Kiinteän laajakaistan saatavuus vaihtuu päivittäin

  • 13 marraskuu 2017
  • 11 kommenttia
  • 1242 katselukerrat

Mistähän on kysymys, kun viikonloppuna osoitteeseeni Espooseen Mankkaalle tarjottiin pitkän odotuksen jälkeen 50/10 Mbps FTTC / VDSL yhteyttä ja nyt kun tarkistan tilannetta, niin tarjolla onkin enää aikaisempi ADSL 16/1 Mbps?

Ehdin jo tilauksen tehdä ja huomiselle lupailtiin liittymän avaustakin. Mitähän tästä vielä tulee...

Kyseessä https://elisa.fi/nopeanetti/ sivustolta Mankkaa 2 (alue 10), arvioitu valmistumiskuukausi 11/2017.

11 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Tuohon kyseiseen kysymykseen saa Elisan edustajat vastata. Mutta olen itse huomannut samanlaita saatuvuustietojen vaihtelua. Olen omaani joskus katsonut ja siinä tiedot vaihtuivat neljä kertaa kk- ihan miten sattuu. Välilä oli kiinteän saatavuus (kuitua, ADSL ja VDSL) välillä vain 4G. En ELisan edustajalta saanut tähän mitään vastausta. Oliva yhtä ihmeissään. IT- alan ihmisenä kuitenkin luulen, että tiedot kerätään useasta eri järjestelmästä saatavuuskyselysivulle. Sitten replikointi / linkkin jonkin tekniikan tietokantaa ei toimi, niin saatavuussivulla tarjotaa EIOOTA ja korvataan vaikka kiinteä satavuus automaattisesti 4G:llä.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Nostan täältä käpälää myös merkiksi, että samaa havaittu omalla kohdalla. Veikkaan myöskin juurikin tuota tietokantakatkosteoriaa. Tuskin on samassa kannassa kaikki, vaan yhdistelmä eri kantoja ja välillä purkkaviritys venyy ja paukkuu.
Väliaikatietona kerrottakoon, että liittymä ei auennut luvatusti 14.11. enkä ole saanut minkäänlaista yhteydenottoa Elisalta Palstan tai asiakaspalvelun kautta.

Alkaa perheen nettipelaajilla hymy olla tiukassa, kun mobiilidatalla yrittävät selvitä 😞
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Pahoittelen vastausviivettä. Onhan asia selvinnyt daddy0? Laitathan meille yksityisviestiä jos asian selvitys on edelleen kesken? http://elisa.fi/palstatiimi
Soittelin jo viime viikolla asiakaspalveluun asiasta, kun en malttanut odottaa. Ystävällisesti selvittivät verkon rakennuksesta, että FTTC-yhteyden rakentamisessa oli tullut odottamaton ongelma, jonka pitäisi selvitä tällä tai ensi viikolla ja sitten saadaan VDSL2-yhteys keskukselta kytkettyä tänne tulevaan kupariin. Ilmeisesti ei kuitenkaan olisi soittoa kuulunut asiasta, jos en olisi itse lähtenyt perään huutelemaan.

OmaSaunalahden kautta näkyy nyt, että huomenna on suunniteltu kytkentäpäivä. Mutta toistaalta Nopeanetti sivustolla ei edelleenkään ole merkitty aluetta valmistuneeksi.
Mankkaa 1 alue näkyy myös keskeneräisenä, mutta itselläni aukesi ko. alueella VDSL2-yhteys jo yli 2 viikkoa sitten. Saatavuuden sai verkkopalveluun näkyviin soittamalla asiakaspalveluun. Hoitivat asian tehokkaasti.
Eipä ole vieläkään liittymä avautunut, mutta toimituspäivä on jälleen päivittynyt. Nyt tälle päivälle, mutta lupailtua tekstiviestiä kytkennästä toisaalta ei ole kuulunut, joten hiukan skeptinen olen yhteyden avautumiselle tänään.
Nyt on kuulemma runkoyhteys keskukselle ja itse keskus kunnossa, joten pääsevät aloittamaan liittymien kytkemisen. Maanantaina tai tiistaina pitäisi yhteyden avautua sitten tännekin.

Hiukan on harhaanjohtava ollut tuo toimitusseurantasivun aikataulu, kun asennuspäivä liikkuu aina kuluvalle päivälle, mutta ei kuitenkaan edusta millään tapaa todellista tilannetta asennuksen suhteen.
Ei liene suuri yllätys, että liittymän avaus ei tapahtunut edellisessä viestissä luvatussa aikataulussa. Asennusta viivästytti vielä yhdellä viikolla keskuksen asentamiseen ja kytkennän tekemiseen liittyvät ongelmat. Siitä sentään tuli tekstiviestillä asiallisesti ilmoitus suunniteltuna asennuspäivänä (4.12.).

Viimein 13.12. aamusta tuli ilmoitus, että yhteys on kytketty toimintaan. Valitettavasti vain DSL-linkki ei muodostunut kummallakaan käytössäni olleista modeemeista. Vaihdoin kaikki kytkentään liittyvät komponentit ja tarkistutin vielä rasiankin sähköasentajaveljelläni, mutta mikään ei auttanut. Ja taas soittoa asiakaspalveluun, jossa avattiin uudestaan keikka asentajalle.

15.12. aamupalapöydässä istuessani näin kun yhtäkkiä modeemissa syttyi DSL-linkin merkkivalot, joten ryntäsin heti testaamaan. Linkin nopeus oli 65/35 Mbps, mutta dataa kulki pahimmillaan läpi vain 7/0.5 Mbps. Päätin antaa linjalle aikaa stabiloitua ja testasin uudestaan myöhään yöllä pikkujoulujen jälkeen, jolloin nopeutta oli jo 25/5 Mbps. Ei siis vieläkään luvattua tasoa.

Nyt aamulla 16.12. klo 10.53 DSL-linkki tipahti yhtäkkiä alas. Modeemin virtabootin jälkeen tilanne stabiilimpi, linkki 63/41 Mbps ja nopeudet luokkaa 43/9 Mbps. Linjan statistiikka ei kuitenkaan ehkä parhainta tasoa, jos sitä oikein osaan tulkita. Välissä ei yhtään jatkojohtoa.

Downstream Upstream
TCM(Trellis Coded Modulation) On / On
SNR 9.6 dB / 18.7 dB
Line Attenuation 14.2 dB / 21.3 dB
Path Mode Interleaved / Interleaved
Interleave Depth 277 / 85
Data Rate 49626 kbps / 10237 kbps
MAX Rate 63340 kbps / 41308 kbps
POWER 13.3 dbm / -3.0 dbm
INP 1.9 symbols / 1.9 symbols
CRC 0 / 0

On tämä ollut aikamoinen prosessi ja koeponnistus Elisan asiakaspalvelulle. Vain yhden kerran koko prosessin aikana Elisa on ollut aktiivisesti tiedottamassa poikkeuksesta, vaikka niitä on ollut melkoisen monta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Tätä se on kun on monta kokkia, niin tuollaista "sähellystä" se on. Olen ollut monessa mukana operaattorien rakennustouhuissa. Osuuskuntamme kautta sain ihan konkreettisen "näkymän" miten hajautettu ja sekava prosessin on. Se vie aikaa, tieto ei kulje osapuolien välillä puhumattakaan, että joku muistaisi informoida vielä asiakkaista. Käytännössä se saa huomioita / tietoja, joka huutaa kovimmin. Mietin joskus, että jos minä tekisi työtä samalla tavalla ei tarvitisisi montaa kuukautta tehdä, kun hommat loppuisivat (=asiakkaat olisivat niin tyymymättömiä). Ilmeisesti tietoliikenne suunnittelu, urakointi ja operarointi alalla tämä on maan tapa ?!

T: Tuomas
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Pahoittelut koko prosessista daddy0! Tuossa on ollut jo turhan paljon huonoa tuuria matkassa 😞 Nuo saamasi nopeudet nyt ainakin näyttävät sille, mitä tuolla pitäisi tullakin. Onko toimivuus ollut nyt millä tasolla tuon lopullisen kytkennän jälkeen yleisesti? Tarkistin linjan etänä mittauksella ja ainakin sen pohjalta yhteys pitäisi olla nyt (vihdoin) kunnossa ja toimivana

Osallistu keskusteluun