Kysymys

Palvelin laajakaistaliittymässä

  • 2 heinäkuu 2011
  • 27 kommenttia
  • 6599 katselukerrat

Tähän saakka Saunalahden adsl-liittymissä on saanut pitää omaa, kotikäyttöön tarkoitettua, palvelinta. Poislukien smtp-palvelimet. Mikä on tilanne jatkossa?

Saunalahti näköjään uusii yleiset sopimusehtonsa 1.9.2011 alkaen yhteneväisesti muiden palveluntarjoajien kanssa.
 
Ehdoissa kohdassa 4.1 sanotaan muun muassa seuraavaa:
"Ellei Saunalahden kanssa ole nimenomaisesti toisin sovittu, asiakas ei saa käyttää palvelujen yhteydessä eikä asentaa verkkoon palvelimia, joihin on mahdollisuus ottaa verkon kautta muualta yhteyksiä."

Ehdot on päivätty 25.5.2011 ja tulevat (vanhoille asiakkaille) voimaan 1.9.2011.

Toisaalta samalla päivämäärällä päivätty adsl-palvelukuvaus sanoo, että: "Palvelimen liittäminen tavanomaista kotikäyttöä varten on sallittu."
http://img.saunalahti.fi/internet/adsl/Palvelukuvaus_Saunalahti_ADSL_25_5_2011.pdf

Ilmeisesti palvelukuvaus ylittää yleiset ehdot?

Tämä asia on ainakin minulle aika oleellinen kysymys, sillä aikoinani vaihdoin liittymän Saunalahdelle suurelta osin juurikin tuon luvallisen palvelimenpidon vuoksi. Normaalien ssh- ja http-palveluiden lisäksi kun mm. digiboxissani on näppärä web-käyttöliittymä, jota on hyvä käyttää etäältä.

Asiakkuuden jatko riippuu vastauksesta.

/pesasa

Lisäys:
Ja niin, Saunalahden adsl-faq on näköjään myös muuttunut. Kysymykseen "Voinko ylläpitää Saunalahti ADSL-liittymässä omaa palvelintani?" ennen sanottiin, että "saa pitää palvelinta". Nyt vastaus on "Saunalahti ADSL on kuluttujaliittymä eikä sitä ole suunniteltu palvelinkäyttöön. Palvelinkäyttöön soveltuvia yritysliittymiä saat Elisalta."
 
Eihän tuo tietenkään suoraan kiellä vaan vain kiertää kysymyksen ja jättää vastaamatta.

Toinen lisäys:
Nuo uudet sopimusehdothan muuten kieltävät myös esim. Skypen käytön:
"Asiakas ei saa jälleenmyydä Saunalahden toimittamia palveluja, välittää kolmannen tahon liikennettä palvelun kautta, eikä jakaa palvelua kolmansille tahoille."
Skypehän juurikin reitittää kolmannen tahon liikennettä. Samalla taitaa mennä myös Spotify ja WoW?

Kolmas lisäys:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Skype#Skype-ohjelmiston_kritiikki.C3.A4

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

27 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Eikös tavanomainen kotikäyttö tässä tapauksessa tarkoita (fyysistä) palvelinta, jolla jaetaan liikenne kotitaloudessa olevaan verkkoon?

Yrityskäyttö tarkoittanee jotain "palvelujentarjoamista" eli esimerkiksi tietojen jakamista tai vaikka datan siirtomahdollisuutta ulospäin suoraan palvelimelta. Esimerkiksi niin, että sinulla olisi kotona palvelin, josta naapuri voi netin kautta suoraan hakea tiedoston sen sijaan, että olet tallentanut sen johonkin muualle, vaikkapa johonkin ilmaiseen kuvapalveluun. Kotisivuja on siis sallittua säilyttää vaikka Saunalahden palvelimella, mutta ei kotona sijaitsevalla palvelimella, josta ne voidaan avata suoraan naapurin tietokoneelle?

Näin jotenkin yksinkertaistaen.
Eli enään ei saa pyörittää Minecraft -palvelinta? 😞
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Vielä semmoinen, että tuossa viestissäni oli asia niin, kuin minä nuo ehdot tulkitsen. Mutta Saunalahden tulkinta voi olla ihan toinen.

Eikös tavanomainen kotikäyttö tässä tapauksessa tarkoita (fyysistä) palvelinta, jolla jaetaan liikenne kotitaloudessa olevaan verkkoon?

Yrityskäyttö tarkoittanee jotain "palvelujentarjoamista" eli esimerkiksi tietojen jakamista tai vaikka datan siirtomahdollisuutta ulospäin suoraan palvelimelta. Esimerkiksi niin, että sinulla olisi kotona palvelin, josta naapuri voi netin kautta suoraan hakea tiedoston sen sijaan, että olet tallentanut sen johonkin muualle, vaikkapa johonkin ilmaiseen kuvapalveluun.


Ei kotikäytön ja yrityskäytön jaolla ole mitään tekemistä tuon yllä esitetyn jaon kanssa. Esimerkiksi juuri omien kotisivujen pitäminen ja lomakuvien jako vaikka sukulaisille ovat ihan kotikäyttöä. (Ei ole mitään tekemistä yrityskäytön kanssa.) Samoin digiboxin etäkäyttö Internet-yhteyden yli. Liikenteen jakaminen sisälle päin taas ei näy ulos. Jos sisäverkossa on palvelin, ei se kuulu Saunalahdelle millään tavalla. (Sama kone voi olla Internetin suuntaan asiakas ja sisäverkon suuntaan palvelin. Riippuu täysin ohjelmistosta.)

Saunalahden ehdoissa käytetään palvelimelle määrittelyä: "asiakas ei saa käyttää palvelujen yhteydessä eikä asentaa verkkoon palvelimia, joihin on mahdollisuus ottaa verkon kautta muualta yhteyksiä."

Palvelin on varsinaisesti se palvelinohjelmisto, joka vastaa verkosta tuleviin pyyntöihin. Itse fyysisellä laitteella ei ole tähän merkitystä.

/pesasa
Naapurilla on täsmälleen samasta aiheesta menossa melko kuuma keskustelu -> http://www5.sonera.fi/keskustele/viewtopic.php?f=52&t=6307#p26871 ' TARGET='_blank

Saunalahti käyttää täsmälleen samaa fraasia palvelinten kieltämiseen toimitusehdoissa. Tämähän siis tarkoittaa käytännössä, että ainakin seuraavat ovat kiellettyjä saunalahden, soneran ja elisan kuluttajaliittymissä: Skype, Playstation networkin käyttö pelaamiseen ja XBOX-liven käyttö pelaamiseen. Näiden lisäksi käytänössä kaikki verkkopelaaminen muuttuu kielletyksi.

Ei hyvää päivää!

Itselläni on vielä muutama kuukausi määräaikaisuutta jäljellä - esimerkiksi Nebula tarjoaa kuluttajaliittymiä, missä näitä täysin naurettavia rajoituksia ei ole.

Vaikka tähän pätisi vanha "saa niitä pitää, kunhan ei pidä aiheesta meteliä", niin silti se tarkoittaa sitä, että palvelun tarjoaja voi toimitusehtoihin vedoten katkaista palvelun koska tahansa - ihan vain sillä verukkeella, että kuluttaja pelaa playstationilla verkossa.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Lisätäänpäs vettä myllyyn. Jos Skype kielletään tuon supernoden vuoksi, niin samalla sitten Saunalahden tarjoamaa Nettipuhelinta ei saa käyttää. Sillä samalla kertaa kun ohjelman tai voip purkin käynnistää, niin se avaa maailmalle yhteyden ja on tavallaan palvelin joka ottaa vastaan voip:in soittopyyntöjä. Samaan kastiin taitaa mennä vielä Messeger ja Icq.

Nyt kait olisi hyvä tehdä lista siitä mitkä kaikki jo vakio-ohjelmat ovat ns kiellettyjä vakioasetuksilla. Sitten tivaamaan että miten tavis voi käyttää nettiä, jos nämä ovat kiellettyjä. ;)

Jatkoa:
Nyt tuossa pdf lapussa on maininta että tavanomainen kotipalvein on sallittu. Eli ei kaupallinen kotisivutilan tarjoaminen on siis ymmärrykseni mukaan sallittu. Salllitummaksi se tulee silloin, jos vielä rajaa palvelimeen pääsyn tunnusten taakse ja pyörrittää palvelua poikkeavassa portissa. Sama koskee sitten ftp, sftp ssh ja vnc yhteyksiä. Joten Skype ja voip ovat tuon perusteella sallittuja. Tärkein lause ehkä tuosta puttuu, ei kaupallinen palvelin.

Eli oman ymmärkseni mukaan yleiset ehdot luovat perustan ja sitten palvelukohtaisilla voidaan antaa lisäehtoja tai vapauksia.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Saunalahti käyttää täsmälleen samaa fraasia palvelinten kieltämiseen toimitusehdoissa.


No tietysti, kun kyseessä ei enää ole Soneran eikä Saunalahden omat toimitusehdot, vaan nämä operaattorit ovat siityneet http://www.ficom.fi/ajankohtaista/index_1.html?Id=1305539333.html ' TARGET='_blank käyttöön.


Nyt kait olisi hyvä tehdä lista siitä mitkä kaikki jo vakio-ohjelmat ovat ns kiellettyjä vakioasetuksilla.


Joka ikisessä internettiin kytkettävässä laitteessa on vähintään ICMP-palvelin. Eli välimerkkiä seksuaalisesti väärinkäyttäen FiComin sopimusehtoja soveltavien operaattoreiden internet-liittymiin ei saa enää kytkeä yhtään mitään laitteita ja internetin käyttö on siten kokonaan kielletty.
Mahtaisikohan tähän saada joltain vastausta ihan viran puolesta?

Vastauksessa ei tarvitse (minun kannaltani) edes ottaa huomioon hypoteettisia tilanteita ja välimerkkierotiikkaa vaan ihan käytännön tilanne, jossa adsl-yhteyden päässä olevassa koneessa on Internetin suuntaan auki http- ja/tai ssh-palvelimet.

Monelle muulle oleellisia varmasti ovat lisäksi myös Skype, Opera Unite sekä monet muut ihan tavallisten käyttäjien käyttämät ohjelmat.

/pesasa
Luotettavalta taholta sain tietää, että saman suuntaista linjaa tiedossa kun sonerallakin.

Eli normaali kuluttajalle ei muutoksia.
Priva ftp, peli, http, skype, vnc jne on edelleen sallittua.
Kyse on siis lähinnä siitä, että kotiliittymässä ei pyöritetä kaupallisia servuja, esim kuvien hostaus palveluita, maksullista kotisivun hostausta yms.
Ihan kun tällä 1Mbit max upilla jotain rahaa pääsis tekee!

Mutta siis tietysti toivomme virallista tietoa Saunalahdelta.

Edit. Tosin sen suuntaista vihjailua kuulin, että uppia saatetaan alkaa tehostetusti valvomaan. Eli jos lähetetty datamäärä on poikkeuksellisen suurta, voidaan uppikaistaa alkaa rajoittamaan. Paljonko on paljon? Ei tietoa, ja tämä on tosiaan ihan huhu.
Mutta jos huhu pitäisikin paikkaansa, eiköhän Saunalahti päivitä sopimusehdot asiaankuuluvine datasiirron rajoituksineen (jos siis sellasta on tulossa).
[quote]
Toisaalta samalla päivämäärällä päivätty adsl-palvelukuvaus sanoo, että: "Palvelimen liittäminen tavanomaista kotikäyttöä varten on sallittu."


Ilmeisesti palvelukuvaus ylittää yleiset ehdot?[/quote]
Soitin juuri tästä asiasta asiakaspalveluun. Siellä vastannut henkilö kysyi asiaa jostain muualta, ja sanoivat että palvelimen pito ei ole sallittua ja että palvelukuvauksessa on siten tässä asiassa virhe. Koetin saada tarkempaa tietoa kuka tämän informaation kertoi, mutta en saanu tarkempaa vastausta kuin jotain malliin "kanavakehittäjät ovat asiasta viimeksi tänään keskustelleet".
Virallista kirjallista linjausta odotellen - tosin kauaa en jaksa tätä hommaa katsella jos se menee näin mustavalkoisesti. Jos ei WWW-palvelinta voi pitää, asiakkuus vaihtuu Soneraan jonka asiakaspalvelun vastaus tyydyttää mua (
http://www5.sonera.fi/keskustele/viewtopic.php?f=52&t=6307&start=30#p27615) , vaikkakaan muutokset eivät ole "lomien takia ehtineet pdf:iin".

Soitin juuri tästä asiasta asiakaspalveluun. Siellä vastannut henkilö kysyi asiaa jostain muualta, ja sanoivat että palvelimen pito ei ole sallittua ja että palvelukuvauksessa on siten tässä asiassa virhe. Koetin saada tarkempaa tietoa kuka tämän informaation kertoi, mutta en saanu tarkempaa vastausta kuin jotain malliin "kanavakehittäjät ovat asiasta viimeksi tänään keskustelleet".


Ihme venkoilua. Adsl-palvelunkuvauksessa, johon on tilaussivulta linkki, on yhä edelleen selkeästi sanottu: "Palvelimen liittäminen tavanomaista kotikäyttöä varten on sallittu." Ei tuossa pitäisi olla kenelläkään mitään kiemurtelemisen varaa. Eikä Saunalahtikaan noita sentään noin vaan voi muuttamaan mennä. Ei ainakaan erikseen ilmoittamatta. Jos tuo on muka jonkinlainen virhe, niin omapa on virheensä. Näillä mennään, kunnes toisin ilmoitetaan. Jos tuota jossain vaiheessa yritetään muuttaa, niin se on sitten sen verran vakava muutos, että määräaikainen sopimus kyllä purkautuu ja Nebula kutsuu.

http://saunalahti.fi/internet/adsl/Palvelukuvaus_Saunalahti_ADSL_25_5_2011.pdf
Käyttäjätaso 1
Saunalahti kieltämättä tuntuu matkivan Soneraa mitä tulee palvelukuvausten päivittämiseen, tosin Sonera on nyt onneksi lopulta saanut päivitettyä ne ja sallii niissä palvelimien pitämisen. Liekö Saunalahdella mitään lopullista vastausta tähän?

ADSL:n kohdalla sivu http://saunalahti.fi/internet/adsl/adsl.php linkittää vanhoihin (?) toimitusehtoihin, http://saunalahti.fi/internet/adsl/Saunalahti_ADSL_palvelukuvaus_20100929.pdf  ; jotka eivät erikseen salli palvelimien pitoa mutta vastaavasti http://saunalahti.fi/internet/adsl/ehdot/ linkittää uusiin ehtoihin jotka sallivat palvelimien pidon.

Huoneistokaistan kohdalla löysin linkit vain uusiin ehtoihin jotka sallivat palvelimien pidon.

Mahdollisesti olisin ensi vuoden puolella siirtymässä Saunalahden asiakkaasti mutta hieman epäillyttää vaikka huoneistokaistan kohdalla ehdot ainakin tällä hetkellä ovat selvät.
Hei,

Yleisissä toimitusehdoissa kohdassa 4.1.  kerrotaan näin:

Asiakas  ei  saa hyödyntää palvelua oman palvelunsa,
tuotteensa tai elinkeinotoimintansa osana. Asiakas ei saa
jälleenmyydä Saunalahden toimittamia palveluja, välittää
kolmannen tahon liikennettä palvelun kautta, eikä jakaa
palvelua kolmansille tahoille. Palvelua ei myöskään saa
käyttää puhelujen pääasialliseen reitittämiseen eri verkkojen
välillä. Ellei Saunalahden kanssa ole nimenomaisesti toisin
sovittu, asiakas ei saa käyttää palvelujen yhteydessä eikä
asentaa verkkoon palvelimia, joihin on mahdollisuus ottaa
verkon kautta muualta yhteyksiä. Palvelua ei saa myöskään
käyttää automaattisia postitusjärjestelmiä hyväksikäyttäen
riippumatta siitä, onko kyseessä käyttö suoramarkkinointiin
vai muu käyttö.

Normaalia kotikäyttöä ei kuitenkaan ehdoissa kielletä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Hei,

Yleisissä toimitusehdoissa kohdassa 4.1.  kerrotaan näin:

Asiakas ei saa hyödyntää palvelua oman palvelunsa, tuotteensa tai elinkeinotoimintansa osana. Asiakas ei saa jälleenmyydä Saunalahden toimittamia palveluja, välittää kolmannen tahon liikennettä palvelun kautta, eikä jakaa palvelua kolmansille tahoille. Palvelua ei myöskään saa käyttää puhelujen pääasialliseen reitittämiseen eri verkkojen välillä. Ellei Saunalahden kanssa ole nimenomaisesti toisin sovittu, asiakas ei saa käyttää palvelujen yhteydessä eikä asentaa verkkoon palvelimia, joihin on mahdollisuus ottaa verkon kautta muualta yhteyksiä. Palvelua ei saa myöskään käyttää automaattisia postitusjärjestelmiä hyväksikäyttäen riippumatta siitä, onko kyseessä käyttö suoramarkkinointiin vai muu käyttö.

Normaalia kotikäyttöä ei kuitenkaan ehdoissa kielletä.Voisiko tuosta saada ihan käytännön esimerkkejä? Siis siitä, mikä on normaalia kotikäyttöä ja mikä taas ehdoissa kiellettyä. Käyttäjiä kiinnostanee esimerkiksi sähköpostipalvelimen pitäminen ja omien kesälomakuvien jakaminen sukulaisten käyttöön omalta palvelimelta.

Tarkoittaako normaali kotikäyttö kotona olevan ainoastaan kotiverkon sisäisessä käytössä olevaa tiedostonjakopalvelinta ja rautapalomuuria?
Käyttäjätaso 1
Ilmeisesti, kun nuo ehdot kieltävät kaikki palvelimet joihin voidaan ottaa yhteyksiä muualta (ts. Internetistä) päin. Eli toisin sanoen aika moni softa muuttui luvattomaksi (Skype, Voddler jne. kun käyttävät p2p-tekniikkaa jossa käyttäjäkin toimii palvelimena, eri pelien käyttämät päivitysjärjestelmät jne, saati sitten jos käyttäjä haluaisi ottaa etäyhteyden omaan tietokoneeseen esim. lomamatkan aikana valokuvien tallentamiseen), lieköhän Saunalahden tarkoituskin? ;)

Tuntuu tosin enemmän siltä, että Saunalahdellakaan ei ole hajuakaan mitä ne yrittävät kieltää ja mitä ei ja miten kieltäminen pitäisi muotoilla.

Varsinainen ongelma on se mitä tarkoitatte "normaalilla kotikäytöllä". http://www5.sonera.fi/keskustele/viewtopic.php?f=52&t=6307&start=30#p27615 ' TARGET='_blank mutta Saunalahdella tuntuu sekaannus vielä jatkuvan.

Kuten jo aikaisemmassa viestissä sanoin, Huoneistokaistan kohdalla palvelukuvauksessa on vielä lisäksi "Palvelimen liittäminen tavanomaista kotikäyttöä varten on sallittu." maininta mutta ADSL:n kohdalla Saunalahden sivut linkittävät vanhaan palvelukuvaukseen jossa tuota mainintaa ei ole ja myös toisella sivulla uuteen kuvaukseen jossa tuo maininta on - kumpi ADSL:n kohdalla on voimassa? Luulisin, että uuden olisi tarkoitus olla voimassa ja joltakin on vain jäänyt päivittämättä osa linkeistä. Itseäni tämä ei haittaa kun olisin mahdollisesti vaihtamassa Soneralta Saunalahden huoneistokaistaan mutta voi varmaan aiheuttaa hämäännystä ADSL:aa tilaavien asiakkaiden keskuudessa.

Hei,

Yleisissä toimitusehdoissa kohdassa 4.1.  kerrotaan näin:

Asiakas  ei   saa hyödyntää palvelua oman palvelunsa,
tuotteensa tai elinkeinotoimintansa osana. Asiakas ei saa
jälleenmyydä Saunalahden toimittamia...

Normaalia kotikäyttöä ei kuitenkaan ehdoissa kielletä.


Kiitos vastauksesta, mutta tuo ei vastannut kysymyksiimme ollenkaan, sillä juuri tuosta yleisten toimitusehtojen pykälähän tässä on luettu ja juuri se on herättänyt nämä kysymykset. Ei saman pykälän suora lainaaminen tänne palstalle auta yhtään mitään. Antaa vain kuvan, että vastaaja ei tiedä vastausta.

Siis kysymys uudelleen ja yksinkertaistettuna: Ylittääkö palvelukuvauksessa annettu lupa pitää palvelinta tuon yleisissä toimitusehdoissa asetetun kiellon?

/pesasa
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Nuo toimitusehdot ja palvelukuvaukset menevät aika usein ristiin. Miten voit tarkalleen esimerkiksi määritellä mikä on elinkeinon harjoittamista siinä mielessä miten se ymmärretään toimitusehdoissa ? Esimerkiksi jos sinulla on firma, niin onko firman s-postin käsittely "koti" yhteyden päästä elinkeinon harjoittamista (todennäköisesti ei). No entä tilanne jossa sinulla on testipalvelin kotona, jolla testaa ominaisuuksia vaikka webbipalvelusta, joka pyörii jossain konesalissa (oikean yhteyden takana). Tämäkin on tedennäköisesti luvallista. Entäpä pienimuotoinen yhdistykselle / kavereille ylläpidetty "pulina" boksi ja yhdistyksen esittelysivut. Hmm... tässä mennään jo harmaalle alueella jossa operaattori voi sanoa, että tsot..tsot ja/tai purkaa sopimuksen. Toki tässä voisi kuvitella, että kuormituksella (=yhteyden käyttön intensiteelillä varsinkin uplink) on suuri merkitys siihen kiinnostaako asia operaattori. Normaali suhteellisen ei aktiivinen yhdityksen www- sivut eivät operaattorin neulaa liikauta, mutta jos purkissa pyörii jotain jonka suosi kasvaa selvästi tai jaellaan piraatti tavataa, niin todennäköisesti operaattori ottaa yhteyttä aika nopeasti  :D

Myös tuollaisen kuluttaja yhteyden pystyssä pysyminen luotettavasti on vähän sattuman kauppaa. Voi toimia vuosikausia häiriöttömästi, mutta voi myös pätkiä vähän väliä. Operaattorit eivät usein kahdenna kotiyhteyksien aktiviisisia laitteita mm. DNS/DHCP- palvelut tuntuvat pätkivän lähes joka operaatorin kuluttaja tuotteissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Pitää siis miettiä sietääkö sitä, että yhteydet saattava olla poikki parista tunnista pariin päivään. Se että nykyään on lähes mahdotonta saada kuluttaliittymiin kiinteitä IP- osoitteita  on yksi keino millä estetään / haitataan kotipalvelimen pitoa. Pienemmiltä operaattoreilta IP:täkin vielä toki saa.

Jos tieukka riita palvelimen pidosta tulee, niin vasta oikeus + Ficoran kannat ratkaisevat. Oikeudessa uskon, jos sinulle lähdetään on operaattori aika vahvoilla (lakimiesarmeijoineen).

Tuokki

Ps. Hostattuja LAPM- pohjaisia www- palvelimia saa muutamilla taaloilla /kk maailmalta. Eikä virtuaaliset myllytkään maksaa montaa kymppiä / kk. Siinä mielessä jos tarvetta palvelimelle on niin voi olla fiksumpi sekä rahallisesti, että ajan käytön kannalta laittaa oma palvelin pyörimään "pilveen".
Minäkin haluaisin jotain selkoa noihin sopimusehtoihin, eli onko siis sallittua käyttää VoIP-palveluita (SIP) jotka toimittaa ulkopuolinen palveluntuottaja (Elisalta ja Saunaltahan VoIPia kun ei enää saa), onko sallittua esim. Dreambox-digiboksin etäohjaus/-ajastus, onko sallittua käyttää (=katsella) IPTV-palvelua joka on jonkun muun kuin Elisan/Saunalahden toimittama, Skypeä en käytä mutta periaatteesta voisi kysyä myös siitä että onko sen käyttökään sallittu? Entä oma FTP-serveri?

Eli kertokaa Saunan/Elisan ihmiset meille taviksille mikä teidän liittymissä on sallittu ja mikä ei. Siis kun puhutaan tavallisesta kotikäytöstä eikä jostain firman käytöstä. Tavikset tuskin tarjoaa mitään palvelua ansaintamielessä eli jos joku jotain serveriä pitää, niin se on tavikselle puhtaasti harrastus. Niin ja taviksella tarkoitan siis tavallista kuluttaja-asiakasta jolla ei ole omaa firmaa.

Ja miten määritellään ylipäätään normaali kotikäyttö, voinko katsella tunteja IPTV-palvelusta tv-kanavia ilman että saan noottia Saunalta? Entä voinko soitella päivittäin puheluita VoIP-liittymästä (tai vastaanottaa puheluita) ilman että tulee nettiyhteyden katkaisu?

Jos Ficomin sopimusehtoihin kerran on Elisa/Saunakin siirtynyt, niin voin niitä pikaluvulla lukaisseena sanoa että ne on todella sekavat, mitään ei selosteta tarkemmin vaan niistä ehdoista saisi käsityksen että juuri mikään toiminta ei ole sallittua. Paitsi laskujen maksu, sähköpostin luku ja lähetys sekä normisurffaus.
Jos se pitää paikkansa, ollaan otettu aimo askel takapakkia koska mm. VoIP, IPTV ja monet muut uudet palvelut on tätä päivää ja siten sopimusehdot sellaisenaan kuin niistä voisi ymmärtää, olisi kohtuuttomia ja olisi kuluttajaviranomaisen, kilpailuviranomaisen sekä viestintäviranomaisen tutkinnan paikka.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Yleensä tilanne lienee se, että harva asiakas välittää siitä mikä on kieletty (=ei edes lue toimitusehtoja) ja mikä on sallittu. Itse muotoilin nuo mutu- kannat tulkitsemalla toimitusehtoja ja palvelukuvausta. Siltä kannalta mikä on / saattaaa olla sallittua ja mikä ei. Mitään 100% prosenttista varmuutta ei oikein voi saada, kun kun vasta sen jälkeen kun on ollut käräjillä operaattorin kanssa, jos niin pitkälle menee / joutuu menemään. Yleensä operaattori vain mainitsee, että "tsot stos" ja huomauttaa asiasta. Pahin sanktio lienee sopimuksen irtisanominen. On aika kaukaa haettu, että operaattori alkaisi jotain korvauksia perimään tai haastaisi asiakkaan oikeuteen. Tämä vaatisi jo melkoista tuottamuksellista touhua asiakkaalta. Tyyliin massiivinen piraattipurkkki tai todella härkiä hakkerointia vaikka pankkeja, suuria yrityksiä tai valtionhallinnon palveluita kohtaa. Siis tilanne jossa asiakas tuottaa vahinkoa ja tästä ollaan Saunalahden kimpussa, niin kyllä sillloiun "pee" valuuu alaspäin ja asiakas joutuu vastaamaan toimistaan.

Tuokki
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

Jos Ficomin sopimusehtoihin kerran on Elisa/Saunakin siirtynyt, niin voin niitä pikaluvulla lukaisseena sanoa että ne on todella sekavat, mitään ei selosteta tarkemmin vaan niistä ehdoista saisi käsityksen että juuri mikään toiminta ei ole sallittua. Paitsi laskujen maksu, sähköpostin luku ja lähetys sekä normisurffaus.

Niin, puhut asiaa. Pelkääkö Ficom jäsenet niin paljon asiakkaitaan, että varmuuden vuoksi kieltävät kaiken muun? Vai mistä kenkä oikeasti nyt puristaa? En tiedä saisiko tästä asiasta edes keskustella ...
Käyttäjätaso 4
Siitä varmaan, mikä on sallittua kotikäyttöä, lienee eriäviä mielipiteitä.

Viime kädessä rajanvedon tekee varmaan joku kolmas osapuoli; ei Saunalahti, eikä reklamoiva asiakas.

Teknista puolta heikosta tuntevana, rohkenen väittää, että suurin osa kielloissa perustuu kaupallisiin intresseihin eikä teknisiin esteisiin. Siksi varmaan absoluuttista listaa ei kukaan suostu tekemään. Miksi Skype olisi kielletty, mutta Saunalahden nettipuhelin ei?

t. Olli
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Teknista puolta heikosta tuntevana, rohkenen väittää, että suurin osa kielloissa perustuu kaupallisiin intresseihin eikä teknisiin esteisiin. Siksi varmaan absoluuttista listaa ei kukaan suostu tekemään. Miksi Skype olisi kielletty, mutta Saunalahden nettipuhelin ei?


Juuri näin. Lisäksi netissä syntyy ja kuolee palveluita sillä tahdilla, että operaattorin olisi hyvin vaikea pitää mitään tarkkaa listaan. Viime kädessä kyse on siitä, että operaattori ei halua että asiakas käyttää yhteyttä siten että se kilpailee (=jälleenmyy) yhteyttä jotenkin eteenpäin, kuormittaa verkkoa suhteettoman paljon tai tekee jotain luvatonta josta uhri käy ensin operaattorin kimppuun.

Tuokki


Teknista puolta heikosta tuntevana, rohkenen väittää, että suurin osa kielloissa perustuu kaupallisiin intresseihin eikä teknisiin esteisiin. Siksi varmaan absoluuttista listaa ei kukaan suostu tekemään. Miksi Skype olisi kielletty, mutta Saunalahden nettipuhelin ei?


Juuri näin. Lisäksi netissä syntyy ja kuolee palveluita sillä tahdilla, että operaattorin olisi hyvin vaikea pitää mitään tarkkaa listaan. Viime kädessä kyse on siitä, että operaattori ei halua että asiakas käyttää yhteyttä siten että se kilpailee (=jälleenmyy) yhteyttä jotenkin eteenpäin, kuormittaa verkkoa suhteettoman paljon tai tekee jotain luvatonta josta uhri käy ensin operaattorin kimppuun.

Tuokki


No, IPTV:ssä ja VoIPissa ei ole mitään laitonta, myyhän Elisakin edelleen omaa IPTV-palveluaan ja Elisalla on edelleen vanhoilla asiakkailla VoIP joten siinäkään ei ole mitään laitonta. Sen sijaan en sitten tiedä tykkääkö operaattori kyttyrää siitä että katsoo useita tunteja telkkaria tuollaisen IPTV-palvelun kautta. Kyllähän se toki kuormittaa verkkoa mutta mitäs varten niitä myydään jos niitä ei saisi käyttää? Niin ja rakentakoon verkkonsa sellaiseksi ettei se tuollaisesta hätkähdä. Jos Elisalta aletaan mulle urputtaa IPTV:n tai VoIPin käytöstä niin vastavetona saatan ottaa kuluttaja-asiamieheen yhteyttä. VoIP ei muuten luulisi kauheesti palvelua kuormittavan kun sen käyttöön riittää ihan jopa 256 kbps-yhteys jollaisia ei enää tänäpäivänä edes saa mistään ja vanhatkaan yhteydet ei enää ole tuota nopeusluokkaa kun vanhatkin on päivitetty 1 Megaisiksi. Kaikki muukin käyttö kun on ihan laillista kotikäyttöä, en jälleenmyy mitään palvelua tai resursseja, enkä lataile enkä jaa mitään laitonta matskua, musiikki on kaikki ostettu laillisista paikoista (mm. Poimuri ja Dna musiikkikauppa), softat on open sourcea jota tekijät jopa suosittaa ja kehoittaakin lataamaan JA myös jakamaan eteenpäin, näin mm. linuxien kohdalla. Joskus muistan jopa nähneeni netissä kehoituksia että ihmiset jakaisi linux-romppuja eteenpäin. Muu käyttö on sitten ihan perussurffailua, pankkiasiointia ym. sekä sähköpostin normaalia käyttöä. Joten mulle siis turhaa laitella ukaaseja. Jos Elisan systeemit ei tuota käyttöä kestä, niin sitten laitetaan operaattori vaihtoon. 🙂
Käyttäjätaso 2
Hei!

Kiinteässä laajakaistassa tavanomainen kotikäyttö on sallittua. Kotikäyttö tarkoittaa ei-kaupallista, liikennemääriltään vähäistä, tutulle käyttäjäjoukolle tarkoitettua käyttöä. Tekniikaltaan ja muilta ratkaisuiltaan palvelimen pitää olla sellainen, joka ei tarkasteluhetkellä tuo kohtuuttomasti liikennettä, rasita kohtuuttomasti verkkoa, ole teknisesti haastava ylläpitää tai aiheuta haittaa muille asiakkaille. Palvelimessa on huolehdittava tietoturvasta, sillä Saunalahdella on oikeus kieltää palvelimen pito, jos siitä koituu verkolle haittaa tai vaarantaa sen toiminnan.

Erikseen kiellettyjä ja sallittuja sovelluksia ei listata, vaan jokainen tapaus on yksilöllinen ja tarvittaessa ne tarkastellaan erikseen.

Anne /SL
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Mikä on Saunalahden mielestä sopiva tiedonsiirtomäärä ADSL- tai vaikkapa mobiiliverkossa? Toisin sanoen missä vaiheessa puututaan verkon käyttöön?