Perustuuko VDSL:n rakentaminen virhearvioon kapasiteetin tarpeen kasvustusta ?


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
  • Maailmanluokan apuri
  • 1485 kommenttia
VDSL on sama kun pissisi talvella housuihinsa. Ensin lämmittää, mutta sitten tulee vielä kylmempi !

VDSL:n tapauksessa kuitu tuodaan toki lähemmäksi asiakasta, mutta kun VDSL:n kantama on alle 1km, niin 100Mbit/s nopeuksia voi saada vain 0-300 M päässä olevat kiinteistöt. Siitä kauempana oleva saavat sitten 50-30Mbit/s. Eli olet eriarvoisessa asemassa riippuen kuinka kaukana asuu operaattorin yhdyspisteessä (katukaappi, jossa VDSL DSLAM). Mitä sitten jos nopeutta tarvitaan taas lisää. Tuodaanko kuitua taas lähemmäksi kiinteistöä ? Tuntuu hölmöläisten touhulta. Sekä operaattorin, että asiakkaan kannalta. Eikö fiksumpaa olisi vetää se kuitu saman tein perille asti ? Kannattaa tutkailla Nielssenin lakia. Yhteys nopeuden tarve on tuplaantunut, joka toinen vuosi jo 30- vuoden ajan. Vauhti ei ainakaan näytä hidastumisen merkkejä. Miksi rakentaa tänä päivänä ratkaisuja, jotka eivät skaalaudu ?! Kupari on ja tulee olemaan kuitenkin se pullonkaula, jota on järjetön siirtää vain kuparia hiljalleen lyhentelemällä.

Ainoa kohde, jossa näen että VDSL:n käyttö on järkevää on kerrostalo, jossa vanhat kupariset puhelinlangat. Näillä saadaan se 100Mbit/s jokaiseen asuntoon kunnes sisäverkkosaneerauksessa saadaan Ethernet kaapeli ja kuidut puhelinlankohen tilalle.

69 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Täällä juurikin talo jossa vanhat kuparit ja kuitu alakertaan, peruskorjausta kun ei ole tullut.

Moni olisi tyytyväinen jos edes uppikaistan keinotekoinen rajoitus poistuisi. Nyt on lyöty lukkoon 10M vaikka saavutettavissa olisi se 50M. Vikapuolen tyypin mukaan nopeampia ei ole "tuotteistettu", eli ilmeisesti vielä kehitellään hintoja korkeammille uppinopeuksille. Etenkin ETH kohteissa tuo ihmetyttää kun symmetrinen olisi täysin mahdollinen ilman ongelmia.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Eiköhän tässäkin ole kyseessä yksinkertaisesti raha? Kallista se infran rakennus on. Kun FTTH:sta saa saman hinnan kuukaudessa kuin FTTC:stä operaattorin kassaan kun se toimii. Kunpa ne asiakkaat alueella maksaisivat liittymismaksut niin varmaan se kuitu voisi kaikille vetää loppuun asti.

Sitä paitsi VDSL:llä nyt oleva jakopaikka tulee sopiva laitetila kuitykytkimille kun siitä jatketaan kuidun vetoa eteenpäin kun kuitua rakennetaan FTTB:nä tai FTTH.na.

Onneksi osa operaattoreista on tuotteistanut nömä syymmetriset nopeudet...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Vikapuolen tyypin mukaan nopeampia ei ole "tuotteistettu", eli ilmeisesti vielä kehitellään hintoja korkeammille uppinopeuksille. Etenkin ETH kohteissa tuo ihmetyttää kun symmetrinen olisi täysin mahdollinen ilman ongelmia.

Tuo on Elisalla yleistätevä lause: "Ei ole tuotteistettu", jolla voi pestä kätensä kaikesta selvittelystä :)

Meillä nyt sattui tuosta olemaan hyötyä, kun FTTH- vedettiin meidän tiellä ja asennuksesta tuotteistukseen meni 14 kk, joten ei laskuakaan tullut 14 kuukauteen. Kuitenkin se mikä oli kuranttia vuonna 2013 ei välttämättä ole terävintä kärkeä tänään. Elisan FTTH- liittymään saa tänäkin päivän vain 100/10Mbit/s- liittymän. Tuo 100Mbit/s on vielä ihan OK. Toki osa asiakkaista toivoisi jo nopeampiakin vaihteohtoja, mutta uppload (=latausnopeus) en tajua, että vain 10Mbit/s !!

Tätä aikani katsoin, mutta kun tuli saataville osuuskunan kuitu, niin liityin siihen. Siinä saa symmetriset nopeudet 10, 50, 100 nopeuksilla. 1Gbit/s on vielä 1000/10Mbit/s, mutta onhan sen saamisesta symmetriseksi toiteita, koska osuuskunnan verkossa voi operaattorin valita tällä hetkellä viiden tarjokkaan joukosta. Useamman opeaattorin saatavuus lisää kilpailua.

T: Tuokki
https://murobbs.muropaketti.com/posts/1704545589/

Dna on ainakin tarjonnut kovempaa uppia kuin 10Mbit/s VDSL2 liittymiin
VDSL:n tapauksessa kuitu tuodaan toki lähemmäksi asiakasta, mutta kun VDSL:n kantama on alle 1km, niin 100Mbit/s nopeuksia voi saada vain 0-300 M päässä olevat kiinteistöt. Siitä kauempana oleva saavat sitten 50-30Mbit/s. Eli olet eriarvoisessa asemassa riippuen kuinka kaukana asuu operaattorin yhdyspisteessä (katukaappi, jossa VDSL DSLAM). Mitä sitten jos nopeutta tarvitaan taas lisää. Tuodaanko kuitua taas lähemmäksi kiinteistöä ?
VDSLn kantavuuteen vaikuttaa oleellisesti kuparijohtojen kunto. Täältä lähimpään keskukseen on matkaa 660 metriä ja nimellisnopeudeltaan 75/10 yhteys toimii nopeudella 84/10 :)

Uskaltaisin väittää, että yksi suurimmista syistä miksi tuo toimii noinkin nopeasti "ylipitkällä" matkalla on, että vedin taloon sisälle tulevan kuparivedon uudelleen noiden 45 vuotta vanhojen räpellysten tilalle suoraan maakaapelista joka aikaisemmin tuli talon päähän. Tuo maakaapeli on käsittääkseni uusittu tuon kadun uusimisen yhteydessä joskus 25-30 vuotta sitten.

Täältä löytyy jotain tarinaa miten sain tuon omani tuolle nopeudelle päivitettyä: https://palsta.elisa.fi/laajakaistaliittymaet-10/vdsl2-ja-adsl2-keskittimien-sijainti-502426/index1.html#post554536


Mitä tulee kysymykseesi siitä mitä sitten kun nopeutta tarvitaan lisää niin halvin vaihtoehto varmastikin on korvata nuo nykyään myytävät Zyxel VMG3925 purkit esim Zyxel VMG4825 ( http://www.zyxel.com/us/en/products_services/VMG4825.shtml ) purkilla joka tukee kahta VDSL2 bondingia kahta puhelinkupariparia käyttäen maksiminopeuden ollessa näin 200/100. Esim meille tulevasta maakaapelista löytyy yhteensä kymmenen paria kupareita joten laajennusvaraa tuolla tapaa on reilusti.

Tuolla päästään taas joku vuosi eteenpäin ja kuitua voidaan sitten vetää samalla teille tehdään isompia remontteja.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1


Tuolla päästään taas joku vuosi eteenpäin ja kuitua voidaan sitten vetää samalla teille tehdään isompia remontteja.


Eihän asia toki oli niin mustavalkoinen, kuten välillä kärjistäen heitän. Tietyssä mielessä kuidun tuominen lähemmäksi asiakasta (VDLS/DSLAMille kuitu). Mahdollistaa nopeuden nostamisen nykyisessä kupariverkossa. On myös helpompi alkaa tehdä FTTH ja FTTB- liittymiä, kun kuitu on jo alueella. Lähinnä olen huolestunut operaattorien "yksisilmäisyydestä" ja hitaasta reagoinnista uusiin tarpeisiin (mm. IPv 6 loistaa poissaolollaan). Kiinteisiin verkkoihin aletaan panostaa vasta kun mobiilit alkavat mennä selvästi tukkoon. Kokonaisvaltaista suunnitelmaa ei tunne Suomalaisilla operaattoreilla olevan. Joustaan aina jonkin yhden operaattorimaailman "muotivirtauksen" perässä. Samalla tapapetaan (vahingossa) ihan kannattaa bussinesta, joka on liittynyt vaikka kiinteisiin verkkoihin.

T:Tuokki
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Kiitos palautteesta 🙂 Vielä toistaiseksi symmetrisiä nopeuksia ei ole verkkokauppamme kautta saatavilla mutta ei sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Kuten Olkitu aikaisemmin sanoikin niin rakennuskustannukset kuidussa ovat korkeita . Näillä ratkaisuilla nopeiden laajakaistojen kysyntään voidaan vastata nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Kiitos palautteesta 🙂 Vielä toistaiseksi symmetrisiä nopeuksia ei ole verkkokauppamme kautta saatavilla mutta ei sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Kuten Olkitu aikaisemmin sanoikin niin rakennuskustannukset kuidussa ovat korkeita . Näillä ratkaisuilla nopeiden laajakaistojen kysyntään voidaan vastata nopeasti ja kustannustehokkaasti.


No empä tiedä asennuksen kalleidesta. Kalleus on pitkälti myytti, joka johtuu siitä, että kuitua rakennetaan perinteisillä ja kalliilla menetelmillä, joissa kuitu kavetaa 70+ cm syvyyteen kaivinkoneella ja sitten asfaltoidaan uudelleen puoli katua tai koko jalkakäytävä.

Kuitu tulee jo 600 000 kerrostalokohteeseen, jotka ovat kaupunkien keskustoissa. 1,6 miljoonaa Suomalaista asuu pien,- rivi,- omakotitaloissa ja 20 000 kohteeseen (maaseudulla on EU- tukien) on osuuskunnat rakentaneet kuitua.

Kuitenkin se menetelmä millä kaupunkien keskustoissa on kuitua vedetty ei sovi (mm. kustannusten) takia pientaloille. Meillä kuidun vetäminen keveillä menetemillä maksoi 11€ / metri. Siis 100M 1100€. Jos meillä olisi ollut videon mukainen kone projektin alkuvaiheessa, niin kustannus olisi todennäköisesti jäänyt 5€ metri. Eli 100M olisi maksanut vain n. 500€

Syy miksi kuidun vieminen pientaloaluille on kallista, johtuu siitä että mikään osapuoli ei ole ajatellut miten homma hoidetaan tehokkaasti ja edullisesti. Eikä käytännössä (Suomessa) ole tahoja johta tekevät urakointia edullisella nopealla menetelmällä.

Molemmat kuvat on Suomesta

Tällä koneella voi hoitaa teidän ulkopuoliset alueetTämän laitteen nopeus on n. 10 metriä 10-15 minuutissa !!

Tämä kone taas leikkaa uran asfalttiin, johon voi sijoittaa mikroputket.Tämän laitteen nopeus on n. 1km kuitua tielle päivässä !!

Täällä on lisää tietoa: https://www.facebook.com/groups/OsuuskuntaHelsinginValokuidut/permalink/785345281645299/

T: Tuokki
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Offtopic: Laskin, että 15 kypäräpäätä "nojailee lapioon" ja 4 tekee duunia...noh, vitsi vitsi 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Offtopic: Laskin, että 15 kypäräpäätä "nojailee lapioon" ja 4 tekee duunia...noh, vitsi vitsi :)

"Kypäriä" oli paikalla varmaan päivän aikana 50+ kpl. Kyseessä oli tekniikan esittelytilaisuus, jonka takia paikalla oli niin paljon "kypäriä", jotka eivät tehneet duunia :D

Oikeasti kaapelia vetävä tiimi oli luokkaa 3+2+1 suuruinen. Siinä oli kolme ryhmää, joista eka teki uran ja laittoi mikrokavat uraan, seuraava puhdistin uran sivun ja laitta uraan suojahiekkaa ja viimeinen tiimi laittoi bitumin uraan. Siis tämä ryhmä teki homman valmiiksi yhdellä kertaa saman päivän aikana. Valmista uraa tul yhdessä päivässä n. 500m-1km. Riippuen pystyikö ajamaan suoraa uraa vai pitikö kierrellä paljon kaivoja yms.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Kiitos palautteesta 🙂 Vielä toistaiseksi symmetrisiä nopeuksia ei ole verkkokauppamme kautta saatavilla mutta ei sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Kuten Olkitu aikaisemmin sanoikin niin rakennuskustannukset kuidussa ovat korkeita . Näillä ratkaisuilla nopeiden laajakaistojen kysyntään voidaan vastata nopeasti ja kustannustehokkaasti.


No empä tiedä asennuksen kalleidesta. Kalleus on pitkälti myytti, joka johtuu siitä, että kuitua rakennetaan perinteisillä ja kalliilla menetelmillä, joissa kuitu kavetaa 70+ cm syvyyteen kaivinkoneella ja sitten asfaltoidaan uudelleen puoli katua tai koko jalkakäytävä.

Kuitu tulee jo 600 000 kerrostalokohteeseen, jotka ovat kaupunkien keskustoissa. 1,6 miljoonaa Suomalaista asuu pien,- rivi,- omakotitaloissa ja 20 000 kohteeseen (maaseudulla on EU- tukien) on osuuskunnat rakentaneet kuitua.

Kuitenkin se menetelmä millä kaupunkien keskustoissa on kuitua vedetty ei sovi (mm. kustannusten) takia pientaloille. Meillä kuidun vetäminen keveillä menetemillä maksoi 11€ / metri. Siis 100M 1100€. Jos meillä olisi ollut videon mukainen kone projektin alkuvaiheessa, niin kustannus olisi todennäköisesti jäänyt 5€ metri. Eli 100M olisi maksanut vain n. 500€

Syy miksi kuidun vieminen pientaloaluille on kallista, johtuu siitä että mikään osapuoli ei ole ajatellut miten homma hoidetaan tehokkaasti ja edullisesti. Eikä käytännössä (Suomessa) ole tahoja johta tekevät urakointia edullisella nopealla menetelmällä.

Molemmat kuvat on Suomesta

Tällä koneella voi hoitaa teidän ulkopuoliset alueetTämän laitteen nopeus on n. 10 metriä 10-15 minuutissa !!

Tämä kone taas leikkaa uran asfalttiin, johon voi sijoittaa mikroputket.Tämän laitteen nopeus on n. 1km kuitua tielle päivässä !!

Täällä on lisää tietoa: https://www.facebook.com/groups/OsuuskuntaHelsinginValokuidut/permalink/785345281645299/

T: Tuokki


https://www.empower.eu/web/fi/referenssit/case-mikro-ojitus
Hki ,Limingantiellä ollaan sähköjä työntämässä maan alle alkuvuodesta. Voisko Elisa työntää samalla valokuidun? Mites näissä toimitaan?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Hki ,Limingantiellä ollaan sähköjä työntämässä maan alle alkuvuodesta. Voisko Elisa työntää samalla valokuidun? Mites näissä toimitaan?

Lisätään painetta Elisalla vastata. Laita tänne myös merkki, että olet kiinnostunut ja että Limingantiellä tehdään sähkötöitä.

www.avoinkuitu.fi

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kuitenkin se mikä oli kuranttia vuonna 2013 ei välttämättä ole terävintä kärkeä tänään. Elisan FTTH- liittymään saa tänäkin päivän vain 100/10Mbit/s- liittymän.

Tähän asiakvirhekorjaus, saatavilla on nykyisin FTTH-tekniikassa (SL Talokuitu) symmetrinen 100/100M nopeus

Kunpa ne asiakkaat alueella maksaisivat liittymismaksut niin varmaan se kuitu voisi kaikille vetää loppuun asti.

Kupareita lyhentämällä saadaan kustannustehokkaimmin tarjottua merkittävälle osalla asiakkaista nopeaa laajakaistaa (minimissään 30M), joka riittää pitkälle vielä tämän päivän sekä huomisen tarpeisiin. FTTC rakentamisen yhteydessä kuitu tulee asiakasta lähemmäksi ja tästä on sitten myöhemmin halvempaa jatkaa yhteys tarpeen ja maksuvalmiuden mukaan asiakkaalle asti.
Kuitenkin se mikä oli kuranttia vuonna 2013 ei välttämättä ole terävintä kärkeä tänään. Elisan FTTH- liittymään saa tänäkin päivän vain 100/10Mbit/s- liittymän.

Tähän asiakvirhekorjaus, saatavilla on nykyisin FTTH-tekniikassa (SL Talokuitu) symmetrinen 100/100M nopeus


Täysin 100% kusetusta, itse asun talossa, jossa on Elisan kuituyhteydet ja joka asuntoon tulee ethernet-kaapelit ja äsken ainakin saatavuushaku näytti vain 100/10Mbit/s nopeusluokkaa. Kaapelit pystyvät 1/1Gbit/s nopeuksiin. Tei ilmeisesti myytte ihmisille sen YRITYS-LIITTYMÄN selvästi? Miksi taloyhtiöt joutuvat eri arvoiseen asemaan tässä asiassa vai haluatteko, että teillä olisi jotain eroa yritysliittymiin?

Millä tavalla tuon 100/100Mbit/s liittymän saa?

Telia myy taloyhtiöihin ethernet-kohteisiin/valokuitu-asiakkaille 100/100Mbit/s jopa 10€/kk.
VDSL:n tapauksessa kuitu tuodaan toki lähemmäksi asiakasta, mutta kun VDSL:n kantama on alle 1km, niin 100Mbit/s nopeuksia voi saada vain 0-300 M päässä olevat kiinteistöt. Siitä kauempana oleva saavat sitten 50-30Mbit/s. Eli olet eriarvoisessa asemassa riippuen kuinka kaukana asuu operaattorin yhdyspisteessä (katukaappi, jossa VDSL DSLAM). Mitä sitten jos nopeutta tarvitaan taas lisää. Tuodaanko kuitua taas lähemmäksi kiinteistöä ?
VDSLn kantavuuteen vaikuttaa oleellisesti kuparijohtojen kunto. Täältä lähimpään keskukseen on matkaa 660 metriä ja nimellisnopeudeltaan 75/10 yhteys toimii nopeudella 84/10 :)

Uskaltaisin väittää, että yksi suurimmista syistä miksi tuo toimii noinkin nopeasti "ylipitkällä" matkalla on, että vedin taloon sisälle tulevan kuparivedon uudelleen noiden 45 vuotta vanhojen räpellysten tilalle suoraan maakaapelista joka aikaisemmin tuli talon päähän. Tuo maakaapeli on käsittääkseni uusittu tuon kadun uusimisen yhteydessä joskus 25-30 vuotta sitten.

Täältä löytyy jotain tarinaa miten sain tuon omani tuolle nopeudelle päivitettyä: https://palsta.elisa.fi/laajakaistaliittymaet-10/vdsl2-ja-adsl2-keskittimien-sijainti-502426/index1.html#post554536


Mitä tulee kysymykseesi siitä mitä sitten kun nopeutta tarvitaan lisää niin halvin vaihtoehto varmastikin on korvata nuo nykyään myytävät Zyxel VMG3925 purkit esim Zyxel VMG4825 ( http://www.zyxel.com/us/en/products_services/VMG4825.shtml ) purkilla joka tukee kahta VDSL2 bondingia kahta puhelinkupariparia käyttäen maksiminopeuden ollessa näin 200/100. Esim meille tulevasta maakaapelista löytyy yhteensä kymmenen paria kupareita joten laajennusvaraa tuolla tapaa on reilusti.

Tuolla päästään taas joku vuosi eteenpäin ja kuitua voidaan sitten vetää samalla teille tehdään isompia remontteja.


Vaikka teille tulisi miljoona paria kuparikaapelia, ei operaattori kytke kuluttajaliittymässä kuin yhden parin ja et saa edes rahalla todennäköisesti toista paria. Vaan sulla pitäisi olla Y-tunnua, että operaattori mahdollisesti kytkee.

Sillä hetkellä, kun operaattori kytkee toisen parin käyttöön, kk-maksut nousivat samalla hetkellä ainakin 2x summan nykyiseen nähden. Todennäköisesti maksat operaattorille "uuden" liittymän vain siitä, että asentaja kytkee toisen parin.

Eikä siellä toisessa päässä ole välttämättä vapaita paikkoja.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Vaikka teille tulisi miljoona paria kuparikaapelia, ei operaattori kytke kuluttajaliittymässä kuin yhden parin ja et saa edes rahalla todennäköisesti toista paria. Vaan sulla pitäisi olla Y-tunnua, että operaattori mahdollisesti kytkee.

Sillä hetkellä, kun operaattori kytkee toisen parin käyttöön, kk-maksut nousivat samalla hetkellä ainakin 2x summan nykyiseen nähden. Todennäköisesti maksat operaattorille "uuden" liittymän vain siitä, että asentaja kytkee toisen parin.

Eikä siellä toisessa päässä ole välttämättä vapaita paikkoja.


Näin se käytännössä kulkee. Jossain välissä muutama pikku operaattori tarjosi erilaisia bond- tekniikoita (myös kuluttajille). Harkitsin itsekkin sellaisen hankkimista, mutta sitten saatiin tänne kuitua 2011. Hinnat olivat kuitenkin helposti sen (vähintään) 3 kertaa suuremmat, kun yhden kupariparin toteutuksissa. Nämä tarjonnat kuitenkin hävisivät (kuulemma) olemattoman kysynnän vuoksia. Useamman kuparin yhdistäviä tekniikoita on saatavilla vain yrityksille. Tosin hinta ja saatavuuskehitys on johtamassa siihen, että yrityspuolellakin mennään kovaa vaihtia kuituun.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Olen yrittänyt pähkäillä, miksi operaattoreilla ei ole oikein intoa kuluttajaliittymien uppikaistoja päivitellä nykyaikaan. Ensimmäisenä aina vedetään esiin kuluttaja- versus yritysliittymän tuotteistuseron selitystä, mutta yritysliittymän hinnoitteluun kuuluu kyllä (toivottavasti) kaikkea muutakin, kuten parempaa asiakaspalvelua, nopeampi viankorjausvaste, kahdennetut sekä priorisoidut yhteydet ja reititykset jne., jotka ihan järkeenkäyvästi nostavat hintaa yritysliittymässä.

Miksi siis kuluttajaupit junnaa, jos asiakkaalta runkosolmuun ja eteenpäin romppeet on jo päivitetty ajantasalle? Eikö ihmiset varmuuskopioi vielä riittävästi dataansa offsite-backuppeina pilviin tai omiin virityksiinsä vai missä kiikastaa? Tai streamaile koneelleen tallentamia videoita itse verkon yli reissuillensa omiin laitteisiinsa, kun näin voi jättää viihteet hankkimatta, hallita koko palettia täysin itse, eikä ole pelkoa tallenteiden katoamisesta kahden vuoden kuluttua tallennusajankohdasta? VPN-yhteydetkään tuskin on täysin harvinaisia kotikoneen ja liikkuvan päätelaitteen välillä.

Nojuu sehän on tietenkin operaattorin katteista pois, jos ei tilata viihteitä tai muita, mutta voisin kyllä itse ainakin maksaa pelkästä liittymästä jo hieman enemmän, jos ne olisivat järjestäen symmetrisiä. En silti kaipaa ihan kaikkia yritysliittymätason palveluita, operaattorin tuotteistamia lisäpalveluita, jotka voin toteuttaa itse itselleni, enkä todellakaan maksa yritysliittymähintoja siitä, että pelkästään toteutan netinkäyttöä kumpaankin suuntaan tehokkaasti ilman kahdennuksia yms.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Nojuu sehän on tietenkin operaattorin katteista pois, jos ei tilata viihteitä tai muita, mutta voisin kyllä itse ainakin maksaa pelkästä liittymästä jo hieman enemmän, jos ne olisivat järjestäen symmetrisiä. En silti kaipaa ihan kaikkia yritysliittymätason palveluita, operaattorin tuotteistamia lisäpalveluita, jotka voin toteuttaa itse itselleni, enkä todellakaan maksa yritysliittymähintoja siitä, että pelkästään toteutan netinkäyttöä kumpaankin suuntaan tehokkaasti ilman kahdennuksia yms.


Uskon että epäsymmetrisyys liittyy juuri, että halutaan tehdä eroa kuluttaja ja yrtysliittymän välille. Symmetrisyys on juuri se mitä varsinkin yritysliittymässä tarvitaan. Operaattori pelkäävät, että yritykset alkavat jotenkin käyttämään kuluttajaliittymiä, jos molemmat ovat yhtä nopeita ja symmetrisiä.

Tosin tilanne on vähän jo murtumassa. Osa operaattoreista tarjoaa jo varsinkin hitaamissa nopeusluokissa symmetrisyyttä 10-100Mbit/s välillä (varsinkin jos tekniikka ei estä sitä).

Toki jos tästä mennään suurempiin nopeuksiin, niin järjestäen upload on vain maksimissaan 100Mbit/s. Tyyliin 500/100 tai 1000/100 :(

T: Tuokki
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +4


Millä tavalla tuon 100/100Mbit/s liittymän saa?

Telia myy taloyhtiöihin ethernet-kohteisiin/valokuitu-asiakkaille 100/100Mbit/s jopa 10€/kk.


Tuo 100/100 taitaa olla vain talokuidun omakotitalo asiakkaille joilla kuitu tulee kotiin asti eikä ethernet talouksissa.

Itseasiassa tuo maksaa saman verran kuin joillekkin ethernet asiakkaille maksaa 1000/100 :D

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Operaattori pelkäävät, että yritykset alkavat jotenkin käyttämään kuluttajaliittymiä, jos molemmat ovat yhtä nopeita ja symmetrisiä.


Niin ehkä sitten tapauksissa, joissa yritystä kiinnostaa vain uppikaista eikä muu yritysliittymän palvelusisältö. Pelkkään hostaukseen ei yrityksen välttämättä kannata laitteistojaan omiin tiloihinsa viritellä, vaan ostaa palvelu joltain palveluntarjoajalta konesalista. Ehkäpä pelko kohdistuu siihen, että joku alkaisi "liian laadukasta" kuluttajaliittymää myydä eteenpäin.


Itseasiassa tuo maksaa saman verran kuin joillekkin ethernet asiakkaille maksaa 1000/100 :D


Kuvassa on kaksi hintaa samalle 100M -liittymälle. :? ilmeisesti painovirhepaholainen ja jälkimmäinen 59,90 on gigan putkelle.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Ei ole painovirhepaholainen vaan Elisa on vähin äänin lisännyt FTTH- liittymiin (kuitu kotiin lähinnä siis oma,- ja rivitaloille) 100/10Mbit/s nopeuden lisäksi myös 100/100Mbit/s nopeusvaihtoehdon.

Hintaa näyttää olevan 20€ enemmän 100/100 liittymällä verrattuna 100/10 vaihtoehtoon :D

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Katsoin päivän hinnat 100/100 nopeuksista, jotka voisin saada. Minulla on siis Elisan ja avoinkuitu.fi kuituliittymät kotiin.

ElisaElisa_Anvia (seutuverkkoyhteys)TeliaKuuskaistaSaatavilla vielä pari muuta, mutta tuo ontaa käsityksen hinnoista. Jos kilpailu toimisi siten, että kaikilla olisi FTTH ja FTTB- liittymissä 5+ vaihtoehtoa, niin kyllä se vaikuttaisi hintoihin.

T: Tuomas
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +4
Kuvassa on kaksi hintaa samalle 100M -liittymälle. :? ilmeisesti painovirhepaholainen ja jälkimmäinen 59,90 on gigan putkelle

Ei ole painovirhe valitettavasti. Ensimmäinen on 100/10 ja tuo kalliimpi on 100/100
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Talonyhtiöille tulevia kuituliittymiä (FTTB) ei voi suoraan verrata rivi,- omakotitalon hintoihin. Talonyhtiöiden hinnoissa on usein kätketty 10-15€, jolla usein saa sen 10Mbit/s nopeuden "for free", joka sisältyy yhtiövastikkeeseen. Näin 10€ 100Mbit/s yhteys maksaa todellisuudessa sen (vähintään) 20-25€.

Muuten on aivan ymmärrettävää, että omakotitalon yhteys on kalliimpi, koska omakotitaloon vedettävä kuitu maksaa saman verran kun 100 asukkakaan talonyhtiöön. Kuitenkin FTTH- yhteyden päässä on vain yksi talous.

T: Tuokki

Osallistu keskusteluun