Kysymys

kaapeloinneista

  • 21 heinäkuu 2009
  • 3 kommenttia
  • 426 katselukerrat

Nyt kun full rate laajakaistani on pikku hiljaa saatu kuta kuinkin kuntoon ja toimimaan ainakin jonkinlaisella 'half rate' -nopeudella, niin en haluaisi hukata mitään nopeudesta kehnoihin kaapelointeihin, sikäli kun itse voin asiaan vaikuttaa.  Ongelma vaan on että puhelinpistokkeesta on koneille useamman metrin matka.  Tähän asti adsl-modeemi on ollut koneiden vieressä ja modeemista noin kuuden metrin johto puhelinpistokkeeseen.  Joka kokeilujeni mukaan tuntuu vähän hidastavan yhteyttä verrattuna modeemin mukana tulleeseen johdon pätkään.  Tuo ei kait vielä ole mikään mahdoton matka, jos puhelinjohto olisi hyvä laatuinen?  Mutta mistä sellaisen saisi?  Vai pitäisikö kuitenkin laittaa modeemi pistokkeen viereen, ja vetää verkkopiuhaa parille koneelle, nettipuhelimella ja televisiolle.  Ei kuulosta hyvältä, vähän vaikea saada neljää kaapelia upotettua jonnekin listojen alle huomaamattomasti.  Vai voisiko vetää vain yhden piuhan ja sen päähän jonkun kytkimen? tai muun vempaimen joka jakaisi useammalle laitteelle?  Olisiko tämä mahdollista ja vaikuttaako nopeuteen? 

3 kommenttia

Noihin nopeuden hidastumiskysymyksiin osannee joku isinjööri vastata, siihen on kai olemassa joku laskukaavakin.

Itselläni on modeemin päässä 20 metriä ethernet-piuhaa ja piuhan päässä kuusiporttinen kytkin. Ennen modeemiakin on kyllä lähes kymmenen metriä tavallista puhelinjatkojohtoa.

En ole edes kokeillut nopeutta ilman tuota johtoviritelmää, mutta tuollakin saan 20 megaa irti, eli ei siinä kovin paljoa voi matkalla pudota.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Tuo ei kait vielä ole mikään mahdoton matka, jos puhelinjohto olisi hyvä laatuinen?  Mutta mistä sellaisen saisi?


Siinäpä kysymys. Ciscon modeemin mukana olen sellaiseen törmännyt, mutta minkään kaupan hyllyllä en ole niitä koskaan nähnyt. Helpoiten korkealuokkaisen puhelinjohdon saa hankkimalla modular-pihdit, 6-napaisia liittimiä ja puristamalla CAT5 kaapelin 6-napaisiin liittimiin.

Koska Ethernet-piuhat ovat vakiokamaa, useimmiten helpommaksi tulee laittaa se ADSL-modeemi sinne puhelinpistorasian viereen ja jatkaa siitä eteenpäin Ethernetillä.


Vai voisiko vetää vain yhden piuhan ja sen päähän jonkun kytkimen?


Kyllä, osta Ethernet-kytkin ja vedä modeemilta yksi piuha siihen. Jos pääkäyttötarkoitus on internet-yhteyden jako, 100 Mbit/s kytkin riittää. Jos haluat siirtää tietoa nopeasti myös omien koneitteisi välillä (ja niissä on Gigabitin Ethernet-sovittimet), voit harkita myös 1 Gbit/s Ethernet-kytkintä.

ADSL-modeemin sijainnin suhteen (suoraan koneissa kiinni vs. kytkimen kautta) nopeudessa ei ole mitään käytännön eroa. ADSL on kuitenkin joka tapauksessa se hitain linkki. (Ellet nyt lähde sentinvenytyslinjalle ja osta kirpputorilta ikivanhaa 10 Mbit/s Ethernet hubia...)
Kiitos, ehkä sitten se kytkin.

Osallistu keskusteluun