Vastattu

Laajakaistan saatavuus loppunut ?

  • 3 tammikuu 2017
  • 11 kommenttia
  • 1121 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
  • Maailmanluokan apuri
  • 1485 kommenttia
Kaveri kertoi seuraavan episodin.

Hän oli muttamassa vanhaan omakotitaloon, joka oli aikaisemmin ollut hänen sukulaistensa omistuksessa. Taloon oli tullut 2012 vielä Elisan ADSL (talo sijaiseet Tampereen lähistöllä).

Hän muutti taloon 2015 remppojen jälkeen. ADSL- yhteys oli ollut pois käytössä kaksi vuotta. Mitään ilmoitusta ADSL- saatavuuden poistamisesta ei ollut tullut. Hän kommentoi, että oli vielä 2014 puolella katsonut saatavuuksia ja ADSL saatavuus osoitteeseen oli. Samoin kuin naapureille. 2015 puolen välin jälkeen saatavuus oli hävinnut. Samoin naapuri osoitteista. Silti kun hän oli naapureilta kysyllyt, niin ADSL- yhteyksiä oli yhä käytössä ?!

Kun asiaa Elisalta kyseltiin, niin vastattiin vain että ei saatavuutta / ei uusmyyntiä. Tarkoittaako tämä, että vanhat liitymät säilyvät niin kaun kun ovat käytössä, mutta uusia (tai keskeytettyä) ei avata / uusia ei myydä ?

Onko tämä normaali käytäntö Elisalta vain onko tässä taistalla jokin väärinkäsitys. Eikö kiinteistöille pidä etukäteen ilmoittaa (lähettä anakin kirje asiasta), jos kupari (ADSL) saatavuus poistuu. Vai onko yleinen käytäntö vain poistaa saatavuus hiljalleen usean vuoden aikana lopettamalla uuusmyynti ? Jos jälkimmäinen todellakin on case, niin saako mistään tietoja koska uusmyynnin lopettaminen jollain alueella tehdään, jotta halukkailla olisi mahdollisuus ennen tätä vielä ottaa kiinteä yhteys ?

T: Tuokki
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi sakarialanne 3 tammikuu 2017, 11:58

Laita julkisesti tähän katu ja postinumero, josta oli kyse, niin tarkistellaan ja kommentoidaan.
Katso alkuperäinen viesti

11 kommenttia

Laita julkisesti tähän katu ja postinumero, josta oli kyse, niin tarkistellaan ja kommentoidaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Ok kysäisen vielä haluaako hän pyörittää tätä asiaa täällä itse vai laitanko vielä kadun / postinumero tähän. Sotkeuduin ja kuulin asiasta näiden avoinkuitu- aktiviiteettien myötä.

Mutta ymmärsinkinkö tästä vastauksestasi Sakari, että mitään yleistä käytäntöä ei ole. Vaan tilanne saattaa vaihdella ?

T: Tuokki
Käytäntö vaihtelee. On alueita, joissa kiinteän verkon liittymille ei uusmyyntiä tehdä, mutta olemassaolevat liittymät jatkavat toimintaansa, ei niitä irtisanota, jos fyysistä verkkoa ei pureta.

Vaikka Elisalta ei kiinteän verkon nettiä alueelle saisi, voi sellaisen silti toiselta operaattorilta saada.
Käyttäjätaso 7
Valitettavan normaali käytäntö myös muilla operaattoreilla. Omaankin kämppään olisi saanut 3 vuotta sitten adsl:n sekä Soneralta että Anvialta. Sonera häippäsi pian sen jälkeen ilmeisesti kokonaan näiltä main, ja nykyisin Anviakin ilmoittaa että kiinteä laajakaista on saatavissa vain kaapelitv-sopparin kautta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Minusta kiinteistön omistajlle pitäisi aina ilmoittaa, jos kiinteän liittymän saatavuus poistuu. Miten asiakas mahtaisi suhtautua, jos talo myytäisiin ja sähkösopimus olisi katkolla. Sitten kun uusi asukas haluaisi tehdä sopimuksen sähköyhtiö kertoisi, että ei ole (enää) saatavuutta.

Siihen en usko, että saatavuuksia on poistettu vain kun verkko on purettu. Sen verran monesta tapuksesta olen kuullut, että saatavuus on vain poistunut (vaikka johdot ovat maakaapeleilla). Ei varmasti ole kukaan käynyt "purkamassa" linjoja maan alta. Eri asia on nämä tapaukset, kun sähköt vedetään maan alle, mutta teleoperaattori ei sitten näin teekkään (lähde sähköyhtiön kanssa tätä kimpassa toteuttamaan).

T: Tuokki
Siihen en usko, että saatavuuksia on poistettu vain kun verkko on purettu. Sen verran monesta tapuksesta olen kuullut, että saatavuus on vain poistunut (vaikka johdot ovat maakaapeleilla). Ei varmasti ole kukaan käynyt "purkamassa" linjoja maan alta. T: Tuokki

Tässä olet ihan oikeassa, kyseessä on palveluoperaattorin myyntisaatavuuden poistuminen, ei teknisen saatavuuden tai fyysisen saatavuuden poistuminen.

Uskon, että jos välttämättä halutaan kiinteän verkon liittymä ja sellainen teknisesti voidaan edelleen toimittaa, olkoonkin vaikka sellainen "hidas ADSL" ja se asiakkaalle kelpaa/riittää, niin kyllä sellainen toimitus toteutettua saadaan, jos osoitteessa edelleen kaikki fyysiset valmiudet ovat olemassa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Tämähän on sitä mitä operaattorit ovat valinnoillaan halunneet. Eli kun poistetaan kiinteiden saatavuus/tarjonta, niin ei kysyntää kiinteille yhteyksille synny eli se siirtyy 4G:n puolelle. Tämän jälkeen isot herrat tyytyväisiä omiin päätöksiinsä, että panostetaan ainoastaan mobiiliverkkoihin. Sitten voidaankin purkaa loputkin kuparijohdot ja keskukset.

Valokuidun rakentamista ei näillä perusteilla kannata edes miettiä koska kaikki kysyntä on mobiilipuolella...

Kiva kierre syntynyt.
VDSL2 FTTC saatavuutta tulee joka viikko uusille keskusalueille tarjolle. Kovin monella on jostain syystä vääristynyt käsitys, että pelkästään mobiiliverkkoihin panostetaan.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Jep, kyllähän te tuota ratkaisua tuotte mutta tahti on vain aikalailla hidasta että sillä jotenkin suuresti olisi merkitystä koko suomen näkökulmasta. Sekä valokaapeli pitäisi saada loppuun saakkakin, ettei tekniikka rajoittaisi nopeuksia tulevaisuudessa.
Miten sitä VDSL saatavuutta laajennetaan kun kupariverkkoa puretaan ja sen tilalle ei ehdoteta muuta kuin 4G. Näin on käynyt tämän kaupungin asuinalueella. 4G nopeudet on pudonneet kun kaikki ovat "pakotettu" liittymään mobiiliin.
Jep, kyllähän te tuota ratkaisua tuotte mutta tahti on vain aikalailla hidasta että sillä jotenkin suuresti olisi merkitystä koko suomen näkökulmasta. Sekä valokaapeli pitäisi saada loppuun saakkakin, ettei tekniikka rajoittaisi nopeuksia tulevaisuudessa.

G.fastilla ja vektoroinnilla saadaan ihan kelpo nopeuksia lyhyistä kuparikaapeleista tulevaisuudessakin.

VDSL-saatavuuden laajentaminen on huomattavasti nopeampi ja kustannustehokkaampi tapa, myös asiakkaalle, kuin FTTH-kuiduttaminen, jota toki myöskin tehdään.

Investointien osuus on perinteisesti ollut 12% liikevaihdosta, eli raja siinäkin tulee vastaan ja raha kannattaa käyttää tehokkaasti.

Osallistu keskusteluun