Kysymys

kaapeli vai adsl

  • 7 syyskuu 2014
  • 2 kommenttia
  • 4738 katselukerrat

Hei,
Olen juuri muuttanut paikkaan, johon on saatavilla kaapelimodeemi yhteys tai tämä saunalahden adsl laajakaista liittymä. Kumman valitsen? Saunalahden ADSL liittymässä on kuulemma automaattisesti interleaving asetus päällä ja se nostaa ping arvoja.

Kumman valitsen? Kokemuksia? Tuo kaapeli houkuttaisi nopeiden yhteyksien ja pienten ping arvojen takia.

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei Kipparikalle - kiitos viestistä ja rekisteröinnistä Palstalle!

Olethan tietoinen, että yksi helpoimmista tavoista saada kokemuksia alueeh yhteyksistä on kysellä asiaa naapurilta tai muilta lähialueen asukkailta. Yleisesti kannattaa valita KAMO (KaapeliModeemi), sillä sen toimivuus ei riipu linjan pituudesta. Lisäksi se on usein ADSL:ää nopeampi ja vasteajoiltaan nätimpi. Hyvässä tilanteessa kaapelimodeemi eli kamo tarjoaa vastinetta joka eurolle. Esimerkiksi oma Kamo-yhteys 100M/5M maksaa 39,90 ja toimii 95M/4M.

Halvin ADSL on 8M/1M 29,90 € Soneralta ja nopeampaa ei saa sillä tekniikalla. Mobiiliverkon 4G LTE antaa noin 40M/15M useimmiten täällä nykyisin 50M/25M-liittymällä, mutta kyseiseen tekniikkaan kotikäytössä minulla ei ole luottoa. Nopeus kun vaihtelee enempi kuormituksen mukaan ja varsinkin nykypäivänä ihmiset säästävät väärästä paikasta kun hommataan kiinteän tilalle mobiililaajakaistaa joka ruuhkautuu näistä säästäjistä ja muista penninvenyttäjistä.

Oikeampi käyttö mobiililaajakaistalle olisi matkakäyttö puhelimessa yms. Ja tilanteessa, jossa ei oikeasti ole kunnon kiinteää laajakaistaa tai sellainen puuttuu kokonaan. Jos mahdollista, ota kiinteä kaapelimodeemi ilman määräaikaisuutta, jotta voit testata yhteyden käypyyttä sinulle. Muista, että esimerkiksi LTE-verkkoon tulee kaupunkialueille niin sanottu "Dual Carrier" LTE, joka tuplaa nopeudet ja kapasiteetin 300 Mbps asti. Tässä käy samoin kuin Dual Carrier 3G -verkossa eli kapasiteetti imaistaan loppuun nopeammin ruuhka-aikaan.

Onkin hienoa kuulla, että pähkäilet kiinteiden välillä. Jos ADSL on 10M, se kannattaa ottaa, varsinkin jos etäisyydestä ei ole varma tai se on liian pitkä. 20M ADSL voisi olla hyvin teoreettinen ja käytännön nopeus yleensä 12-15 Mbps. Parhaan saa, jos asuu vain keskuksen läheisyydessä. Kamo on alueen kesken jaettua kapasiteettia, mutta onhan kamossa parempi Upload-kaista yleensä erinomaisen Download-kaistan lisäksi 🙂 Toki myös kamossa nopeus on teoreettinen, mutta yleensä saavutettava nopeus on ADSL:ää paljonkin nopeampi. Myös ruuhka-aikaan.

Jos kapasiteetin kanssa on pulaa, operaattori voi lisätä kamossa taajuuksia, pienentää segmenttejä tai tehdä muita korjaavia toimenpiteitä verkossa. Yleensä segmentti koostuu pienestä asuinalueesta, taloyhtiöstä, kadunpätkästä tms.

Lyhyesti:

- Kysele Saunalahdelta linjan pituutta lähimmälle ADSL-keskukselle.

- Vertaile hintoja ja nopeuksia keskenään.

- Kysele kokemuksia naapureilta.

- Mieti millaisen laitteen saat kaupan mukana ja kumman tekniikan laite on enemmän mieleesi.

- Minkälainen käyttö on, jos raskasta ja paljon käyttäjiä, kamo voisi olla parempi.Mukavaa päivän jatkoa!
Nuo ADSL-liittymien hinnat riippuvat sijainnista.

Esimerkiksi Helsingissä Saunalahden 10M maksaa 22,90 ja 20M 28,90 €/kk

Lisäksi on tarjouksia ja Tuplalaajakaistalla saa edullisemmin.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että  Elisan/Saunalahden Pace C2300 kaapelimodeemia ei saa sillatuksi eikä siinä toimi portinohjauksetkaan.

https:///t5/Laajakaistaliittym%C3%A4t-ja/Pace-C2300-portinohjaus/m-p/356597#M11456

Osallistu keskusteluun