100/10 VDSL nopeus

  • 3 tammikuu 2015
  • 13 kommenttia
  • 6173 katselukerrat

Käyttäjätaso 2
Määräaikainen sopimus on kilpailevalla firmalla loppumaisillaan ja seuraava nettiliittymä on jo hakusessa. Erittäin todennäköisesti se tulee olemaan Saunalahden 50 tai 100 megainen VDSL-tekniikkaan perustuva liittymä.Vähän vaan mietityttää tuo nopeus. Tai että mihin oikeasti talon kaapelit kykenevät. Kuitu tulee tuohon ihan pihan reunalle talojakomoon (matkaa varmaan se 50 metriä. Kyseessä on 90-luvun rivitalo. Mieluusti ottaisin tuon 100-megaisen, mutta tuntuu toisaalta tyhmältä maksaa korkeampaa hintaa, jos nopeuslisä verrattuna 50-megaiseen on mitätön. Koska olettaisin kuitenkin, että sen 50 megaa näillä spekseillä kyllä saa.Onkohan mitään mahdollisuutta liittymää tilatessa ottaa liittymä jotenkin ehdollisesti (tyyliin viikko kokeilla ja jos nopeus tyydyttää, niin pitää se 100-megainen, muuten ottaa suosiolla 50-megainen).Vai pitääkö vaan luottaa tuuriin?

13 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
nettinisti kirjoitti:
Määräaikainen sopimus on kilpailevalla firmalla loppumaisillaan ja seuraava nettiliittymä on jo hakusessa. Erittäin todennäköisesti se tulee olemaan Saunalahden 50 tai 100 megainen VDSL-tekniikkaan perustuva liittymä.

Vähän vaan mietityttää tuo nopeus. Tai että mihin oikeasti talon kaapelit kykenevät. Kuitu tulee tuohon ihan pihan reunalle talojakomoon (matkaa varmaan se 50 metriä. Kyseessä on 90-luvun rivitalo. Mieluusti ottaisin tuon 100-megaisen, mutta tuntuu toisaalta tyhmältä maksaa korkeampaa hintaa, jos nopeuslisä verrattuna 50-megaiseen on mitätön. Koska olettaisin kuitenkin, että sen 50 megaa näillä spekseillä kyllä saa.

Onkohan mitään mahdollisuutta liittymää tilatessa ottaa liittymä jotenkin ehdollisesti (tyyliin viikko kokeilla ja jos nopeus tyydyttää, niin pitää se 100-megainen, muuten ottaa suosiolla 50-megainen).

Jos kuitu tulee pihan reunalle talojakamoon ja siitä on sitten joitakin kymmeniä metrejä asuntoihin, niin toteutuva nopeus on lähes 100% varmuudella tuo 100M (jos kuparijohto ei ole aivan tuhannen päräinen tai siinä ei ole useita jatkoksia). Se on sitten toinen juttu onko tarvetta 50M vai 100M yhteyteen. Jokainen voi sen arvoida itse. Henkilökohaissesti otan aina nopeimman mahdollisen mikä on teknisesti mahdollista saada. Tämä siitä syystä,  että oman tuntuman / kokemuksen perusteeella voi sanoa, että 10+M netti tai 100M ja siitä nopeampaa yhteyttä voi pitää ihan eri tuotteina. Niin suuri ero on käyttökokemuksessa.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 2
Kiitosta vaan vastauksista. Itselleni tuo VDSL on ihan uusi tuttavuus, niin ei aavistustakaan, millaisiin nopeuksiin se pystyy. Tämä "24 megainen" ADSL kun pääsi n. puoleen tuosta teoreettisesta maksimista. Tietty matkaa sinne "keskukseen" oli alun toista kilometriä,

Tilailen siis varmaankin tuon satasen liittymän. Sama juttu, mitä tuossa edellä sanottiin: Yritän aina ottaa sen nopeimman liittymän. Harmittaahan se, jos tietää, että kuristetulla vauhdilla surfailee. 
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
nettinisti kirjoitti:
Kiitosta vaan vastauksista. Itselleni tuo VDSL on ihan uusi tuttavuus, niin ei aavistustakaan, millaisiin nopeuksiin se pystyy. Tämä "24 megainen" ADSL kun pääsi n. puoleen tuosta teoreettisesta maksimista. Tietty matkaa sinne "keskukseen" oli alun toista kilometriä,

Oli se tekniikka ADSL tai VDSL- niin kyllä se kantaa maksiminopeudella, kun on kyseessä kymmenet - 100M. ADSL on tarkoitettu kantamaan sellaiset 1-6 (8) km ja VDSL taas toimii parhaiten (nopeiten matoilla jotka ovat 50M > 1 KM). Laitoin liiteeksi taulukon miten matka vaikuttaa eri tekniikoihin.

Se miksi ADSL on saanut huonoa mainetta, johtuu pitkälti siitä, että operaattorit ovat myyneet sitä ennen enimmäisnopeuksilla 8M nopeuden saavutti vielä suhteellisen pitkällä linjalla. Asiakaan ja keskuksen väli on kaupungissakin helposti 2-3km. Kun alettiin mennä nopeuksiin kuten 24/1 tai 24/2 niin 2-3 km onkin jo helposti puolet liikaa, jotta pääsisi maksiminopeuteen. Tästä tuli yleinen käsitys, että ADLS on aina vähintää 50% hitaampi teknisten eseiden takia mitä on luvattu. Tämä ei kuitenkaan ole totta vaan matka on tuo määräävä tekijä.

Kuitu on ainoa tekniikka joka on immuuni etäisyyden suhteen. Siinä mielessä, että etäisyys voi olla kymmeniä ja jopa 100km ilman vavistusta riippuen kuitutekniikasta. Monessa talosssa vaan sisäverkko on niin vanha, että vaikka kuitu tulisi kiinteistöön joudutaan se tuomaan huoneistoihin VDSL- tekniikalla kuparin yli.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 1
Oma mielipiteeni eri tekniikoista on se, että ADSL ja ADSL2(+/M) ovat ne huonoimmat. Itsellä kokemusta pitkältä ajalta kaikista noista tekniikoista ja monesti alussa yhteys toiminut hyvin ja lähellä maksiminopeutta, mutta ongelmia tullut 2+ vuoden jälkeen ja suurin ongelma on ollut yhteysnopeuden lasku mitä adsl modeemini on saanut neuvoteltua keskuksen vastaavan modeemin kanssa.

Kerran esim. kaivinkone oli katkaissut kuparin maan alta ja 2 viikkoa oli yhteys alhaalla ja tämän korjauksen jälkeen 24/3 Mbps yhteyden nopeus olikin entisen 16/2.4 Mbps asemasta enää 12/1.6 Mbps ja mikään ei auttanut nopeuden laskuun mitä valitti asiasta eteenpäin. Tuosta meni n. 1 vuosi eteenpäin ja modeemin vastapään puhelinkeskuksen modeemin kanssa neuvottelema nopeus oli enää 9/1.2 Mbps. Tein vikailmoituksen ja vastaus oli, että naapurisi ovat ottaneet myös nopeita adsl yhteyksiä mikä laskee sinulle toteutuvaa yhteysnopeutta kerrostalon puhelinverkossa.

Muuton jälkeen rivitaloyhtiöön toiselle paikkakunnalle missä on elisan kaapeli-tv verkko niin olen saanut 100/5 Mbps yhteydestä käytännössä sen 95/3.6 Mbps aluksi ja noiden foorumillakin olleiden korjausten jälkeen ja Elisan upload nopeuden noston jälkeen on nopeus nyt ollut tasaisesti 95/10.05 Mbps speedtestin mukaan ja olen todella tyytyväinen tähän.

ps. tuokki tietääkseni kaapelimodeemiyhteys ei ole läheskään niin tarkka tuon etäisyyden suhteen puhelinkeskukseen tms. täältä on matkaa n. 15 km lähimpää keskukseen ja silti kaapelimodeemilla saadaan lähes täydet yhteysnopeudet. Taloyhtiössä ei siis ole omaa CMTS keskusta vaan Tervakoskelta Riihimäelle asti menevät kaapeli-tv verkon yhteydet ja tämän vahvisti tuttavani, joka on Elisalla töissä.

ps2. itse näen lähimpinä kilpailijoina valokuidun ja kaapelin(koaksiaali niinkuin kaapeliin liitetyissä kodeissa on). Kaapeli-tv verkossa voidaan jatkossa muutamien vuosien kuluessa toimittaa asiakkaille huomattavasti nopeampiakin yhteysnopeuksia kaapelimodeemeihin, jotka tätä tukevat.

Esimerkiksi tekniikan kehittyessä 5/1 Gbps (jatkossa nopeudet tulevat vielä tästäkin nousemaan, sillä kaapeliverkossa riittää kapasiteettia vaikka mihin, kunhan siihen panostetaan tarpeeksi) yhteynopeus tulee olemaan yksi nopeusvaihtoehto nopeissa laajakaistayhteyksissä kaapeliverkon kautta. Ainut tekniikka joka voi kilpailla kaapeli-tv verkon kanssa on tosiaankin valokuitu, mutta kun vertaillaan saatavuusalueitta tms. niin kaapelimodeemitekniikka on huomattavasti paremmin saatavilla varsinkin pk-seudun ulkopuolella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Hawk kirjoitti:
Esimerkiksi tekniikan kehittyessä 5/1 Gbps (jatkossa nopeudet tulevat vielä tästäkin nousemaan, sillä kaapeliverkossa riittää kapasiteettia vaikka mihin, kunhan siihen panostetaan tarpeeksi) yhteynopeus tulee olemaan yksi nopeusvaihtoehto nopeissa laajakaistayhteyksissä kaapeliverkon kautta. Ainut tekniikka joka voi kilpailla kaapeli-tv verkon kanssa on tosiaankin valokuitu, mutta kun vertaillaan saatavuusalueitta tms. niin kaapelimodeemitekniikka on huomattavasti paremmin saatavilla varsinkin pk-seudun ulkopuolella.

Ei ADSL/VDLS mihinkään hidastu (happane) käyttöön oton jälkeen 1-2 vuoden sisällä. Kuparin kautta voi siirtää dataa tietyllä nopeudella tietyn matkan. Jos hidastumista esiintyn ADSL/VDLS:n kanssa se johtuu sitten ruuhkasta keskuksen (DSLAM:n päässä). Varmasti uusia tekniikoita tulee jolla saadaan kuparista lisää vaihtia, mutta yhteistä näille tuntuu olevan lyhynevä kantomatka vaikka nopeus kasvaa. Näiden tarkoitus on selvästi vältellä viimeisten 100 metristen kuiduttamisen lykkääminen. Kuitenkin jos vain mahdollista kannattaa viimeisetkin metrit kuiduttaa, niin päästään tästä "pelleilystä" ;)

KaapeliTV on myös enenevässä määrin toteutettu kuidulla runko + yhteyden kiinteistöjen kellareihin. Siinä mielessä koaksiaali (=kaapeliTV) kaapeloinnilla on pidempi tulevaisuus, kun puhelinjohdoilla. Tämä sen takia, että koaksiaalin läpi voidaan tuodaa paljon laajempi taajuuskaita (=enemmän kanavia > enemmän nopeutta).

T: Tuokki
Käyttäjätaso 1
Kaapelimodeemiyhteydestä vielä hieman.

Teoriassa EuroDOCSIS 3.0 pohjainen kaapelimodeemi, jossa 24 downstream kanavaa pystyy 1,3 Gbps nopeuteen ja kaapelimodeemi, jossa jopa 32 kanavaa 1,74 Gbps nopeuteen downstream suunnassa. Upstream nopeudet toki myös mahdollista nostaa samalla tavalla bondaamalla useampia upstream kanavia yhteen eli huomattavasti enemmän kuin sen 4 kpl, mutta rajoituksena toki 64QAM modulaatio. 8 kanavaa mahdollista upstream suunnassa esim. ja 245,76 Mbps teoreettinen upstream nopeus.  EuroDOCSIS 3.0 standardissa ei ole määritetty maksimikanavamääriä downstream ja upstream kanavien määrille ja lähinnä kaapelimodeemitekniikka ja CMTS-tekniikka rajoittavat tuota määrää ja toki se kaista mitä CMTS:lle tulee.

Vuonna 2013 julkaistu EuroDOCSIS 3.1 mahdollistaa taas vähintään 10 Gbps downstream ja 1 Gbps upstream nopeudet käyttämällä 4096QAM modulaatiota. Uusi spesifikaatio poistaa 8 MHz leveät kanavavälit ja sen sijaan käyttää 20 KHz - 50 KHz leveää OFDM( orthogonal frequency-division multiplexing) alikanavaa, joka voi olla jopa 200 MHz kaistaleveydeltään.

EuroDOCSIS 3.1 lisää upstream puolelle myöskin 4096QAM modulaation 3.0:n max. 64QAM modulointiin verrattuna lisäten suurinta teoreettista maksminopeutta kaapeliverkossa upstream puolelta ilman kanavamäärän kasvattamista.

Pari lähdettä:

http://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS (Suomensin täältä joten korjatkaa ihmeessä suomennos / ymmärrysvirheet ja EuroDocis nimenomaan oli tutkinnan alta tuolta)

http://arstechnica.com/information-technology/2013/12/why-comcast-and-other-cable-isps-arent-selling-you-gigabit-internet/  (tuolta luin kaapelimodeemiyhteyden kehityksestä ja teoreettisista nopeuksista vaikka artikkeli käsitteleekin jenkeissä käytössä olevaa DOCSIS tekniikkaa niin EuroDOCSIS:han on tuosta vielä parempi 6 MHz vs 8 MHz kanavan kaistanleveyn takia).

ps. ihan ajatusleikkinä niin, jos kaapeli-tv:n koko kaistanleveys annettaisiin pelkästään nettiyhteyttä varten(tv- ja radiokanavat tulisivat esim. internet streamina netin kautta on-demand) olisi jotain luokkaa 61,5 Gbps downstream suunnassa teoriassa mahdollinen(tähän ei ole tekniikka toki olemassa eikä modeemeita yms. ongelmat).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Toki kaapelimodeemistas tulee uusia standardeja joiden avulla saadaan lisää nopeutta. En kuitenkaan näe pitkän päälle kaapelimodeemeissa mitään järkeä. Sitä mukaan, kun kiinteistöjen sisäverkkoon vedetään kuitua. Alkaa kuparin osuus jäädä vain muutaman metrin luokkaa. Vielä ei ole yleistenyt tekniikat, joissa kuitua menisi suoraan päätelaitteeseen kuten TV, PC ja Wlan- tukiasemmalle. Kuparistakin saadaan (lyhyellä matkalla) ethernet kaapelin läpi jopa 10G (tosin aika kallista kaapelia). Tämän takia ei viimeisiä metrejä ole tarvetta kuiduttaa vielä moneen (kymmeneen ?) vuoteen.

Tuokki

Lainaus FB stä “EU:n tavoite on 100/100 yhteydet kaikille vuoteen 2025 mennessä” elikä aikooko elisa nostaa uppia 10->100M sais nopiasti ladattua varmuuskopiot pilveen...

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Asia ratkaistaan Suomessa muuttamalla mobiililaajakaistojen max upload nopeus toimitusehdoissa 100M ja pienellä painetaan, että vaihteluväli on 0,05 M ylöspäin. Ei vaadi investointeja, muutakuin toimitusehtojen päivitystä :)

 

Asia ratkaistaan Suomessa muuttamalla mobiililaajakaistojen max upload nopeus toimitusehdoissa 100M ja pienellä painetaan, että vaihteluväli on 0,05 M ylöspäin. Ei vaadi investointeja, muutakuin toimitusehtojen päivitystä :)

 


Tuskin se kuituliittymissäkään aiheuttaa kustannuksia, kun 1000/100M on saatavilla. Kun taloyhtiö on saatu koukkuun, niin turha on muutoksia tehdä - ainakaan parempaan, koska eivät usko tuon takia yhtiöiden vaihtavan. Asukkaallahan on aina mahdollisuus kaivaa kuvetta ja ostaa lisää nopeutta. Kiinteissä vaihtelun alaraja on n 50% ja normina n 90% mainostetusta - näissä ei tyhjästä tarvitse maksaa niin paljon kuin mobiileissa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Mobiililiittymissä alarajaa pitäisi kyllä nostaa vähintäänkin kohtuullisella tasolle. 300M liittymälle alin nopeus on 5M, niin kohtuudessa ei ole kyse. Minimi nopeus tulisi olla noin 50 % maksimista. Mitään isoa teknistä innovaatiota ei tarvita, vaan ainoastaan tuotteistuksen muuttamista : 300M liittymästä yksi nolla pois ja päästään 30 M liittymään, jolloin minimin toteutuma on jo huomattavasti helpompaa.

Käyttäjätaso 7

300M liittymästä yksi nolla pois ja päästään 30 M liittymään, jolloin minimin toteutuma on jo huomattavasti helpompaa.

Kannatetaan ja on tästä aiemminkin keskusteltu.

https://yhteiso.elisa.fi/puheliittymaet-7/mobiililiittymien-nopeuksien-vaihteluvaelit-514609

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki

Toki kaapelimodeemistas tulee uusia standardeja joiden avulla saadaan lisää nopeutta. En kuitenkaan näe pitkän päälle kaapelimodeemeissa mitään järkeä. Sitä mukaan, kun kiinteistöjen sisäverkkoon vedetään kuitua. Alkaa kuparin osuus jäädä vain muutaman metrin luokkaa. Vielä ei ole yleistenyt tekniikat, joissa kuitua menisi suoraan päätelaitteeseen kuten TV, PC ja Wlan- tukiasemmalle. Kuparistakin saadaan (lyhyellä matkalla) ethernet kaapelin läpi jopa 10G (tosin aika kallista kaapelia). Tämän takia ei viimeisiä metrejä ole tarvetta kuiduttaa vielä moneen (kymmeneen ?) vuoteen.

Tuokki


Erikoinen kommentti, kyllä mä näen omassa kaapelimodeemissani hyvinkin järkeä kun kuitua ei ole.. Lisäks mulle riittää aivan mainiosti tämä 100mb yhteys, ei mitään tarvetta vetää kuitua taloon.

Osallistu keskusteluun