Vastattu

Epämääräisyyksiä netin käytössä tablettihybridillä?

  • 19 kesäkuu 2019
  • 7 kommenttia
  • 577 katselukerrat

  • Uusi OmaYhteisön jäsen
  • 6 kommenttia
Hei kaikki!

Nettiyhteyteni on viime aikoina käyttäytynyt omituisesti käyttäessäni nettiä tablettihybridilläni. Kyseinen laite on Lenovo Miix 310, johon on asennettu Windows 10 Home, versio 1809. Olen yhdistänyt sen langattomasti verkkoon Saunalahden laajakaistareitittimellä (oma SIM-kortti, laite on Huawei LTE CPE B593). Olen luonut WLAN-verkon, jossa on WPA-PSK2-salaus, verkon nimen lähetys piilotettu ja laitettu MAC-osoitesuodatin, joka sallii verkkoyhteyden vain listassa oleville laiteosoitteille. Ymmärtääkseni laitteella olisi mahdollista luoda useampi eri WLAN-verkko, mutta itse olen luonut vain yhden verkon.

Omituinen verkon käyttäytyminen näkyy kahdella tavalla. Molemmat ilmenevät ainoastaan tablettihybridiä käyttäessäni; normaalilla kannettavallani, pelikonsoleillani tai puhelimellani näitä piirteitä ei esiinny.

Ensinnäkin katsoessani langattomien verkkojen listaa ja yhdistettyäni verkkoon (olen aiemmin antanut tarvittavat SSID:t ja WPA-PSK2-avaimet), huomaan että koneeni on silloin tällöin yhdistänyt verkkoon, jossa näkyy verkkoni nimi ja sen perässä numero 2. Esimerkiksi: Jos verkkoni nimi olisi KodinVerkkoWLAN, yhdistetyn verkon nimi on KodinVerkkoWLAN 2. Mistä tämä johtuu? Onko kyseessä toinen WLAN-verkko, jonka reitittimeni on jostain syystä luonut (vaikken sellaista ole itse tietoisesti tehnyt), vai voiko kyseessä olla esim. jonkun ulkopuolisen luvaton yritys vakoilla verkkoni liikennettä? Millään muulla laitteella en tätä "kakkosverkkoa" ole nähnyt.

Toiseksi, käynnistäessäni tablettihybridini en pääse sillä heti verkkoon selaimella ja Spotifykaan ei useimmiten pääse aloittamaan online-tilassa, vaan joudun odottamaan 5-10 minuuttia ennenkuin voin yhdistää verkkoon. Yrittäessäni avata verkkosivuja saan vain ilmoituksen "Palvelinta ei löydy". Tätä kestää joitakin minuutteja, sitten yhtäkkiä selain suostuukin avaamaan sivut ja siitä lähtien verkko toimii normaalisti siihen saakka, kunnes sammutan koneen ja käynnistän sen sekä nettiselaimen uudelleen. Mikä tämän aiheuttaa ja miten sen voin korjata? Muilla laitteillani pääsen verkkoon heti niiden käynnistämisen jälkeen.

Kaikki ideat ja ehdotukset tervetulleita.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi sakarialanne 22 kesäkuu 2019, 08:07


Ensinnäkin katsoessani langattomien verkkojen listaa ja yhdistettyäni verkkoon (olen aiemmin antanut tarvittavat SSID:t ja WPA-PSK2-avaimet), huomaan että koneeni on silloin tällöin yhdistänyt verkkoon, jossa näkyy verkkoni nimi ja sen perässä numero 2. Esimerkiksi: Jos verkkoni nimi olisi KodinVerkkoWLAN, yhdistetyn verkon nimi on KodinVerkkoWLAN 2. Mistä tämä johtuu? Onko kyseessä toinen WLAN-verkko, jonka reitittimeni on jostain syystä luonut (vaikken sellaista ole itse tietoisesti tehnyt), vai voiko kyseessä olla esim. jonkun ulkopuolisen luvaton yritys vakoilla verkkoni liikennettä? Millään muulla laitteella en tätä "kakkosverkkoa" ole nähnyt.


Minulla on käsitys, että näitä "kakkosverkkoja" syntyy Windows-pohjaisiin laitteisiin, kun verkon salaustiedot on tallennettu koneen muistiin ja samalla SSID:llä on käytetty eri salasanoja, eli salasanaa on vaihdettu välillä. Reititin ei siis ole tuota verkkoa luonut vaan tietokone.

Idea on vähän sama, kuin, että et voi samaan paikkaan tallentaa saman nimistä tiedostoa, esim. "untitled" vaan se toinen nimetään esim. "untitled 2" nimelle.

Miten tuollaisesta pääsee eroon ? En tiedä.

Aiheuttaako tuo jotain ongelmia ? En ole itse moista huomannut vaikka koneellani "kakkosverkko" onkin olemassa.
Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Moikka @HGDC84 ja tervetuloa Omayhteisöön! ☺ Mitä muita laitteita sinulla oli tuon Lenovon lisäksi käytössä? En nyt ihan suoraan osaa tuohon vastausta sanoa mistä johtuu, mutta yksi asia mikä tuli mieleen voisi olla 2 eri taajuutta (2,4GHz ja 5GHz), minkä reititin yleensä jakaa WLANille. Toki yleensä tuo näkyy siellä langattomissa verkoissa niin, että tuon SSID:n, eli langattoman verkon perässä on merkintä 5G. Se miksei tuo toinen langaton verkko muilla laitteilla näy, voisi johtua siitä ettei kyseiset muut laitteet tue tuota 5GHz taajuutta ollenkaan. Tämä oli tosin ihan villi arvaus.

Olisikohan kellään tähän mitään muuta ideaa mielessä tai mahdollisesti kokemuksia samanmoisista ongelmista?
Hei ja kiitos ripeästä vastauksesta, @Vanillja!

Ymmärtääkseni reitittimeni ei tue 5G:tä, eikä tuollaista merkintää ole omilla listoillani näkynyt.

Tässä lista laitteistani, jotka on yhdistetty verkkooni:
*Lenovo Miix 310 (langattomasti)
*Asus X550L- kannettava tietokone, käyttöjärjestelmänä Windows 10 Home (langattomasti)
*Raspberry Pi Model B 512 MB (Ethernet-kaapelilla)
*Xbox 360 Slim (Ethernet-kaapelilla)
*Xbox One Original (langattomasti)
*LG:n 3D-älytelevisio (langattomasti)
*Samsungin 3D Blu-ray-soitin (Ethernet-kaapelilla)
*Samsung Galaxy XCover 4 (langattomasti)

Tarkempaa tietoa saatavilla tarvittaessa, kunhan saan katsottua laitteiden tarkemmat mallit, käyttöjärjestelmät yms.
Käyttäjätaso 3
Totta, taisikin olla sen verran jo ikää tuolla reitittimellä ettei tuota 5GHz tue.. ☺

Kyllähän tuo nyt vaikuttaa, että jonkinnäköistä yhteensopivuusongelmaa noiden kahden laitteen välillä nyt olisi jos kerta tuo Hybriditabletti muuten toimii normaalisti.
Outoa tästä tekee vielä se, että tätä viivettä nettiselailun aloittamisessa ei ole samalla Lenovolla ja reitittimellä ollut aiemmin. Enkä muista, että tuota toista, numerolla varustettua verkkoakaan olisi ihan alusta asti ollut...

Ideoita siihen, miten tätä lähtisi ratkomaan?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Ensinnäkin katsoessani langattomien verkkojen listaa ja yhdistettyäni verkkoon (olen aiemmin antanut tarvittavat SSID:t ja WPA-PSK2-avaimet), huomaan että koneeni on silloin tällöin yhdistänyt verkkoon, jossa näkyy verkkoni nimi ja sen perässä numero 2. Esimerkiksi: Jos verkkoni nimi olisi KodinVerkkoWLAN, yhdistetyn verkon nimi on KodinVerkkoWLAN 2. Mistä tämä johtuu? Onko kyseessä toinen WLAN-verkko, jonka reitittimeni on jostain syystä luonut (vaikken sellaista ole itse tietoisesti tehnyt), vai voiko kyseessä olla esim. jonkun ulkopuolisen luvaton yritys vakoilla verkkoni liikennettä? Millään muulla laitteella en tätä "kakkosverkkoa" ole nähnyt.


Minulla on käsitys, että näitä "kakkosverkkoja" syntyy Windows-pohjaisiin laitteisiin, kun verkon salaustiedot on tallennettu koneen muistiin ja samalla SSID:llä on käytetty eri salasanoja, eli salasanaa on vaihdettu välillä. Reititin ei siis ole tuota verkkoa luonut vaan tietokone.

Idea on vähän sama, kuin, että et voi samaan paikkaan tallentaa saman nimistä tiedostoa, esim. "untitled" vaan se toinen nimetään esim. "untitled 2" nimelle.

Miten tuollaisesta pääsee eroon ? En tiedä.

Aiheuttaako tuo jotain ongelmia ? En ole itse moista huomannut vaikka koneellani "kakkosverkko" onkin olemassa.
Vähän tilannepäivitystä, ja mahdollinen omituinen yhteys asiaan liittyen.

Olin huomannut jokin aika sitten, että viruksentorjuntaohjelmistoni (Avastin ilmaisversio) ilmoitti käytännössä jokaisen käynnistyksen jälkeen jonkin ajan kuluttua, että ohjelmiston käyttäytymissuoja on pois päältä. En tiedä miksi, mutta se meni joka kerta pois päältä kun kone oli ollut jonkin aikaa päällä. Täytyi joka kerta laittaa erikseen takaisin päälle.

Lopulta kyllästyin ongelmaan, poistin Avastin ja asensin sen uudelleen ns. puhtaana asennuksena (tavallisen ohjelman poiston lisäksi käytin heidän Clear Avast Uninstaller-sovellustaan, tarkkaa nimeä en heti ulkoa muista, mutta löytyy heidän sivuiltaan). Sen jälkeen tuota käyttäytymissuojan poiskytkeytymistä ei ole tapahtunut - ja lisäksi tapahtui jotain muutakin, nimittäin verkon "käynnistymisviive" katosi! Enää ei siis tarvitse odotella nettiin pääsyä, vaan selain toimii normaalisti heti koneen käynnistymisen jälkeen.

Sinänsä positiivinen asia, mutta herättää entistä enemmän epäilyjä mahdollisesta haittaohjelmasta tai muusta luvattomasta toiminnasta.

"Kakkosverkko" näyttää verkkolistalta löytyvän edelleen.

Onko jollakulla jotain vaihtoehtoista loogista selitystä tälle, vai alanko "pöpöjahtiin" koneeni kanssa?

Edit: Pieniä korjauksia virheellisissä sanamuodoissa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Toi että Avastin puhdas uudelleenasennus korjasi sekä tuon herjan että käynnistymisviiveen viittaisi nyt lähinnä omasta mielestäni siihen, että siellä on Avastin aiempi asennus vain korruptoitunut ja siten aiheuttanut noita ongelmia. Kannattaa toki tehdä vielä täysi skannaus Avastilla koneelle (deep scan tai millä nimellä onkaan) siltä varalta ettei sinne ole tosiaan joku päässyt pesimään, mutta lähtökohtaisesti en uskoisi näin 🙂 Ja toi kakkosverkko johtunee tosiaan tuosta @sakarialanne esittämästä Windowsin verkon nimeämisestä, itselläni on pöytäkoneella nyt muistaakseni neljäs tai viides kotiverkko menossa saman yhteyden ja laitteiden kautta johdolla kun oon vähän säädellyt välillä että missä järjestyksessä verkkolaitteet on kotiverkossa 😅

Osallistu keskusteluun