ADSL > VDSL > G.Fast

  • 26 tammikuu 2018
  • 0 kommenttia
  • 635 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
VDSL- tekniikalla toteutetaan tällä hetkellä hyvin monessa tapauksessa kiinteän verkon nopeuttaminen. ADSL on kaikille tuttu ja sillä päästään keskimäärin 12Mbit/s (uppload = lataus) ja 0,7Mbit/s (download = lähetys) nopeukseiin. Kun taas VDLS:n kanssa nopeudet ovat 30-100Mbit/s downdoa ja 5-10Mbit/s upload. G.fastilla voidaan päästä jopa 300-500Mbit/s (download) nopeuksiin tulevaisudessa.

Pohdiskelen artikkelissa "VDSL- Hölmöläisten vedenkantoa ?" VDSL ja sen jälkeen tulevien tekniikoiden järkevyyttä. Kun nopeutta heatetaan ja käytetään olemssa olevaa (kehnoakin) kuparinpuhelinlankaa niin, nopeus ja linjan laatu on aina kiinni kuparin pituudesta ja laadusta. G-fastin kohdalla huippunopeuksiin päästään vain enää 100-200 metrin matkalla.

Olisi kokonaisudeen kannalta ehdottomasti järkevämpää panostaa kuidun viemiseksi rakennukseen (FTTB) tai jopa asuntoon asti (FTTH). Näin ei tarvitsisi päivittää päätelaitteita jatkuvasti ja tapella huonon / pitkän kuparinjohdon tuomien ongelmien kautta. Kuidulla kiinteän yhteuden tarpeet laadukkaasti olisi ratkaistu seuraavat 70-100 vuotta (vähintään).

Artikkeli aiheesta: https://www.linkedin.com/pulse/vdsl-h%C3%B6lm%C3%B6laisten-vedenkantoa-tuomas-levoniemi/T: Tuokki

Keskustelussa ei ole vielä kommentteja.

Vastaa ensimmäisenä!

Osallistu keskusteluun