Vastattu

Lähiverkon/ethernetin jakaminen seinäpistokkeesta kahteen laitteeseen samanaikaisesti

  • 23 August 2020
  • 5 kommenttia
  • 2537 katselukerrat

Hei!

 

Asun vuokralla opiskelija-asunnossa, jossa on yksi ethernet-pistoke (RJ45) seinässä. Tarkistin, että netin palveluntarjoaja on Elisa. Mietin tässä, että pystyyköhän tästä yhdestä seinäpistokkeesta saamaan kahdella ethernet-kaapelilla netin kahteen laitteeseen, niin että molemmissa toimisi netti samanaikaisesti? Käyttäisin esimerkiksi tällaista nettikytkintä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/11270/dfmjs/D-Link-DGS-105-5-porttinen-kytkin?list=OZCYkRZKRp1OBR5395x9tCBuen9iHtg9hfFHC0cuKC0u32w

Yksi ethernet-johto kulkisi seinästä nettikytkimeen ja kaksi muuta ethernet-johtoa jatkaisi nettikytkimestä kukin omaan laitteeseensa.

Ymmärtääkseni ratkaiseva kysymys on se, että onko vuokranantajan netissä jokin “asetus” joka antaa jakaa lähiverkon vain yhteen laitteeseen kerralla, vaikka yllä mainittua nettikytkintä käyttäisikin (se taitaa olla määritetty teidän päässänne)? Tämä varmaan selviäisi helpoiten, jos kerron missä opiskelija-asunnossa asun. En raaskisi nettikytkintä vielä hankkia ennen kuin olen varmistunut tästä.

Kiitos paljon etukäteen!

 

Ystävällisin terveisin

Daniel

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 24 August 2020, 07:41

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

5 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +6

Liittymän voi jakaa useammallekkin laitteelle, sitä ei ole mitenkään rajoitettu.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +23

Tietoturvallisempaa on laittaa reititin/tukiasema tuohon, eikä pelkkä kytkin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Mikäli laitat kytkimen, jokainen internettiin yhteydessä oleva laitteesi tarvitsee ip-osoitteen, ja niitä on kiinteissä liittymissä tyypillisesti viisi. Opiskelija-asuntoloissa voi olla poikkeavia järjestelyjä, joten tarkasta liittymän tekniset tiedot liittymäsi palvelukuvauksesta.

Reitittimen taakse voit laittaa niin paljon koneita kuin haluat. Liittymän nopeus nousee jossakin vaihessa toki rajoittavaksi tekijäksi. Kovin montaa teräväpiirtovideota ei voi katsoa samanaikaisesti, mutta toisaalta parinsadan IoT-laitteen laboratoriotyösi toimii yhden liittymän takana aivan kevyesti.

Onko sinulla useampi pelikonsoli tai pelaatko moninpelejä tietokoneella? Huomaa, että reitittimen takana toimii vain yksi pelikonsoli tai -kone kerrallaan. Mikäli sinulla on kaksi pelikonsolia, tarvitset kytkimen ja kaksi ip-osoitetta.

Lue liittymäsi palvelukuvaus, sieltä selviää montako ip-osoitetta liittymääsi kuuluu.

Kiitos kaikille avusta! Tietokoneeseen ja pelikonsoliin pitäisi saada piuhat kytkettyä. Täytyy selvittää onko liittymässäni enemmän kuin yksi IP-osoite!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Elisan kuluttajaliittymiin kuuluu 5 IP-osoitetta, eikä opiskelija-asuntoloissa tai -taloissa pitäisi olla tähän eroa :blush:  mutta kuten @sakarialanne ehdotti, suosittelen myös että tietoturvasyistä olisi turvallisempi jakaa yhteys useammalle laitteelle esim. reitittimen eikä pelkän kytkimen kautta.

(Lyhentelin myös pikkuisen otsikkoa tiiviimmäksi :slight_smile: )