Vastattu

Kun HP Pavilion ja Elisan Zyxel reititin eivät toimi yhteen Windows 10 asennuksen jälkeen.

 • 7 tammikuu 2016
 • 3 kommenttia
 • 956 katselukerrat

Tiedoksenne:

Kun asensin Windows 10 HP Pavilion 15 läppäriin jossa kokoonpano 2.7 GHz AMD neliydin prosesssori, 12 Gb RAM muistia ja 2 Gb erillistä näyttömuistia Ralink RT 3920 802.11 bgn Wlan ja Ralink bluetooth/Ethernet monitoimi adapteri alkoivat ongelmat langattoman yhdeyden kanssa. 

Ongelman kuvaus:

Joskus langattomaan verkkoon pääsi ongelmitta ja se pysyi päällä, vaikka läppäri menikin lepotilaan. Toisinaan sitten ei millään. Yhteys katkesi aivan oudosti kesken selailun tai lepotilassa, mutta mitään logiikkaa en katkoksissa havainnut. Ainoastaan sen, että mikään toimenpide ei auttanut läppärissä jolla olisin saanut yhteyden toimimaan. Ajurien uusinta ei auttanut, vaan pahensi tilannetta. 

Mikä tässä ongelmassa oli pahinta, yhteyden sai päälle vain boottaamalla routterin eli reitittimen(Zyxel VMG3926-B10A DUAL BAND Combo). Muut kodin laiteet toimivat langattomasti normaalisti. Sitten taas nopein sormin yritin tehdä jotain ja toivoin, että yhteys säilyisi edes tunnin. Joskus pysyi koko päivän, kun toisinaan yhteys katkesi heti uudelleen ja Windows 10 puppugeneraattori keksi virheilmoitukseen aina saman huonon vitsin. Reititin ei ole yhteydessä internettiin. Soitin Elisan tukeen, jossa vastaus oli yhtäkuin nolla. Ei mitään muuta neuvoa, kuin vaihda reititin. Kerran se on Elisan toimesta jo vaihdettu tästä samasta syystä, mutta ongelma senkun jatkui. 

Kysyin neuvoa HP:n tuesta, jossa vastaus oli, että osta uusi läppäri. Oli hyvä sanoa, kun vuoden takuu loppui noin 3kk. sitten. Melkein 1000€ maksanut läppäri kestää HP:n tuotetuen mielestä juuri yli takuun yli, jolloin on syytä jo vaihtaa 😕  

Microsoftilla oltiin sentään viisaampia. Soitto meni Englantiin ja keskustelu käytiin englanniksi. He totesivat ettei Ralink laitteita pitäisi kenenkään enää käyttää missään, sillä ne ovat kaikki vanhoja, mutta mainitsemani Wlan adabteri on sentään uudemmasta päästä. Eli vuodelta 2012. Joissain HP:n laitteissa on vielä vanhempi saman firman langaton kombo adabteri sisällä ja niiden kanssa ollaan oltu täysin jumissa. Ralink yhtiö on myyty Media Tech. yhtiölle Kiinassa ja pahinta on, että niiden sivuilla olisi uusimmat ajurit saatavana, mutta sieltä tulee mukaan myös troijalainen. Sivusto on jokaisen tietoturvayhtiön turvattomaksi luokittelema. Kysyin sitten varovasti, että mitäs nyt tehdään. Ilokseni sain kuulla, että ongelmaan on ratkaisu. 

Kyseiset ajurit sisältyy uusimpaan korjattuun Windows 10 käyttöjärjestelmään. Nyt sitten työt talteen, salasanat muistiin ja Windows 10 uudelleen asennus. Pelkkä korjausasennuskin riittää.  Tuli hommia ja olin hieman skeptinen. 

Tein töitä tunnin tai kaksi ja kaikkiaan uuden Windowsin lataus/asennus kesti noin 4 tuntia, mutta nyt Wlan on toiminut loistavasti jo 7 vuorokautta. Käynnistyy automaattisesti ja pysyy päällä ilman katkoksia. 

Vanha Windows jäi koneen levylle Windows.old tiedostona ja Norton virustorjunta pisti sen karanteeniin välittömästi, kun asensin virustorjunnan. Ilmeisesti Ralink RT 3920 ajurit toivat jostakin myös viruksen koneeseen. F-Secure ei sitä havainnut, mutta Norton tulkitsee sen riskiluokaltaan korkeimmaksi mahdolliseksi. 

Tästä aiheesta on paljon englanninkielisillä sivuilla juttua otsikon Windows 10 asennuksen jälkeen ilmenevät ongelmat. Viimeksi kun tarkistin oli keskustelukanavalla siitä kyselty ja käyty yli 100 000 kertaa. 

Toivottaan, että joku muukin Wlan yhteyskatkoksista( sama adapteri on myös muissakin läppäreissä) kärsivä saa tästä apua. Kaikki tärkeä talteen kovalevyn toiselle osiolle tai ulkoiseelle asemalle pilveen ja levy tyhjäksi ja uusi puhdas asennus. Windows 10 on edelleen kesken, mutta ainakin tämä ongelma on ratkaistu eikä tarvi mennä heti uutta läppäriä ostamaan. 
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi matiaas 8 tammikuu 2016, 09:00

 • ? Hienoa aktiivisuutta ja kiitos muille palstalaisille antamastasi vinkistä! 🙂
 • Katso alkuperäinen viesti

  3 kommenttia

  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
 • ? Hienoa aktiivisuutta ja kiitos muille palstalaisille antamastasi vinkistä! 🙂
 • Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +3
  Tämä on hyvä tietää, mikäli toisessa HP:n koneessa, samaa mallia, oleva WLAN -adapteri alkaa syystä tai toisesta yskikään. Tähän asti se on kuitenkin toiminut Windows 10 -päivityksen jälkeen täysin normaalisti ilman minkäänlaisia ongelmia.
  Ansiokas esityksesi on kiinnostanut minua suuresti painiessani samanlaisen ongelman kanssa. Minulla on herännyt kuitenkin vielä muutama kysymys, joihin toivon vastausta. Onko sinulla käytössä oleva Win 10 ladattu ilmaispäivityksenä vanhemman Windowsin 8 päälle? Onko alkuperäinen käyttöjärjestelmä tullut koneen mukana vai onko se asennettu puhtaana asennuksena tyhjälle koneelle?

  Osallistu keskusteluun