Vastattu

Onko valokuituun pakko liittyä?


Onko olemassa vaara, että Elisa purkaa kuparikaapelit pois alueelta, jonne tulee valokuitu?

Tämmöistä on kuulemma tapahtunut jo jossain päin Suomea.

Onko valokuituun pakko liittyä, jos haluaa pitää kiinteän laajakaistan?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi tuokki 11 April 2019, 19:57

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

10 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Onko olemassa vaara, että Elisa purkaa kuparikaapelit pois alueelta, jonne tulee valokuitu?

Tämmöistä on kuulemma tapahtunut jo jossain päin Suomea.

Onko valokuituun pakko liittyä, jos haluaa pitää kiinteän laajakaistan?


Yleensä kupari poistetaan (poistetaan käytöstä) samalla kun valokuitu tulee. Näin jos haluaa pitää kiinteän yhteyden mahdollisuuden, niin kuitu pitää ottaa. Toki yleensä kuidun saa otettua myöhemminkin, mutta sitten täyteen hintaa, joka on Elisalla 1850-1980€. Joissakin tapauksissa rakentamisen aikaan kuidun saa vähän halvemmalla (on ollut tapauksia, että jopa ilmaiseksi. Samalla, kun sähköverkkoa on uusittu). Yleisesti kuitenkin tehdään jokin tarjous, jolla kuidun saa edullisemmin, kun mitä vakiohinta on. Pitää myös huomioida, että urakan aikana (jos tehdään sähköjakelun verkon restauroinnin yhteudessä) voi saada tontin kaivuun ilmaiseksi. Jos taas liittyy myöhemmin, niin tontin kaivuun joutuu hoitamaan / kustantamaan asukasta. Tästä voi tulla useiden satojen eurojen lisäkulut.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei.

Mikään laki tai asetus ei pakota liittymään valokuituun.

Mutta uusissa taloissa talotekniikka mukaan lukien TV-järjestelmä, valokuitu ja muut perusasiat ovat pakollisia. Tämä ei kuitenkaan koske vanhoja taloja kuidun osalta. Tämä ei siltikään tarkoita, että kuitu kannattaa jättää hankkimatta. Valokuitu on oikea yhteys toisin kuin 4G LTE -verkot.

Kuituun liittyminen on katsaus tulevaisuuteen ja hermojen lepuuttamista. Valokuidun tullessa alueelle herkästi kerätään muut tekniikat rullalle, esim. VDLS2, jos samalla operaattorilla.

Tänne tuli taloyhtiölaajakaista perusnopeudella vuokraan 10M Elisalta enkä sitä 4G-verkkoon vaihtaisi vaikka se olisi nopeampikin, koska nopeus vaihtelee G4-verkossa aivan liikaa.

Nyt soi Galactixx & Sub Sonik - Runaway (Radio Edit).

Mukavaa myöhäisiltaa!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Mutta uusissa taloissa talotekniikka mukaan lukien TV-järjestelmä, valokuitu ja muut perusasiat ovat pakollisia.

Huomaa, että ainoastaan rakennuksen sisäverkko on pakollinen. Yhteydet talosta ulospäin ovat vapaaehtoisia.

Tämä ei kuitenkaan koske vanhoja taloja kuidun osalta.


Sisäverkkojen rakennusmääräykset koskevat sekä uusia että vanhoja rakennuksia. Vanhoissa rakennuksissa ei ole pakko tehdä sisäverkkoremonttia, mutta mikäli sellainen tehdään, sisäverkko tulee toteuttaa nykyisten määräysten laajuudessa.
Mutta uusissa taloissa talotekniikka mukaan lukien TV-järjestelmä, valokuitu ja muut perusasiat ovat pakollisia.
Huomaa, että ainoastaan rakennuksen sisäverkko on pakollinen. Yhteydet talosta ulospäin ovat vapaaehtoisia.
Tämä ei kuitenkaan koske vanhoja taloja kuidun osalta.
Sisäverkkojen rakennusmääräykset koskevat sekä uusia että vanhoja rakennuksia. Vanhoissa rakennuksissa ei ole pakko tehdä sisäverkkoremonttia, mutta mikäli sellainen tehdään, sisäverkko tulee toteuttaa nykyisten määräysten laajuudessa.


Niin pieni huomio [quote user="irritus"] asiaan, että siellä sanellaan näin tarkalleen asia: Ja Viestintävirasto 65 C/2018 M sanoo näin asiaan Sisäverkot ja teleurakointi:

Asuinkiinteistön aluekaapelointi on suunniteltava ja rakennettava siten, että talojakamosta jokaiseen alijakamoon asennetaan optinen kaapelointi ja telekaapelilla tai vähintään kategorian 6 komponenteilla toteutettu parikaapelointi. Parikaapelointi on toteutettava siten, että jokaisen asuinhuoneiston käyttöön varataan vähintään yksi kategorian 6 parikaapeli tai käytettäessä telekaapeleita vähintään yksi johdinpari. Myös kategoriaa 6 korkeamman kategorian komponentteja voidaan käyttää.

Optinen aluekaapelointi on toteutettava siten, että jokaista asuinhuoneistoakohden asennetaan vähintään neljä optista yksimuotokuitua. Lisäksi talojakamosta jokaiseen alijakamoon asennetaan vähintään kuusi optista yksimuotokuitua. Nousukaapelointi on suunniteltava ja rakennettava siten, että talo- tai alijakamosta jokaiseen asuinhuoneiston kotijakamoon asennetaan vähintäänyksi kategorian 6 parikaapeli ja neljä optista yksimuotokuitua.

Sisäverkkoa uudistettaessa momenteissa 1 ja 3 mainittua parikaapelointiaei kuitenkaan ole pakko rakentaa, mikäli kiinteistölle on uudistamisen jälkeen saatavissa kuitu kotiin (FTTH) -liittymiä ja olemassa oleva puhelinsisäjohtoverkko jää käyttöön. Lisäksi vanhan puhelinsisäjohtoverkon toimivuus ja johdinparien kytkennät on tarkistettava huoneistokohtaisesti javerkosta on laadittava tarkastusasiakirja. Talojakamosta jokaiseen huoneistoon on oltava vähintään yksi toimintakykyinen johdinpari.

Jos asuinkiinteistöllä on asuinhuoneistojen lisäksi toimitilahuoneistoja, myös näiden alue- ja nousukaapelointi on suunniteltava ja rakennettava siten kuin 1-4 momenteissa määrätään. Uudisrakentamisessa kotikaapelointi on suunniteltava ja rakennettava siten, että kotijakamosta asennetaan jokaiseen asuinhuoneeseen vähintään kaksi kategorian 6 parikaapelia päätettyinä kaksiosaiseen tai kahteen yksiosaiseen tietoliikennerasiaan.

Uudistettaessa kotikaapelointi on suunniteltava ja asennettava siten, ettäkotijakamosta asennetaan vähintään yhteen asuinhuoneeseen vähintäänkaksi kategorian 6 parikaapelia päätettyinä kaksiosaiseen tai kahteen yksiosaiseen tietoliikennerasiaan. Tästä on kuitenkin mahdollista poiketa osakkeenomistajan nimenomaisesta pyynnöstä.


Ja sitten löytyi seuraavaa Kiinteistön sisäverkko:

5 Onko kiinteistöön pakko rakentaa sisäverkko?

Sisäverkon rakentamista, uudistamista tai kunnostamista koskevasta velvollisuudesta säädetään tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) 249 pykälässä (jatkossa laki sähköisen viestinnän palveluista). Pykälässä säädetty rakentamisvelvoite on tullut voimaan 1.1.2017. Uudiskohteissa on rakennettava nopeita laajakaistayhteyksiä (vähintään 30 Mbit/s) tukeva sisäinen viestintäverkko. Vaatimus ei koske pientaloja, vapaa-ajan asuntoja ja julkisyhteisön omistamia ja sen pääosin käyttämiä rakennuksia.

Vastaavasti lain tarkoittamissa peruskorjaushankkeissa, esimerkiksi laajan putki- tai sähkösaneerauksen yhteydessä, myös sisäverkko on uudistettava, jos kiinteistössä tai rakennuksessa ei ole ennestään nopeita laajakaistayhteyksiä tukevaa sisäistä viestintäverkkoa ja jos uuden sisäisen viestintäverkon rakentaminen peruskorjaushankkeen yhteydessä on rakennusteknisesti perusteltua.

Sisäverkon uudistaminen on tehtävä, vaikka siitä aiheutuu kustannuksia rakennushankkeeseen ryhtyvälle.

6 Onko pientaloon pakko rakentaa sisäverkko? Pientaloon ei ole pakko rakentaa sisäverkkoa. Pientalolla tarkoitetaan omakotitaloja, paritaloja ja kaksikerroksisia omakotitaloja, joissa on kaksi asuntoa. Lain rakentamisvelvoite ei pientalojen lisäksi koska myöskään:

•vapaa-ajan asuntoja
•julkisyhteisön omistamia ja sen pääosin käyttämiä rakennuksia ja
•rakennuksia, joihin sisäverkon rakentaminen olisi selvästi kohtuutonta rakennuksen käyttötarkoitus ja aiheutuvat kustannukset huomioon ottaen. Tällaisia rakennustyyppejä voivat olla esim. tietyntyyppiset muistomerkit, historialliset/suojellut rakennukset, sotilaskäytössä olevat rakennukset tai muut kansallisen turvallisuuden tarkoituksiin käytetyt rakennukset.

7 Onko vanhan sisäverkon suorituskyky pakko todentaa? Sisäverkon rakentamista, uudistamista tai kunnostamista koskevasta velvollisuudesta säädetään tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) 249 pykälässä (jatkossa laki sähköisen viestinnän palveluista).

Peruskorjaushankkeiden yhteydessä vanhan sisäverkon suorituskykyä ei ole pakko todentaa, mikäli sisäverkko uudistetaan määräyksen 65 edellyttämällä tavalla. Laki ei velvoita uusimaan puhelinsisäjohtoverkkoa ja antennijärjestelmää samanaikaisesti. On riittävää, että vain toinen näistä uusitaan. Viestintävirasto suosittelee, että vaikka olemassa olevan sisäverkon suorituskykyriittäisi tietoyhteiskuntakaaren (jatkossa laki sähköisen viestinnän palveluista) mukaiselle 30 Mbit/s -tasolle, sisäverkot uudistetaan peruskorjaushankkeen yhteydessä vastaamaan nykyisiä ja tulevia tarpeita.

8 Miten vanhan sisäverkon suorituskyky todennetaan? Suorituskykykartoitus voidaan tehdä joko antenniverkosta tai puhelinsisäjohtoverkosta. Sisäverkon suorituskyky voidaan kartoittaa joko aistinvaraisesti tai mittaamalla riippuen tutkittavasta sisäverkosta. Tilaaja päättää kumman verkon suorituskyky todennetaan.

Aistinvaraisesti tutkien voidaan todentaa, että vanha puhelinsisäjohtoverkko on suorituskyvyltään laissa tarkoitetulla tavalla nopeita laajakaistayhteyksiä tukeva, mikäli talojakamosta jokaiseen huoneistoon on rakennettu ja asennettu toimintakykyinen parikaapelointi käyttäen vähintään MHS-tyypin kaapeleita ja VMOHBU-tyypin (tai VMHBU tai VMOPU) ulkokaapelia rakennusten välisenä kaapelina. Näitä telekaapeleita on käytetty asennuksissa 1980-luvun loppupuolelta lähtien. Muunlaisten kuin yllä kuvattujen puhelinsisäjohtoverkkojen suorituskyky on todennettava mittaamalla.

Olemassa olevan puhelinsisäjohtoverkon mittaaminen ja raportointi tehdään ST-kortin 98.12 mukaisesti VDSL2-mittauksella. Mikäli todetaan, että kiinteistön antenniverkko on liitettynä operaattorin kaapelimodeemiverkkoon, täyttää verkko tällöin automaattisesti vaatimuksen vähimmäisnopeudesta (30 Mbit/s), eikä uutta sisäverkkoa tällöin ole pakko rakentaa.

Mikäli antenniverkko ei ole liitettynä operaattorin kaapelimodeemiverkkoon, on suorituskyky todennettava mittaamalla määräyksen 65 edellyttämällä tavalla.

9 Pitääkö asuinhuoneistoihin asentaa kuitujen lisäksi parikaapelointi talojakamosta? Kyllä pitää. Määräyksen 65 mukaan jokaiseen asuinhuoneistoon on kuitujen lisäksi asennettava vähintään yksi kategorian 6 parikaapeli (tai aluekaapeloinnin osalta telekaapeli) talojakamosta. Sisäverkkoa uudistettaessa parikaapelointia ei ole pakko rakentaa, mikäli kiinteistöön on uudistamisen jälkeen saatavissa kuitu kotiin (FTTH) -liittymiä/palveluja ja olemassa oleva puhelinsisäjohtoverkko jää käyttöön.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Omakotitaloalueella täälläpäin tutuilla kiersi viime kesänä Telia-myyjä, joka mainosti Avoin kuitua. Kuituun liittyminen olisi halvempaa ennakkoon, mutta en tiedä oliko tarpeeksi ostajia, niin ei taidettu rakentaa. Tästä syystä minusta ei siltä kantilta ajateltuna kuituun ole pakko liittyä. Elisalla oli tuossa ilmeisesti aiemmin Soneran vuokraama DSL 8 Mbps. Sonera lopetti vuokrasopimuksen ja siirryi Kodin netti Mobiiliin. Käyttäjä irtisanoi kaapelin Elisalta.

KaMo meni samaan hengenvetoon. Tilalla 4G 10M ja on toiminut. Elisa kuitenkin Soneran aloittaessa Avoin kuitu -käynnit alkoi panostamaan tuohon DSL 10M ja tuli heti samana kesänä Korttelikuitu 50M ko. taloon. Nyt ko. talossa on jo 100M VDLS2 Korttikuitu-yhteys.

Sitä ei kylläkään tilata, koska TV tulee kattoantennista ja 4G 10M langattomasti 13,90 eurolla kuukaudessa. Korttikuituhan maksaa sen 20€ kk ensimmäisen vuoden eikä ole oikea kuitu. Normaalihinta kuidulla on nopeudesta riippuen joko 32,90 tai 39,90 euroa kuukaudessa.

Koska asun itsekin lähellä sitä aluetta, en ole nähnyt valokuidun kaivajia, eli ilmeisesti Elisa teki Telian konseptin kannattomaksi. Ne, jotka kaapelista irtaantuivat, olivat todennäköisesti kiinni korttelikuidussa, ja sitten toki 4G toimii ihan hyvin. Täälläpäin valokuituprojekti kaatui.

Nyt soi Brennan Heart - F.I.F.O. (Outbreak Remix).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Pitää kuitenkin muistaa, että valokuituliittymä taloon (vaikka sitä ei ottaisi käyttöön) lisää kiinteistön arvoa (haluttavuutta). Tämän vaikutus voi olla ratkaiseva. Varsinkin haja-asutus aluilla.

Pitää myös huomioida, että jos kuitua ei ota (ja riittävän moni päätyyy samaan ratkaisuun), niin alueelle ei todennäköisesti tule kuitua ollenkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kuitu myöhemmin maksaa jopa kymmeniä tuhansia, jos on edes mahdollista saada järjelliseen hintaa. Tämä on vähän sama, kun alueella ei olisi vaikka vesi, viemäri tai sähköliittymiä !

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Pitää kuitenkin muistaa, että valokuituliittymä taloon (vaikka sitä ei ottaisi käyttöön) lisää kiinteistön arvoa (haluttavuutta). Tämän vaikutus voi olla ratkaiseva. Varsinkin haja-asutus aluilla.

Pitää myös huomioida, että jos kuitua ei ota (ja riittävän moni päätyyy samaan ratkaisuun), niin alueelle ei todennäköisesti tule kuitua ollenkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kuitu myöhemmin maksaa jopa kymmeniä tuhansia, jos on edes mahdollista saada järjelliseen hintaa. Tämä on vähän sama, kun alueella ei olisi vaikka vesi, viemäri tai sähköliittymiä !

T: Tuokki

Mutta miksi kuitu pitäisi ottaa kiinteistöön, jossa on jo Elisan DSL 10M -> VDLS2 100M päivitys tehty? Vaikka olen tekniikasta hyvin tietoinen ja sanoin heti tutuille ettei kannata Telian avoin kuitua harkita, koska talossa on jo VDLS2-yhteys. Vielä oli ennen kaapelimodeemin Elisa, 250 Mbps... se sanottiin irti, koska ei ole ollut tarvetta kattoantennin kanssa näkyy samat tv-ohjelmat mainoksineen. Eihän kukaan tarvitse taloonsa enää kolmatta nettiyhteyttä?!

Tuhat liittymiseen, ei innostanut heitä. Jatkossa Telian mukaan kuituun voi liittyä edelleen, mutta hinta on tupla, nyt kun sellainen on jo alueelle rakennettu. Pidän sitä outona, että VDSL2 on, kaapelimodeemi on (monissa taloissa) ja vielä kolmatta kuitua otetaan ?!

Onko kuitu niin hyvä, että kannattaa jättää käyttämättä sitä mihin on aiemmin TUHANSILLA liittynyt, esim. tuo KTV ja ASDL-verkko. Taitaa olla ihmisillä liikaa rahaa kyseisellä alueella...

Ja minun tapauksessa kuituun ei edes kannata liittyä, on Elisan Kaapelimodeemi ja VDLS2.


Nyt soi Rebourne - Don't Let Go (Radio Edit).
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13


Onko kuitu niin hyvä, että kannattaa jättää käyttämättä sitä mihin on aiemmin TUHANSILLA liittynyt, esim. tuo KTV ja ASDL-verkko. Taitaa olla ihmisillä liikaa rahaa kyseisellä alueella...

Ja minun tapauksessa kuituun ei edes kannata liittyä, on Elisan Kaapelimodeemi ja VDLS2.


Asia ei toki ole mustavalkoinen ja 20-50 Mbit/s nopeuksillä pärjää hyvin (tänä päivänä).

Kuitenkin monessa (kuparipohjaisessa) tekniikassa ollaan ns. suorituskyvyn äärirajoilla. Varsinkin niissä tekniikoissa, jotka pohjautuvat puhelinlankoihin. Puhelinlakojen läpi saadaa, kyllä vielälin suurempia nopeuksia, kun 100Mbit/s, mutta kantama lyhenee. V.Fastissa puhutaan jo 1Gbit/s lähetelevissä nopeuksissa kymmenistä metreistä maksimissaan 100-200 metriä. Näillä voidaan tulla vielä toimeen kerrostalokiinteistön sisällä, mutta omakotitaloalueella kuparilankaan pohjaava tekniikka on nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän siirtomedia, joka asettaa saavutettavan nopeuden kannalta alueen asukkaan eriarvoiseen asemaan. Tämän takia on minusta täysin itsestäänselvyys, että kuitu kannattaa ottaa jos se on mitenkään järkelvään hintaan saatavilla. Oma hintahaarukka kuidulle voisi olla 2000-3000€ (kerrallahan tuota ei edes yleensä tarvitse maksaa).

Toinen kohta on se, että kun kaapeliTV:n koasiaalit ja puhelinjohdot hapertuvat, niin tullaanko ne uusimaan ja korvaamaan uudella (=Ei tullla). Tästä on jo selkeä kanta tuotu esiin kolmelta suurelta operaattorilta. Näitä verkkoja huolletaan / ylläpidetään vielä, mutta uusia linjoja ei vedetä ja pahasti vaurioituineta tiedän poistetun käytöstä. Tästä on vain tylysti ilmoittettu, että ADS/VDSL ei enää ole saatavilla kohteessa. Tässä edullinen tarjous liittyä mobiiliin 🤐

Talonyhtiössän päätökset liittymisestä (ja sisäverkon kunnosta / restauroinnista) ovat talonyhtiön hallityksen käsissä. Kuitenkin omakotitalossa asujat joituvat jokainen tekemään päätösen omalta kohdaltaan. Kuitu nostaa kiinteistön arvoa käytännössä vähintään sillä summalla, kun mitä kuidun hankin voi maksaa. Jos kuitua ei kuitenkaan saa se on monelle kynnyskysymys siirtyä kerrostalosta tiettyyn kuiduttomaan omakotitaloon. Toki asuntokaupoissakin kuitua pitää muistaa / osata markkinoida talon ominaisuutena. Tämän unohtavat varsinkin monet kiinteistövälittäjät.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5


Mutta miksi kuitu pitäisi ottaa kiinteistöön, jossa on jo Elisan DSL 10M -> VDLS2 100M päivitys tehty?


Eikös se ole ihan jokaisen oma asia millaisen netin haluaa. Joku haluu Mersun, toinen Ladan. Typerää jankaamista, ihan kuin pikkupennut hiekkalaatikolla; mun isä sitä.... Kaikki nyt vaan ei ole aina samaa mieltä ja joskun tietyn tyypin kaikkitietävyys ärsyttää v********
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +2


Mutta miksi kuitu pitäisi ottaa kiinteistöön, jossa on jo Elisan DSL 10M -> VDLS2 100M päivitys tehty?
Eikös se ole ihan jokaisen oma asia millaisen netin haluaa. Joku haluu Mersun, toinen Ladan. Typerää jankaamista, ihan kuin pikkupennut hiekkalaatikolla; mun isä sitä.... Kaikki nyt vaan ei ole aina samaa mieltä ja joskun tietyn tyypin kaikkitietävyys ärsyttää v********


Täysin samaa mieltä.

Terv. tyytyväinen Elisan FTTH-asiakas.