Kysymys

"NETTI ONGELMIA"

  • 20 elokuu 2016
  • 2 kommenttia
  • 225 katselukerrat

Millään mahdollista saada kuitua tai jotain ratkaisua netti ongelmiin? Netti on 20Mb/s ADSL yhteys joka antaa vain 13/0.8 joka sinällään ei ole ongelma mutta PING nousee yli 200ms ja elokuvat/pelit/työt ei onnistu jos kaksi konetta käytössä tai Viihde päällä. Mobiililaajakaista ei auta koska ei kestä kuormitusta tarvitsee useamman liittymän joka tulee kalliiksi, jolloin puhutaan useammista sadoista euroista, JOTEN VOISITTEKO RAKENTAA SEN KUITUVERKON ILMAN MITÄÄN 10000 EURON LASKUA JA TOISEKSI PAIKKAKUNTANI RUNKO JA ERÄS JAKOKAAPPI SIJAITSEE NOIN 500 METRIÄ TALOSTANI!

2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Jos Elisan lähin dslam/jakamo on 500m päässä, sinulla pitäisi olla saatavilla VDSL -yhteys.

On mahdollista, että kyseinen kaappi on toisen operaattorin käytössä tai kyseisessä kaapissa ei ole mitään dataliikenteeseen liittyvää.

Jos haluat kuidun, sinun/taloyhtiösi tulee tilata se erikseen ja maksaa siitä aiheutuvat kustannukset. Operaattori ei automaattisesti tuo kuitua yksittäisiin rakennuksiin, jos sitä ei ole erikseen tilattu.
Ei ole DSLAM 500m päässä jos ADSL kättelee 13M, tai jos on, on jotain vialla. Todennäköisesti DSLAMille on matkaa lähemmäksi kaksi kilometriä.

Sen sijaan kyllä tuolla nopeudella pitäisi mielestäni pystyä esimerkiksi katsomaan elokuvaa (1080p) kahdeltakin konelta yhtäaikaa, jopa Viihdekin samanaikaisesti, mutta silloin kaista on kyllä todella täynnä.

Tuli vaan mieleen, ettei siinä liittymässä tai verkkolaitteissa mahdollisesti ole jotain vikaa. 200ms ping on ADSL:lle aivan liikaa, ellei kyseessä ole se, että kaista on aivan täynnä.

Jos kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä niin yksi mahdollisuus on tilata useampi ADSL-liittymä ja käyttää reititintä joka osaa kuormantasauksen liittymien välillä. Edellyttää tietysti että taloon/asuntoon tulee useita kuparipareja.

Myös esimerkiksi ADSL2+ G.Bond tekniikka on olemassa, mutta sitä ei taida Elisa myydä. Saattaa tietysti onnistua tilata eräältä toiselta operaattorilta jos kyseinen operaattori pystyy toimittamaan kyseiselle alueelle yhteyksiä.

Näistä löytyikin juttua aikaisemmin tältä palstalta: https://palsta.elisa.fi/yleista-viihteesta-15/adsl2-gbond-17548#post17556

Jos ongelmana on huono upload-nopeus niin kupariverkon SHDSL on myös olemassa, tosin jostain syystä yksityishenkilön taitaa olla erittäin vaikeaa tai vähintäänkin kallista saada sellaista liittymää. En tiedä onko näissä jotain teknistä ongelmaa miksi liittymien määrää pitää rajoittaa (esimerkiksi ylikuuluminen / häiriöt toisille liittymille samoissa kaapeleissa) vai onko SHDSL tekniikka vain niin jumalattoman kallista ADSL/VDSL:n verrattuna.

Esimerkiksi itse kuusi vuotta sitten kysyin yhdeltä operaattorilta SHDSL:ää niin 2/2M liittymän kuukausimaksuksi olisi tullut alveineen 275€.

Osallistu keskusteluun