Kysymys

Laajakaista kympistä kahteenkymppiin

 • 21 helmikuu 2016
 • 23 kommenttia
 • 888 katselukerrat

Siirryimme sekalaisesta henkilö-/yritysasiakkuudesta yhdistettyyn yritysasiakkuuteen. Siinä samassa nostimme 10 Mbit/s adsl-liittymän nopeuden 20 Mbit/s nopeuteen. Tuo vanha kymppimegainen ei koskaan päässyt lähellekkään nimellisnopeuttaan. Uusi 20-megainen ei päässyt edes kympin ontuvaan vauhtiin joten tein vikailmoituksen 21966482 ja elisa laittoi tuulemaan. Sainkin sitten ilmoituksen, että vika on korjattu. Korjausta odotellessa kävin talon sisällä kaikki liittimet läpi ja laitoin electro cleaneria ja crc:tä johtoihin ja kuivasin ne. Ei niissä johdoissa ollut alunperinkään vikaa.

Hämmästys oli eilen suuri kun minulla oli tärkeitä kuvia Suomi-Ruotsi korismatsista ja ne piti saada nopeasti jakoon. Ei vaan mennyt joten keskeytin ja kokeilin speed testiä. Kyllä itku oli lähellä kun nopeus oli sisään 1.2 ja ulos 0.7

Mitä mieltä olette kun vertaan tilannetta siihen, että menen bensaasemalle ja tilaan tankkauksen 20 litraa, maksan sen ja autoon laitetaankin 1,2 litraa? Elisa kertoo, että korjauksen jäkeinen normaali vaihteluväli mutta menisikö muissa kaupoissa moinen läpi?

Kokeilin myös Elisan 4G liittymän nopeutta mutta sekin on melkoisen hidas. Huomenna haen DNA:n ja Soneran mokkulart/kortit ja kokeilen niilla. Esin DNA tarjoaa 4G dataa alle puoleen Elisan hinnasta joten houkuttelee jos se vaan toimii. Jos kilpailijat pystyvät tarjoamaan edes 2Mbit/s mokkulapohjaisen wlanin, niin miksi kiusata itseään Elisan naurettavalla lankaliittymällä.

23 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Nyt heräsi kysymys, miksi tuplasitte nopeuden ADSL -sopimukseen, jos tuo alempikaan nopeus ei toteutunut lähellekään sellaisena kuin olisi voinut toteutua? Teoreettisen maksiminopeuden nosto ei tuo nopeampaa nettiä, mikäli yhteystyyppi pysyy samana. Se ainoastaan kasvattaa laskua.

Selvää on kuitenkin se, että tuo mittaustulos on aivan liian alhainen jopa 10M ADSL -liittymälle. Liittymän vähimmäisnopeus pitäisi olla 10M -liittymällä vähintään 5Mb/s ja 20M -liittymällä vähintään 10Mb/s, muuten liittymä ei ole sopimuksen mukainen.

Nopeustestiä tehdessä kannattaa muistaa se, että koneen pitäisi olla langallisessa verkossa ja muiden nettiä käyttävien laitteiden sammutettuna / irroitettuna verkosta.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Onninpoika kirjoitti:
Mitä mieltä olette kun vertaan tilannetta siihen, että menen bensaasemalle ja tilaan tankkauksen 20 litraa, maksan sen ja autoon laitetaankin 1,2 litraa? Elisa kertoo, että korjauksen jäkeinen normaali vaihteluväli mutta menisikö muissa kaupoissa moinen läpi? 

Tuohon nopeudennostoon liittyen parempi vertaus on se, että tiellä on 50 kilometrin nopeusrajoitus ja päätät vaihtaa Skodasta Ferrariin. Et silti pääse yhtään sen nopeampaa, koska tiellä on edelleen se 50 kilometrin nopeusrajoitus.

Jos sinulla oli aikaisemmin 10M ADLS mutta käyttämäsi puhelinlinjat rajoittivat nopeutta (vrt. edellisen esimerkin nopeusrajoitus) ja nyt päätit ottaa 20M ADSL liittymän, se tulee edelleen niitä samoja puhelinlinjoja pitkin. Jossain tapauksissa se, että sinne laitetaan modeemi huutamaan kovempaa saattaa jopa laskea nopeutta jos se jo alhaisemmallakaan nopeudella ei kyennyt maksimivauhtiin.

Se toki vaatii hieman insinööritietämystä hoksata, että teoreettisen maksiminopeuden nostaminen ei kannata, jos vanhakaan yhteys ei pääse siihen, mihin sen nopeus on rajoitettu. Tosin jos yhteytesi nopeus on tuota luokkaa, siinä voi olla jotain muutakin vialla. Harmillisen usein ADSL yhteyden nopeutta rajoittaa se, että henkilö asuu kilometrien päässä lähimmästä puhelinkeskuksesta. Ne vaan ei ne bitit kulje sen kovempaa siellä maahan kaivetussa kaapelissa, jos se kovin pitkä. Siihen ei auta kuin hankkia jokin toinen yhteystyyppi tai muuttaa urbaanimpaan maisemaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Olethan laittanut asiakasnumerosi profiilitietoihin? Ja voisit laittaa yksityisviestiä osoitteestasi vaikka @sakarialanne palstalaiselle, joka on Elisan leivissä. Hän voisi tsekata keskittimen päästä mitä siellä näkyy ja kuinka pitkä johtomatka on ylipäätänsä. Adsl:n nopeus putoaa aika dramaattisesti kun johtomatka ylittää pari kilometriä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Ja sillä aikaa kun odottelet infoa operaattorin suunnalta, kannattaa käynnistellä/resetoida mahdolliset modeemit ja reitittimet. Tarvittaessa testailla toisia laitteita. Helpottaa huomattavasti vian rajauksessa.
Siis olin hölmö kun luulin, että myyjä tietää mitä myy. Jälkeenpäin selvitin asiaa ja meillä on niin paljon matkaa puhelinkeskukseen, ettei tuo 10 Mbit/s edes onnistu. Myyjä joko tiesi tämän tai sitten ei....

Ratkaisu asiaan on se, että testaan nimenomaan meidän keittiön poydän ääressä Elisan, Soneran ja DNA:n 4G nopeudet ja teen sopimuksen nopeimman kanssa. Ostin juuri reitittimen ja 4G mokkulan. Alustava arvioni on, että tällä veivauksella saan 2-4 kertaisen nopeuden alle puolella tuon Elisan "20 Mbit/s" DSL-liittymän hinnasta.

Testit olen tehnyt siis läppäri kaapelilla kahdessa eri reitittimessä vuorotellen kiinni välttäen WiFi ropleemiti. Profiilissani on yrityksen asiakasnumero.
Käyttäjätaso 7
Onninpoika kirjoitti:
Ratkaisu asiaan on se, että testaan nimenomaan meidän keittiön poydän ääressä Elisan, Soneran ja DNA:n 4G nopeudet ja teen sopimuksen nopeimman kanssa. Ostin juuri reitittimen ja 4G mokkulan. Alustava arvioni on, että tällä veivauksella saan 2-4 kertaisen nopeuden alle puolella tuon Elisan "20 Mbit/s" DSL-liittymän hinnasta.

 
Kun ensin tarkistat millä firmoilla kuuluvuus riittää hyviin nopeuksiin, kannattaa testata nopeuksia eri vuorokauden ja viikonaikoina. Tietysti riippuen siitäkin, milloin itsellä on (eniten) tarvetta hyville nopeuksille. Illat ovat yleensä hankalimmat, ja viikonloppuillat erityisesti. Puhumattakaan sitten sateisista kesäilloista, jos satutte olemaan kaupunkilaisten mökkimaisemissa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Myyjät eivät välttämättä tiedä, mikä on asennuskohteen ja lähimmän keskuksen välinen etäisyys. Tästä syystä he myyvät yleensä sen nopeimman yhteyden, mitä kyseiseen osoitteeseen voisi yhteystyypin mukaan saada.

4G -liittymissä kannattaa muistaa se, että kyseiset liittymät ovat ruuhka-alttiita. Tässä puolen päivän aikaan kaikkien operaattoreiden liittymillä voi päästä hyviin nopeuksiin, koska ihmiset ovat töissä ja tukiasemalla ei ole juuri ruuhkaa. Tilanne kuitenkin muuttuu hyvinkin nopeasti kun ihmiset palaavat töistä kotiin ja tukiasemalle alkaa kertymään enemmän käyttäjiä. Mitä enemmän tukiasemalla on käyttäjiä -> sitä enemmän ruuhkaa -> sitä hitaammat yhteydet kaikilla.

Myös 4G -modeemin/reitittimen sijainnilla voi olla suuriakin vaikutuksia saatuun nopeuteen. Esimerkiksi kerrostaloissa, joissa on läpitalon huoneistoja, 4G voi toimia toisella puolella taloa hyvin ja toisella puolella heikosti. Joskus jo metrin siirto reitittimessä saattaa parantaa/huonontaa yhteyttä huomattavasti. Kannattaa siis testailla noita 4G -liittymiä ihan rauhassa ja kokeilla välillä siirtää modeemia toiseen paikkaan ja katsoa, onko sillä minkäänlaista vaikutusta saatuun nopeuteen tai vakauteen.

Mobiililaajakaistan ruuhkautumista voi verrata kaupunkialueilla oleviin ruuhkiin ihmisten mennessä töihin ja palatessa kotiin. Ruuhka-aikaan liikenne matelee ja ajonopeudet ovat alhaisempia kuin muuna aikana pääsääntöisesti.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
 • ? Kävin yhteyttäsi vielä läpi. 9M on meillä tilastoissa nopeus tuossa. Oletkohan vaihtanut modeemia jossakin välissä? Johdinpari oli vaihdettu yhteydelle ja hitusen oli yhteys parantunut siinä, mutta enemmän epäilisin näillä hitusen puutteellisilla tiedoilla modeemin ongelmaa kuitenkin lopulta. Näkyy nimittäin virheilyä jonkin verran modeemin suunnalta ja se voi rampauttaa sitten käytännön nopeudet minimeihin vaikkei nopeus oikeasti niin heikko pitäisi olla. Nopeudet kuitenkin sitä luokkaa, että voi hyvin sitä 4G:täkin miettiä. Ei varmaan paljoa huonompi voi olla ainakaan.
 • Kuten kirjoitin, niin kahdella eri modeemilla kokeilin. Tuota mainitsemaasi 9 Mbit/s nopeutta ei näiden vuosien aikana ole ollut kertaakaan.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
  Jos Elisa mittaa, että heidän päästään on 9 Mbps yhteys sinun modeemiisi, niin silloihan jäljelle jää kolme vaihtoehtoa:

  1) tuo elisan mittaus ei pidä paikkaansa

  2) pullonkaulana on yhteys modeemistasi siihen tietokoneeseen, jolla teet mittauksen

  3) yrität mitata nopeutta jotain todella kaukana olevaa serveriä vasten, jolloin pullonkaulana on internet

  Hieman kärjistäen yhteytesi on alla olevan kaavion mukainen. Ja edellisestä moderaattorin vastauksesta päätellen väli Elisalta modeemiin (joka on siis heidän hallinnoimansa) on nopeudeltaan 9 Mbps. Nyt tehtäväksi jää tarkistaa, onko nuo kaksi muutakin vähintään yhtä nopeita.

  tietokone <--> modeemi <--> Elisa <--> Internet
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +4
  Tai jos tilanne on sama kuin minulla on ollut ja on edelleen Elisan modeemeilla, niin kättelynopeudesta tippuu 4-5 Mb/s. Aikoinaan kun oli ADSL, niin modeemin kättelynopeus oli 19 Mb/s, mutta Speedtest näytti 15 Mb/s.

  Koneessa kyllä vääntöä riittää, erillinen, kunnollinen verkkokortti 1G ja verkkopiuhakin vaihdettu.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
  Jooh siis 9M on meidän mittaustulos jossa ei ole mitään tekijöitä välissä. Tuosta voi ottaa pois n. 10-20% niin päästään sellaisiin nopeuksiin joita asiakas kotona tietokoneella saa mitattua jonkin speedtest sivuston kautta. Kyllä ongelma on tuo virheily, koska sitä on useita tuhansia sekunteja per 24h. Tästä vaan on puoli mahdoton sanoa suoraan mistä se johtuu. Verkon puolelta keskukselta se ei ainakaan tule näillä tiedoilla. Asiasta normaalisti avattaisiin uusi vikailmoitus. Myös huonokuntoinen kuparikaapeli voi tehdä tätä virheilyä. Se taas ei ole joka tapauksessa edes korjattavissa jos alueen kuparit on todella vanhat. Sekin kyllä voi kieltämättä vaikuttaa kun linja on nostettu 20M (24M profiili todellisuudessa) ja linja ei kuitenkaan läheskään noihin nopeuksiin pääse nin voi lisätä virheilyä. Talon sisäverkosta en osaa sanoa mitään, oletettavasti ok kun olit jo tarkistellut sen mitä pystyit.
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +1
  Minusta on aika surullista, että huonosti toimivan ADLS:n sijaan ehdotetaan huonosti toimivaa 4G:tä. Mitä jos Elisa alkaisi pistää verkkojaan kuntoon ja rakentamaan myös sitä kuitua (kiiteisiin yhteyksiin).

  Kuten täällä mainittiinkin. Hyvälaatuisesta kuparista voi mennä läpi 2km matkalla sellaiset 14M download ja 0,8 upload (joillakin operaattoreilla ei Elisa on käytössä myös 24/3M yhteyksiä). Näistä voi upoad "todellisessa elämässä" olla n. 2M. Ongelma vain on, että monet kupariyhteydet ovat elinkaarsa päässä. Niitä kyllä vielä paikkaillaan, mutta uusia ei juuri rakenneta.

  Kupareita voi lyhtenttää. Sekin vaatii operaattorilta kuidun tuomista lähemmäksi asiakkaita. Näin voi saada 50-100M download ja 20-30M upload yhteyksiä, mutta VDSL kantaa tällaisia nopeuksia vain 0-700M. 100M yhteyksia saadaan käytänössä vain kerostalon sisäverkosssa (puhelinkupari johtimia), jossa talon kellariin tulee kuitu.

  En tiedä mikä on operaattorien päässä ongelmana. Kuvitellaanko oikeasti, että mobiili ratkaisee kaikki netti tarpeet 10-20 vuoden sisällä, että kiinteään (valokuitunn perustuvaa) verkkoa ei enää kannata ollenkaan rakentaa vai mikä on strategia. Vai onko niin, että strategiaa ei edes ole. Lypsetään mobiilin"hidaskaistan" käyttäiltä mukavasti rahaa nopeuslupauksilla, jotka eivät toteudu ja samaan aikaan annetaan kiinteän verkon rapistua edelleen käsiin.

  T: Tuokki
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
  tuokki kirjoitti:
  Kuvitellaanko oikeasti, että mobiili ratkaisee kaikki netti tarpeet 10-20 vuoden sisällä, että kiinteään (valokuitunn perustuvaa) verkkoa ei enää kannata ollenkaan rakentaa vai mikä on strategia.

  Veikkaan, että aika ratkaisee tämän ongelman. Mielestäni yksi perusongelma on tämä kehittyvien maakuntien Suomi, jossa ihmiset asuvat maantieteellsesti liian hajautetusti.

  Uskon, että tulevaisuudessa kuitua vedetään sinne, minne sitä on taloudellista vetää eli on riittävän paljon tilaajia riittävän suppealla alueella. Eihän sitä nyt kukaan lähde kaivinkoneella mylläämään kymmeniä kilometrejä jotain korpimaisemaa, jossa on muutama mökki siellä täällä.

  Sitten kun infrastruktuuri on rakennettu kasvukeskuksiin, nopeampia nettiyhteyksiä haluavat muuttavat sinne missä nopea netti on saatavilla. Jos siis haluavat nopeamman netin saada. Samaahan tapahtuu jo nyt, joskin netin sijasta pelinappulana ovat työpaikat.
  Vielä tarkennusta ja saamiani oppeja tuohon nopeusjuttuun. Väittämieni nopeuksien mittaukset suoritettu siis siten, että verkkopiuha kiinni reitittimessä. 4G mittauksissa mokkula kiinni koneessa ilman reititintä. Kun mittasin wlan nopeuksia reitittimien kanssa huomasin yhdessä koneessa hitautta jonka korjasin sillä, että laitoin koneeneessa olleen wlan palikan n. metrin mittaisen piuhan kanssa irti koneesta ja sen tuottamista häiriöistä.

  Sonera ja DNA hävisivät 50 Mbit/s 4G yhteyksien testissä Elisalle. Tieteellisen testin tarkoituksena oli löytää Ikosten keittiöön nopein 4G linja koska meidän talossa keittiö on se paikka josta wifin voi jakaa parhaiten ympäri taloa.

  Edellä viitattu kehittyvien maakuntien Suomi on siis totta ainakin Riihimäen 4G verkon osalta. Tänään vien tuon uutukaisen ZyXEL-ADSL-modeemin takaisin Elisan myymälääm ja perun koko tuon ADSL paketin kun Elisa ei sitä edes teoriassa voi saada toimimaan. Samalla annan hieman palautetta tuosta epärehellisestä ja asiakasta harhaan johtavasta markkinoinnista. Turkkilaisen basaarin mattokauppias tai Elisan liittymäkauppias ovat mielestäni rehellisyydessään kutakuinkin samalla viivalla.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
  Onninpoika kirjoitti:
  Vielä tarkennusta ja saamiani oppeja tuohon nopeusjuttuun. Väittämieni nopeuksien mittaukset suoritettu siis siten, että verkkopiuha kiinni reitittimessä. 4G mittauksissa mokkula kiinni koneessa ilman reititintä. Kun mittasin wlan nopeuksia reitittimien kanssa huomasin yhdessä koneessa hitautta jonka korjasin sillä, että laitoin koneeneessa olleen wlan palikan n. metrin mittaisen piuhan kanssa irti koneesta ja sen tuottamista häiriöistä.

  Saattaisit olla kiinnostunut mobiilireitittimestä sikäli kun sinulla ei tällaista vielä ole. Esimerkiksi Huaweilla on ADLS-modeemin kokoisia ja näköisiä mobiilireitittimiä, johon voi laittaa 4G SIM-kortin sisälle. Tällöin internet voisi olla kiinteämmin rakennettuna asuntoosi ja voisit viedä modeemin parhaaseen mahdolliseen paikkaan ja vetää siitä Ethernet-kaapelin tietokoneeseen ja muihin härveleihin, jotka tarvitsevat internet-yhteyttä.

  Tuossa esimerkinomaisesti yksi malli, jossa on mukana ulkoantenni parantamaan kuuluvuutta.

  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/4663/gmjrj/Huawei-B315S-22-3G-4G-WiFi-reititin-ulkoantenni
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +2
  Äläkä sorru mihinkään määräaikaiseen sopimukseen, että voit tarpeen vaatiessa vaihtaa operaattoria sujuvasti.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
 • ? Pahoittelut kun sait huonon kuvan myyntitilanteesta. Ei varmasti ole ollut tarkoitus harhaanjohtaa. Yrityspuolella lähdetään aina adsl kohteeseen tarjoamaan 20M liittymää jos saatavuustarkistus sen antaa mahdolliseksi. Tässä ei ole läheskään aina otettu huomioon kuparilinjan laatua tai ikää joka voi olla heikentävä tekijä joissakin tapauksissa + sisäverkkoa ei oteta huomioon missä kunnossa se on asunnossa. Mielestäni joko 4G tai sitten paluu 10M laajakaistaan on paras vaihtoehto. Nuo molemmat saa myös kimpassa suht edullisena tuplalaajakaistana. Oma valinta sitten vain haluaako vielä tuota kiinteää linjaa harkita ongelmien jälkeen.
 • Käyttäjätaso 1
  Onninpoika kirjoitti:
  . Kun mittasin wlan nopeuksia reitittimien kanssa huomasin yhdessä koneessa hitautta jonka korjasin sillä, että laitoin koneeneessa olleen wlan palikan n. metrin mittaisen piuhan kanssa irti koneesta ja sen tuottamista häiriöistä.
  Wlan nopeuteen vaikuttaa tietokoneen verkkokortin ominaisuudet/ikä.

  Yleensä verkkokortin ominaisuuksissa on Laitehallinnassa tuontapainen ilmoitus 802.11 b/g/n ja nuo viimeiset  kirjaimet kertoo maksiminopeuden minkä wlan yhteydellä voi käytännössä saada eli suunnilleen noin

  802.11b = max 5M

  802.11b/g =max 20M

  802.11b/g/n = max 50M

  Meillä 50M 4G yhteydellä

  -ethernetkaapelilla  http://www.speedtest.net/my-result/5113829800

  -802.11b/g wlan yhteydellä  http://www.speedtest.net/my-result/5113835409
  Käyttäjätaso 7
  Kunniamerkki +4
  matsson kirjoitti:
  Onninpoika kirjoitti:
  . Kun mittasin wlan nopeuksia reitittimien kanssa huomasin yhdessä koneessa hitautta jonka korjasin sillä, että laitoin koneeneessa olleen wlan palikan n. metrin mittaisen piuhan kanssa irti koneesta ja sen tuottamista häiriöistä.
  Wlan nopeuteen vaikuttaa tietokoneen verkkokortin ominaisuudet/ikä.

  Yleensä verkkokortin ominaisuuksissa on Laitehallinnassa tuontapainen ilmoitus 802.11 b/g/n ja nuo viimeiset  kirjaimet kertoo maksiminopeuden minkä wlan yhteydellä voi käytännössä saada eli suunnilleen noin

  802.11b = max 5M

  802.11g =max 20M

  802.11n = max 50M

  Teoreettiset maksiminopeudet WLAN -standardeille ovat oikeasti seuraavat:

  - 802.11b = 11Mbit/s

  - 802.11g = 54Mbit/s

  - 802.11n = 54-600Mbit/s

  Hyvällä modeemilla / reitittimellä ja paremmalla WLAN -kortilla voi päästä n -standardillakin helposti yli 50Mbit/s nopeuksiin. Se mikä on todellisuus, riippuu täysin laitteista. Myös mahdolliset seinät tai muut kantavat rakenteet heikentävät WLAN -verkon kantamaa ja alentavat sen nopeuksia. Kuten myös mahdollisesti naapurin WLAN -verkko, mikäli se käyttää samaa radiokanavaa kuin käyttäjän oma.
  Käyttäjätaso 6
  Kunniamerkki +3
  Meikäläinen saa 100M mobiililaajakaistasta 802.11n yhteyden ylitse speedtestillä jopa 92 Mbps downlinkkiin ja oletukseni on, että wlan ei ole tuossa pullonkaulana.
  Reititin ei ole missään vaiheessa ollut se ongelma. Loppu hyvin kaikki hyvin. Nyt Saunalahden 17.90 €/kk 4G SIM antaa Huawein 4G e3276 mokkulan kautta kaistaa moninkertaisesti aikaisempaan verrattuna. Mokkula ja reititin tulivat taloon kaverin jäämistönä kun hän hommasi kaapelimodeemin. Yht. 50€.

  Rahaa säästyy ADSL:stä luopumisella ja nopeuden moninkertaistamisella yli 300€/vuosi.
  Saunalahden 17,90€/kk SIM ja mokkula jaettuna verkossa & Cisco VPN hidastamassa yhteyttä.Ei pöllömpi kun muistelee n. 40€/kk yritys ADSL:ää jonka nopeus oli 1,2-8,1 Mbit/s :-)

  Capture.JPG

  Osallistu keskusteluun