa tässä kirjoitellaan. Mutta ei kaiketi onnistu, jos uusi API antaa vain 50 uusinta tallennusta, mikäli olen käsittänyt oikein. En tiedä sitten, onko rajoitus/tallennuskansio vai yleensä 50 viimeisintä (mikä on kyllä melkoinen aivopieru, jos saa suoraan sanoa). Toivottavasti olen käsittänyt rajoituksen väärin.



Muuten, nuo mainitsemasi ongelmat ohjelman kuvauksista etsiessä tuplia, on olemassa ViihdeX:ssä. Kerran se oli poistamassa minulta lähes kaikki jostain suomalaisesta sketsisarjasta (en vain saa nimeä mieleen). No, myöhemmin poistin ne itse, koska en koskaan ehtinyt niitä katsoa. Mutta tosiaan, ViihdeX:n tapauksessa ei ole kyse automaattisesta toiminnasta. Siksi se olisi edelleen minulle, ei vaan riittävä vaan tuttu ja turvallinen vaihtoehto, jonka ottaisin ilolla ja ölisten vastaan. :D



Aikoinaan minulla oli Topfield-digiboksi, jossa pystyi ajamaan erillisiä ns. TAP-ohjelmia, jotka toivat Topfieldiin lisää ominaisuuksia. Yksi parhaista, ja aivan ehdoton, on edelleen olemassa oleva PlasmaEPG, ohjelmaopas joka vaan oli paras ikinä. Topfieldin omalla ei huvittanut yhtään touhuta, kun taas PlasmaEPG:llä hoitui kaikki tallentamiseen ja ohjelmaoppaaseen liittyvät asiat niin mainiosti, että edelleenkään missään ei ole tullut vastaavaa toiminnallisuutta vastaan. Olihan ohjelma suomalaista nörttiteknologiaa. ;)



Mainitsen Topfieldin PlasmaEPG:n, koska siinä oli mahdollisuus määrittää aikaikkunat automaattisille ajastuksille, ja nehän oli minulla käytössä lähes kaikissa ajatuksissa. Aikaikkuna-ominaisuus tallennussäännöissä oli parasta PlasmaEPG:ssä ja mielläni näkisin sellaisen Elisa Viihteessäkin. Aikaikkuna-asetuksiin liittyi siis luonnollisesti vuorokauden ajat, jolloin tallennetaan ko. tallennusta, ja tietenkin viikonpäivät. Näin oli helppo välttää näitä järjettömän usein toistuvia uusintoja. Aikaikkuna tuntuisi, että se Elisan olisi helpointa toteuttaa, ja siksi ihmettelenkin, miksei sitä ole jo tehty. Aikaikkunan määrittelynhän voisi piilottaa jonkin "Edistyneemmät" ruksin/painikkeen taakse, jolloin aukeaisi paremmat määrittelyt säännölle. Näin ne eivät pelottaisi vaikka Pekka Perusisä -käyttäjää liian vaikean näköisenä. ;)



Tätä aikaikkunaa sinäkin ehdotit, ja minunkin mielestäni se olisi yksi parhaimmista, ja kenties helpoimmista vaihtoehdoista. Itse ehdotin noita mitä ehdotin, koska tiesin että aikaikkunaa on ehdotettu jo monta vuotta sitten(?), ainakin jo aikaisemmin. Minulle riittäisi, kun Elisa antaisi jonkun/joitain työkalun/työkaluja toistuvien tallenteiden hallintaan. Minun on vaikea ymmärtää, miksei Elisa toteuta esim. aikaikkunaa. Ja aikaikkunasta sen verran, että eihän itse ajan tarvitsisi olla liian tiukasti asetettu, usein jo pelkkä viikonpäivä riittäisi. Alla ihan mielenkiinnosta miltä tuo määrittely näytti PlasmaEPG:ssä:



Tuosta sitä ei ehkä tajua jos ei ole käyttänyt, esim. aikaa ei ollut pakko laittaa, päivä riitti (päiviä saatta asettaa vaikka ma, ke, su, tai ma-pe, yms. vapaasti). Lisää kuvia, jos kiinnostaa muuten vaan tämä mainio EPG, niin täältä.



Edit. Itse asiassa tämä kuva antaa aika hyvän kuvan toiminnasta, ehkä paremman kuin upottamani. Asetetaan siis ohjelmasuosikki. Sen yhteydessä määritellään mahd. ajatukset, päivät yms. Kun tuon oppi, tuo oli yliveto. Suosikin näkyivät ohjelma oppaassa omalla värillään, ja niihin sai helposti tallennuksen päälle/pois (joo, saa Elisa Viihteessäkin, mutta ei saa esim. minä päivinä on voimassa 🙂 ).



Elisa Viihteen sivut ja Android-ohjelma (ainoat mistä minulla on Elisa Viihteestä kokemusta), ovat varsin laadukkaat, vaikka aina olisi parantamisen varaa. Ja herran jestas, ei esim. Telia TV ole vaihtoehto Elisa Viihteelle, ainakaan käyttöliittymän vuoksi, koska se on jäänyt jonnekin antiikkiseen aikaan (lisäksi nettiversio vaatii oman laajennuksen ja juuri tietyn version selaimista, IIRC), ja Telian käyttökokemus on todella katastrofi (minulla on Telia TV:n nettiversio, koska halusin toimivan HBO:n, siksi siedän sitä HBO:ta katsoessani). Elisan olisi helppo tehdä käyttöliittymästään "ylittämätön", mutta jostain syystä Elisalla ei viedä näitä asioita eteenpäin... Vai lukevatko Elisa Viihteen käyttöliittymästä vastaavat ja toteuttavat näitä viestejä? Itse toivoin omaa toivettani suoraan koodareille, jotta he voisivat punnita asiaa. En voi millään uskoa, että näiden joidenkin toistuvien tallenteiden hallinnan toiveiden toteuttaminen on mahdotonta, tai edes vaikeaa. Joku näistä esitetyistä kolmesta. Tai toimiva Elisa ViihdeX Media Manager takaisin.



Tulipa taas asiaa. Pahoitteluni.
ViihdeX Media Managerilla tuli parin viikon välein poistettua parhaimmillaan satoja tunteja tuplia, parissa minuutissa.



Nyt siinä kestäisi pari tuntia, joten en edes vaivaudu, mutta ottaa isosti aivoon kun niitä tuplia on joka hemmetin kansio täynnä ja ennen ne sai parilla klikkauksella kaikki huis helvettihin.



Mikä tässä on niin vaikeaa Elisalle? No ei mikään, haluavat että kaikkien tallennustila täyttyy että voivat myydä lisää maksusta.
Ohjelmistoa voisi myös kehittää, niin että se vanhempi versio ehdottaisiin / poistettaisiin tallenteesta.



.. ja kyllä tämä (vanhojen) API- rajapintojen sulkeminen tuntuu nimenomaan hätäratkaisulta, joka on todennäköisesti tehty lakiosastolta tulleen mahtikäskyn takia (nopeasti). Talleinteita oli liian helppoa imuttaa omalle koneelle ja tämä taiminta laajeni ?



Henkilöktaisesti alan vakavasti katsoa NAS- purkin suuntaan. Synology onkin jo käytössä (5-levypaikaikalla). Olen miettinyt sellaista ratkaisua, että hankin pari isompaa levyä TV- tallenteille ja Synologyyn (USB- väylään) 1-2 DigitTV- vastaanotinta kiinni. Sitten sopivalla ohjelmalla tallennus NAS:lle. Vaivaa ja duunia vähän tulee rakentamisesta, mutta eipä tarvitse maksaa Elisalle mitään KK- maksua, kaikki tallenteet säilyvyt niin kauan kun haluaa (ei yhtäkkiä aleta 2- vanhempia poistamaan) ja tallenteita voi katsoa lähes mistä laitteesta tahansa.



T: Tuokki
Jos, harrastajat siihen pystyi, miksei suuren suuri E
Surullista on Elisan suhtautuminen asiakkaiden ehdotuksiin. Täälläkin moni on kannattanut tätä, mutta kuten niin moni muukin ehdotus, tämä ei ole saanut mitään statusta (Selvityksessä tms.). 🤔



Miksi Elisaa ei kiinnosta edes kysyä Elisa Viihteen netti/Android-ohjelmistosta vastaavasta tahosta, olkoon sisäinen tai ulkoinen porukka, että olisiko nämä toiveet mahdollista nähdä Elisa Viihteessä, noin niin koodarin näkökulmasta? Veisikö niiden toteuttaminen Elisan talouden kuralle?



Sen verran taustaksi, että vanhalla APIlla, jossa EI ollut näitä DDR-rajoitteita, Elisa Viihde Managerilla toinen näistä toiveista sentään onnistui, puoliksi käsityönä mutta kuitenkin. Eli kyse ei ole lienee ihan ylivoimaisesta koodaamisesta.



Jos esim. tupla uusintojen poisto automaattinen merkitseminen (niin halutessa, eli työkaluna) onnistuisi suoraan Elisa Viihteessä, Elisan ei tarvitsisi estää softan kehitystä sopimushirviöllä, joka nyt estää 3. osapuolien softan kehittämisen.



Itse olisin henk.koht tyytyväinen edes jompaan kumpaan toiveen toteuttamiseen, mutta Elisaa ei ilmeisesti kiinnosta pennin vertaa?



Muistakaapa kuitenkin se, että me täällä vouhottavat olemme kuitenkin se jäävuoren huippu. Ei kaikki jaksa tulla tänne kertomaan, kuinka paljon kokee Elisa Viihteessä olevan korjaamisen varaa, ja suunnittelee vaihtoa muualle tarvittaessa. Eli kyllä lopulta meitä äänessä oleviakin asiakkaita kannattaisi ajatella maksavina asiakkaina.



PS. @Qotscha Toivottavasti sinä vielä jaksaisit tutustua tähän uuteen APIin, ja että saisiko Elisa Viihde(-X) Media Manageria vielä henkiin, edes tuplien kanssa tappelemiseen, mutta miksei lataamiseenkin. 🤗
Voisiko saada statukseksi: Ei edes harkittu
Moikka Yamaneko! Pahoittelut omasta puolestani viivästyneistä väliaikatiedoista. Asia on edelleen meillä sevlityksessä ja palaamme asiaan kun saamme lisätietoja tästä tilanteesta 🙂
Jos yhtään mielipiteenä kiinnostaa, niin olen ainakin itse päättänyt lopettaa Elisa Viihteen käytön heti kun mahdollista, jos tälle asialle ei vihdoin saada jotain järkevää (=käyttäjä ystävällistä) ratkaisua.



Tällä hetkellä osaa ohjelmista ei edes viitsi alkaa nauhoittamaan, kun tietää millainen jälkipyykki tallenteiden hoidossa käsin olisi edessä...